Tujina

Sodišče EU opredelilo pogoje za odstrel volkov

Bruselj, 11. 07. 2024 12.43 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
6

Sodišče EU je opredelilo pogoje za odstrel volkov, za katere sicer skladno z direktivo o habitatih velja strogo varstvo. Med drugim mora biti stanje ohranjenosti populacije volkov ugodno, volku, predvidenemu za odstrel, pa morajo pristojni pripisati resno škodo, je zapisalo Sodišče EU, na katerega se je obrnilo deželno upravno sodišče na Tirolskem.

Volk
Volk FOTO: Shutterstock

Več organizacij za varstvo živali in okolja pred deželnim upravnim sodiščem na Tirolskem izpodbija odločitev deželne vlade, ki je začasno dovolila odstrel enega volka. Ta je pred tem ubil okoli 20 ovac na pašnikih.

Za volkove v skladu z direktivo EU o habitatih velja strogo varstvo in jih je zato načeloma prepovedano loviti, a deželno upravno sodišče na Tirolskem glede na razvoj populacije volkov v Avstriji in glede na dejstvo, da za nekatere države članice veljajo izjeme, dvomi o veljavnosti te prepovedi. Avstrijci so se tako obrnili na Sodišče EU.

To ni ugotovilo nobenega elementa, ki bi lahko vplival na veljavnost strogega varstva volkov v Avstriji, ob tem pa je izpostavilo, da Avstrija ob pristopu k EU leta 1995 ni izrazila nobenega pridržka glede tega varstva.

Če avstrijska vlada meni, da bi morali na ravni EU zaradi razvoja populacije volkov v vmesnem času odpraviti njihovo strogo varstvo v Avstriji, načeloma lahko vloži tožbo, česar pa do zdaj ni storila, so dodali na Sodišču EU in izpostavili, da je tudi avstrijska vlada sama priznala, da stanje ohranjenosti populacije volkov v Avstriji ni ugodno.

Sodišče EU je sicer postavilo več pogojev, da bi avstrijski organi lahko odobrili odstopanje od prepovedi lova na volkove.

Stanje ohranjenosti populacije volkov mora biti ugodno tako na lokalni ravni kot na nacionalni ravni, kar v primeru Avstrije ne velja. Poleg tega bi se bilo treba še prepričati, da to velja tudi na čezmejni ravni, če bi razpoložljivi podatki to dopuščali. Odstopanje od prepovedi ne sme negativno vplivati na vzdrževanje ugodnega stanja ohranjenosti na nobeni od teh treh ravni, so zapisali.

Poleg tega mora biti volku, predvidenemu za odstrel, vsaj v pretežni meri pripisana resna škoda. Posredna škoda, ki je ni mogoče pripisati zgolj temu volku in ki je posledica opuščanja kmetij in zmanjšanja skupnega števila rejnih živali, ne zadošča, so izpostavili na Sodišču EU.

Odstopanje od prepovedi bi bilo dovoljeno še v primeru, da ni nobene druge zadovoljive možnosti. V zvezi s tem je treba po odločitvi Sodišča EU upoštevati tudi ekonomske posledice drugih možnih rešitev, kot so ukrepi za zaščito visokogorskih pašnikov. Vendar te ne morejo biti odločilne. Poleg tega je treba druge možnosti uravnotežiti s splošnim ciljem vzdrževanja ali obnovitve ugodnega stanja ohranjenosti populacije volkov, so sklenili.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
11. 07. 2024 19.37
Ali kdo ve, kakšni so pogoji za poboj komarja? Že vnaprej boglonaj evropskemu strokovnjaku, ki mi po te pogoje pojasnil! SMRT FAŠIZMU
zdravkob
11. 07. 2024 14.07
+6
Avstrijsko sodišče se je obrnilo na sodišče EU, da jim pove, da je veljajo avstrijski zakoni. Klovni so po celi Evropi zasedli vsa mesta.
TEDYC
11. 07. 2024 13.58
+1
Prvo naj v mestih smrad uredijo pol pa podeželje!
Lhfr6uuhhbhj
11. 07. 2024 13.28
+0
HVALA BOGU, IZJEMNO NEVARNE ŽIVALI
nikagaja
11. 07. 2024 14.41
+1
izjemno nevarne zivali smo ljudje, zato se pa pobijamo med sabo.
Blue Dream
11. 07. 2024 13.26
+3
Kdaj bo evropa sprejela direktivo o postopnem vračanju naravnih habitatov divjim živalim, ki jo jim je invazivna vrsta evropski-človek odvzel?