Tujina

Sodišče voznika 'tovornjaka smrti' in njegovega sodelavca spoznalo za kriva

London, 21. 12. 2020 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodišče v Londonu je dva moška spoznalo za kriva smrti 39 vietnamskih migrantov, ki so jih oktobra lani našli v tovornjaku v Essexu v Angliji. 24-letnemu vozniku tovornjaka Eamonnu Harrisonu iz Severne Irske in 43-letnemu romunskemu državljanu Gheorgheju Nici bodo sodbo po napovedih izrekli v začetku januarja.

Oba je sodišče po deset tednov trajajočem procesu spoznalo za kriva umora v 39 točkah obtožnice. Skupaj s 24-letnim Christopherjem Kennedyjem in 38-letnim Valentinom Caloto ju je spoznalo tudi za kriva sodelovanja pri tihotapljenju ljudi, ki ga je po navedbah tožilstva gnal pohlep.

V Veliki Britaniji so tako v primeru smrti vietnamskih migrantov za krive spoznali osem ljudi, tožilstvo pa razmišlja o obtožnicah še proti trem.

Tovornjak, v katerem so našli trupla 39 migrantov.
Tovornjak, v katerem so našli trupla 39 migrantov. FOTO:

26-letni Maurice Robinson, ki je našel trupla, je že priznal, da je kriv 39 umorov in sodelovanja pri tihotapljenju ljudi. Tudi vodja transportnega podjetja, 41-letni Ronan Hughes, je priznal krivdo za smrt Vietnamcev.

Trupla migrantov so našli v hladilni prikolici tovornjaka v pristanišču Purfleet v Angliji. Po izračunih forenzikov so bili v prikolici zaprti najmanj 12 ur pri zelo visokih temperaturah. Po devetih urah jim je zmanjkalo zraka, kmalu zatem so umrli. Po navedbah tožilstva so skušali migranti poklicati na pomoč z mobilnimi telefoni, a v prikolici ni bilo signala. Na telefonih so tudi pustili sporočila za svoje najbližje. Nekateri so nase skušali opozoriti s kovinsko palico ali z njo izvrtati luknjo za dovod zraka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
21. 12. 2020 18.05
+0
Če bi doma ostali, bi bili živi n zdravi.
spectator935
21. 12. 2020 17.58
+1
Saj bi komentiral, pa bi mi zopet zaklenili profil