Tujina

Slovenski Valuki na ukrajinsko fronto

Kijev/Ljubljana, 26. 04. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
0

Slovenska vlada je po naših informacijah v popolni tajnosti v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov tipa Pandur. Slovenski Valuki so oboroženi s 40 mm avtomatskimi bombometi ali 12.7 mm mitraljezi, v sestavi pa smo jih imeli 85 in so bili v Slovenski vojski kar 24 let. Gre za najmanj staro orožje, ki ga je Slovenija poslala Ukrajini, namenjeni so za prevoz pehote in jo ščitijo pred protipehotnimi minami ter pehotnim orožjem do kalibra 12,7 mm.

 

Uradne potrditve slovenske donacije nismo dobili in je verjetno še nekaj časa ne bo, a naši viri so nam potrdili, da so transport v Ukrajino zaključili v tem tednu v popolni tajnosti. Sama operacija je trajala več mesecev, oklepnike so namreč morali pripraviti, servisirati in organizirati prevoz. V eno od bližnjih držav so jih prepeljali z letali, Slovenija ima namreč možnost koriščenja strateškega transportnega letala C17, v katerega so lahko spravili po štiri Valuke. Vmesni postanek je bil, kot kaže, v enem od dveh logističnih zbirnih centrov za pomoč Ukrajini na Poljskem ali Slovaškem. 

LKOV 6x6 Valuk
LKOV 6x6 Valuk FOTO: Aljoša Kravanja

Zaradi dogodkov v Sudanu se je transport nekoliko zavlekel, a je Slovenija operacijo ta teden zaključila, ko je še zadnji oklepnik prišel v Ukrajino. Tam lahko pričakujemo, da bodo imeli svojo vlogo v veliki pomladni ofenzivi, ki jo Ukrajina pripravlja. Kot vse kaže, je ta oddaljena samo še nekaj tednov, saj čakajo na konec obdobja "rasputice", blatnega obdobja, ko so vojaški premiki veliko bolj tvegani. 

Ukrajina je namreč s pomočjo zaveznikov, gre kar za 50 držav, med njimi tudi Slovenije, zbrala dovolj oklepa, orožja in opreme za devet novih manevrskih brigad. Samo v zadnjem času so dobili dodatnih 230 zahodnih tankov in 1500 oklepnikov. 

Ministrstvo za obrambo ne komentira vrste in obsega vojaške pomoči Republike Slovenije Ukrajini. Sklepi Vlade RS, ki se nanašajo na tovrstno pomoč niso javni, so nam sporočili z obrambnega ministrstva. 

Lahko kolesno oklepno vozilo Valuk

Doseg Valukov je precej velik, po cesti okoli 600 kilometrov, po brezpotju pa med 200 in 300 kilometrov. Valuki so sestavni del lahkega pehotnega bataljona, ki ga je Slovenija okrepila z vozili JLTV Oshkosh, s slovenskim imenom Perun. Teh imamo v uporabi 38, kmalu pričakujemo še dobavo dodatnih 37 in – kot vse kaže – to ne bo končno število. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenija pa sestavlja srednjo bataljonsko skupino z oklepniki 8x8, precej močnejšo od lahke z Valuki, razpisi in izbira so po naših informacijah v zaključni fazi. Prve sestavne dele te skupine pa ima Slovenska vojska že s povsem novimi tovornjaki, ki jih je od Nemčije dobila kot zamenjavo za Ukrajini donirane tanke in oklepnike M80A. Od ZDA pa naj bi Slovenija zaradi vse pomoči Ukrajini dobila tudi več milijonov vredno ostalo opremo in oborožitev.

V obrambo proti brutalni ruski agresiji je do sedaj Slovenija poslala že 28 tankov M55S, 35 oklepnikov z gosenicami M80A, 16 havbic M2A1, 20 vozil HMMWV (humvee) in številno drugo oborožitev ter opremo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni