Tujina

Odhod slovenskih vojakov iz Erbila prestavili

Erbil, 08. 01. 2020 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V./U.V./N.P.
Komentarji
738

Ministrstvo za obrambo je zaradi napada na letališče v Erbilu sprejelo odločitev za evakuacijo šestih pripadnikov Slovenske vojske 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost z območja delovanja. Čeprav je bil prvoten načrt, da naši vojaki Kurdistan zapustijo v večernih urah skupaj z nemškimi, se je odhod zdaj prestavil, saj Nemci ostajajo "zaradi umiritve situacije".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Vemo kam smo šli'
    02:06
    Iz 24UR: 'Vemo kam smo šli'
  • Iz 24UR: Pogovor s poveljnikom enote za specialno delovanje Miho Rijavcem
    02:16
    Iz 24UR: Pogovor s poveljnikom enote za specialno delovanje Miho Rijavcem
  • Iz 24UR: Scenarij evakuacije slovenskih vojakov
    02:03
    Iz 24UR: Scenarij evakuacije slovenskih vojakov
  • Iz SVETA: Ministrstvo za obrambo naznanilo začasni umik slovenskih vojakov
    04:46
    Iz SVETA: Ministrstvo za obrambo naznanilo začasni umik slovenskih vojakov
  • Iz 24UR ZVEČER: Nočne evakuacije slovenskih vojakov ne bo
    03:17
    Iz 24UR ZVEČER: Nočne evakuacije slovenskih vojakov ne bo
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenski vojaki zaradi opozorila na varnem
    04:46
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenski vojaki zaradi opozorila na varnem

Slovenski vojaki, ki v okviru Globalne koalicije proti Daeshu delujejo na območju iraškega Kurdistana, se po nočnem raketnem napadu Irana na dve ameriški oporišči v Iraku še vedno nahajajo v bazi v Erbilu, kjer čakajo na začasen umik. 

Prvotno bi se moral umik z območja v tretjo varno državo zgoditi v večernih urah, kar je potrdil tudi obrambni minister Karl Erjavec na popoldanski tiskovni konferenci. Kot pa je minister povedal v oddaji 24UR Zvečer, so se načrti spremenili – umik se še ni začel, saj se je Nemčija odločila, da svojih pripadnikov z območja še ne bo umaknila, saj so ocenili, da se je situacija na obeh straneh umirila. Erjavec je povedal, da bodo naši vojaki zapustili Erbil zlasti zato, ker se jim rotacija zaključuje in s prvim februarjem v Kurdistan prihaja nova, za odhod pa je že vse pripravljeno.

"Pripravljenih imamo več scenarijev za umik. Sedaj ne bomo deležni logistične podpore nemške vojske, zato ima poveljstvo sil nalogo, da do jutri pripravi rešitev, ki bi bila najboljša," je razložil minister. Med možnostmi, ki jih tehtajo, naj bi bila tudi uporaba vladnega Falkona. "Zelo pomembno pa je seveda, če bo jutri odprt zračni prostor nad Irakom," je poudaril Erjavec.

Kot smo poročali, je Iranska republikanska garda izstrelila več raket proti ameriškim oporiščem v Iraku. Rakete so zadele oporišče Al Asad severozahodno od Bagdada in vojaško oporišče v Erbilu, v bližini katerega je tudi šest slovenskih pripadnikov enote za specialna delovanja.

Vojaki so se pravočasno umaknili v bunker 

Iz Slovenske vojske so danes zjutraj sporočili, da so se vojaki ob izstrelitvi raket pravočasno umaknili v zaklonišča in da nihče ni poškodovan. S pripadniki vojske v Iraku se je slišal tudi predsednik republike Borut Pahor. Prisluhnil je njihovim ocenam o razmerah in njihovi varnosti na terenu. Preko videokonference je poveljnik 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost v Iraku na kratko povzel dogajanje, dejal, da sta dve raketi prileteli v okolico baze, slovenski vojaki pa so se umaknili v bunker. "Celotna zadeva se je zaključila okoli pete ure zjutraj," je dejal. "Vsi, ki smo šli na to misijo, prihajamo iz enote, kjer se zavedamo, v kaj smo šli. Fantje so odreagirali profesionalno, naredili smo tisto, kar se je od nas pričakovalo. To je normalni del, kar se tukaj lahko zgodi," je še dodal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Naloga slovenskih vojakov v Iraku je sicer usposabljanje lokalnih sil, kar pa bo po zaostritvi napestosti oteženo oziroma onemogočeno. "Kako bo zadeva potekala naprej glede urjenja, bodo odločali višje od mene," je še dejal poveljnik in potrdil, da so urjenje začasno ustavili. 

Posnetek videokonference: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšni so bili scenariji za umik?

Evakuacija slovenskih vojakov iz Erbila ima dolgo predzgodbo – takšni načrti so narejeni še preden gre tak kontingent na pot, potem pa aktivirajo različne scenarije glede na situacijo. Bolj resno se je o realizaciji teh scenarijev začelo razmišljati po 27. oktobru, ko so Američani iz Erbila poleteli na napad, v katerem so ubili Al Bagdadija. Njegova smrt je povečal aktivnost Islamske države in tako je 8. novembra na ameriško bazo Qayyarah priletelo 15 raket Katjuša. S tem dogajanjem, številnimi protesti v Bagdadu ter spopadi med Šiiti in Suniti, so načrti za začasni umik začeli bolj zoreti.

Poveljnik Enote za specialno delovanje podpolkovnik Miha Rijavec.
Poveljnik Enote za specialno delovanje podpolkovnik Miha Rijavec. FOTO: Damjan Žibert

Atentat na Solejmanija je vodil v to, da sta ostala dva scenarija – začeli so razmišljati o lastni evakuaciji, torej da bi poslali vladni Falkon (z 10 sedeži bi lahko prepeljal celotni kontingent), in pa o umiku z zavezniki. Nemški Luftwaffe ima aktivnih trenutno 29 transportnih letal Transall C-160, do Turčije, ki je oddaljena okoli 230 kilometrov, pa bi se lahko odpravili tudi s cestnim konvojem. Ker Nemci po novem v Erbilu ostajajo, so naši vojaki ostali brez njihove logistične podpore.

V najbolj skrajnem, najslabšem primeru, pa bi se vojaki umaknili kot vedo in znajo – izdelali so si svoj Evasion map (Zemljevid za pobeg). To je večja, negorljiva izolirna plahta z vsemi podatki in preverjenimi odprtimi potmi pobega na varno. Vsak vojak ima pri sebi tudi dovolj denarja, če bi ga potrebovali med reševanjem.

Cerar pozdravil odločitev o umiku

Odločitev o umiku vojakov je na Twitterju pozdravil zunanji minister Miro Cerar. "Pomembno je, da vojaki niso poškodovani in se počutijo dobro. Vse strani ponovno pozivam k zmanjševanju napetosti," je zapisal. Napovedal je tudi, da se bo v petek udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov držav Evropske unije, na katerem bodo uskladili delovanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik odbora za obrambo Samo Bevk je sklical nujno skupno sejo odborov za obrambo in zunanjo politiko. Ta bo potekala jutri ob 12. uri za zaprtimi vrati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V izredni informativni oddaji je gostovala doc. dr. Jelena Juvan s katedre za obramboslovje na FDV. Povedala je, da je bil umik slovenske vojske potreben zaradi eskalacije razmer v širši regiji. "Dogodki so se zelo hitro zaostrili v zadnjih 48 urah. Evakuacija je edina smotrna poteza," je povedala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (738)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
10. 01. 2020 08.24
Kolk je place na misiji?
KAPIBARA
10. 01. 2020 10.24
So prišli že domov, pa jih upraši. Če bodo meli tojaše, pa žganjico v ri?i, ti bodo povedali, ti se pa vsedi pa sapo zajemi, je pa res, da to plačuje NATO..
Jurek Jurek
09. 01. 2020 17.04
+5
Erjavec sploh ne ve kaj dela in kaj blebeta. Dva dni nazaj je trdil, da je vse pripravljeno za umik naših vojakov iz nevarnega območja. Novinarka iz terena je pa trdila, da umik ni mogoč, ker pač naši vojaki spadajo pod nemško komando. Sedaj se je pa izkazalo, da je novinarka imela prav. Erjavec pa lahko gre k njej na inštrukcije o vojaščini.
flojdi
09. 01. 2020 17.29
..eh, plačo ma , diha še …; kaj mu drugo ma r
Realen pes
09. 01. 2020 16.51
+2
💣💣💣👹💣💣💣KARRRREL kdo je zraven njega Moški al Ženska,kaj je to nešto između! 🙈🙊🙉
Realen pes
09. 01. 2020 16.49
+1
💣💣💣👹💣💣💣
Koseznik
09. 01. 2020 16.48
+6
Kakšna misija je to (Neomajna odločenost) in ob prvem poku zbežijo. Sramota! So ravno takšni kot nizozemski vojaki, ki so ščitili Srebrenico.
flojdi
09. 01. 2020 15.41
+4
. vojne dandanes so prav zanimive . / nekoč je bil Poveljnik prvi v vrsti. z rdečimi hlačami. da se ni videlo, če je ker metek fasal . pol so bli Poveljniki z rjavimi hlačami, in to v zaklonišču , da se ni videlo , če se je u sra čkal . / skratka … danes vojaki morajo preživet , civili so pa...kwa
flojdi
09. 01. 2020 15.27
.tale "Neomajna odločenost " ma pa kr neki " Prestavljivosti"
flojdi
09. 01. 2020 15.27
+1
Absolutist 1
09. 01. 2020 14.41
+4
Barabon Karl zadnje dva dni izdaja vojaške skrivnosti ali tajne,blebeta o reševanju vojaka"Ryana" v tem primeru 6 kom.Preko tretje države in z nemško Luftwafe in glej hudiča Nemci ostanejo v Iraku naši zdomci pa so ostali brez vrnitve.AIi ni taisti Karl s čvekanjem o dobljeni arbitraži uničil arbitražni sporazum v celoti.Je kaj odgovarjal,NI ! V primeru Irak naše tajne službe zopet niso zaznale,da ni več nevarnosti napada iz Irana na Irak ???
Jurek Jurek
09. 01. 2020 17.09
+3
Absolutist1, da umik naših vojakov ni mogoč je vseskozi trdila ŽENSKA novinarka na terenu. Erjavc pa, da se bodo umaknili. Pa stari nima pojma, kaj se dogaja v vojski.
NOSTREDAME
09. 01. 2020 11.02
+12
KDO JE podpolkovnik Miha Rijavec?SAJ ENA FACA MED NESPOSOBNEMU VODSTVENEMU KADRU Z ERJAVCEM,ALENKO IN BORATOM NA ČELU!
poserjemsenavas
09. 01. 2020 09.37
+6
Zakaj zdaj bežimo iz Iraka? Mar nismo koalicija v miru in vojni? Hebeš takšne zaveznike, ki so s tabo dokler ne zagusti, potem pa rep med noge in v prvo luknjo. Plačo bi vsak prejemal, dokler ne zagusti
SHDS
09. 01. 2020 09.33
+14
Delajo pomp kot da je cel bataljon slovenskih tabornikov tem dol
KAPIBARA
09. 01. 2020 09.30
+10
Včeraj zvečer, je bilo rečeno, da e iran opozoril Irak, da jim bode/jim pošilja nekaj konfetov.. Torej, vse prej dogovorjeno.. za rajo pa slika brez tona..
2fast4
09. 01. 2020 09.29
+15
Naših šest vojakov je že v bunkru. Tako je bilo podobno, ko je bila vojna za Slovenijo. 90% jih je bilo v bunkrih, 10% se jih je pa borilo. Potem je teh 10% pomrlo ostalih 90% imajo pa borčevski dodatek😂😂😂
grikos
09. 01. 2020 09.32
-11
A ti ves kaj je in kdo ima borcevski dodatek ?Ne pisi neumnosti
wolfterier
09. 01. 2020 09.32
+9
Borčevski dodatek imajo samo tisti,ki imajo manj kot 500E pokojnine. In tudi teh je vedno manj,za razliko od partizanov,ki jih je zmeraj več !!!
Jurek Jurek
09. 01. 2020 17.15
+1
grikos, da da imajo in to: dodatno zdr. zavarovanje, enkrat letno dobijo okoli 400 € za letovanje, pa neki dodatek k penziji (ki sploh ni pomenbno kako se imenuje), pa še morda kaj.
TolstojV
09. 01. 2020 09.26
+28
Neverjetno kakšna mogočna vojaška sila je Slovenija zaradi 6 vojskov v Iraku ki odhajajo domov se je sestal vojaški svet za obrambo s predsednikom države kot poveljnikom oboroženih sil SV in neverjetno načelnico SV, cel novinarski ceh ki ga premore Slovenija ta neprestano že cel dan poroča o premiku 6 strateških vojakov in njihovi neverjetni evakuaciji. Neverjetno kaj politiki prodajajo državljanom pod vodstvom novinarjev in napihujejo to državo kot vojaško svetovno velesilo. V resnici pa vojska nima niti municije za obrambo države niti orožja ki bi sploh imelo neki vojaški pomen hkrati pa slovenski vojski skorajda poveljuje policija kar lepo vidimo na patruliranju meji. Praktično SV sploh nima niti tistih pristojnisti kot jih imajo vojske v EU. Ni čudno da imamo marionetno povsem poslušno načelnico SV katera bolj spominja na prestrašenega otroka v vrtcu in s katero lahko vsi manipulirajo brez da bi komu rekla mu. No ali se vidi ali ne da smo banana republika pod vodstvom butal ali ne.
Janša je naš
09. 01. 2020 09.18
+19
Odzvali so se profesionalno, skrili se v zaklonišče hehe
wolfterier
09. 01. 2020 09.34
+5
Med raketiranjem in bombardiranjem gredo vsi v zaklonišča. Samo bedak bi gledal ognjemet !!!
KAPIBARA
09. 01. 2020 09.18
+11
Sposojen komentar: So naši strateško zavzeli bunkerje in taktično odšli iz bojišča..
KAPIBARA
09. 01. 2020 09.21
+13
To je pa original, od krepko nižje: Treba jih je odlikovat...ker so pravočasno zavzeli zaklonišče in neustrašno prodrli iz države..
4krogci
09. 01. 2020 09.15
+22
Malo začne pokat in že evakuacija na varno...huda vojska res. Kaj če se zakuha pr nas, bodo prvo vojake evakuirali v drugo varno drzavo al kako? :) :)
Jurek Jurek
09. 01. 2020 17.18
+1
4krogci, imaš prav, ostal bo le Šiško z vardo.
BUONcaffee
09. 01. 2020 09.14
+5
Če sploh vojaki v Iraku vedo za koga se borijo in zakaj?????
wolfterier
09. 01. 2020 09.35
+0
Naši se ne borijo,učijo Iračane,kako se je treba boriti za domovino.
BUONcaffee
09. 01. 2020 09.10
+9
Miha dol ne služite domovini!!!!!!
BUONcaffee
09. 01. 2020 09.09
-2
Upajmo, da so naši vojaki živi in zdravi. Pa naj se čim prej vrnejo domov. Ta vojna ni slovenska vojna, da bi morali tam umret. Oni ne služijo domovini, kot trdi tale vojak v studu. Žalostno, da sploh ne ve za koga se bori. No bil sem v vojski, pa vem, da če hoče človek biti dober vojak mora biti tudi neinteligenten.