Tujina

Čustvena pričanja in posnetki 'prestrašenega moškega, ki je rotil za svoje življenje'

Minneapolis, 01. 04. 2021 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
567

Tretji dan sojenja policistu Dereku Chauvinu, ki je Georgeu Floydu med aretacijo maja lani kar devet minut klečal na vratu, je prinesel nove posnetke telesnih kamer policistov, ki prikazujejo, kako Floyd roti za svoje življenje. Čustvena in pretresljiva so bila tudi pričanja očividcev, ki so – nekateri v solzah – opisovali občutke nemoči in krivde.

25. maja lani je 46-letni George Floyd vstopil v trgovino, kjer naj bi z domnevno ponarejenim bankovcem za 20 dolarjev kupil škatlico cigaret. Blagajničar je poklical policijo in že nekaj minut kasneje so pred trgovino prispeli policisti, Derek Chauvin, Thomas Lane, J. Alexander Kueng in Tou Thao. Nasilne aretacije Floyd ni preživel. Policist Chauvin mu je kar devet minut klečal na vratu, kljub temu da je Floyd ponavljal besede "ne morem dihati" – po posnetkih telesnih kamer policistov sodeč, vsaj 20-krat. In prav te njegove zadnje besede so postale geslo množičnih protestov proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi Američani, ki so po njegovi smrti zajeli ZDA. 

Chauvin in drugi trije policisti – Thomas Lane, J. Alexander Kueng in Tou Thao so bili odpuščeni. Chauvin se je znašel na zatožni klopi zaradi nenaklepnega umora, preostalim trem bodo zaradi obtožb sodelovanja pri umoru in uboju sodili posebej.

Sojenje se je začelo pred nekaj dnevi, Floydova družina pa je pred začetkom organizirala spominsko slovesnost, na kateri je brat pokojne žrtve dejal, da si želijo pravice. "V mojem srcu je velika luknja, ki ne bo nikoli zakrpana. Potrebujemo pravico za Georgea. Potrebujemo obsodilno sodbo," pa je dejal njegov drugi brat Philonise Floyd

Posnetki telesnih kamer najmočnejši dokazi tožilstva

Tretji dan sojenja je prinesel nove posnetke aretacije telesnih kamer drugih treh policistov ter posnetek telesne kamere Chauvina, ki prikazuje dogajanje pred aretacijo. Njegova kamera je namreč pred samo aretacijo padla na tla, poroča BBC. S posnetkov je razvidno, kako Floyd prosi prva dva policista, ki sta prispela na kraj, naj ga ne ustrelita, in jima dopoveduje, da ni "slab človek". Prav tako je jasno razvidno, da se Floyd aretaciji ni upiral, slišati je mogoče njegove besede policistoma, da "bo storil, kar mu bosta rekla". Nato sta ga poskušala spraviti v avtomobil, nakar je začel jokati ter jima poskušal dopovedati, da je klavstrofobičen. Nato sta prispela še druga dva policista, vključno z obtoženim Chauvinom, policisti so Floyda spravili na tla ob avtomobilu, Chauvin pa je pokleknil na njegov vrat. 

Občutki krivde in nemoči

Pred poroto je pričal tudi zaposlen 19-letni prodajalec v trgovini Christopher Martin, ki je Floyda opisal kot prijaznega. Tudi sami posnetki kamer v trgovini kažejo Floyda, kako se smeji in pogovarja z drugimi strankami. 19-letnik je povedal, da je po barvi bankovca takoj videl, da je ponarejen, a da se Floyd verjetno tega ni zavedal. "Zdelo se mi je, da George sploh ni vedel, da je bankovec ponarejen." Sprva je bil pripravljen sprejeti bankovec, kar bi sicer nato odšteli od plače, nato pa je za ponaredek povedal svojemu nadrejenemu, ki je naročil drugemu zaposlenemu, naj pokliče policijo. 

Po besedah 19-letnika je bilo sicer med nakupom v trgovini videti, kot da je Floyd pod vplivom drog, a je bil dovolj priseben za pogovor. Martin je pred poroto opisal tudi občutke krivde, ki jih ima: "Če bi le vzel ta bankovec, se nič od tega ne bi zgodilo." Videl je tudi aretacijo, kar je opisal z besedami: "George se ni premikal, Chauvin pa je bil videti, kot da počiva. Kot da počiva s kolenom na njegovem vratu." 

Pričal je tudi 61-letni Charles McMillian, ki je bil prisoten ob Floydovi aretaciji. Na sodišču je povedal, da ga je poskušal prepričati, naj vendarle gre v policijsko vozilo, saj "ne more zmagati". Ves čas pa se je počutil nemočnega. Posnetki kamer prikazujejo, kako 61-letnik govori policistu Chauvinu: "Tvoje koleno je na njegovem vratu. To preprosto ni prav." Med predvajanjem posnetka na sodišču je McMillian začel jokati. 

V dnevih pred tem so se na sodišču zvrstile druge priče dogodka, vse z izjemno čustvenimi pričanji. Najstnica Darnella je povedala, da je celotno aretacijo posnela s svojim mobilnim telefonom, ker je "videla prestrašenega moškega, ki je rotil za svoje življenje". 

Charles McMillian je med predvajanjem posnetka zajokal.
Charles McMillian je med predvajanjem posnetka zajokal. FOTO: AP

Gasilka Genevieve Hansen pa je poroti povedala, kako je poskušala pomagati Floydu, ko je videla, v kakšnem zdravstvenem stanju je, a ji policisti tega niso dovolili. "Človeka so ubijali in jaz bi mu lahko pomagala, ker sem izurjena za nudenje prve pomoči. Temu človeku so to pomoč odrekli." 

Chauvinova obramba bo sicer na sodišču poskušala prikazati, da je Floyd umrl zaradi slabega zdravstvenega stanja in predoziranja, ne zaradi zadušitve. Trdili bodo tudi, da je bila uporaba prekomerne sile primerna. A  Chauvin ima zgodovino nasilnega ravnanja. Od leta 2014 je sedemkrat uporabil pretirano silo. Leta 2019 je pijanega osumljenca brcnil v mednožje in ga potem davil, dokler ni padel v nezavest. Leta 2017 pa je s kolenom na vratu davil žensko na tleh. Chauvin si je služil denar tudi z varovanjem nočnega kluba, kjer so sodelavci potrdili, da je bil vedno pretirano nasilen le do temnopoltih razgrajačev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (567)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
02. 04. 2021 12.13
+1
tožilstvu se je primer obrnil na glavo. najprej njihova glavna priča noče pričati in se sklicuje na 5 amadma. priče so potrdile ,da je bil zadet. celo v fazi prodajanja dro. punca priznala ,da sta bila zasvojena in da jo je klical mama. k osmo slišali klice mama ljubim te to je letel onanjo če koga zanimajo dejstva. flojd je imel že prej težave priče so potrdile ni mogel dihat tudi slišali smo to. na posnetkih. dvomi so dost glede na to ,da je imel 4 kratno dozo. to smo tudi slišali na sodišču. policist bi mogel oditi na prostost .
Marjan Marodi 1
05. 04. 2021 13.52
+0
Apostol1
02. 04. 2021 10.57
-1
Bog je ustvaril človeka po svoji podobi , tako vsaj pravi sveto pismo , toda kakšna pa je božja podoba , črna ali bela
brusilec
12. 04. 2021 09.02
+0
jezus je bil rojen nammeji med azijo in afriko, nekako za cuda pa je prikazan bel ...?
superjezek
01. 04. 2021 20.12
+6
Čeprav je veliko kriminala v ameriki zaradi priseljencev si noben človek to ne zasluži. Tako med belimi in med črnimi ljudmi so dobri in slabi ljudje. Razlike in zakaj je toliko kriminala je verjetno raznih bogatih korporacij oziroma zaradi nekaterih prebogatih in sebičnih na drugi strani dobimo reveže.. Bogatega ne boš nikdar nasitil ni zastonj pregovor.
asdfghjklqwertz
01. 04. 2021 20.06
+7
V ZDA je navada, da če kdo s policisti ne sodeluje, se policisti z njim začnejo v drugačnem tonu pogovarjati. Na vratu mu glih ne bi rabili čepeti, da pa silo pri tem uporabijo, da ga vklenejo, je pa čisto dovolj.
TooSick
01. 04. 2021 20.03
-5
Vidm, da je tle pou rasistov, tipicno za desno usmerjene kot njihov vodja. Usi se sprasujejo kam gre svet a noben ne bo pr seb prvo pogledu. Se prau, ker je bi tak pa drugacn si je zasluzu to?? Da se ne bo komu od vm kdaj to zgodil al pa bliznjim, pol se spomnte na vase komentarje.
TooSick
02. 04. 2021 10.27
+1
Kva je jansisti gnili, talate minuse a. Uh kva bi vm js talu samare
Krematorij666
01. 04. 2021 19.40
+3
Na strani Statista so podatki o ubitih civilistih s strani policije...razmerje je vsa leta približno enako, za leto 2020 je takšno...belci 457, črnci 241, latino americani 169...letos.trenutno pa 50/30/20
dannyer
01. 04. 2021 19.45
+4
po vseh kriterijih je med 9 do 13 primerov da so policisti vzeli živlenje ljudem brez orožja. res pa je da so neka v teh skupinah uporabili avto.. levica pa misli da je teh primerov več kot 1000 pa ni to je poročal tako nyt,ap washington post fbi kriminal statistika.
jozejoze1
01. 04. 2021 19.21
+6
Dejstvo je, da 12% temnopoltega prebivalstva v Ameriki, povzroči 86% kriminala in umorov. Kje je razlog je težko definirati. Med osnovne razloge gotovo največ vpliva linija najmanjšega odpora. Ti ljudje so celotno zgodovino potisnjeni na rob družbe, družba sama pa ima z njimi najmanjši problem, če jih izolira od ostalih, ter jih osnovno financira. Povrhu vsega jim daš še status neke manjšine oziroma nekih " posebnih primerov " in zadeva je zaključena. Tako manjšina dobi neko moralno zagotovilo, da so drugačni in zato jih morajo drugi "fotrat". Večina pa jih raje zastonj "fotra" sam da ima mir. IN ROJENI SO PSIHIČNI BOLNIKI. Za pravico si vzamejo brezdelje in zastonj denar, vse kar ni po njihovi želji, je napad na njihovo manjšino.
dannyer
01. 04. 2021 19.43
+1
Problem je bolj razredni pa o demokratskih politiki vsega tega je pod njihovem nosu. razbili so družino blm je imelo celo zapisano da je cilj razbiti družino. že sedaj je kar 75% družin brez enega starša. pol pa so še ažji način kriminal droge tolpe itd.
Gardon Game
07. 04. 2021 14.01
+0
težko ti je definirati? pol pa ne basej kle neumnosti jože pa pejd raj u štalo.
Gardon Game
07. 04. 2021 14.02
+0
ti pa tud. kakšne neumnosti kle basate. brez neke osnove lapate v 3pm
casinio
01. 04. 2021 18.47
+2
Amerika je en velik show in nič in nič drugega
Soul
01. 04. 2021 18.42
-6
Ne razumem, da človek prosi usmiljenje in ni odziva, kdorkoli je bil Floyd, odziv policije je sramota za človeka.Molitev je največje orožje, kdor ne sliši iskrene prošnje po usmiljenju, težko breme ga čaka.Floydov je še veliko, vprašajmo se iskreno, kaj je v našem srcu, da ne uslišimo dobroto usmiljenja, saj to nas ločuje, biti človek ali "divja zver"!
dannyer
01. 04. 2021 19.18
+6
amerika ima težave z tolpami ki te hitro pif. v chikagu se učiš da nesmeš nobenemu primeru pred križiščem biti blizu drugemu avtomobilu. ampak imej vsaj 3 razdalje. poleg tega je pred kratkim TP ženska v avtu imela pištolo in ranla policista.. če upoštevaš navodila se v kar 99,99% nič ne zgodi. to pa je dejstvo.
Krematorij666
01. 04. 2021 19.22
+10
Kakšno.usmiljenje.je.prosil? Sedel je v avto.in potem znorel. Izzval je.policijsko posredovanje, ki se je za policista žal slabo končalo. Da pa ne more dihat je že v avtu vpil pa ga ni nihće pritiskal tako, da tisto na tleh bi tudi jaz ignoriral. Kako pa je kaj s tisto punco, ki je bila noseča in je v njo meril z orozjem. Ji je šok in strah pustil kakšne psihične posledice oz. na zarodku? Ko ti psihopat grozi, ti pa jočeš in prosiš za življenje ne pozabiš kar tako. No vi vidite samo neko rasno nestrpnost in hladnokrven umor pridnega družinskega človeka, ki se za hobi ukvarja z drogo, krajami, ropi, po arejenim denarjem in za zabavo upira aretaciji.
Soul
01. 04. 2021 19.43
-1
Krematorij! Kot sem napisal, naše reakcije nas ločujejo, če smo psihopati in se spustimo na njihov nivo ali smo kaj več.Od tako opevane "pravice", nam že gre pena na usta.Dokler ne gledamo z očmi sočutja, bodo naša dejanja samo pravično - pogojena.
Krematorij666
01. 04. 2021 19.56
+6
Policaj ga ni želel ubiti ampak je le.uporabil standardni postopek, da je človeka umiril. Na organ mi gre, ko.iz nekoga delajo svetnika ceprav je sam zaradi svoje agrwsije sprožil verižno reakcijo.
Soul
01. 04. 2021 20.22
+2
Seveda izvajal je vratno drenažo, proti koncu, pa sproščajočo masažo.
Krematorij666
01. 04. 2021 20.34
+1
Rws.je zafrknil policaj. Takoj bi moral izvleči orožje, ga opozoriti in ob neupostevanju opozoril orožje uporabiti. V tem primeru bi se branil, v prvem primeru pa je postal morilec.
dannyer
01. 04. 2021 18.13
+14
Chauvinova obramba je spustila kladivo Floyd je imel OD že prej, priča pravi, da je imel bolečine v trebuhu in se je usta penila Med aretacijo se je Floyd pritožil zaradi bolečin v želodcu, imel je peno na ustih Bo žirija potem upravičeno dvomila? Mislim, da bo Chauvin oproščen. najdene tablete v avtu ki dokazuje da je nekaj vrgel slina na tablete 4 kratni odmerek drog slabo srce enaka situacija leta 2019. ko je v priporu. po dokazih bi ga morali oprostiti.
dannyer
01. 04. 2021 18.22
+8
Ne pozabimo ,da so sodišča v zda kot show. priče so trenirane ,da igrajo dovolj dobro. poroto pa izbirajo s skoraj znanstvenimi metodami.. drugič flojd ni mogel dihati ko je stal ko je sedel in ko je bil na tleh pod kotom 45 stopinj. tehniko ki jo je izvajal policist učijo v policijski šoli in je imobilizacijska koleno imaš na tilnik.. .. upiral se je aretaciji skočil iz avta nobenega rasizma ni bilo še več to stalono radikalna levica ven meče takoj k opa ni ponjihovo pa zgodba gre ven . tako kot je tp moški napadel starejško azisko žensko. takoj levi skrajno desni bla bla . ko pa so pokazali ne bil je tp pa ni več zanimivo. MSM je resen problem
dannyer
01. 04. 2021 19.16
+4
video posnetek iz trgovine tudi ni v prid flojda povsem se vidi da je zadet.
Krematorij666
01. 04. 2021 19.42
+5
Da je zadet je pokazala tudi obdukcija...3 različne opojne substance je zaužil.
dax11
01. 04. 2021 18.04
+11
Lahko dobimo moderatorja z osnovnim znanjem slovenscine ?
dax11
01. 04. 2021 18.03
+11
Se pravi da bodo crnc! dobil isti status kot nasi brazilci. Policija bo rajs stran pogledala, sodnik se jih ne bo upal obsodit.
Apostol1
01. 04. 2021 17.53
-10
Zanimivo pa je ,da še nikoli ni bila obratna situacija , da je na krut način ubil črn policist belca , vsaj jaz tega doslej v svojem življenju še nisem zasledil.Drugače povedano , beli Američan je naredil črnega Afričana za sužnja in mu vzel vse človeške pravice , ki mu jih je dal Bog tako kot belemu Američanu in beli Američan mu jih še do danes ni vrnil.
Augusto Pinochet
01. 04. 2021 18.00
+13
Seveda, da niste. Ne rabite iti dalec, zgodilo se je v istem mestu kot ta incident. Crn policaj je istrelil nedolzno belko.
Augusto Pinochet
01. 04. 2021 18.00
+1
Bratomil
01. 04. 2021 18.02
-1
Če bi ti bral Biblijo bi vedel, da je tvoj bog inštruiral izbrano ljudstvo sužnjelastništva.
Augusto Pinochet
01. 04. 2021 18.04
+4
Krematorij666
01. 04. 2021 19.32
+4
Mohamed Noor je ustrelil neoboroženo belko, ki je klicala policijo na pomoč.
dax11
01. 04. 2021 17.53
+6
Zgleda da na poptv ne smes vec C-rne-c napisat ??? A je to legalno ? poptv SSKJ !!!!
kamniškirunkl
01. 04. 2021 17.42
+3
jaz sem mnenja , da je dobil točno to kar je iskal.
Novi uporabnik
01. 04. 2021 17.38
-3
Glejte folk, ni važno a je Floyd slab ali dober človek. Policija nima pravice ubiti človeka.
hrvat_Ante
01. 04. 2021 17.29
-12
Vsi ki trdite, da je umrl od drog, je enako kot ce bi steli vse smrti pod covid.
Augusto Pinochet
01. 04. 2021 17.36
+2
Samo zanimivo dejstvo. Tip je bil v porocilu covid + 🙄
brezcasni
01. 04. 2021 17.27
+20
takih tipov je pri nas kolikor hočeš le da so mal mlajši vsi frej cel dan in vozijo par let stare črne premijske znamke.Nihče jih ne vpraša odkod denar,delajo kar jim paše in se obnašajo kot zmagovalci časa.....
DediDPitbul
01. 04. 2021 17.26
-7
Gre za total nesposobne policiste, ki stirje niso mogli enga zadetga modela po predpisih zivga zbasat v avto... normalno da je treba vse 4 zapret.
Augusto Pinochet
01. 04. 2021 17.25
+5
Kot sem ze napisal, potuha in zanemarjanje resnicnih problemov v crnskih skupnostih je najvecji rasizem v ZDA. Me zanima koliko crnih znanstvenikov znate nasteti brez uporabe googla. Verjetno se pri 90% vse ustavi pri Neil deGrasse Tyson-u ane? Kar se pa tice Floyda pa vam pepe bolcev zna povedati tudi kaksne gate je nosil dan pred incidentom...
Novi uporabnik
01. 04. 2021 17.34
-6
To da ti policaj poklekne na vrat in te brez sojenja ubije ni legitimni problem?
Augusto Pinochet
01. 04. 2021 17.39
+1
Ni sredisce vesolja problemov, ki jih imajo temnopolti v ZDA. Vendar to nikogar ne zanima....
dax11
01. 04. 2021 17.49
+3
Model , od kolena ni umru ! Se 10 minut po tem ko se je nehu premikat bi mu moral klecat na vratu.