8°C

Nasilna smrt nosečnice, ki jo je z mostu pahnil boksar, sprožila proteste

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Anja Kralj /
KOMENTARJI
18
V Portoriku razburja smrt 27-letnice, s katero je imel afero portoriški boksar Felix Verdejo. Truplo nesrečne Keishle Rodriguez so našli v eni izmed tamkajšnjih lagun. Oblasti so boksarja priprle zaradi ugrabitve, ki je imela za posledico smrt Rodriguezove in namerno povzročitev smrti nerojenega otroka. Verdejo na ponedeljkovem zaslišanju ni želel komentirati obtožb. Zaradi ignorance oblasti glede družinskega nasilja so izbruhnili protesti.

Nosečo boksarjevo zunajzakonsko partnerico Keislo Rodriguez so pogrešali od četrtka, ko se ni pojavila v službi. Potem pa so njeno truplo našli v soboto v laguni blizu portoriške prestolnice San Juan. Oblasti so jo prepoznale po zobeh. 

Obtožnica portoriškega boksarjaFelixa Verdejo bremeni, da je Rodriguezovo najprej udaril v obraz in ji nato proti njeni volji vbrizgal neznano snov. Nato naj bi ji roke in noge zvezal z žico in nato nanjo privezal težak kamen, jo vrgel z mosta in potem še streljal na njo. Pri tem naj bi imel neidentificiranega pomagača. Boksarju za takšen zločin grozi smrtna kazen. 

Verdejo je portoriški profesionalni boksar, ki tekmuje v lahki kategoriji. Kot amater je na olimpijskih igrah 2012 zastopal Portoriko, potem pa se je podal na profesionalno pot. Verdejo in njegovi odvetniki obtožb niso komentirali, policija je sporočila, da boksar od začetka ni sodeloval pri preiskavi in ni želel odgovarjati na vprašanja. 

Protesti v Portoriku
Protesti v PortorikuFOTO: AP

Družina nesrečne nosečnice je povedala, da je ta pričakovala boksarjevega otroka. Njena mati je v solzah povedala, da je hči posvarila, naj bo previdna, saj naj bi bil Verdejo v preteklosti že nasilen do nje. Kot je povedala, naj bi Verdejo Rodriguezovi dejal, da ne želi imeti otroka zaradi svoje kariere in družine. Verdejo je namreč poročen in ima mlajšo hčer, a z Rodriguezovo naj bi imel ljubezensko razmerje že od srednje šole, trdijo njeni starši. 

Primer sprožil proteste: Oblasti naj resno obravnavajo družinsko nasilje

Tragična nasilna smrt je v Portoriku povzročila javne proteste, saj je javnost pred kratkim tam razburila smrt ženske, ki so jo našli zažgano, potem ko je vložila tožbo zaradi družinskega nasilja, ki pa jo je sodnik zavrnil. Ustavno sodišče bo zdaj preiskalo to odločitev. Tako se je v nedeljo ob laguni, kjer so našli truplo nosečnice, zbralo več sto ljudi, ki so protestirali in zahtevali pravico za njo in vse žrtve, ki so umrle nasilne smrti. Simbolično so v vodo z mostu metali cvetove v njihov spomin. V ponedeljek pa so protestniki na shodu pred vladno palačo zahtevali, da se oblasti bolj posvetijo zaščiti žrtev družinskega nasilja. Guverner Pedro Pierluisije na tiskovni konferenci po protestih dejal, da obravnavajo vzorec seksističnega in diskriminatornega nasilja v družini."Zavedamo se, da je ta star že desetletja in da je to treba odpraviti."

Koronavirus pasica nova