Tujina

Princeton bo z zgradbe umaknil ime nekdanjega ameriškega predsednika Wilsona

Princeton , 28. 06. 2020 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
89

Z ameriške univerze Princeton so sporočili, da bodo z zgradbe na kampusu umaknili ime nekdanjega predsednika Woodrowa Wilsona zaradi njegovih rasističnih prepričanj in politik.

Poteza, ki so jo sprejeli na eni izmed najboljših univerz v ZDA, Princetonu, sledi valu protestov v državi po smrti temnopoltega Georgea Floyda. Odločili so se, da z zgradbe na kampusu, in sicer s fakultete za mednarodne študije, odstranijo ime nekdanjega ameriškega predsednika. 

Wilson je bil predsednik med letoma 1913 in 1921, prav tako pa je bil ustanovitelj Društva narodov, ki je delovalo pred Organizacijo združenih narodov. A v njegovi preteklosti je tudi temna senca, saj je podpiral segregacijo, ki jo je vpeljal tudi v številne zvezne agencije. Prav tako temnopolti študenti niso smeli obiskovati Princetona, ko je bil Wilson predsednik univerze, odobravajoče pa je govoril tudi o ku-klux-klanu (KKK).  

Ta zgradba ne bo več nosila imena nekdanjega ameriškega predsednika.
Ta zgradba ne bo več nosila imena nekdanjega ameriškega predsednika. FOTO: AP

Trenutni predsednik Princetona Christopher Eisgruber je v izjavi dejal, da je bil rasizem Woodrowa Wilsona "občuten in posledičen celo za standarde tistega časa". Dodal je, da je nadzorni svet sklenil, da preimenujejo tudi enega izmed študentskih domov na kampusu. 

Eisgruber je poudaril, da je problem v tem, da je univerza počastila predsednika Wilsona s "popolnim neupoštevanjem oziroma celo ignoranco njegovega rasizma". "To je na koncu dneva tudi problem. Princeton je del Amerike, ki je prepogosto ignorirala ali opravičevala rasizem, s tem pa dovoljevala obstoj sistemov, ki diskriminirajo temnopolte," je še dejal predsednik ugledne univerze. 

Wilsonovo ime je v začetku tega meseca z ene izmed najbolj pomembnih stavb na kampusu že umaknila univerza Monmouth v New Jerseyju. 

Woodrow Wilson
Woodrow Wilson FOTO: AP

Spodnji dom kongresa zvezne države Mississippi je medtem sprejel sklep, ki bi lahko z njihove zastave umaknil simbol Konfederacije. Guverner Tate Reeves je tvitnil, da bi podpisal zakon za spremembo trenutne zastave, če bo odobren, saj je postal emblem iz leta 1894 vsaj tako sporen kot zastava sama. 

Sentiment, ki se je razširil v ZDA po Floydovi smrti, je kljub temu, da je to ena izmed mnogih smrti neoboroženih temnopoltih, ki so jih povzročili policisti, prinesel spremembo. Ljudje vedno bolj odločno zahtevajo konec institucionalnemu rasizmu, v ZDA in tudi drugih državah pa so zato umaknili že veliko kontroverznih spomenikov. 

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem podpisal izvršni ukaz o zaščiti spomenikov. Tako bodo lahko oblasti aretirale in kaznovale kogarkoli, ki bi poskušal poškodovati, uničiti ali zrušiti spomenike, zagrožena kazen pa je tudi do 10 let zapora. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EEgon
28. 06. 2020 20.49
No o W.Wilsonu nima dobrega mnenja niti zgodovina SLO.
Millady
29. 06. 2020 11.30
+2
Od kod ti to? Pišeš brez veze. Wilson je javno nasprotoval Italiji, kar mu je zelo zamerila italijanska skupnost v Ameriki!! Žal je bil resno bolan v času podpisa Rapalske pogodbe, zato ni mogel vplivati na tedanje dogovore o poteku meje
Razumnež
28. 06. 2020 19.52
+3
Še kip svobode naj podrejo in napravijo na njenem mestu eno mošejo.
nikhrast
28. 06. 2020 16.54
+5
Pa nehajte s tem levičarjem in desničarjem. Desno sem usmerjen, sem pa proti rasizmu in diskriminaciji. Pa saj ne vem kako si lahko rasist ko si pa obkoljen z delavcem, sorodnikom... ki so vse sorte rase, barve, religije..., smo v multi-kulti dobi, najbolj pa spoštuješ tiste ki so sposobni, podjetni, ambiciozni...
miselna policija
28. 06. 2020 17.18
+1
a poštene pa ni treba spoštovati??samo tiste ki znajo denar grabiti??
Gorazd Petek
28. 06. 2020 17.45
-2
Eh,se en levakar.Glej nakladač a ti še ni jasno,da vsi z vašo Stasi Gelco priznavajo ,da je multi kulti FAIL na celi črti. No nekatere ,ki so to že pred desetletji opozarjali ,da bo konec te veselice vojna do izbrisa ene strani seje označevalo za nestpneže itd,sedaj ko se zadeve kotalijo ravno v to smer,ker je zadeva propadla na veliko pa cviljenje.In za izbruh upora proti ilegalcem in priseljencem so najbolj odgovorni politiki Levice in seveda podtaknjenci kot sta Merckel -Macron -nekoč Sarkozy team ipd,ti so glani odgovorni,da se vzpenjajo nacionalne stranke,kajti ko nekdo od politikov prične lasten narod v lasni državi zmerjati in trpati v drugo in tretjo vrsto se mu sleje kot preje zgodi vztaja in ravno v tej smeri pluje zgrešena multi kulti Zahodno EU politika in leše vprašanje časa je kdaj bo počilo najpreje zna jeseni v Franciji nato pa bo šlo kot plamen do konca.
pravisprehajalec
28. 06. 2020 19.11
+1
Ne gre za rasizem, nik. Rasizem bi bil, če bi imela Amerika zakone, ki bi diskriminirali drugo raso. Pa jih nima. To kar mislijo da je rasizem, je konfrontacija ljudi drugačnih navad in korenin v okviru sosek, getov. Kot pri nas v primeru zaščitene manjšine.
nikhrast
28. 06. 2020 20.25
-2
Veš kaj je problem, najdeš enega ki ni priden, pošten..., potem pa tožiš vse ki so iste rase, barve, narodnosti, religije... Tu v Ameriki smo vemo o vicih o "dumb Polacks", kot da bi bili vsi Poljaki trapasti.
obamafix
28. 06. 2020 15.15
+10
Osebe z motnjami v duševnem razvoju imajo zaradi pomanjkljivo razvitega intelekta velike težave pri učenju in razumevanju. Njihove sposobnosti na področjih, kot so denimo sposobnost učenja, motorične in socialne zmožnosti, so lahko trajno poškodovane...
obamafix
28. 06. 2020 15.18
+8
taki se zbirajo na svečkarji da vam talajo fakee minuske....
obamafix
28. 06. 2020 15.34
+1
kje ste zdej svečkarji z svojim minuski a vam je prevroče...
AL4444
28. 06. 2020 15.42
-2
Levičarji-neuki ljudje, ki še pisati niso znali dovolj je bilo da so znali dvigniti roko in to so njihovi potomci. Ki so v svoji komunististični revolucija tipičnega komunista napredovali do te mere, da so postali pismeni. In sedaj, ko si pismen nam pa želiš svojo razgledanost dokazati tako da nabijaš komentarje.
obamafix
28. 06. 2020 15.44
+3
ti si zdej s tem komentarjem pokazal svojo možganski doseg....
obamafix
28. 06. 2020 15.46
+4
hahah ja itak trenutno se odvija komunističa revoulcija haha pa alo ljude pa kaj vi vidte kolko so sprani...pazi belečke jst sm jih danes videl cel bataoljon skri se hitro ahahah...
AL4444
28. 06. 2020 17.30
+1
Mislil sem vašo revolucijo razvoja telesno in duševno mentalno pa vam je malo zmanjkalo.
Gorazd Petek
28. 06. 2020 17.47
+1
Glej podrobnosti iz tvoje zasebne zdravniške kartoteke nas ne zanimajo,prosim zadrži jih zase in za lečečega te zdravnika. Hvala za razumevanje!.
Khronos
28. 06. 2020 14.59
+4
Podiranje kipov je prvi korak. Drugi je uničevanje "neprimerne" literature. Potem so na vrsti ljudje, ki se bodo morali kosati za grehe, biti prevzgojeni ali umreti. Levaki so si ustvarili mini religijo oz.kult. A se očitno tega v vsej svoji silni strpnosti in odprtosti ne zavedajo.
Bott
28. 06. 2020 14.53
+4
nisem rasist...ne maram nobenega
Gorazd Petek
28. 06. 2020 15.03
-3
No vidiš.................. Ravno to je glavna poanta demokracije,ni ti treba nikogar marati će nočeš in zato isi nek "ist ali fob" to JE TVOJA USTAVNA PRAVICA,ki pa se konča tisti trenutek,ko skušaš temu ,ki ti ga ni nujno marati,škodovati alikakorkoli fizično napasti.
Antoniozmaj
28. 06. 2020 14.35
-24
willson je bil predsednik pred cca.100 leti. Imel je isto prepričanje kot danes janšisti, se pravi, "nihče drugačen". Danes se v Ameriki otepajo tega prepričanja, janšisti ga poveličujejo. Kaj lahko od tega razumemo? Da so jonšisti cca.100 let za razvitim svetom. od 70-100let za civiliziranim svetom. Še vedno za vsakim grmovjem vidijo komuniste, 1.aktivnega komunista pa slavijo😂😂😂 Pač sektaši😜
zurc
28. 06. 2020 14.38
-8
Gorazd Petek
28. 06. 2020 14.49
+6
Komentar zelo bolanega človeka. Zakaj? Najprej tole,"rasizem" danes ne pomeni nič drugega kot skrivanje za neko floskulo lastne nesposobnosti,da je temu tako so dokaz tisti temnopolti ki jo z lastnim delom uspeli. Nadaljerasizem postaja izgovor za uvedbo levega fašizma torej komunizma in izkrivljenih in iztirjenih anaravnih agend,ki jih je narava postavila v DEAD END-so anaravna ravno zato bo narava tudi to kot že večkrat v zgodovini uničila in vzpostavila naraven red že od vekomaj,kjer se točno ve kam kaj spada. Nadaljeopletanje z rasizmom postaja z etiketiranjem nekoga z rasistom,ker ne misli po lebo zelo podobno že znanim levim metodam Boljševizma,Fašizma in Nacional Socializma,če nisi naš ali ne misliš kot mi-šaht,graben,rov,gulag arbeitsKamp ali kar v prvo hosto kot Katyn-ravno temu se mora normalen svet upreti-nihče noče levopoblaznelega anarhosocialistično progressivnega Fašizma,ki se vse bolj kaže kot hujši od predhodnih oblik in variacij socializma.Tudi ta oblika nove vrste levega fašizma bo dočakala enak konec kot vse perejšnje že propadle variacije,je pa zadeva zelo blizu internacionalnem komunizmu-tj. kumunizem in socializem uber Alles nad vsemi narodi in vsi enaki v revščini in ovčjem tropu,vsakega drugače mislečega ali odpadnika se likvidra-JA TU SMO.
obamafix
28. 06. 2020 15.42
+3
pa ti imaš res možgane od divje svinje no ...kak komunizem spranec, kje vidš kakšne komuniste a vidiš ti kake komuniste da palijo lasten nardo v pečicah ,spranci ,socijalci, preveč vam je lepo, drekači s prevč cajta, marš delat namesto da skačeš po šumi pa se slikaš za facbook ofca janšistična....vsak dan vas komunist tepejo in likividirajo kerga od vas zato lagko drekate tukaj gor ...
Antoniozmaj
28. 06. 2020 15.44
+4
sektaši, napopali ste mi trije ubogi janšisti ne vem koliko minusov, vsi trije ste si pa ogromno krat zamenjali nicke, ker ne verjamem, da bi bilo toliko mentalno bolnih ljudi. So v sekti, še več jih je, ampak nimajo interneta, "ker ga ne rabijo", ampak to so starejši ljudje(volivci sekte).
Gorazd Petek
28. 06. 2020 14.10
+23
Beseda Rasizem pomeni izgovor za novo oblikofašizma,ki se ji bo treba upreti,kot pravemu Fšizmu in Nacional Socializmu.BOj proti "namišljenem" rasizmu postaja čisto navadni levifašizem in vsak ki se z iztirjenimi progresivnimi agendami ne strinja je rasist tj. za ubit-to pa je povsem isto kar je počel fašizem in Nacional socializem-gre za v bistvu ISTI pojav levilarstva le na drug način,metode,cilji in sredstva za dosego pa vse bolj podobna,vendar bo tudi ta variacija fašizma končala kot prvi dve le mrtvih pred osvoboditvijo od le tega in poslanje po njuni poti bo več in to znatno več.
obamafix
28. 06. 2020 15.21
+7
človek ko bojo levičsrji palil lasten narod v pečicah se lahko javaljaš da takrat pa zabi svojo prazno glavo nazaj v janezov ritko kjer ti je mesto...
Marko_13
28. 06. 2020 13.55
+38
Ne se preveč norčevat, ker imam občutek, da bo tudi naša Levica čez par let prikazovala Celjske grofe in Turjačane kot rasiste in ksenofobe, ker se so se borili proti Turkom in kulturni obogatitvi, ki so jo muslimani takrat prinašali.
Khronos
28. 06. 2020 14.56
+3
Pan1
28. 06. 2020 13.40
+42
Hm, samo še belo hišo, pihnejo v črno in so zmagali. Bo pa čas pokazal, kaj ti pomeni. Črni rasizem, je veliko hujši.
zurc
28. 06. 2020 14.39
+8
Da se mene pita..
28. 06. 2020 13.37
+14
Domine se podirajo...
davidjecar
28. 06. 2020 13.30
+21
bolano. v Sloveniji se pa nekateri klanjajo klavcem slovensega naroda. Ogabno
Pan1
28. 06. 2020 13.41
+12
Koga si mislil? Med vojno nekaj deset, ali po vojni, nekaj 10 k?
Millady
28. 06. 2020 13.26
+1
Zanimiv lik, ta Wilson. Najbolj izobražen US president, za ime si je vzel priimek strica Woodrow :) rad je imel Srbe oz. njihovo vlogo v 1. sv. vojni, verjetno je imel velik vpliv na stvaranje kraljevine SHS..
Millady
28. 06. 2020 13.40
+8
Zanimivo, da je sedaj na udaru zaradi umorjenega Georga Floyda, na mirovni konferenci v Parizu pa je bil skupaj z Lloyd Georgom, britanskim PM :))
AL4444
28. 06. 2020 13.16
+38
A do belcev pa to ni rasistično če jim kaj ne paše na gredo nazaj v Afriko.
medus
28. 06. 2020 13.05
+32
Izraz 'Black lives matter' je rasističen. A azijska, bela, indijanska življenja pa niso pomembna?
Brane123
28. 06. 2020 13.07
-7
se strinjam, proti diskriminaciji s diskriminacijo
obamafix
28. 06. 2020 13.10
-19
razlik je v tem da fašisti ,svečkarji in bedaki pač ne zastopijo kaj pomeni black lives matter trenutno v amerki....in si pač razlagajo to na svojem nizko I.Q. možgankem sistemu neendrtalca...
Pan1
28. 06. 2020 13.45
+17
Ja Miha. In ti nas boš razsvetlil. Ti, ki si se že rodil pameten, ti, ki misliš, da si joj in sploh najbolj brihten. Skrij se, da te ne ukradejo. Pa kaj si ti nor. Moraš trpeti, od te silne modrosti.
Khronos
28. 06. 2020 14.17
+11
Po komentarjih sodeč si ti od vseh komentatorjev najbolj preproste pameti. Navaden fanatik,ki ni zmožen drugega, kot žaliti on poniževalno drugače mislečih. Res zrelo, ni kaj..
Khronos
28. 06. 2020 14.18
+2
obamafix
28. 06. 2020 14.56
-1
hahah svečkarski elitni možgani so prišli z maminega kosila da mi nabijejo minuske hahaha
medus
28. 06. 2020 13.03
+22
Ljudem se meša
s6t6n6s
28. 06. 2020 12.45
+31
pol morjo tud vse bankovce ukinit,zato k na vsakmu je predsednik in vsak je mal,al doma sužnje al jih je pa prodajal,tok za v vednost
User1538643
28. 06. 2020 12.42
+19
Vse se vrača, vse se plača, sami so si probleme z ladjami pripeljali.
obamafix
28. 06. 2020 12.37
-12
svečkarji edina stranka s komunisti iz bivšeg režima je sđs ,kaj vam ni jasno?!??
Uporabnik1080493
28. 06. 2020 12.50
+7
obamafix - kje v tem članki je omenjen komunizem in sds - kaki lolek
obamafix
28. 06. 2020 12.56
+4
hahah ej ti lolek, je blo omenjeno v komentarjih odspodaj ...kaj jokate če vas vodijo koumnisti no kaj jokate tolko ,če nimate zadosti možganskih celic da opazil da vas vodi komunist in potem ironično jokajo čes komuniste hahahah pa to je čist bolano....
Khronos
28. 06. 2020 12.56
-5
Tebi ni jasno,da si sam komunist in nestrpnež.
obamafix
28. 06. 2020 12.58
-1
in zdej me boš iz 15 faake profilof preričal hahaha še bolj bolano možgani od gosenice hahahah men ste smešni....
obamafix
28. 06. 2020 13.01
+1
kje ste bi do zdej na kosilu hahaha opice... neendrtalci idite se nazaj skrivat v šumo no.....
Pan1
28. 06. 2020 13.47
+9
Iz šume si ti priplazel in to po štirih. Ko boš znal po dveh, se pa javi
User1538643
28. 06. 2020 12.35
+1
Uspelo mu je!