Tujina

Smrtonosni požar v turškem klubu: so bile krive varilne iskrice?

Istanbul, 03. 04. 2024 15.41 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kaj je razlog za uničujoči požar, ki je izbruhnil med prenovo nočnega kluba v Istanbulu in ubil 29 ljudi? Prav to je zdaj temelj preiskave, ki sicer še vedno poteka. Turški mediji pa poročajo, da so gasilci morda že našli vzrok za smrtonosni požar. Krive naj bi bile namreč varilne iskre, ki so povzročile eksplozijo in kasneje tudi ognjene zublje.

V priljubljenem nočnem klubu v Istanbulu je v torek izbruhnil požar, zaradi katerega so v prostorih ostali ujeti delavci in uslužbenci kluba. Umrlo je 29 oseb, ena pa je bila huje poškodovana, poroča AP News. Turške oblasti so zaradi smrtonosnega požara pridržale devet oseb, preiskava, kako je do požara prišlo, pa še vedno poteka.

A turški mediji so morda že odkrili, kaj je bil razlog, da je ogenj sploh vzplamtel. Časnik Yeni Safak, ki je blizu vladi predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, namreč poroča, da naj bi požar povzročile iskre iz varilnega stroja, ki so ga uporabljali za namestitev zvočne izolacije in dekorativnega materiala. Te naj bi sprožile eksplozijo, zaradi katere se je nato vnel tudi drug gradbeni material. Časopisu naj bi to povedal neimenovani predstavnik gasilske službe. Podobno pa sicer piše tudi časnik Sabah.

"Ljudje so kričali, vse se je zgodilo tako nenadoma," je za agencijo Anadolu dejala očividka Sema Soganci, ki je dodala, da so kmalu po prihodu gasilcev iz stavbe začeli odnašati trupla. "Videli smo gasilce, ki so vstopali in izstopali vsi očrnjeni," pa je dejal očividec Mehmet Cengiz.

Istanbulski župan Ekrem Imamoglu je dejal, da klub ni pridobil potrebnih dovoljenj za prenovo. Kot je navedeno na spletni strani kluba, je ta sicer lahko sprejel do 4000 gostov, upravnik stanovanjskega objekta pa je novinarjem povedal, da je bil prostor prvotno zasnovan kot kinodvorana.

Klub je bil sicer zaradi prenove zaprt, nahajal pa se je v pritličju in kleti 16-nadstropne stanovanjske stavbe v okrožju Besiktas na evropski strani mesta. Njegovo ponovno odprtje je bilo načrtovano za 10. april.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.