Tujina

Slovenska redovnica o begu iz Kijeva: Zbudila sta me pokanje in bliskanje

Kijev, 24. 02. 2022 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Gorenc, Maja Račič
Komentarji
195

Na ulicah Kijeva je bilo v četrtek zgodaj zjutraj polno vojakov in policistov, potekala je evakuacija ljudi, nam je povedala 30-letna Slovenka, ki je zapustila Kijev in je zdaj že na Poljskem. "Kaj takega sem do zdaj videla le v filmih ali pa na prizorišču snemanja filma," je pojasnila za 24ur.com. Že zjutraj je ukrajinsko prestolnico zapustila tudi redovnica Marta Meško, ki je v katoliškem misijonu Marijinih sester v Kijevu služila zadnjih 17 let. "Do konca smo upali, da se spopadi ne bodo zgodili, zato smo šli včeraj zvečer mirno spat," je povedala. A zbudili so se v povsem novo realnost, "v vojne razmere, ki jih nismo vajeni".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogovor s Slovencema v Ukrajini
    04:20
    Iz 24UR: Pogovor s Slovencema v Ukrajini
  • Iz SVETA: Slovenci v Ukrajini
    04:00
    Iz SVETA: Slovenci v Ukrajini

Kot je za oddajo 24ur povedala redovnica Marta Meško, so "do konca" upali, da do spopadov ne bo prišlo. "Zjutraj pa sem se zbudila od pokanja, in bliskanja," je povedala. To je bilo malo pred peto uro zjutraj, ko je kot po navadi odšla k molitvi. "Ob sedmih so nam rekli, da se je vojna začela in da je obstreljena večina velikih mest Ukrajine," je dejala Meškova.

Po njenih beseda so čez dan opazili veliko gneče – na bencinskih črpalkah, pred bankami in drugod. "V samem Kijevu se mi je sicer zdelo, da je v mestu še manj avtomobilov kot običajno," je dodala.

Ona je ukrajinsko prestolnico že zapustila: "Vzeli smo le tisto, kar nujno potrebujemo – za obleči in hrano, da bomo po poti lahko preživeli." Cilj je mesto Lviv, blizu meje s Poljsko, v času pogovora so bili od tega mesta oddaljeni še 250 kilometrov. "Verjetno bomo prespali kje po poti, to je težko predvideti, v vojni še nismo bili, tako da se zdaj učimo," je dejala in dodala: "Ne vem vam drugega povedati, težko je."

"Kaj takega sem do zdaj videla le v filmih"

Tudi 30-letna Slovenka, živeča na Poljskem, se je zadnje dni mudila v Kijevu zaradi izobraževanja. "To, kar se je začelo zjutraj, je precej kritično," je ocenila. Policija in vojska sta namreč že preplavili kijevske ulice, začela se je evakuacija. Zato so nemudoma sedli v kombi in zapustili glavno mesto Ukrajine. Zdaj so že na varnem, brez težav so že prečkali mejo s Poljsko. "Precej me je bilo strah, kajti kaj takega sem do zdaj videla le v filmih ali pa na prizorišču snemanja filma," je dejala. Po Ukrajini letijo helikopterji, na cestah je polno reševalnih vozil.

Naša sogovornica je sicer le ena od mnogih, ki so se danes odločili zapustiti Ukrajino. Iz Kijeva se namreč vijejo kolone vozil. Medtem je ruska vojska prodrla vse do Harkova, mesta na severovzhodu Ukrajine. Iz Kijeva, pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mariupol in s frontne linije na vzhodu države sicer poročajo o močnih eksplozijah. Zaradi invazije Rusije na Ukrajino, ki se je začela zgodaj zjutraj, je zaprt tudi ukrajinski zračni prostor. Ukrajinski minister za notranje zadeve medtem poroča o več smrtnih žrtvah.

Po pojasnilih slovenskega ministrstva za zunanje zadeve je v Ukrajini med 60 in 70 slovenskih državljanov, ki so razpršeni po vsej državi. Na vzhodu Evrope, v Latviji, ima Slovenska vojska sicer 50 vojakov, ki opravljajo redne naloge. V Slovenski vojski niso zaznali povečanja nevarnosti, so povedali za 24ur.com.

pasica vojna v Ukrajini

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3