Tujina

Slovenski študenti, ki so na izmenjavi v Pragi, na varnem, a v šoku

Ljubljana / Praga, 22. 12. 2023 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Karlova univerza v Pragi, na kateri je 24-letnik izvedel strelski pohod in ubil 14 ljudi, je priljubljena tudi med slovenskimi študenti. Slovenske univerze so s študenti, ki so na izmenjavi v Pragi, že vzpostavile stik. Za zdaj kaže, da so vsi na varnem, jih je pa tragedija močno šokirala. Študentom je, v kolikor jo potrebujejo, na voljo psihološka podpora, na primorski univerzi prav tako poudarjajo, da se lahko študenti predčasno vrnejo domov.

Z ljubljanske univerze so sporočili, da je na izmenjavi na Karlovi univerzi v Pragi trenutno 23 njihovih študentk in študentov, vse skupaj pa jih je v Pragi 42. S študenti so po tragičnem dogodku nemudoma stopili v stik, po njihovih informacijah so vsi na varnem, a so v šoku. 

Študentom so ponudili pomoč, za zdaj pa se ni javil še nihče, ki bi pomoč potreboval. 

Rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič je rektorici Karlove univerze Mileni Kraličkovi poslal sožalno sporočilo. Z vodstvom univerze so v tesnem stiku, a za zdaj nimajo dodatnih informacij o stanju v Pragi. 

"Karlova univerza je ena od tistih univerz, s katerimi ima UL posebno tesne stike, vežejo nas tudi osebna prijateljstva, zato nas je ta tragedija še dodatno prizadela," so zapisali in dodali, da so iz solidarnosti do žrtev napada na Rektoratu UL na Kongresnem trgu danes zjutraj izobesili črno zastavo. 

Z Univerze na Primorskem so nam včeraj zvečer sporočili, da je trenutno na Češkem na izmenjavi 14 njihovih študentov, od tega jih sedem študira v Pragi, šest prav na Karlovi univerzi, kjer se je zgodilo streljanje, en študent je član druge institucije. 

Dan po tragediji v Pragi
Dan po tragediji v Pragi FOTO: Profimedia

Z vsemi študenti so že vzpostavili stik. "Ob tem smo študentom poudarili, da jim je na voljo tudi psihološka podpora tako na univerzi kot tudi sicer in da imajo tudi možnost predhodnega povratka, v kolikor se bodo tako odločili. Univerza jim bo stala ob strani ne glede na to, kako se odločijo," so sporočili z Univerze na Primorskem, kjer vsem prizadetim, študentom, profesorjem, raziskovalcem in širši akademski skupnosti izrekajo sožalje.  

Iz mariborske univerze pa so nam sporočili, da so v Pragi štirje njihovi študentje. "Kolikor smo uspeli preveriti, zaenkrat nimamo informacij, da bi se kateremu od njih kar koli zgodilo."

Ministrstvo slovenske univerze poziva, naj študentom nudijo pomoč 

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije so zapisali, da so globoko pretreseni nad tragičnim dogodkom v Pragi. "Družinam, svojcem, prijateljem žrtev, študentom in zaposlenim na Karlovi univerzi ter vsem državljanom Češke izrekamo sožalje."

Kot so poudarili, je njihova skrb namenjena tudi slovenskim študentom na Češkem, zlasti na Karlovi univerzi. Vse slovenske visokošolske zavode zato pozivajo, da stopijo v stik s slovenskimi študenti in jim nudijo ustrezno pomoč. Prav tako jih pozivajo, da stopijo v stik z zaposlenimi na slovenskih visokošolskih zavodih, če se nahajajo v Pragi.

"Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije obsojamo vsakršno nasilje. Skrajni čas je, da se kot družba zavemo, da je kakršno koli nasilje nesprejemljivo," so še dodali. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3