Tujina

Slovenska reševalna ekipa: Bila je psihično obremenjujoča, a pomembna izkušnja

Ljubljana/Gazientep, 14. 02. 2023 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
8

Upanje, da bi izpod ruševin v Turčiji in Siriji izvlekli preživele, počasi ugaša. A kljub temu vsak dan še vedno prihaja do čudežev, ki neumornim reševalnim ekipam dajejo moč za delo na terenu. Člani slovenske ekipe, ki so prejšnji teden pomagali pri reševanju in odpravljanju posledic v Turčiji, so izpostavili, da je takšen dogodek psihično obremenjujoča, a pomembna izkušnja za nadaljnje urjenje reševalcev. Tu pa so tudi dobrodelne organizacije. Rdeči križ Slovenije je za žrtve potresov doslej zbral skoraj 70.000 evrov finančne pomoči. Slovenska Karitas pa je že pred tem sporočila, da so do 11. februarja zbrali skoraj 122.000 evrov.

Člani ekipe začasnega sestava civilne zaščite Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), ki so prejšnji teden pomagali pri reševanju in odpravljanju posledic po hudem potresu v Turčiji, so na novinarski konferenci izpostavili, da je takšen dogodek psihično obremenjujoča, a pomembna izkušnja za nadaljnje urjenje reševalcev. Kot je pojasnil vršilec dolžnosti generalnega direktorja URSZR Leon Behin, je enota na kraj prišla 7. februarja, manj kot 24 ura po potresu. Bila je tudi ena izmed prvih enot, ki je začela z operativnim delom na terenu.

Tri dni so delali zelo intenzivno, potem pa so se zaradi poškodovanih psov in zaostrenih varnostnih razmer odločili, da z drugimi ekipami zapustijo Turčijo. Celotna ekipa se je domov vrnila zdrava, je razložil. Ob tem je izpostavil še, da ekipo v glavnem sestavljajo prostovoljci. "Vodniki reševalnih psov so prostovoljci, ki s psi trenirajo več 10 let, da lahko izvedejo takšne operacije. Njihov odziv nam lahko predstavlja, kakšna je njihova predanost," je dejal.

Član ekipe Roman Starman pa je povedal, da je bila ta intervencija nekaj, česar človek ne more pričakovati niti v sanjah. "Žal moram povedati, a na nesreči drugih se učimo." Pojasnil je, da so dobili neprecenljive izkušnje v zvezi s tem, kako prilagoditi nadaljnje treninge. "Ko se enkrat izpostaviš takemu terenu in nevarnostim, vidiš, koliko je bil trening vreden," je dodal.

"Ko smo se pripeljali tja, smo bili šokirani, ker smo videli, da mesta dejansko ni več," pa je dejal še eden od članov ekipe, Robert Anžič. Ob tem je povedal, da se na tako obsežnem območju reševalci srečujejo z veliko mrtvimi osebami, v ruševinah so lahko tudi ljudje, ki bi jim radi pomagali, a ne morejo, ker so pregloboko. "Trudiš se maksimalno, a vseh ne moreš rešiti. To je velik pritisk na nas reševalce," je dejal.

V luči dogodka so zaradi travmatičnih prizorov, ki so jim bili priča, za sodelujoče izvedli tudi skupinski psihološki pogovor. "Na Upravi RS za zaščito in reševanje obstaja zelo jasen program psihološke pomoči vsem reševalcem v vseh primerih, kjer se srečujejo s takšnimi situacijami," pa je še dodal Behin.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved pa je poudaril, da so izkušnje reševalcev izredno dragocene pri nadaljnji krepitvi sistema zaščite in reševanja. Obljubil je tudi, da si bodo na ministrstvu in URSZR prizadevali, da vodniki reševalnih psov dobijo vadbeni poligon. "Dajem besedo, da bomo z vodstvom uprave in ministrstvom storili vse, da takšen poligon zgradimo tukaj v Sloveniji," je zatrdil Medved.

Zbiranje sredstev se nadaljuje, Rdeči križ zbral že skoraj 70.000 evrov

Prejšnji ponedeljek sta jugovzhod Turčije in sosednjo Sirijo prizadela dva močna potresa z magnitudama 7,7 in 7,6. Doslej sta potresa terjala že več kot 41.000 smrtnih žrtev. Pomoč prihaja z vseh koncev sveta, tako humanitarna in materialna kot tudi v obliki reševalnih ekip. Slovenski strokovnjak za logistiko na letališču v Gaziantepu še vedno pomaga pri sprejemu materialne pomoči. V sprejemnoodhodnem centru podporo zagotavlja tudi enotam in lokalnim oblastem.

Potres v Turčiji
Potres v Turčiji FOTO: AP

Pomoč za prizadete po potresu pa še vedno zbirajo tudi dobrodelne organizacije. Pri Rdečem križu so doslej zbrali skoraj 70.000 evrov finančne pomoči. Kot so dejali, so 40.000 evrov že nakazali Mednarodni federaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki je v pozivu zastavila jasen cilj: "Do 31. decembra 2023 želimo vsa nacionalna društva zbrati 200 milijonov švicarskih frankov – 120 milijonov za Turčijo in 80 milijonov za Sirijo."

Po uničujočih potresih je turško društvo Rdečega polmeseca aktiviralo več kot 5500 zaposlenih in prostovoljcev, ki v prizadetih pokrajinah s hrano in vodo, osnovno prvo pomočjo, oblačili in psihosocialno pomočjo pomagajo poškodovanim in tistim, ki so zapustili svoje domove. V tednu dni so razdelili skoraj 25 milijonov toplih obrokov in razdelili več kot 10 milijonov pripravljenih obrokov vsem, ki so varen prostor našli v zavetiščih.

Sirsko-arabsko društvo Rdečega polmeseca je medtem na prizadeta področja poslalo približno 4000 prostovoljcev in zaposlenih, ki so pomoč ponudili skoraj 75.000 ljudem, ki so potrebovali nujno pomoč. "Zdravniške ekipe so skrbele za prvo pomoč, nujne evakuacije in prevoze do bolnišnic. Prostovoljci na terenu so razdelili skoraj 100.000 paketov hrane, vode, osnovnih potrebščin in kompletov prve pomoči ter posredovali pri poizvedovanju in iskanju pogrešanih oseb," so sporočili z Rdečega križa.

Pomagate lahko s poslanim SMS-sporočilom SKUPAJ5 na 1919 in darovali boste 5 evrov, darujete pa lahko tudi z nakazilom neposredno na račun TRR:

 

Namen: "Potres Turčija in Sirija"

TRR: SI56 0310 0111 1122 296

SWIFT: SKBASI2X

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

Koda namena: CHAR

Sklic: SI00-96891

'Ljudje nujno potrebujejo tudi duševno in psihosocialno pomoč ter podporo'

Rdeči križ ob tem sporoča, da so področja, ki so jih prizadeli potresi, opustošena: številne stavbe, šole, domovi, poslovni prostori in ostala nujna infrastruktura so močno poškodovani ali uničeni. Ob tem se v obeh državah soočajo s prenapolnjenimi bolnišnicami in primanjkovanjem kadra, nekatera področja v prizadetih pokrajinah pa so tudi brez tekoče vode, ogrevanja in elektrike.

Turško veleposlaništvo v Sloveniji je že sporočilo, da so začasno prekinili z zbiranjem oblačil in hrane za žrtve potresa, da pa trenutno še vedno zbirajo šotore, napihljive podloge za spanje v šotorih, spalne vreče, grelnike na plin, generatorje in odeje. Tisti, ki bi radi pomagali, lahko denar nakažejo tudi neposredno v Turčijo.

Tudi Rdeči križ je poudaril, da so trenutno najbolj potrebna zavetišča, ob tem pa tudi zdravstvena oskrba in sanitetni material. "Ljudje nujno potrebujejo tudi duševno in psihosocialno pomoč ter podporo," so dodali. Prave razsežnosti potresov še niso znane, a kot so poudarili, to je za preživele šele začetek. 

Za premagovanje te katastrofe pa je ključno sodelovanje: "Nobena humanitarna organizacija se s katastrofo tolikšnih razsežnosti ne more uspešno spopasti sama. Humanitaren odziv in pomoč prizadetim v potresih se ne bosta končala jutri ali čez en mesec. Trajala bosta mesece in leta, saj bodo ljudje našo pomoč potrebovali še dolgo časa." Zato so še enkrat pozvali k podpori in solidarnosti.

Slovenska karitas zbrala že več kot 100.000 evrov

Sredstva za pomoč prizadetim v potresu pa zbira tudi Slovenska karitas, ki je za ta namen do sobote, 11. februarja, zbrala že 121.985 evrov. Zbiranje se še vedno nadaljuje. "Potrebe so ogromne. Slovenska karitas prosi za nadaljnjo pomoč," so sporočili.

Karitas v Turčiji in Siriji
Karitas v Turčiji in Siriji FOTO: Slovenska karitas

Karitas Sirije je prejšnji petek v sirskem Aleppu razdelila sto paketov s hrano in sto odej. "Takoj so v bližnjih krajih naročili dodatno še hrano za 2000 prehrambnih paketov, 2000 paketov s po šest litrov pitne vode, 500 odej in 500 žimnic ter 600 higienskih setov, ki jih bodo prizadetim s potresom razdeljevali v prihodnjih dneh," so dodali. Polovico te pomoči bo razdeljene na območju Aleppa, polovico v regiji Littoral. Nato pa bodo z nakupi in razdeljevanjem pomoči nadaljevali glede na največje potrebe.

Možnosti darovanja prek SMS-sporočila KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste 5 oziroma 10 evrov ali z nakazilom na:

 

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POTRES TURČIJA-SIRIJA

Sklic: 00 626

BIC banke: LJBASI2X

Koda namena: CHAR

V preteklem tednu so njihove ekipe obiskale tudi 15 začasnih zavetišč v Aleppu, 25 v Lattakiji in šest v Hami, ki so jih vzpostavile oblasti. Naredili so oceno največjih potreb, ki so trenutno hrana, odeje, oblačila, mleko, plenice in drugi higienski pripomočki, pitna voda in sanitarije ter grelniki, ker je zelo mrzlo in ni elektrike. Potrebujejo tudi psihosocialno pomoč, saj so prizadeti ob potresu doživeli velike travme. V začasnih zavetiščih so poleg drugih ranljivih skupin tudi nosečnice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krneki 00
15. 02. 2023 08.28
+0
vsi jambrajo kako so hitro nazaj an da bi kdo kaj sam prispeval pa tišina rata.... 400 000 eur je dala slovenija .... koliko so dale bivše države juge ? pa majo več turkov pa njihovih doma ko mi....
Slovenski Jezus
15. 02. 2023 08.35
+0
NI govora o temu koliko so ljudje prispevali (koliko so druge bivse yu niti ti nimas pojma koliko so..). Govora je o "pogumu" slo resevalcev.
Krneki 00
15. 02. 2023 08.43
-1
vsi ste pametni z kavča doma..... to je dejstvo...dost smo pomagali glede na to koliko nas je pa koliko mamo sami krizo momentalno.... žalostno vendar so na svetu še druge države .... drugače je pa vse objavljeno koliko je kdo prispeval pa,metnjakovič :-) za jezusa si precej pameten a vendar nerazgledan......lol
Slovenski Jezus
15. 02. 2023 08.46
+1
:))) Ti res ne razumes. Je ocitno prevec zate. P.s. ravno tisti iz kavca so prispevali ves tisti denar katerega stalno opevas. Govora je o strahopetnih slo "resevalcih" ki so po 1 tednu od tam zbezali,ker so rekli, da je tam prevec nevarno. VSI drugi pa so tam ostali. Bo slo?
Matiy
15. 02. 2023 08.10
+3
Verjetno po vikend paketu potrebujejo še teden Antalije All inclusiv..Takih reševalcev za selfije in dopust pa še svet ni videl..
Majzelj
15. 02. 2023 08.03
+0
Vsa čast fantje in kosmati junaki.