Tujina

Smrt migrantov v Teksasu: voznik tovornjaka ni vedel, da klima ne dela

San Antonio, 03. 07. 2022 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
35

Osumljeni voznik tovornjaka, v katerem je zaradi vročine v Teksasu umrlo 53 migrantov, ni vedel, da je klimatska naprava prenehala delovati, piše v sodnih dokumentih.

45-letnega Homera Zamorana so v ponedeljek našli skritega v grmovju v bližini tovornjaka. Mehiški uradniki pravijo, da se je sprva poskušal izdati za enega od preživelih. Je pa eden od štirih obtoženih v primeru. Z domnevnim sokrivcem, 28-letnim Christianom Martnezem, sta obtožena, da sta si pošiljala besedilna sporočila pred in po tem, ko je bil tovornjak najden, poroča BBC.

Zamorana so aretirali po tem, ko so s pomočjo nadzornih kamer ugotovili, da je vozil tovornjak. Da je bil voznik, je namreč razvidno s posnetkov s kontrolne točke ameriške mejne patrulje v Laredu v Teksasu.

Umrli migranti v Teksasu
Umrli migranti v Teksasu FOTO: AP

Glede na dokumente zveznega sodišča je zaupni vladni obveščevalec, ki je delal za emigracijske in carinske organe ter teksaško policijo, uradnikom povedal, da sta bila Zamorano in Martnez v stiku tudi po tem, ko so sporočili, da so našli trupla migrantov. Glede na podatke informatorja, ki naj bi med pogovorom Martineza z Zamoranom stal le nekaj metrov od Martineza, je ta dejal, da "voznik ni vedel, da je klimatska naprava prenehala delovati"

Če bosta spoznana za kriva tihotapljenja in zarote, obema grozi smrtna kazen.

Dva druga moška, ki naj bi bila prav tako vpletena v incident, Juan Claudio D'Luna-Mndez in Francisco D'Luna-Bilbao, sta bila medtem obtožena posedovanja strelnega orožja in nezakonitega bivanja v ZDA. Oba sta mehiška državljana.

Gre za najsmrtonosnejši incident trgovine z ljudmi v zgodovini ZDA. V prikolici tovornjaka so našli tudi več otrok, nekateri se še vedno zdravijo v bolnišnici. Žrtve so bile iz Mehike, Hondurasa, Salvadorja in Gvatemale.

Med žrtvami je 27 državljanov Mehike, 14 državljanov Hondurasa, sedem Gvatemalcev in dva Salvadorca. Mehiške oblasti pravijo, da je bilo v tovornjaku skupaj 67 migrantov, medtem ko tožilci v San Antoniu navajajo številko 64. V petek je zdravniški urad okrožja Bexar sporočil, da je "dokončno identificiral" šest od 53 žrtev ponedeljkovega incidenta. Poleg tega je bilo opravljenih 42 "potencialnih identifikacij". Pet žrtev je še neidentificiranih.

Preiskujejo še drugi tovornjak

V petek je urad šerifa okrožja Bexar začel preiskovati še očitno zapuščen 18-kolesni tovornjak, ki so ga našli na stanovanjskem območju le nekaj kilometrov severno od mesta, kjer so našli tovornjak s trupli migrantov. 

V drugem tovornjaku so našli približno 13 migrantov, so uradniki povedali za CBS News. "Glede na prve ugotovitve se zdi, da noben posameznik ni utrpel večjih poškodb," je šerifov urad zapisal na Facebooku in dodal, da bo več podrobnosti objavljenih, ko bodo na voljo.

Lahko bi rekli, da je tihotapljenje ljudi glavna panoga ob meji med ZDA in Mehiko. Maja je bilo pridržanih rekordnih 239.000 migrantov, ki so mejo prečkali brez dokumentov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni