Tujina

Čudežno preživetje 13-letnice: del šrapnela uspešno odstranili iz njenih možganov

Kijev, 03. 04. 2022 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
0

Iz Ukrajine poročajo o čudežnem okrevanju 13-letne Sofije. Med ruskim napadom jo je v glavo zadel šrapnel, ki se je ustavil v sredini možganov. Če bi obstal centimeter bolj navzgor, bi zadel vitalni del možganov in jo ubil. Toda ustavil se je na mestu, kjer k sreči ni povzročil notranjih krvavitev.

Čudež je, da je 13-letna Sofija še vedno živa. Šolarki je po ruskem napadu na njeno vas v južni Ukrajini prejšnji mesec v možganih ostal del šrapnela v velikosti arašida.  Zdaj z obrito in prevezano glavo okreva v najboljši otroški bolnišnici v državi v Kijevu, iz glave pa ji štrli cevka za odvajanje tekočine, opisuje Sky News. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Stala sem poleg mame in slišala eksplozijo," se spominja dogodkov 5. marca, ko se ji je življenje za vedno spremenilo. Kot pripoveduje, se je pognala v beg in zaslišala še en močan pok. Potem je izgubila zavest. Njihov dom bil tarča eksplozije. 

V času eksplozije sta z mamo Ljudmilo stali pred hišo. Tudi ona je bila lažje poškodovana. Najprej sploh ni ugotovila, kako resno poškodovana je njena hči. Šele v lokalni bolnišnici so ugotovili, kako resno je stanje 13-letnice. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uspelo jim jo je stabilizirati, potem pa se je za družino začela nova kalvarija. V lokalni bolnišnici niso bili usposobljeni za zdravljenje tako težke poškodbe, zato so jo morali prepeljati v bolnišnico v Kijevu, kjer so divjali spopadi. Po treh tednih jim je uspelo in Sofijino zdravljenje so prevzeli najboljši nevrokirurgi v državi. Ker je deklica kazala znake vnetja, so jo operirali že naslednji dan. Operacija je bila zelo tvegana in naporna, so za Sky News pojasnili kirurgi, ki so sodelovali pri njej. Sofija se zdaj že počuti bolje in okreva v kleti bolnišnice.