Tujina

Sojenje Hrvatom v Zambiji prekinjeno: tožilstvo ni uspelo zagotoviti prič

Ndola, 23. 05. 2023 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na višjem sodišču v Ndoli naj bi se danes nadaljevalo sojenje Hrvatom, ki so zaradi suma trgovine z otroki že od decembra v priporu v Zambiji. Sodnik je obravnavo razpisal za petek.

Aretirani Hrvati v Zambiji
Aretirani Hrvati v Zambiji FOTO: AP

Ker zambijsko tožilstvo ni uspelo zagotoviti prič, je sodnik obravnavo primera štirih hrvaških parov prestavil na petek, poročajo hrvaški mediji.

Osmerica Hrvatov je konec lanskega leta odpotovala v Zambijo, da bi iz Demokratične republike Kongo odpeljali otroke, stare od enega do treh let. Podvojitve so potrdila tudi hrvaška sodišča, notranje ministrstvo pa je otrokom izdalo tudi hrvaške dokumente.

Kljub temu so hrvaške pare 7. decembra na letališču v Ndoli zaradi sumov o verodostojnosti dokumentov in trgovine z otroki aretirali, ko so nameravali z otroki zapustiti Zambijo.

V zambijskem zaporu so preživeli skoraj sedem tednov, ko so jim 23. januarja odobrili, da se lahko branijo s prostosti. Sodnica je nato na obravnavi 6. februarja sklenila prekiniti sojenje in Hrvatoma naložila, naj v 48 urah zapustita Zambijo. A že dan kasneje so hrvaške pare spet vrnili v pripor. Kmalu zatem so jih znova izpustili in dovolili, da se branijo s prostosti, sojenje pa so prestavili na višje sodišče.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nur-amrabar
23. 05. 2023 16.30
+1
zakaj pa otrok niso prevzeli v Kongo?
nur-amrabar
23. 05. 2023 16.29
+2
dejte nehat brisat fair komentarje, hrvati niso imeli nobenih dokumentov iz Konga za posvojitve, ampak neke hrvaške dokumente, ki sploh niso veljavni v drugih državah!na lastno roko so se menili z ravnateljem sirotišnice o posvojitvi!
nur-amrabar
23. 05. 2023 16.23
+2
hrvaška saga se nadaljuje......