Tujina

Smrt nosečnice na Poljskem sprožila razpravo o prepovedi splava

Varšava, 05. 11. 2021 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
7

Smrt noseče Poljakinje je ponovno sprožila razpravo o splavu v eni najbolj katoliških držav v Evropi. Aktivisti ob tem poudarjajo, da je za smrt ženske kriv zakon, ki v državi skoraj popolnoma prepoveduje prekinitev nosečnosti. Odvetnica družine pokojne je dejala, da upajo, da bo ta nesrečni primer pripeljal do sprememb, ki bodo poskrbele, da se kaj takšnega ne bo več zgodilo. Izabela je prva nosečnica, ki je umrla po sprejetju tega zakona, o njeni smrti pa sta spregovorili Izabelina mama in bolnica, ki si je s 30-letnico delila bolniško sobo.

"Dojenček tehta 485 gramov. Zaenkrat moram po zakonu o splavu ležati, zdravniki ne morejo narediti ničesar. Čakali bodo, da umre ali pa, da se kaj začne dogajati. Sicer lahko pričakujem sepso," naj bi 30-letna Izabela zapisala v sporočilu, ki ga je poslala mami. Po smrti nosečnice je njena družina javnosti razkrila nekatere podrobnosti o dogajanju pred Izabelino smrtjo. Zaradi septičnega šoka je ta umrla v 22. tednu nosečnosti.

Kot poroča Reuters, je njena družina razkrila, da so zdravniki čakali, da plodu preneha biti srce. Kot so dejali njeni domači, je Izabela v bolnišnico odšla septembra, potem ko so ji je odtekla voda. Zdravniški pregledi so sicer že pred tem pokazali številne okvare ploda. "Nisem mogla verjeti. Kako se ji lahko kaj takega zgodi v bolnišnici? Konec koncev je šla tja po pomoč," je povedala Izabelina mama Barbara.

Protesti na Poljskem ob razkritju podrobnosti o Izabelini smrti.
Protesti na Poljskem ob razkritju podrobnosti o Izabelini smrti. FOTO: AP

Izabelino zgodbo je na družbenem omrežju delil tudi Inštitut 8. marec, ki je ob razkritju podrobnosti njene smrti pred poljsko ambasado v Ljubljani prižgal tudi svečko. Izabela je po SMS-sporočilih mamo obveščala o svojem zdravstvenem stanju. "Dali so mi IV, ker me je tresla vročina. Še dobro, da sem vzela termometer, ker mi temperature nihče ne meri. Imela sem 39,9," naj bi zapisala. "Vročina raste, samo da ne dobim sepse, ker potem ne bom odšla od tu."

Bolnica, ki si je z Izabelo delila sobo, je spregovorila o dogajanju v bolnišnici

Za poljske medije pa je spregovorila tudi bolnica, ki si je z Izabelo delila sobo. "Čutila je, da je nekaj narobe, a so ji ves čas govorili, da srce ploda utripa in dokler utripa, mora biti tako. Imela je svoj termometer, temperaturo si je merila sama. Imela je zelo visoko vročino. Okoli 20. ure je sedela s prekrižanimi nogami in se tresla. Imela je 40 stopinj. Šla sem po babice, zdravnika. Prišle so le babice, preverile, če ima res tako visoko temperaturo in odšle. Čez nekaj časa so se vrnile in ji dale sredstvo proti vročini. Rekle so, da je verjetno prehlajena, ker je bil njen glas tako hripav," pripoveduje.

Kljub zdravilu proti vročini se ji je vročina vrnila. "Hočem živeti. Imam za koga živeti. Nočem umreti," naj bi ji dejala. Ker je 30-letnica začela bruhati, so jo odpeljali iz sobe. "Takrat sem jo videla zadnjič," pravi Poljakinja.

Ko je rentgen pokazal, da je plod mrtev, so se zdravniki bolnišnice v Pszczyni naposled odločili za carski rez, a njihova odločitev je bila prepozna. Kot je povedala odvetnica družine Jolanta Budzowska, se je Izabelino srce ustavilo na poti v operacijsko dvorano. Kljub prizadevanjem, da bi jo oživili, je 30-letnica umrla.

Budzowska je zaradi dogodka sprožila sodni postopek in zdravnike obtožila nepravilnosti, smrt pa je označila za "posledico sodbe" oz. novega poljskega zakona, ki skoraj popolnoma prepoveduje prekinitev nosečnosti. Pred spremembo zakona so namreč ženske na Poljskem lahko splavile v primerih, da je bila nosečnost posledica kaznivega dejanja, če je bilo zaradi nosečnosti ogroženo življenje ženske ali pa v primeru hudih deformacij ploda. A ustavno sodišče je lani odločilo, da splavi v primeru prirojenih napak niso ustavni.

Bolnišnica se sklicuje na zakon, vlada krivi napako zdravnikov

V izjavi na svoji spletni strani je bolnišnica dejala, da deli bolečino vseh, ki jih je smrt nosečnice prizadela, "a da je treba poudariti, da so bile vse zdravstvene odločitve sprejete ob upoštevanju zakonskih določb in standardov ravnanja, ki veljajo na Poljskem". V petek so sicer sporočili tudi, da so po dogodku suspendirali dva zdravnika, ki sta bila v času Izabeline smrti v službi.

Po razkritju dodatnih podrobnosti glede smrti 30-letnice, je Poljsko zajel ponoven val protestov, na spletu pa se je razširil ključnik "nobena več". Aktivisti za smrt krivijo novi poljski zakon, zaradi katerega si zdravniki niso upali prekinili nosečnost, čeprav je bilo ogroženo življenje matere. "Izabelin primer jasno kaže, da je imela razsodba ustavnega sodišča grozljiv učinek na zdravnike," je dejala Urszula Grycuk iz Zveze za ženske in načrtovanje družine.

Poljska vlada medtem trdi, da sodba ustavnega sodišča ni kriva za smrt nosečnice, temveč da gre za napako zdravnikov. "Če je ogroženo življenje in zdravje matere, je prekinitev nosečnosti možna in sodba ne spremeni ničesar," je dejal premier Mateusz Morawiecki.

Smrt 30-letnice je sicer na Poljskem sprožila razpravo o spremembi zakonodaje. "Tako Izabelina družina kot tudi jaz osebno upamo, da bo ta primer pripeljal do spremembe zakonodaje na Poljskem," je dejala Budzowska.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

21dcba
19. 05. 2022 10.50
+1
Fari niso tisti, ki nosijo bele halje in odločajo o življenju in smrti. Vaši prijatelji doktorji so. Kako pa mislite, da je na Onkološkem inštituta (ali po drugih zdravstvenih ustanovah)? Mislite, da je bogovom v belem mar za vaša življenja? Je že kakšen kdaj odgovarjal za svoje napake? Ko gre za višanje plač, so v prvih bojnih linijah, kjer kričijo, kako nepogrešljivi so za družbo in kako odgovorno je njihovo delo. Ko gre za prevzemanje odgovornosti za napake, se vsi skrijejo.
ValterUdovernik
05. 11. 2021 20.39
+1
Ljubezen do vere mora biti neizmerna, pa četudi ženske zato umirajo.
Generacija56
05. 11. 2021 20.25
Veliko zelo zanimivih dejstev prihaja na plano, a o tem ne teče debata... Politiki so presilili svoje agende! A ste prebrali, zakaj je Virginija prevesila k republikancem? Ne, niste, večinoma.
mungus
05. 11. 2021 20.13
+2
največji problem glede splavov v določenih državah je da o tem odločajo fari...JA..fari ...tak zakon imajo tudi hrvati da ima na žalost glavno besedo far glede splava in za to take nosečnice iz hrvaške prihajajo na splavitev v SLO bolnice...res žalostno da o teh osebnih stvareh odločajo taki kateri posiljujejo otroke...tudi častne sestre (nune) katere tudi zanosijo in naskrivaj splavijo in v velikih primerih povzročijo detomor zaradi položaja v kakršnem se nahaja častna sestra....total je vse narobe in to kar se dogaja okoli teh splavov je ena sama ogabna cerkvena politika katera skozi to prikriva svoje ogabne rabote katere se dogajajo za cerkvenimi in samostanskimi vrati.
Quatflow
05. 11. 2021 20.10
+1
"Če je ogroženo življenje in zdravje matere, je prekinitev nosečnosti možna in sodba ne spremeni ničesar," je dejal premier Mateusz Morawiecki. No kaj potemtorej ? Napisano je kontradiktorno.
Nace Štremljasti
05. 11. 2021 19.47
+5
banda farška da vas ni sram,senilni papež je pisal neke bule ali nabluze v 16 stoletju in so kurili ženske niti ni vedel ali je šel scat ali pa srat on taki bodo sedaj odločali kako lahko ženska razpolaga z svojim telesom izrodki farški raje se brigajte za pedofile v svojih vrstah ostale ki pa vam in vašim pravljicam ne verjamejo pa pustite na miru upam da moderator to prebere
kuncci1
05. 11. 2021 19.43
+3
Ko RKC vodi državo….