Tujina

Na ladji, ki je odplula iz Senegala, utonilo najmanj 140 beguncev

Dakar, 29. 10. 2020 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
24

Združeni narodi poročajo o najsmrtonosnejšem brodolomu letos. Na potapljajoči se ladji, ki jo je zajel požar, je umrlo najmanj 140 beguncev. Senegalski in španski mornarici ter ribičem, ki so bili v času brodoloma v bližini, je uspelo rešiti 59 ljudi.

Na ladji, ki je potonila prejšnji teden, je bilo najmanj 200 ljudi, je danes sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM) pri Združenih narodih (ZN). Dodala je še, da so po poročanju medijev senegalska in španska mornarica ter ribiči, ki so bili v času brodoloma v bližini, rešili 59 ljudi, našli pa so trupla še 20.

Po navedbah IOM je bilo plovilo namenjeno proti Kanarskim otokom, od tam pa naprej proti celinski Evropi, a je nekaj ur po odplutju iz obmorskega mesta Mbour v zahodnem Senegalu na njem izbruhnil požar. Ladja se je nato v bližini Saint-Louisa ob severozahodni obali Senegala prevrnila, poročajo tuji mediji.

Ladja je v soboto odplula iz ribiškega mesteca Mbour. Prebežniki so bili namenjeni v Evropo.
Ladja je v soboto odplula iz ribiškega mesteca Mbour. Prebežniki so bili namenjeni v Evropo. FOTO: Shutterstock

"IOM je globoko užaloščena zaradi nedavne tragedije, ki je sledila štirim brodolomom, ki so se prejšnji teden zgodili v Sredozemlju, še eden pa v Rokavskem prelivu," so zapisali v sporočilu za javnost. Število migrantskih ladij, ki so odplule iz Zahodne Afrike proti Kanarskim otokom, se je v zadnjih tednih namreč "bistveno povečalo".

Omenjena migrantska pot iz držav Zahodne Afrike prek Kanarskih otokov in nato v celinsko Evropo je sicer čedalje popularnejša, sploh od leta 2018. Po podatkih španskih oblasti so na Kanarskih otokih letos zaznali že več kot 11.000 prihodov beguncev, v primerjavi z 2557 v istem obdobju lani, navaja BBC. Najmanj 414 oseb je na tej poti letos umrlo, lani – za primerjavo – pa v celem letu 212, poroča IOM.

"Pozivamo k enotnosti med vladami, partnerji in mednarodno skupnostjo, da se razbijejo mreže za trgovino z ljudmi in tihotapske mreže, ki izkoriščajo obupane mlade," pa je še dodal senegalski predstavnik IOM Bakary Doumbia.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3