Tujina

Slovenski potniki s križarke se bodo domov vrnili predvidoma do konca tedna

Jokohama, 18. 02. 2020 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H. / STA / Ti.Š.
Komentarji
75

Med približno 3000 potniki in člani posadke na križarki Diamond Princess, kjer so potrdili 542 primerov okužbe s koronavirusom, je tudi šest Slovencev. Ti so zdravi in se počutijo dobro, v Slovenijo pa se bodo predvidoma vrnili do konca tedna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenci z ladje do konca tedna
    03:30
    Iz 24UR: Slovenci z ladje do konca tedna
  • Iz SVETA: Posebno letalo za potnike z ladje
    06:57
    Iz SVETA: Posebno letalo za potnike z ladje
Izkrcanje potnikov z ladje pričakujejo med 19. in 21. februarjem.
Izkrcanje potnikov z ladje pričakujejo med 19. in 21. februarjem. FOTO: AP

Šest slovenskih potnikov z ladje za križarjenje Diamond Princess se bo v Slovenijo predvidoma vrnilo do konca tedna, so danes potrdili na Ninistrstvu za zunanje zadeve RS (MZZ). Vseh šest se počuti dobro in so v stalnem stiku s slovenskim veleposlaništvom na Japonskem, MZZ pa se intenzivno pripravlja na njihovo vrnitev.

Pri dveh sta bila testa glede okužbe s koronavirusom iz Kitajske negativna, za preostale štiri na MZZ zaenkrat še nimajo podatkov.

V Sloveniji jih bodo ob vrnitvi znova testirali

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je pred parlamentarno sejo odbora za zdravstvo dejala, da bodo vseh šest še po povratku v Slovenijo testirali na novi koronavirus in ustrezno ravnali glede na to, ali bodo testi pozitivni ali negativni.

Na ministrstvu imajo pripravljene določene postopke za ukrepanje ob morebitnem pojavu novega koronavirusa pri nas, z navodili in ukrepi pa je seznanjen vsak zdravstveni zavod v državi. Če bi prišlo do izrednih razmer, bodo prilagodili dejavnosti izrednim razmeram.

Potniki s 'plavajoče karantene' bodo v domovino prispeli z varovanim transportom. Podrobnosti o tem, kdaj natančno bodo prišli v Slovenijo, kam in kako bodo prišli ter kateri državljani bodo še zraven, pa še ni, je sekretarka pojasnila v izjavi medijem pred sejo parlamentarnega odbora, na kateri so razpravljali o novem koronavirusu.

Dodala je, da se o postopku vrnitve nenehno dogovarjajo tako s slovenskim veleposlaništvom na Japonskem kot tudi z drugimi državami, ki bodo vračali svoje državljane. Kot je dejala, se scenariji spreminjajo iz ure v uro. Ob povratku bo treba varovati integriteto posameznika in tudi javno zdravje vseh državljanov, je še poudarila.

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle, je v minulem tednu dejal, da imamo laboratorij za hitro diagnostiko in kapacitete za morebitno epidemijo. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pa so medtem opozorili, da bi nekaj bolnikov s tem virusom na infekcijski kliniki lahko oskrbeli, a če bi imeli množični izbruh, bi se zapletlo.

Predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maja Sočan pa je dejala, da bodo morali pri določanju ukrepov vzeti v presojo tri poglede – varovanje zdravja posameznika, varovanje zdravja drugih prebivalcev, prav tako bodo morali upoštevati odziv javnosti na njihov povratek. "Ali je odziv javnosti vedno sorazmeren tveganju? Včasih je prekomeren, mogoče paničen, kar ni dobro, ker se potem sprejema prekomerne ukrepe," je dejala.

Poleg tega bodo upoštevali, kako se bodo odzvale druge države. Po njenih besedah težava nastane, ko posamezna država deluje drugače kot ostale, ki so se za določen ukrep odločile pod političnimi pritiski in niso sorazmerni tveganjem.

Štirje od šestih Slovencev so iz Slovenj Gradca

Japonske oblasti so danes sicer sporočile, da so teste opravile pri vseh potnikih z ladje, da pa bo potrebnega nekaj časa za nekatere rezultate testov, zaradi česar načrtujejo izkrcanje potnikov z ladje med 19. in 21. februarjem. Doslej so okužbo sicer potrdili pri 542 potnikih.

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila s situacijo v svetu in Sloveniji v zvezi s pojavom novega koronavirusa, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Kot so ocenili, se uporabljajo ukrepi, določeni z Zakonom o nalezljivih boleznih - in to glede na trenutno stanje ogroženosti zdravja prebivalstva in ob upoštevanju načela sorazmernosti. V Sloveniji sicer še niso potrdili primera obolelega s koronavirusom, prav tako pri nas ni oseb, ki bi jih repatriirali iz Vuhana v provinci Hubej, so še dodali.

Slovenske oblasti glede vrnitve slovenskih državljanov tako čakajo, da se v teh dneh konča karantena na ladji, nato bo sledila vrnitev slovenskih potnikov. Slovenija se med drugim dogovarja z evropskimi partnerji, da bi pripravili skupen prevoz potnikov iz Evrope. Predvideno je, da bi ti potniki do konca tedna pristali na enem od evropskih letališč, odkoder bi se nato slovenski državljani vrnili v domovino.

Pri komercialnih letih pa so nastopile nekatere težave, saj nekatere letalske družbe po navedbah MZZ že vnaprej zavračajo potnike z Diamond Princess.

Med šestimi Slovenci na Diamond Princess so štirje iz Slovenj Gradca. Tamkajšnja občina sporoča, da jim je v primeru kakršnih koli logističnih ali drugih težav pripravljena priskočiti na pomoč.

Odbor DZ za zdravstvo je na današnji nujni seji razpravljal o pripravljenosti Slovenije na novi koronavirus. Strokovnjaki zagotavljajo, da je slovenski zdravstveni sistem dobro pripravljen na zgodnje odkrivanje obolelih, slišati pa je bilo tudi opozorila o dolgoletnemu zanemarjanju bolnišnične infrastrukture in pomanjkanju ustreznih kapacitet.

'V Sloveniji nimamo primerne infrastrukture za izolacijo bolnikov s hudo nalezljivo boleznijo'

Parlamentarni odbor za zdravstvo pa se je danes na zahtevo SDS sestal na nujni seji, kjer so obravnavali pripravljenost Slovenije na novi koronavirus. Poslanci SDS so med drugim predlagali sklepe, s katerimi bi odbor vladi, ki opravlja tekoče posle, in ministrstvu za zdravje naložil, naj dnevno poročata in seznanjata javnost o morebitnih sumih na okužbo s koronavirusom v Sloveniji, ter naj v roku dveh dni javnosti predstavita načrt aktivnosti v zvezi s sumom okužbe s koronavirusom.

V razpravi o pripravljenosti Slovenije na novi koronavirus tudi opozorila o pomanjkanju ustreznih kapacitet.
V razpravi o pripravljenosti Slovenije na novi koronavirus tudi opozorila o pomanjkanju ustreznih kapacitet. FOTO: Dreamstime

Sejo parlamentarnega odbora je zahtevala poslanska skupina SDS. Kot je ugotavljala poslanka Jelka Godec, pred sklicem seje namreč ni bilo ustreznih informacij in konkretnih odgovorov s strani vlade in pristojnih zdravstvenih organizacij. Veseli jo, da se je v minulih dneh to spremenilo, hkrati pa je opozorila na pomen močne koordinacije pristojnih služb in na prezasedenost bolnišničnih oddelkov že v primeru gripe.

Odbor bi na predlog SDS vlado in ministrstvo pozval, naj takoj poskrbita za dodatne kapacitete za morebitne okužene, kot so dodatne postelje, prostori za izolacijo, respiratorne maske in drugo.

Generalna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je med izvedenimi ukrepi danes med drugim izpostavila priporočila za potnike, ki visijo na vseh vstopnih točkah v državo ter v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, z navodili pa so po njenih besedah seznanjeni tudi v pristaniščih in letališčih.

"Zdravstveni delavci so dobili konkretne podatke. Vsi zavodi imajo lastne načrte v primeru pojava pandemije," je pojasnila in dodala, da so poti ukrepanja v primeru suma na okužbo z novim koronavirusom zelo jasno določene. Po njenih besedah trenutno tudi ni nobene potrebe za dodatne ukrepe v šolah in vrtcih.

Predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana izvedli obširno izobraževanje zdravstvenih delavcev, imajo pa tudi ustrezen načrt, ki je po njenih besedah dobro služil v času pandemske gripe. V mariborskem UKC pa poleg zdravstvenih delavcev izobražujejo tudi ostalo osebje, na primer službo za čiščenje.

Lejko Zupančeva je opozorila, da v državi ni primerne infrastrukture za izolacijo bolnikov s hudo nalezljivo boleznijo. Na to so v zahtevi za sklic seje opozorili tudi v poslanski skupini SDS.

Tako Lejko Zupančeva kot direktor Klinike Golnik Aleš Rozman sta izpostavila zasedenost prostorov in pomanjkanje ustreznih kapacitet v primeru večjega števila obolelih. "V Sloveniji bo treba delati na bolnišnični infrastrukturi. Improvizacija ne more biti naš način dela," je opomnil Rozman.

Poslanka NSi Tadeja Šuštar je v razpravi izpostavila hitro rast okuženih in širitev virusa zunaj Kitajske ter spraševala o pripravljenost slovenskega sistema, Branko Grims (SDS) pa je podvomil v verodostojnost uradnih podatkov in opozoril na vpliv koronavirusa na slovensko ekonomijo in turizem.

Andrej Rajh (SAB) je menil, da bi se s tako resnostjo kot o novem koronavirusu morali pogovarjati tudi o diabetesu in srčno-žilnih boleznih, ki nas po njegovih besedah dejansko ogrožajo. Poslanec LMŠ Robert Pavšič je ocenil, da je slovenska javnost ob trenutnih razmerah lahko mirna. Tudi Jani Möderndorfer (SMC) zaupa slovenskemu zdravstvu, javni mreži bolnišnic in stroki, da je pripravljena na vse podvige. Predsednik odbora in poslanec Levice Franc Trček je bil nekoliko kritičen do sklepov, saj da se predlagani sklepi po besedah vabljenih na odbor že izvajajo.

Odbor je sicer s prepričljivo večino sprejel sklepe, s katerimi je vladi in ministrstvu za zdravje predlagal, da poročata in seznanjata javnost o potrjenih okužbah z novim koronavirusom in z njim povezanih izvedenih aktivnostih. Predlaga jima tudi, da koordinirata aktivnosti v primeru potrebe po vzpostavitvi dodatnih kapacitet za obolele za novim koronavirusom.

Odbor še predlaga, da vlada in ministrstvo o postopkih varovanja pred prenosom virusa ter o znakih obolelih nemudoma obvestita vse izobraževalne ustanove, bolnišnice, domove za starejše, občine ter vse ustanove, kjer se zadržuje večje število oseb in lahko hitreje pride do prenosa virusa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pizzamargerita
19. 02. 2020 09.49
+6
v domačo izolacijo še za 3 tedne! naj preživijo še mal dopusta v svojih bajturinah! (najbrž niso glih reveži, ki bodo jutri dobili knjižico, če ne pridejo krampat zjutraj ob 6h).
štajerc65
19. 02. 2020 07.10
+17
Kako ne vejo kam z njimi ko pridejo domov če pa so na min. za zdravje govorili kako smo pripravljeni na ta virus.
fairplayy
18. 02. 2020 21.49
+21
Sedaj pridejo se nas okuziti znaki niso takoj zaznavni. Spet na nase stroske resujemo premozneze naj si placajo bivanje na kitajskem dokler seczdeva ne umiri ce se sploh bo
Ramzess
18. 02. 2020 21.31
+18
Če so testi že bili izvedeni, kako da za štiri nimajo podatkov, kdo jim bo verjel.
Malo_sutra
18. 02. 2020 21.23
+3
Haha tko smesno kaj se ljudje grejo... uni kr jejo zive miševe pa mačke...
luna.3
18. 02. 2020 21.13
+18
Štirje so iz Slovenj Gradca, kaj pa ostala dva? Joj, kakšna tajna. Bo tudi tajna. ko se bo večalo število okuženih v SLO. Poleti bo pa še polno kitajskih turistov pri nas, noro.
Cobra007
18. 02. 2020 21.30
+9
matdej
18. 02. 2020 21.03
+19
Naj kr ostanejo tam...
TolstojV
18. 02. 2020 20.54
+19
Japonci so iz te križarke in potnikov naredili ladijo smrti ker so s slabo karanteno omogočili, da se vsaki dan okuži več potnikov iz prvotnih 16 jih je sedaj že 540 v samo 14 dneh. V tem primeru je lahko Japonce sram ker niso bili sposobni preprečiti okužbe zaradi česar bo umrlo kar nekaj nedolžnih na ladiji!
Zeljejedec
18. 02. 2020 20.40
+11
aja pa tisti ki še ne veste potrjeno je blo da ko preboliš zadevo se lahko še enkrat okužiš pa ko drugič fašeš si 100 % mrtev :) Če kdo to mal spremlja ve o čem govorim
jazSmeško
18. 02. 2020 20.37
+35
Kaj ko bi te potnike iz križarke ko pridejo v SLO za 14 dni zaprli v karanteno v parlament tako za ziher da potem vidimo če so res zdravi.
nimamkaj
18. 02. 2020 20.58
+3
Zeljejedec
18. 02. 2020 20.33
+8
Pa k jih boste dam prpelal jih derekt na tromostovju dol ruknte da grejo na kakega kuhančka dokler je še sezona
Zeljejedec
18. 02. 2020 20.15
+23
542 jih je uradno na ladiji ukuženih slovenčki so kao okaj ? mi jih bomo kr navadn dam vozil glede na to da je dnevno vse več okoužb na ladiji mkay
Zeljejedec
18. 02. 2020 20.19
+26
ne me narobe razumet američani so svoje testiral pa so bli negativnih pol jih je blo pa na letalu kr naenkrat 14 okuženih .... dejmo bit resni kle lepo bomo corono - chan prpelal k nam sej veš mormo še kle mal popucat . Pravjo naši so prpravljen .... pa se pri navadni gripi vse sesuje dejmo bit resni klele
kianolog
18. 02. 2020 19.55
+15
K maske na glao pa na ptujski karneval najboljš, da grejo!
Luckysmile
18. 02. 2020 19.42
+17
To je pa to k rinejo v najcenejše ponudbe z dragim koncem.
minkica91
18. 02. 2020 19.33
+49
da naj bi se kar vrnili, to pa ne bo dobro, bi morali biti vsaj 14 dni v karanteni, ne pa kar takoj na plano, ali ne vedo koliko jih lahko okužijo, če slučajno imajo virus.
Ramzess
18. 02. 2020 21.35
-11
Če so ravno iz karantene, ne morejo tega vleči v nedogled, tudi ti ljudje imajo svoja življenja, kar ga je še ostalo.
minkica91
18. 02. 2020 19.29
+21
joj, vsak dan o tej križarki in potnikih. Pa mora biti res nekaj z njimi narobe, da gredo na ta potovanja ob teh epidemijah. Jaz sem raje kar doma. Največji štos je pa, da se potem še hvalijo s tem. Kaj pa moremo mi, da so šli na to križarjenje
yokerxdinterfan
18. 02. 2020 20.12
+0
Lahko da so bili ravno takrat ko se je vse skupaj začelo po medijih
Mr.
18. 02. 2020 19.19
+43
Očitno bo še hudo če se kaj zgodi in se prenese korona vrus v SLO .... zalo velika odgovornost je na naši administraciji....
Jaka Jack
18. 02. 2020 19.06
+18
Ideja za naše pravosodje, kupijo odsluženo križarko in imamo poceni nove kapacitete zapora v Kopru.
Uporabnik1540409
18. 02. 2020 19.02
+26
Naebal smo ga.
kianolog
18. 02. 2020 18.46
+43
Saj so tudi američani za svoje mislili, da so zdravi - tik pred vkrcanjem pa so šele sporočili koliko je vmes OKUŽENIH! In potlej valjda lepo skupaj na avion ... Isto bo z našimi in vsemi ostalimi križarji.