Tujina

Slovenec v strahu pred obsežnimi požari: Razmere tukaj so katastrofalne

Salem, 09. 09. 2020 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Nina Šašek
Komentarji
8

Visoke temperature in močni vetrovi še naprej povzročajo katastrofalne požare v zvezni državi Oregon na ameriški zahodni obali. Ogenj je uničil več tisoč hektarjev površin, tisoči prebivalcev pa so morali zapustiti domove. Guvernerka Kate Brown je razglasila izredno stanje. Slovenec Domen, ki živi v mestu Salem v zvezni državi Oregon, nam je posredoval pretresljive posnetke požara, ki že nekaj dni divja v bližini mesta, kjer je nastanjen. Kot pravi, so razmere grozljive in skrb vzbujajoče.

Kot poroča CNN, številni večji požari divjajo na ameriški zahodni obali. Ogroženih je več tisoč prebivalcev na severu zvezne države Kalifornija. Po poročanju ameriških medijev samo v tej zvezni državi divjata vsaj dva ducata večjih požarov. V letošnjem letu so požari zajeli površino 2,2 milijona hektarjev, kar je kalifornijski rekord.

Rdeče opozorilo je bilo zaradi suhega vremena in močnih vetrov za območja v petih zveznih državah – poleg Kalifornije še v Washingtonu, Nevadi, Arizoni in Oregonu, kjer je tudi Slovenec Domen. V mestu Salem, kjer živi, so po njegovih besedah razmere katastrofalne.

"Trenutno je požar približno 15 kilometrov stran od nas. Evakuacije za zdaj še ne načrtujejo. Prepovedan je izhod iz zaprtih prostorov, prav tako ne smemo uporabljati klimatske naprave, saj te po minuti žge grlo," trenutne razmere opisuje Domen in dodaja, da je zunaj zelo težek zrak, saj je že tri dni 37 stopinj Celzija. "Pepel 'sneži' z neba, vozila so prekrita s plastjo pepela. Ob 17. uri je bila že popolna tema." 

Na vprašanje, kakšni so načrti oblasti, če jim ne bo uspelo ustaviti širjenja požara, odgovarja: "Sosednje mesto, ki je oddaljeno 15 minut stran, so že evakuirali in ljudi nastanili po športnih dvoranah." Za zdaj ostajajo na svojih domovih. Jih je pa presenetila informacija, da naj bi požar, ki se jim je nevarno približal, gorel že 25 dni, a o njem do pred nekaj dnevi niso vedeli ničesar.

V zvezni državi Oregon trenutno divja 14 velikih požarov. Kot je povedala guvernerka Kate Brown, naj bi bilo ponekod tako hudo, da so se morali umakniti tudi gasilci, ki se že več dni borijo z ognjenimi zublji. Brownova je dejal, da gre za požare zgodovinskih razsežnosti. 

Od začetka leta 2020 je pogorelo že več kot 4,7 milijona hektarjev površin, kar pa je manj od desetletnega povprečja, ki znaša 5,8 milijona hektarjev, pa so sporočili iz Nacionalnega centra za požare.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilihip
10. 09. 2020 12.53
-1
sedaj boste trobili o tem požaru na veliko
bozohr
10. 09. 2020 09.44
+25
Iz nekaterih komentarjev je razvidno, da očitno povprečen Slovenec ne dojema, za kakšne požare gre.Morda bo bolj jasno če se pove, da samo v Kaliforniji trenutno gori na površini večji od površine Slovenije.
hotchilipoper
10. 09. 2020 09.14
-11
Če bi hoteli pogasiti bi ga že,ampak je tole verjetno načrtno
ggargamell
10. 09. 2020 08.48
+11
verjetno bodo na požganih gozdovih v prihodnjosti zrasle tovarne in hiše dvomim da bo tam še kdaj gozd ... tudi puščam realne možnosti da so nekateri požari namerno podtaknjeni da nekateri dobijo prostor za svoj profit ...
crazy but true
10. 09. 2020 08.43
+12
Ja, fantje, podrast je treba popucat ne pa se dret kako je to eko/bio, potem pa se to nabira, nabira in nabira. Ko pa se vzge pa niti bog vec tega ne ustavi..
Skankhunt42
10. 09. 2020 09.00
+2
indijanci so v preteklosti sami netl kontrolirane požare da bi preprečl take zadeve ampak baje je tole bol
lumpimonster
10. 09. 2020 08.24
-25
Kr naj se cela amerik zažge ppl pa nak še bidena dobijo to si zaslužjo:D vośčim jim samo najhuj
zigajan11111
10. 09. 2020 08.15
-3