Tujina

Fico po atentatu v zastraženi bolnišnici, atentator: Ne strinjam se s politiko vlade

Handlova, 15. 05. 2024 15.14 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.V., N.L.
Komentarji
23

V Handlovi je atentator s strelnim orožjem ranil slovaškega premierja Roberta Fica. Napadalca, domnevno 71-letnega pisatelja in podpornika opozicijske stranke Napredna Slovaška, so pridržali. Ta je na zaslišanju povedal, da je streljal, ker se ni strinjal s politiko vlade. Fica so odpeljali v bolnišnico v Banski Bistrici, kjer so ga več ur operirali. Njegov namestnik Tomaš Taraba je zvečer sporočil, da verjame, da bo Fico preživel in da ni več v smrtni nevarnosti, medtem ko slovaški mediji poročajo, da njegovo stanje ostaja resno.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Odzivi na atentat
  03:59
  Iz 24UR: Odzivi na atentat
 • Iz 24UR: Atentat na Roberta Fica
  02:56
  Iz 24UR: Atentat na Roberta Fica
 • Iz SVETA: Atentat na Slovaškem
  02:39
  Iz SVETA: Atentat na Slovaškem
 • Zavarovanje kraja
  00:09
  Zavarovanje kraja
 • Trenutek atentata na Fica
  00:12
  Trenutek atentata na Fica
 • Fica spravili na varno in prijeli storilca
  00:18
  Fica spravili na varno in prijeli storilca
 • Aretacija napadalca
  00:15
  Aretacija napadalca
 • Prevoz Fica do bolnišnice
  03:05
  Prevoz Fica do bolnišnice
 • Atentat na Roberta Fica
  00:37
  Atentat na Roberta Fica

Napadalca, domnevno 71-letnega pisatelja in podpornika stranke Napredna Slovaška Juraja Cintulo, so po poročanju televizije TA3 pridržali. Za zdaj njegovi nagibi še niso znani. Atentat se je zgodil po seji vlade pred Domom kulture v mestu Handlova, 150 kilometrov od prestolnice Bratislava. Policija je zdaj prizorišče zaprla.

71-letni napadalec iz kraja Levice je orožje, ki je bilo uporabljeno v napadu na premierja, posedoval zakonito. Pojavili so se videoposnetki vklenjenega Cintule na policijski postaji, ki pravi, da je napad izvršil zato, ker se ne strinja s politiko aktualne vlade in "njenim uničevanjem javne televizije".

Atentat se je zgodil približno 150 kilometrov severovzhodno od Bratislave, v kraju Handlova.
Atentat se je zgodil približno 150 kilometrov severovzhodno od Bratislave, v kraju Handlova. FOTO: 24ur.com

Po poročanju markiza.sk so odjeknili štirje streli, ko je Fico stopil med množico. TA3 poroča, da naj bi bil ranjen v trebuh in roko. Varnostniki so nato Fica dvignili, naložili v avtomobil in odpeljali. Po poročanju tnovniy.sk so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Banski Bistrici, saj bi sicer pot do Bratislave zaradi nujnosti intervencije trajala predolgo. Iz kabineta slovaškega predsednika vlade so popoldne sporočili, da je Fico v kritičnem stanju. Ob prihodu v bolnišnico je bil sicer pri zavesti.

Zvečer je slovaški podpredsednik vlade Tomaš Taraba je za BBC povedal, da verjame, da bo Fico preživel in da ni več v smrti nevarnosti.

Osebje bolnišnice, v kateri se zdravi Fico, je moralo predati mobilne telefone, da bi preprečili uhajanje informacij v javnost, poroča Sky News. Prav tako velja embargo na objavljanje kakršnih koli informacij o stanju predsednika vlade.

Predsednica Zuzana Caputova je obsodila "brutalen in neusmiljen" napad na premierja. "Šokirana sem," je dejala. "Robertu Ficu želim veliko moči v tem kritičnem trenutku in hitro okrevanje po napadu." Potrdila je, da so atentatorja prijeli. 

Podpredsednik parlamenta Luboš Blaha je prekinil sejo parlamenta, ki je potekala v tistem času, je poročala slovaška tiskovna agencija TASR

Napad na Fica je obsodila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Takšna nasilna dejanja nimajo prostora v naši družbi in spodkopavajo demokracijo, naše najdragocenejše skupno dobro. Moje misli so pri premierju Ficu in njegovi družini," je zapisala na omrežju X.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovaški opozicijski stranki, Napredna Slovaška in Svoboda in Solidarnost, sta odpovedali protest proti kontroverznemu zakonu, s katerim želi Fico temeljito prenoviti javno radiotelevizijo, to pa naj bi po mnenju opozicije zagotovilo vladi popoln nadzor. "Absolutno in ostro obsojamo nasilje in današnje streljanje na premierja Roberta Fica," je dejal voditelj Napredne Slovaške Mihal Simečka. "Hkrati pozivamo vse politike, naj se vzdržijo vsakršnih izrazov in korakov, ki bi lahko prispevali k nadaljnjemu povečevanju napetosti."

Fico se je sicer po lanskih septembrskih volitvah skupaj s svojo levo stranko Smer vrnil na oblast. Kampanjo je gradil okoli zaustavitve dobave orožja Ukrajini in dosega mirovnega dogovora med sprtima stranema. V zadnjih tednih so proti njegovi vladavini potekali protesti. Njegovi kritiki so mu očitali, da bo Slovaška pod Ficovim vodstvom opustila prozahodno usmeritev države in sledila smeri Madžarske pod premierjem Viktorjem Orbanom.

Fico je politični veteran. Na čelu vlade je bil že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018. V začetku aktualnega mandata je januarja ustavil vojaško pomoč Ukrajini, aprila pa je vlada potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.16
22.06

Policija pred bolnišnico

Pred urgentnim blokom bolnišnice v mestu Banska Bistrica, kamor so prepeljali ranjenega premierja in kjer so ga operirali, je prisotna policija.

21.56

Podpredsednik vlade: Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški podpredsednik vlade Tomaš Taraba je za BBC povedal, da verjame, da bo Fico preživel in da ni več v smrti nevarnosti.

21.48

Napadalčevo ženo odpeljali na zaslišanje

Policija je na zaslišanje odpeljala tudi ženo atentatorja.

20.55

Stranka Napredna Slovaška zavrača kakršnekoli povezave z atentatorjem

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9