Tujina

Slovenski ribiči za domnevni dogovor s Hrvaško izvedeli iz medijev, SD za sklic seje OZP

Piran, 17. 01. 2022 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski ribiči so o dogovoru, po katerem bi lahko lovili znotraj hrvaških teritorialnih voda do Umaga, hrvaški ribiči pa v slovenskih do Kopra, obveščeni le prek medijev, je povedal piranski ribič Zlatko Novogradec. Sam takšne rešitve ne podpira, saj bi bilo treba po njegovem vztrajati pri uveljavitvi razsodbe arbitražnega sodišča. V poslanski skupini SD pa so v zvezi s tem pripravili zahtevo za sklic za javnost zaprte nujne seje odbora DZ za zunanjo politiko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dogovor med Slovenijo in Hrvaško?
    02:23
    Iz 24UR: Dogovor med Slovenijo in Hrvaško?
  • Iz SVETA: Ribolov v piranskem zalivu
    02:46
    Iz SVETA: Ribolov v piranskem zalivu

Hrvaški mediji so v minulih dneh poročali, da naj bi bil dosežen dogovor, po katerem bi slovenski ribiči v Piranskem zalivu lahko lovili znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaški ribiči pa v slovenskih vodah vse do Kopra. O tem naj bi pristojna hrvaška ministra že obvestila hrvaške ribiče. Na ministrstvu za zunanje zadeve v nedeljo teh navedb niso ne zanikali in ne potrdili.

Dolgoletni piranski ribič Zlatko Novogradec pa je danes povedal, da jih uradno o dogovoru niso obvestili, pač pa so informacije dobili le prek medijev. Sam takšen dogovor zavrača. Kot je spomnil, so se slovenski ribiči o tem s pristojnimi na slovenski strani že pogovarjali pred dvema ali tremi leti in takrat so zavzeli stališče, da dogovor ne pride več v poštev, saj je Slovenija medtem z odločbo arbitražnega sodišča že dobila mejo na morju, ribiči pa območje za ribolov.

"Mi hočemo samo to, da Hrvaška prej ali slej to sprejme in da imamo ta košček morja več," je poudaril. Po njegovih besedah je vprašljiva tudi izvedljivost možnosti ribolova vse do Umaga, saj slovenski ribiči danes ne premorejo več flote, ki bi to dopuščala. Kot je dodal, osebno podpira tiho diplomacijo, vendar bi ta morala iti kvečjemu v smeri uveljavitve razsodbe arbitražnega sodišča.

Ribiška ladja
Ribiška ladja FOTO: Dreamstime

Kot je znano, so spletni portali morski.hr, Glas Istre ter hrvaški in slovenski N1 pred tem poročali, da sta se hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković in zunanji minister Gordan Grlić Radman v začetku prejšnjega tedna v Umagu za zaprtimi vrati sestala s hrvaškimi ribiči.

Podrobnosti sestanka uradno niso znane, portal morski.hr, ki se sklicuje na navedbe nekaterih ribičev, pa navaja, da so govorili o dogovoru, po katerem bi slovenskim ribičem dovolili ribolov znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaškim ribičem pa vse do Kopra. Slednji naj bi bili ob tem tudi oproščeni kazni, ki jim jih zaradi ribarjenja na spornem območju izdaja slovenska policija. Z dogovorom naj bi se strinjali vsi navzoči hrvaški ribiči razen enega.

SD za sklic seje OZP 

V poslanski skupini SD so pripravili zahtevo za sklic za javnost zaprte nujne seje odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) o domnevnem dogovoru, je danes sporočil poslanec SD Matjaž Nemec. "Ključno vprašanje je, ali gre za sporazum, ki implementira arbitražni sporazum, ali pa gre za odstop od arbitražnega sporazuma," je dejal.

Zato od ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja pričakujejo, da bo na zaprti seji OZP pojasnil trenutno dogajanje. Ob tem je Nemec poudaril, da na podlagi preteklih izkušenj "vemo, da ima predsednik vlade Janez Janša ambicije na področju reševanja medsosedskih vprašanj do naslednjih volitev, torej v nekaj tednih".

Poslanec SD je spomnil na "slabe izkušnje iz preteklosti", ko je premier v času svoje prve vlade sklenil "dva neposrečena sporazuma". Enega v Mokricah s tedanjim hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem, drugega pa na Bledu s tedanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem.

Glede same vsebine domnevnega dogovora, o katerem so v minulih dneh poročali hrvaški mediji, je poudaril, da je treba najprej sploh ugotoviti, na kakšen način je bila ta odločitev sprejeta."V kolikor nas bi minister seznanil o tem, da so ti manevri v okviru arbitražnega sporazuma, potem bomo razumeli takšno početje kot takšno. V kolikor ne, če pa prihaja od odstopa, potem imamo na zunanjepolitičnem in notranjepolitičnem področju velik problem," je poudaril Nemec. 

Pojasnil je, da so zahtevo za sklic nujne seje OZP dali še v podpis strankam LMŠ, Levica in SAB. Odgovore pričakujejo v nekaj dneh.

Od razglasitve arbitražne razsodbe je slovenska policija obravnavala 7842 dogodkov v slovenskem morju. Samo v lanskem letu so obravnavali 1274 dogodkov, v katerih je bilo udeleženih 2083 hrvaških plovil, od tega 967 plovil hrvaških varnostnih organov, so  danes navedli na Generalni policijski upravi.

Od uveljavitve arbitražne razsodbe je bilo skupno izdanih 1569 plačilnih nalogov, v letu 2021 pa 366. Zakon o tujcih se je v teh letih spreminjal, zato so bile denarne kazni za nedovoljen vstop v Slovenijo posledično različne in so se gibale od 500 pa do 800 evrov, so dodali na policiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sowkenc
14. 03. 2023 15.51
POZABLJA SE, DA SE JE HRVAŠKO SPREJELO V EU PREDEN JE BILA UREJENA MEJA MED DRŽAVAMA.STAROSTA POLITIKE G. HRIBAR TINE, G. PAHOR BORIS IN G. RUPELJ DIMITRIJ SO G. NARCISKA INSTAGRAMA SVARILI NAJ NE GRE HRVAŠKA V EU, DOKLER MEJA MED DRŽAVAMA NI UREJENA. SEDAJ SE LAHKO ZAHVALJUJEMO G. NARCISKU ZA TO JOTO, KI JO JE SKUHAL!!!
janez Kovač 1
18. 01. 2022 16.15
+1
Ja hrvaška do Trsta,namesto Slovenija do Umaga-narobe svet in bolani naši politiki -toliko denarja porabili za arbitražo,ki je Hrvati ne jemlejjo resno,zdaj bi jih spuščali vse do Kopra .-joj joj1
reaf
18. 01. 2022 11.52
+2
Najboljši sporazum sta dosegla Drnovšek in Račan, ki je bil v bistvu zelo podoben arbitraži ... minilo je desetletje in še več, namesto, da bi takrat zaključili z obojestranskim debilnim izčrpavanjem, bi lahko vso energijo usmerili v razvoj skupne ekonomije in sodelovanja na vseh področjih... se je takrat hrvaški parlament odločil minirati dogovor Drnovšek/Račan! In sedaj imamo to kar imamo... in naša politika bi s Hrvati še kar naprej barantala, vsemu navkljub ... BOLANO!!!
reaf
18. 01. 2022 11.46
+2
Hrvate nikakor ne smemo pustiti čez mejno črto, ki je bila zarisana v arbitraži, pa čeprav je za SLO neugodna... pa to je menda ja vsakemu jasno! Naši ribiči ne rabijo Hrvaškega morja, njihovi pa našega sploh ne, imajo dovolj svojega! Tukaj se skriva nekaj drugega ... skratka STOP Hrvatom na mejni črti! Je pa vprašanje kako in s čim... dva stara gumenjaka nista dovolj!
masai mara
18. 01. 2022 10.50
+2
Najprej uveljavitev arbitražnega sporazuma, potem pa vse ostalo..schengen itd..
masai mara
18. 01. 2022 10.48
+2
ta vlada nas bo prodala tujcem, kar je čista katastrofa za Slovenijo.
No pasaran
18. 01. 2022 10.28
+5
Kam bo Plenko nakazal podkupnino IJJ? Na Kajmane, Ciper, NKBM, OTP Bank, Kosova Bank....?
No pasaran
18. 01. 2022 10.20
+5
Hrvatje s svojim ribiškim ladjevjem v dveh dneh postrgajo tisto malo morja do Kopra, pa še mal v Tržaški zaliv zaidejo. Naših par ribičev pa lahko iz svojih čolničkov do Umaga samo na trnk pecajo špare, očadice, menule.... Februarski ulov cipljev v našem morju pa adijoooo v hrvaške mreže, nato pa v slovenske ribarnice pod firmo Cromar. Toninček, zakurblaj F16 in nad Hrvate :)
No pasaran
18. 01. 2022 10.31
+5
Snežić in Simić že snujeta kako oprati podkupnine, Vizjak pa kako se izogniti glupim davkom.
RdecaZvezda
18. 01. 2022 09.45
+1
Bog ne daj kaj takega storit,ne vem a jim ni dosti,da so jih neštetokrat prevarali in še vedno rinejo v njihovo španovijo,v pol leta bodo vse uničili,to jim je cilj,da bomo tudi po tej strani odvisni od drugih,razpisat referendum o tem,ker ta zblojena politika dela brez pameti.
mungus
18. 01. 2022 09.05
+5
ilegalna poteza od ta-puklastega.....sam da bi bilo po njegovem in res dela na tem ta psihoprizadetež....že toliko ko je ta pacient zafuru pa še kr rije ....zadnji čas da je april in se znebimo tega pokvarjenca brez primere !!!
Nimasmisla
18. 01. 2022 08.54
+6
arbitražni sporazum je tko tko vendar se mora uveljaviti potem pa naprej
Korintos11
18. 01. 2022 08.40
+3
Zakaj so eni veliki Slovenci, tudi na portalu, proti arbitražnemu sporazumu?
Kollerik
18. 01. 2022 08.47
+3
Zato, ker niso dobili zelene luči od svojega tavečjega šefa orbana....
CIGU MIGU
18. 01. 2022 08.36
+3
za zaboj hrvaških sardel,jim bomo podarili piranski zaliv,saj to se je že davno vedelo,da prazni suknjiči niso sposobni še solate na lastnem vrtu pobrati
Baltic
17. 01. 2022 21.57
+14
Hrvatom ne dopustit da bi hodili v nase vode lovit. Nam bodo se to malo morja pokradli.....hrvati so najvecji hinavci in lopovi z njimi ne sklepat nobenega posla ker te bodo z.....
Legal
17. 01. 2022 21.57
+1
Ma kaj je, nič vam ne paše! Nimamo flote za 15 km do Umaga, ja pa kaj še.
Roko66
17. 01. 2022 21.30
+8
Pahor, a te ni nič sram?
sinhron
18. 01. 2022 08.45
+1
Pa se ni Pahor tajno dogovarjal s Hrvati , počneta Janša in Logar v " tihi diplomaciji "in to je mimo arbitražnega sporazuma , ki je mednarodno priznan in tudi Hrvaška ga mora upoštevati , Torej obstaja meja na morju , vse mimo tega je veleizdaja in kot taka bi se morala obravnavati zoper njiju !
RdecaZvezda
18. 01. 2022 09.51
+1
Kaj bo Pahor,je šel na Istrski mali maraton in je revček hlače narobe oblekel,šlic je imel zadaj.
džonborno
17. 01. 2022 21.13
+3
tiha diplomacija je nujna, ker so dogovori vezani na veleprodajo med vojno na Hrvaškem, ko je gospod Janša obvladoval kar znaten tržni delež. Tako da imamo dva pola: Karlo, Tonin, Sekolec, Simona -k i so klepetali občutno preveč, zdaj pa Logar in ekipa, ki so jim Hrvatje zavezali kljune!
za naše
17. 01. 2022 20.14
-2
Ne vem ,kaj ima naša vlada s tem ,če se hrčki med sabo pogovarjajo?!
yanay
17. 01. 2022 20.17
+6
nalijmo si čistega vina
17. 01. 2022 20.35
+5
Ne vem , kaj ima JJ s mejami na Balkanu . Naj raje uredi svojo mejno sebnostno motnjo
za naše
17. 01. 2022 21.52
-5
za naše
17. 01. 2022 21.57
-2
Čistić.kdo pa,če ne Janša. Ta zalivska meja je na balkanu
nalijmo si čistega vina
18. 01. 2022 08.19
+1
Patogen ti prodajaj svoje . Ta zalivska meja je na Jadranu in ne na sotočju Save z Donavo
Kollerik
18. 01. 2022 08.48
+1
dodikovi prijateljčki, ..."domoljubi" pa to...hahaha
za naše
18. 01. 2022 09.07
-1
A ti pa sovražiš svoj dom kollerik? Odseli se ,kaj zažiraš starše do onemoglosti
Andrej Lenar?i? 1
17. 01. 2022 20.12
+2
Kaj ko bi raje zahtevali od vlade (samo vlada je stranka v postopku!), da skladno s Sporazumom o arbitraži zahteva ponovitev odločanja na podlagi resničnega, in ne lažnivega arbitražnega memoranduma, ki ga je vlada JJ poslala tribunalu in je tako tribunal odločal na podlagi laži (prim. prve stavke uradne obrazložitve eksc. Guillaumea!). Odločba, ki stoji na laži - povrhu pa jo druga stran sploh ne priznava - je seveda nična. Postopek odločanja je treba ponoviti (magari z istim tribunalom) na podlagi memoranduma, ki bo upošteval relevantna dejstva in bo skladen z določbami Sporazuma o arbitraži. A to more zahtevati le vlada RS!
toti mišek
17. 01. 2022 20.00
+0
Nitka in Tanja so zaskrbljena!