Tujina

Slovo od pande Fu Bao: 'Ti si naš mladiček za vedno'

Seoul, 03. 04. 2024 11.17 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Množica žalostnih ljudi se je zbrala v deževnem zabaviščnem parku v Južni Koreji in se poslovila od priljubljene pande Fu Bao. Brez skrbi, s pando je vse v najlepšem redu, le seli se na Kitajsko. A Fu Bao, ki bo letos dopolnila štiri leta, je zasedla posebno mesto v srcih Južnokorejcev.

Kitajska že nekaj let pošilja svoje pande v tujino v znak dobre volje, vendar še vedno ostaja lastnica živali in njihovih mladičev, piše AP.

Leta 2016 pa je tako v Južno Korejo poslala dve pandi, Ai Bao in Le Bao, v okviru 15-letnega programa. Pandama se je leta 2020 rodila Fu Bao, kar pomeni srečen zaklad, in kmalu postala glavna atrakcija v zabaviščnem parku Everland blizu prestolnice Seoul. Ko je odjeknila vest, da se bo Fu Bao preselila na Kitajsko, so bili številni razočarani in žalostni. 

Danes pa so se kljub slabemu vremenu in močnemu deževju podali v park Everland in se udeležili slovesnosti za slovo od Fu Bao. Na slikah je videti številne oboževalce, ki stojijo na cesti, medtem ko se tovornjak s pando premika proti trgu. Nekateri so mahali, drugi kričali in ploskali ter fotografirali.

Tovornjak pa je bil okrašen z veliko sliko pande in sporočilom: "Čudež je bil, da smo te srečali. Hvala, Fu Bao!"

"Ti si naš mladiček pande za vedno, tudi če mine 10 ali 100 let," se je od njega v govoru poslovil oskrbnik živalskega vrta Kang Čeol-won. "Dragi vsi, Fu Bao zdaj odhaja, zapomnite si jo in ne jočite veliko."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju južnokorejskih medijev bo Fu Bao odpotovala v posebnem vozilu, po prihodu na letališče bo naložena na čarterski let, ki ga je zagotovila Kitajska, od tam naprej pa v Kitajski center za ohranjanje in raziskave orjaških pand v provinci Sečuan, kjer bo najprej mesec preživela v karanteni.

Na poti jo bo spremljal njen južnokorejski skrbnik. "Na Kitajskem je veliko skrbnikov, ki so bolj usposobljeni od mene. Zaupam jim, zato sem prepričan, da bo Fu Bao zagotovo srečna, upam, da jo bodo Kitajci še bolj vzljubili."

Tudi Nemčija ima pande, ki prihajajo iz Kitajske. Meng Meng, Džiao Čing in njuna mladiča Men Šiang in Meng Juan prebivajo v vrtu pand, ki sta ga leta 2017 uradno odprla takratna kanclerka Angela Merkel in kitajski predsednik Ši Džinping.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mukec
03. 04. 2024 13.49
-1
Najprej daš, da poj uzameš
Kuku456
03. 04. 2024 13.21
+8
ŠTRAJK ZA VSE
03. 04. 2024 13.10
+8
Kako prečudovita žival. Res je lepa. Želi ji vse lepo tam kjer bo.... Lp iz Slovenije...