Tujina

Začeli z izbiro porotnikov za proces proti obtožencu za smrt Georgea Floyda

Washington, 09. 03. 2021 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
7

Državni sodnik Minnesote Peter Cahill je kljub ugovoru tožilstva začel s postopkom izbire porotnikov za sodni proces proti nekdanjemu policistu Dereku Chauvinu, ki je obtožen, da je 25. maja lani s klečanjem na vratu ubil temnopoltega Georgea Floyda. Njegova smrt je sprožila silovite proteste proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi v ZDA.

Tožilstvo in obramba bi morala že v ponedeljek začeti z izbiro 12 porotnikov in dveh rezerv, vendar pa se je zapletlo okrog števila točk obtožnice. Derek Chauvin je obtožen nenaklepnega umora in uboja, tožilstvo pa je imelo še obtožnico naklepnega ali namernega uboja. Sodnik Cahill je to točko lani odstranil, tožilci pa so se pritožili, ker mislijo, da imajo z njo več možnosti za vsaj kakšno obsodbo.

Prizivno sodišče Minnesote je potem sodniku naročilo, naj ponovno razmisli o vrnitvi umaknjene točke obtožnice. Sodnik je razmislil in vztraja pri svojem ter čaka, če mu bo prizivno sodišče morda kaj ukazalo. Za zdaj odgovora ni in odločil se je, da ne bo čakal z začetkom procesa, pri katerem bodo samo za izbiro porotnikov potrebni najmanj trije tedni.

Pred sodno dvorano v Minneapolisu se je tudi danes zbralo nekaj sto protestnikov, ki so zahtevali pravico za Georgea Floyda in obsodbo "morilskih policistov", vendar je bilo le glasno, ne pa tudi nasilno.

Celotno območje središča Minneapolisa okrog sodne dvorane je sicer obkroženo z barikadami, ki bodo skupaj z okrepljenimi varnostnimi silami res potrebne v primeru, da porota na koncu procesa Chauvina ne spozna za krivega.

Derek Chauvin, Thomas Lane, J. Alexander Kueng in Tou Thao
Derek Chauvin, Thomas Lane, J. Alexander Kueng in Tou Thao FOTO: AP

Sodnik Cahill je že prej zavrnil zahtevo obrambe, ki jo vodi odvetnik Eric Nelson, da se sojenje preseli drugam. Cahill je menil, da ga ni kraja v Minnesoti, kjer ne bi vedeli za dogodke lanskega maja in nepristransko poroto bo težko najti kjerkoli.

Ljudje so si ustvarili svoja mnenja, nekateri bodo še naprej podpirali policijo brez pomislekov, drugi bodo zahtevali posledice in obramba in tožilstvo bosta iz kroga potencialnih porotnikov izločevala tiste, na katere ne moreta računati.

Spomnimo

Sama izbira porote naj bi trajala najmanj tri tedne, potem pa še sojenje. Poleg Chauvina so sodelovanja pri umoru obtoženi še trije policisti, ki so bili 25. maja lani poleg, ko je Chauvin dušil osumljenca, vklenjenega in na tleh kar devet minut, dokler George Floyd ni izdihnil. 

Tem policistom bodo sodili posebej in se bodo lahko izgovarjali, da so le ubogali navodila nadrejenega veterana Chauvina. 44-letnega Chauvina so lani aretirali, nato pa ga oktobra po plačilu milijona dolarjev varščine izpustili na prostost do konca sojenja.

Koronavirus pasica november



  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
09. 03. 2021 21.03
+3
Posnetek kamere policistov je jasen. predvajali so ga pri dailyM UK. in je jasno da so bil ipolicisti zelo korekti floyd pa zel o paranoičen oz zadet. on je skočil iz policijskea avta in sam govoril držite me pol pa ga je droga pa panika pokopala. ni pa bil svetnik. držati pištolo na nosečnici. je nekaj kar mi ni ok.
Madžaroš
09. 03. 2021 20.57
+2
malo si poglejte, 1 uro posnetkov na jutubu, mhamilje pač ni zdravo
Tone 12345
09. 03. 2021 20.07
+6
Dokler ne veste realne situacije zakaj se je to zgodilo ne komentirajte!in nikoli ne morete vedeti kaj je ta floyd počenjal in zakaj so tako ravnali z njim! Pa naj bo črn ali bel ali rumen!!
trueC
09. 03. 2021 20.05
+6
crnac bi pa mrknu itak, ne glede na to da so ga aretirali. je bil cist OD predno se je karkoli zgodilo med njim in policijo. SMH. upam da Chauvin zmaga tole.
Ate_ist
09. 03. 2021 19.59
-6
amerika čedalje bolj spominja na roman ayn rand atlas shrugged
Ate_ist
10. 03. 2021 09.11
o!!! nekateri še berejo filozofske knjige!
jezek_leta_leta
09. 03. 2021 19.49
+0
Od kod policaju milijon dolarjev za varščino?