Tujina

Sodišče na Hrvaškem odločilo: Istospolni pari lahko posvojijo otroke

Zagreb, 05. 05. 2021 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško upravno sodišče je odločilo, da lahko istospolni partnerji sprožijo postopek za posvojitev otrok, so sporočili iz združenja staršev LGBTIQ Mavrične družine. Ocenili so, da je odločitev sodišča "velik trenutek" po večletnih pravosodnih postopkih za pridobitev pravice do posvojitve otrok za istospolne partnerje.

Istospolni par z otrokom (slika je simbolična)
Istospolni par z otrokom (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

"Zgodovinska sodba odpira vrata vsem gejevskim in lezbičnim parom na Hrvaškem, ki si želijo posvojiti otroke, ter potrjuje, da morajo imeti njihovi partnerji v vseh postopkih enake pravice kot zakonci," so zapisali na spletni strani Mavričnih družin. Izpostavljajo, da je odločitev v skladu s hrvaško ustavo in zakonodajo, pa tudi z mednarodnimi konvencijami.

Istospolni par iz Zagreba, Mladen Kožić in Ivo Šegota, je pet let bil pravno bitko za pravico do rejništva in posvojitve otrok. Po tem, ko sta lani dobila pravico do rejništva in začela skrbeti za dva otroka, je upravno sodišče konec aprila odločilo, da kot partnerja ne smeta biti diskriminirana tudi v postopku ocene za posvojitev otrok.

"Še vedno težko verjamemo, da smo doživeli takšen razplet, pričakovali smo dolgo pravno odisejado in odhod na Evropsko sodišče za človekove pravice," je na današnji novinarski konferenci pred poslopjem upravnega sodišča v Zagrebu povedal predsednik združenja Mavrične družine Daniel Martinović. Izrazil je pričakovanje, da bodo pristojne službe izvršile odločitev sodišča. Izpostavil je, da je morajo primernost posvojitelja oceniti strokovnjaki in ne politiki.

Martinović je še napovedal, da bodo bitko proti diskriminaciji in za enakopravnost oseb LGBTIQ nadaljevali tudi v zvezi s postopki za oploditev z biomedicinsko pomočjo ali pridobitev hrvaškega državljanstva za otroke, ki jih starši LGBTIQ pripeljejo iz tujine.

Koronavirus pasica nova