Tujina

Sodišče EU: Airbnb ne potrebuje nepremičninske licence

Strasbourg, 19. 12. 2019 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
2

Sodišče EU je odločilo, da podjetje Airbnb s sedežem na Irskem v Franciji za delovanje ne potrebuje licence za nepremičninske posrednike. Airbnb kot posrednik med ponudniki stanovanj in iskalci kratkoročne namestitve opravlja "storitev informacijske družbe", je sporočilo sodišče.

Francija od družbe Airbnb ne more zahtevati licence za nepremičninskega posrednika, ker te zahteve ni priglasila Evropski komisiji v skladu z direktivo o elektronskem poslovanju, je poudarilo sodišče.

Irski Airbnb opravlja storitev informacijske družbe v skladu z evropsko direktivo o elektronskem posredovanju, saj opravlja storitev posredovanja, katere namen je prek elektronske platforme odplačno povezati potencialne najemnike s poklicnimi ali nepoklicnimi najemodajalci, ki ponujajo storitve kratkotrajne nastanitve. Zasebni subjekt lahko nasprotuje temu, da se zanj v okviru kazenskega postopka z uveljavljanjem premoženjskopravnega zahtevka uporabljajo ukrepi države članice, ki omejujejo svobodo zagotavljanja take storitve iz druge države članice, če navedeni ukrepi niso bili priglašeni v skladu z isto direktivo, je zapisalo sodišče.

V Franciji je združenje poklicnih ponudnikov nastanitve in turističnih storitev AHTOP tožilo Airbnb in od njega zahtevalo tudi plačilo odškodnine. Med drugim so poudarili, da Airbnb najemodajalcem na svoji platformi nudi tudi številne pomožne storitve, na primer podlago za določitev vsebine njihove ponudbe, zavarovanje civilne odgovornosti, orodje za oceno višine najemnine in plačilne storitve v zvezi z navedenimi storitvami. Zato je AHTOP trdil, da Airbnb ne povezuje le dveh strank, pač pa opravlja storitve nepremičninskega posrednika brez poklicne licence, s čimer krši francosko zakonodajo.

V Franciji je združenje poklicnih ponudnikov nastanitve in turističnih storitev AHTOP tožilo Airbnb in od njega zahtevalo tudi plačilo odškodnine.
V Franciji je združenje poklicnih ponudnikov nastanitve in turističnih storitev AHTOP tožilo Airbnb in od njega zahtevalo tudi plačilo odškodnine. FOTO: Shutterstock

Sodišče EU je presodilo v prid Airbnbja, češ da podjetje opravlja storitev informacijske družbe, ki je ločena od storitve nastanitve. Njegova storitev posredovanja se namreč ne nanaša na takojšnje izvajanje nastanitvene storitve, temveč predvsem na zagotavljanje orodja za predstavitev in iskanje namestitev, ki se oddajajo, kar olajšuje sklenitev prihodnjih pogodb o najemu.

Ob tem Airbnbjeva storitev ni nujna za opravljanje nastanitvenih storitev, saj imajo tako najemniki kot najemodajalci za to na voljo številne druge kanale. Sodišče pa je poudarilo še, da Airbnb ne določa višine ali zgornje meje najemnin na platformi. Vse ostale storitve so zgolj pomožne, zato odločitve sodišča ne morejo spremeniti.

Sodišče je pri tem uporabilo primerjavo z ameriškim tehnološkim podjetjem Uber, ki denimo sam določa cene prevozov in s tem izvaja odločilen vpliv na opravljanje storitev, pri katerih posreduje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
19. 12. 2019 15.55
+14
So dobre in slabe izkušnje tistih ki se poslužujejo najema, kot tudi bivanje v različnih hotelih, vse odvisno od LASTNIKOV. Kar se tiče davščin, pa bi EU lahko to naredila enotno za vse države EU. Države imajo samo možnost da dovolijo Airbnb ali pač NE !!!
janez653
19. 12. 2019 17.09
+9
Če EU dovoli mora to biti dovoljeno znotraj celotne unije. Davek bi pa itak moral biti enoten, drugače je bv da imamo unijo