Tujina

Sodišče EU: Ravnanje vrhovnega sodišča Madžarske nezakonito

Luxembourg, 23. 11. 2021 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ravnanje madžarskega pravosodja glede vprašanj, ki jih tamkajšnja sodišča naslavljajo na Sodišče EU, je nezakonito, je v objavljeni odločitvi ugotovilo Sodišče EU. Konkretno je v nasprotju s pravom Unije odločitev madžarskega vrhovnega sodišča, da so vprašanja, ki jih je na Sodišče EU naslovilo nižje sodišče, nezakonita.

V ozadju še enega pravnega spora med Madžarsko in EU je postopek proti švedskemu državljanu, ki je ob prvem zaslišanju na Madžarskem koristil pomoč tolmača.

Na Madžarskem sicer ni nekih jasno določenih standardov glede pravice do prevajalca ali tolmača v kazenskih postopkih, prav tako ne obstaja uraden register ustrezno usposobljenih prevajalcev in tolmačev. Pristojni sodnik z osrednjega okrožnega sodišča v Pešti se je zato odločil Sodišče EU prositi za pojasnila, kaj v zvezi s tem državam članicam nalaga pravo EU.

Za dodaten zaplet je poskrbela še odločitev madžarskega vrhovnega sodišča, sprejeta na zahtevo tamkajšnjega generalnega državnega tožilca, ki je odločitev okrožnega sodnika, da predloži vprašanja za predhodno odločanje Sodišču EU, razglasilo za nezakonito. Zastavljena vprašanja namreč po oceni vrhovnega sodišča niso bila upoštevana in tudi ne potrebna za odločitev o zadevnem sporu. Zoper sodnika je bil nato celo uveden disciplinski postopek.

Sodišče EU
Sodišče EU FOTO: Shutterstock

Sodišče EU je zdaj ugotovilo, da odločanje madžarskega vrhovnega sodišča o zakonitosti predloga nižjega sodišča za sprejetje predhodne odločbe Sodišča EU ni bilo v skladu s pravom EU. Kot je opozorilo, lahko odločitev, kakršno je sprejelo vrhovno sodišče, oslabi avtoriteto odgovorov Sodišča EU, ter omeji pristojnosti nacionalnih sodišč, da se obrnejo na Sodišče EU, in posledično omeji učinkovito sodno varstvo pravic, ki jih imajo posamezniki na podlagi prava EU.

Prav tako je sodišče v Luksemburgu ugotovilo, da tudi disciplinski postopek, uveden zoper madžarskega sodnika, ni v skladu s pravom Unije, saj lahko že možnost takega postopka ogrozi mehanizem predhodnega odločanja Sodišča EU in neodvisnost nacionalnih sodišč, ki je bistvena za pravilno delovanje tega mehanizma.

V zvezi z obveznostmi, ki jih imajo države članice glede tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih, je Sodišče EU medtem pojasnilo, da morajo države sprejeti konkretne ukrepe, s katerimi zagotovijo, da sta tolmačenje in prevajanje dovolj kakovostna, da osumljenec ali obdolženec obdolžitev razume.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MucaNeGrize
23. 11. 2021 15.01
+2
strateški partnerji lažnivega janše ....kot poljaki...
Realni
23. 11. 2021 14.47
+4
In kaj, bi radi zdaj nam dopovedali? Mislim nam, Slovencem.
JOCR1255
23. 11. 2021 16.54
-2
igy02
23. 11. 2021 14.42
-1
In… Koga to zanima. Napišite koliko smo plačali odškodnin zaradi slabega, rdečega sodstva.
MucaNeGrize
23. 11. 2021 14.59
+3
zato janša domoljubno toži državo....???
MucaNeGrize
23. 11. 2021 15.00
+2
in to v zadevi , ki je kristalno jasna....Sodnica Marion Zöllner ob razglasitvi sodbe dejala: "Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie." Kot je dejala, obstaja dovolj dokazov, da je Riedl organiziral podkupovanje ljudi v Sloveniji, ki so imeli vpliv na odločanje o izbiri ponudnika osemkolesnikov. O tem, kdo v Sloveniji naj bi prejel podkupnine, sodnica ni govorila, je pa dala vedeti, da verjame razlagi avstrijskega tožilstva. To je menilo, da je Riedl v kovčku v Slovenijo odnesel 900.000 evrov in jih predal Jožetu Zagožnu, končni naslovnik pa naj bi bila "stranka" oziroma SDS takratnega slovenskega premierja Janeza Janše.
MeireMetran
23. 11. 2021 14.30
-1
Evropa razpada tu niko nikoga niti za pet posto..
MUNGATUMBA
23. 11. 2021 15.20
+2
Tam nekje do 2040 so ji samo Dojčlandarji dali življenja