Tujina

Slovenka, ki je delala v Afganistanu: Videti je, kot da bo zadnjih 20 let izbrisanih v trenutku

Herat, 17. 08. 2021 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
199

Afganistan je v manj kot dveh tednih spremenil svoj politični in družbeni ustroj. Od države, ki je vsaj na papirju verjela in stremela k demokraciji, do države, ki jo upravljajo islamski fundamentalisti. Slovenka, ki je dolga leta živela in delala v Afganistanu, je dejala: Kot da je bilo vse zaman. Tudi življenja vseh vojakov, ki so v teh letih izgubili življenje v Afganistanu.

"Ne upam si napovedati, kaj se bo zgodilo. Veliko je odvisno tudi od Zahoda, kako se bo odzval na trenutne razmere."
"Ne upam si napovedati, kaj se bo zgodilo. Veliko je odvisno tudi od Zahoda, kako se bo odzval na trenutne razmere." FOTO: AP

Sama zaradi situacije v državi ne želi biti imenovana, njeno pričevanje pa kaže na vso kompleksnost države, ki ji v srcu, tako kot njeni ljudje, zaseda posebno mesto. 

V Afganistanu ste bili dolga leta, kakšne so bile vaše priprave na prihod? Nevarnosti?

Tudi kot civilisti smo se pred napotitvijo morali udeležiti obveznega "pre-deployment training", ki je trajal teden dni. Tam narediš splošno usposabljanje za delo na vojnem območju, kot so varnost na terenu, ozaveščanje o razmerah, osnovna navigacija, seznanjenost z različnimi vrstami min ... Poleg tega je sledilo še varnostno informiranje o razmerah v Afganistanu, pa tudi poudarek na nevarnosti raketnih napadov. Kot "posebni" civilisti smo bili namreč omejeni na delo v vojaških bazah in je bil izhod iz baz prepovedan, razen, če bi to zahtevalo delo.

Država je bila takrat precej drugačna, kot je bila leta 2021. Kaj se je spremenilo v teh petih letih?

V Afganistan sem prispela maja 2015, in sicer v mesto Mazar I-Šarif, ki je na severu. Leta 2015 se je začela nova misija (RS) in čeprav se je število Natovih čet zmanjšalo, je bil Mazar takrat še sorazmerno miren, tako da si včasih pozabil, da si na vojnem območju. V bazo je na delo vsak dan prihajalo lokalno prebivalstvo, napadov na bazo ni bilo. Vse se je spremenilo že čez osem mesecev, ko sem bila prestavljena iz Mazarja v Kandahar, ki je na jugovzhodu. Kandahar je "zibelka talibanov" in tam so bile razmere že bolj zaostrene. Lokalnega prebivalstva v bazi skoraj ni bilo oziroma je bilo zelo omejeno, raketni napadi so bili pogosti, včasih večkrat na teden. V Helmandu so talibani že začeli prevzemati ozemlja, tako do so nekatere baze, ki so jih na koncu misije ISAF zaprli, kmalu znova odprli.

Čez dobro leto sem odšla v Herat, ki je po mojem mnenju bil še najbolj miren del Afganistana. Vendar si v zadnjih letih tudi tam opazil, kako so talibani počasi prihajali vse bližje in bližje.

Otrok se igra z opeko v Heratu – kljub veliki revščini odrasli in otroci niso izgubili upanja.
Otrok se igra z opeko v Heratu – kljub veliki revščini odrasli in otroci niso izgubili upanja. FOTO: AP

Kakšno je bilo splošno mnenje glede vojakov oziroma tujcev? 

Največ stikov z lokalnim prebivalstvom sem imela v Heratu, saj jih je tam res veliko delalo v bazi. Zdi se mi, da so bili zadovoljni, saj so jim tujci omogočali, da so imeli delo in reden zaslužek.

Kakšno mnenje imajo prebivalci glede talibanov? 

V Heratu, ki je po mojem mnenju bilo še najbolj "moderno" mesto, je bil odnos do talibanov odklonilen (to je bilo vsaj moje mnenje po pogovorih z domačini). Kandahar je bil čisto drug svet, tudi v mestu (po pričevanju tistih, ki so ga obiskali, sama nikoli nisem zapustila baze v Kandaharju) je bilo prebivalstvo popolnoma drugačno. Na ulicah Herata si videl mnogo zahodnjakov, ženske niti pokrite niso bile vse, v Kandaharju pa nobenih tujcev, niti domačina nisi videl, da bi bil oblečen v zahodnjaška oblačila. 

V nekaterih delih Afganistana, tudi v Heratu, so ženske lahko trenirale borilne veščine. Na sliki vaje v Enjilu v Heratu.
V nekaterih delih Afganistana, tudi v Heratu, so ženske lahko trenirale borilne veščine. Na sliki vaje v Enjilu v Heratu. FOTO: AP

Dvomim, da bi si katera ženska upala hoditi po Kandaharju po cesti brez burke, medtem ko so v Heratu ženske večinoma nosile samo rute, pa še to je bilo bolj sproščeno, z lasmi, ki so jim viseli izpod rute.

Človekove pravice so v Afganistanu zdaj znova naredile nekaj korakov nazaj, kaj bi to v praksi pomenilo za napredek?

Herat je znan kot proizvajalec najboljšega žafrana na svetu. Tam sem spoznala skupino žensk, ki so imele podjetje, v katerem so pridelovale žafran, posebnost pa je bila ta, da je bila vodja podjetja ženska in tudi vse zaposlene so bile izključno ženske. Bojim se, da bo sedaj ves ta napredek, še posebej poskusi glede enakopravnosti žensk, izbrisan v trenutku.

Nabiranje žafrana v Heratu
Nabiranje žafrana v Heratu FOTO: AP

Talibani so praktično osvojili vso državo v nekaj tednih – kako je to bilo možno?

Pričakovalo se je, da bodo po umiku tuje vojske talibani začeli pohod po Afganistanu, vendar nihče ni pričakoval, da bo to šlo tako hitro. Mislim, da je ANA (afganistanska vojska) vrgla puško v koruzo, takoj ko se je pohod začel.

Kako so na ameriški umik gledali domačini?

Lokalno prebivalstvo je postalo zaskrbljeno že od trenutka, ko je Donald Trump podpisal sporazum s talibani. Veliko jih je začelo iskati pot v druge države že kar nekaj časa nazaj, seveda pa nihče niti v najhujšem scenariju ni pričakoval tako hitrega padca vlade.

Kaj bo to zdaj pomenilo za položaj Afganistana v prihodnjih letih?

Ne upam si napovedati, kaj se bo zgodilo. Veliko je odvisno tudi od Zahoda, kako se bo odzval na trenutne razmere. Me pa žalosti in boli, ko gledam posnetke z letališča v Kabulu, kjer sem bila še sama pred dobrim mesecem dni. Videti je, kot da bo zadnjih 20 let izbrisanih v trenutku. Kot da je bilo vse zaman. Tudi življenja vseh vojakov, ki so v teh letih izgubili življenje v Afganistanu.

Burka, nikab in hidžab – vse to so bila različna oblačila, ki so jih nosile ženske v Afganistanu. Talibani so do leta 2001 zahtevali, da vse ženske nosijo burko, kako bo zdaj, pa ne ve nihče.
Burka, nikab in hidžab – vse to so bila različna oblačila, ki so jih nosile ženske v Afganistanu. Talibani so do leta 2001 zahtevali, da vse ženske nosijo burko, kako bo zdaj, pa ne ve nihče. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Najram
18. 08. 2021 13.51
+3
Kakšen komentar pod sliko... kako lahko napišete nekaj takega: OTROK SE IGRA Z OPEKO!! Ta otrok na sliki DELA OPEKO!! In to gara ure in ure na vročem soncu.... in vi napišete, da se igra z opeko. RES STE BEDNI NOVINARJI...
spectator935
17. 08. 2021 20.58
+3
Zakaj pa v Sarajevu hodijo večinoma do konca zamaskirane? Je tudi tam seriat?
Harpuna
17. 08. 2021 20.24
+5
Kakšnih zadnjih 20 let,oni še iz srednjega veka niso prišli.
Jožajoža
17. 08. 2021 20.15
-6
Kot "posebni" civilisti smo bile namreč omejene na delo v vojaških bazah in je bil izhod iz baz prepovedan, razen, če bi to zahtevalo delo na terenu.ve se,kaj so počele.
creed
17. 08. 2021 20.09
+3
Zavite bi šotor ter v petkah. Prav simpatično
dante
17. 08. 2021 20.07
-2
Ameriška demokracija, naprej jjim naredijo vojno, pol pobijejo ostale pokorijo in jih pričnejo izkoriščat, to je demokracija
flyair
17. 08. 2021 20.03
Jaz mislim da jim okupacija zadnjih nekaj desetletij niti ni dopustila da se izkažeji kot družba.
Burkež
17. 08. 2021 19.25
-4
Afganistanski talibani, ali Slovenski telebani... Vse je isto, po WW2, so Slovenijo podjarmili telebani, si podredili državo in vse sisteme družbe, pa ni imel /nima nihče nič proti, vse je ok, pa so bile tudi likvidacije, politično sojenje... Tam se sedaj dogaja podobno, pa vsaj nekdo jih vidi, vsaj nekdo jim pomaga, skuša pomagati... Nam nihče ne pomaga, pa je naša država ugrabljena, a nam nihče ne pomaga, nihče nas ne sliši, pa nekateri še javno nastopajo, kot ponosni nasledniki komunistov... Svobode govora ni, ker nas vse nadzirajo, ne upamo si izrazit nasprotovanja politiki komunizma, ker vemo, kaj se je dogajalo, Afganistanci je strah talibanov, nas je strah telebanov rdeče zvezde... Ja nismo svobodni, ne moremo svobodno izraziti pogledov... Ubogi mi, ne Afganistanci😵🤔🤣🤦‍♂️
Capone42
17. 08. 2021 19.46
+5
V resnici imate janšisti in talibani več skupnih stvari in interesov, kot si tvoja prazna glava sploh lahko predstavlja...Afganistanski levaki (ki so želeli enakopravnost, šolstvo, svobodo veroizpovedi, spolov, itd.) bežijo iz države, medtem ko so militantni konservativni zaplankanci (katerim je religija enako država) zasedli državo..talibi so pravi puščavski bratje sds sekte, kar se ideologije in logike tiče..Tvoja sds sekta nas vrača v srednji vek..zlata epoha konservativnosti po sds-ovsko..šolstvo in znanost zamenja religija, holcarji se greste križarske pohode v imenu religije, drugače misleče zažigate na grmadah, itd..vrhovni taliban Janshari se vsak teden, ko s svojimi sds mudžahidini osvoji Triglav, na vrhu dere: bog je z nami!
podmeninc
17. 08. 2021 20.35
+4
Sodnica.....,mal se mi sicer smiliš, ampak, če že vlečeš vzporednice se zavedaj, da je talib=sds, koj pod jansharijev portret pa par očenašev....mislm...
Tone 12345
17. 08. 2021 19.16
+2
Mislim to kar gor prikazujete o żenskah z borilnimi veščinami to je spet vsiljevanje zahodne kap demokr.!a se ameri ne zavedajo pa tudi sovjetska zveza da jim ta način żivljenja ne ustreza in da so żiveli po svoje in hočejo żiveti po svoje še naprej brez vsiljevanja tega zahodnega sra .n.mj..a!a to nobeden ne razume!pustite jih pri miru pa naj nosijo burke in żivijo v votlinah kot jim paše samo pustite ljudi v svojih drżavah da żivijo po svoje!!
Tone 12345
17. 08. 2021 19.18
-1
To je nekaj podobnega kot bi ribi vsiljevali jagode s smetano kar vam paše njej pa ne!
wolf.01
18. 08. 2021 09.44
-1
tash73
17. 08. 2021 19.16
+6
Ampak ta zadnja slika me precej spominja na moro. Se ne počutim najboljše če bi okoli mene hodile vse oblečene dobesedno v šotorje.
niktalop
17. 08. 2021 19.11
+5
Afganistanci bodo morali sami pokazati talibanom da so ti v manjšini in da jih nočejo več. Ali imajo za to dovolj poguma pa se je pokazalo sedaj. Naj trpijo še naprej teror pravovernih muslimanov.
Bolfenk2
17. 08. 2021 19.11
+14
Zakaj bi nas morala skrbeti nova talibanska oblast v Afganistanu? Očitno ljudstvo podpira talibane. Naša edina skrb mora sedaj biti, da dobro zapremo meje za migrante v EU.
supergigi
17. 08. 2021 19.08
+4
Očitno vse ostale motijo talibani, samo Afganistancev ne.
Mother Russia
17. 08. 2021 19.07
+5
Kranj je zelo podoben Bagramu...Le še šeriatsko pravo nam manjka, pa kot vse kaže ne bo treba čakati tako zelo dolgo. Župan Rakovec, Arifaji, Butyqiji in UE Kranj delajo na tem sto (kosovarjev) na uro...
ValterUdovernik
17. 08. 2021 19.05
+2
A je kdo pričakoval kaj drugega?
kivzfccz
17. 08. 2021 19.04
+6
Pri nas je tudi baza. Polno burk se sprehaja po mestu, pa dosti mladičkov imajo.
tash73
17. 08. 2021 19.19
+5
Se nekaj let nazaj je bilo težko kje videti ženske oblečene v šotor. Zdej jih vidim vsakodnevno. Delam v trgovini in me kar strese ko vidim kakšno ko pridem med police...
AlternativeFacts
17. 08. 2021 18.56
+4
Biden je za razliko od Trumpa, dejansko končal vojno, posledice so pa katastrofalne...
Korintos11
17. 08. 2021 18.58
-4
Zmaga Ukrajini ...
17. 08. 2021 19.04
+0
Končali so SVOJO vojno, ker sicer v Afganistanu vojna traja že skoraj 50 let. In kadarkoli bi se Ameri umaknili, bi bilo boleče.
keep your country clean
17. 08. 2021 18.55
+0
Talibani vas bodo rabli, da sk
Sngvs9
17. 08. 2021 18.55
+4
Sedaj je biden pokazal svojo pravo plat, trump pa, da je bil eden boljših predsednikov
Korintos11
17. 08. 2021 18.58
+4
Stane Adami?
17. 08. 2021 18.55
+3
Sam levičar4 je v Ameriki prišel na oblast? In že na vsakem koraku vidiš nesposobnost. Kako je že rekel Janša, EDEN NJABOLJ NESPOBNIH PREDSEDNIKOV Amerike, ali nekaj takega.
Capone42
17. 08. 2021 19.15
+1
Veš kako bo pisalo v zgodovinskih učbenikih? Biden končal 20let trajajočo vojno v Afganistanu