Tujina

Tožilstvo v sklepni besedi: George Floyd je do zadnjega diha prosil za pomoč

Minneapolis, 19. 04. 2021 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ali bo nekdanji policist Derek Chauvin spoznan za krivega umora ali uboja temnopoltega Georgea Floyda, na vratu katerega je klečal kar devet minut? Njegova obsodba bi bila precedens v ZDA, meni odvetnik družine. Na sodišču so potekali sklepni nagovori tožilstva in obrambe, nato pa je primer prešel v roke porote. Policija v različnih mestih, kjer so že potekali protesti proti policijskemu nasilju, je v pripravljenosti, če bi zadeve po razglasitvi razsodbe eskalirale.

Na sojenju nekdanjemu policistu Dereku Chauvinu, ki je obtožen, da je maja lani ubil temnopoltega Georgea Floyda, so danes na vrsti sklepni nagovori tožilstva in obrambe. Ko bodo zaključeni, bo šla porota v izolacijo do sprejema odločitve o krivdi ali nedolžnosti. Če se ji ne bo uspelo poenotiti, bo primer razveljavljen, tožilci pa bodo imeli možnost, da vložijo novo obtožnico. 

Tožilstvo: Prosil je, dokler ni mogel več govoriti

Tožilec Steve Schleicher je po poročanju CNN v zaključnih besedah povedal, da so bile zadnje Floydove besede "Prosim, ne morem dihati". "Te besede je namenil policistu. Obtoženemu. V svojem zadnjem dihu je prosil za pomoč. A mu policist ni pomagal. Ostal je na njem, še naprej je s kolenom pritiskal na njegov vrat in mu zvijal roke. Devet minut in 29 sekund. Prosil je. George Floyd je prosil, dokler ni mogel več govoriti, obtoženec pa je nadaljeval napad. Tudi ko Floyd ni mogel več govoriti, je obtoženi nadaljeval. Tudi ko Floyd ni imel več pulza. Tudi takrat je nadaljeval. Devet minut in 29 sekund."

Poroto je opozoril, da v tem primeru ne sodijo policiji ali Floydu, pač pa gre za primer države Minnesota proti policistu Chauvinu. Pokazal je tudi posnetek telesne kamere policista in opozoril, da se je Floyd policistom, ki so ga izvlekli iz avtomobila, zahvalil. Ni se jim upiral. "Konec je bilo. Bil je na kolenih in rekel jim je hvala."

"Kot veste, imamo v državi zakone, po katerih ste – če zagrešite napad določene stopnje, kaznivo dejanje, in oseba zaradi tega napada umre – krivi za umor. Tako preprosto je to," je še dejal. "In to, kar je obtoženi takrat storil, je kaznivo dejanje, ne policijski postopek. Bilo je nepotrebno in nesorazmerno. In to je storil namenoma. Brez dvoma. To ni bila nesreča. Ni se spotaknil, padel in se znašel na Floydovem vratu. To, kar je storil, je storil nalašč. In to je ubilo Georgea Floyda. Ta sila – devet minut in 29 sekund – je ubila Georgea Floyda!"

Policist Derek Chauvin (desno) se na sojenju ni osebno zagovarjal.
Policist Derek Chauvin (desno) se na sojenju ni osebno zagovarjal. FOTO: AP

Obramba: Floyd se je upiral policistom 

Chauvinov odvetnik Eric Nelson pa je poroto opomnil, da za njegovega klienta velja domneva nedolžnosti, tožilstvu pa ni uspelo brez dvoma dokazati Chauvinove krivde za Floydovo smrt. Če manjka le en sam vidik, obstaja utemeljen dvom in Chauvin ne sme biti spoznan za krivega, je zatrdil. Poroto je prosil, naj upošteva informacije, ki jih je imel Chauvin, preden je prišel na kraj dogodka, in se vpraša, kako bi "razsodni policist" ravnal v takem primeru. 

Ponovil je besede iz klica na 911. "Moški je visok 180 cm ali več. Sedi na vrhu modrega mercedesa ... zdi se, da je pod vplivom substanc. Analiza tega, kar bi razumen policist vedel v teh okoliščinah, je, da je potrebna njegova pomoč. Osumljenec je še vedno na kraju, je visok in je morda pod vplivom alkohola ali česa drugega," je dejal.

Ko je prispel na kraj dogodka, je Chauvin opazil Floyda, ki se je boril z drugimi policisti, ko so ga poskušali spraviti v patruljo. "Pride na kraj dogodka, vidi njegov aktivni upor in potencialno agresijo, a še ne posreduje," je opisoval Nelson, medtem ko je poroti predvajal posnetke telesne kamere. V tem trenutku je bilo po njegovi oceni primerno, da Chauvin uporabi silo proti Floydu, ki se je "aktivno upiral". 

Samo upoštevanje devetih minut in 29 sekund po njegovem mnenju ni "ustrezna analiza" za odločanje o primeru. "Država se osredotoča na 9 minut in 29 sekund. 9 minut in 29 sekund, 9 minut in 29 sekund. To ni pravilna analiza, ker teh 9 minut in 29 sekund ignorira prejšnjih 15 minut in 59 sekund. Popolnoma jih zanemarja," je dejal in dodal, da torej prav nič, kar se je zgodilo pred tem, ni pomembno. Za razsodnega policista pa bi moralo biti, je opozoril. 

Policija pripravljena na nove proteste

In medtem ko Američani čakajo na odločitev, ki bo odmevala po vsej državi, je sodišče v Minneapolisu obdano z varnostnimi ovirami, policijska prisotnost je močno okrepljena, ulice varuje nacionalna garda. Če bi Chauvina spoznali za nedolžnega, bi v mestih, kot so Minneapolis, Chicago in Portland, kjer so že potekali protesti proti policijskemu nasilju, ti zagotovo eskalirali. 

V Washingtonu so policijske enote od danes pa do nadaljnjega organizirane v 12-urne izmene. Policisti v Atlanti so sporočili, da so v pripravljenosti, da "hitro reagirajo". Svojo prisotnost na ulicah so okrepili tudi policisti v Chicagu, župan New Yorka Bill de Blasio pa je sporočil, da se mesto pripravlja na različne proteste, ki pa bodo seveda odvisni od tega, kako bo odločila porota.

Melvin Carter, župan mesta St. Paul v Minnesoti, je za CNN povedal, da so do zdaj videli veliko miroljubnih protestov, pa tudi ljudi, ki so prišli tja zato, da bi povzročali škodo. "Sprejemamo ogromno varnostnih ukrepov. Naša policijska uprava tesno sodeluje z drugimi oddelki pregona v metropolitanskem območju in v zvezni državi," je dejal in dodal, da so preventivno aktivirali tudi nacionalno gardo Minnesote. Njegova glavna želja je "zagotoviti, da vsi v naši skupnosti vedo, da je v našem pravosodnem sistemu pravica zanje," je še dodal. "Vsi smo priče, vsi vemo, kaj smo videli, in nič, kar se je zgodilo na sojenju, tega ne bo spremenilo," je še dejal Carter. "In ko ves svet to jasno vidi, to sojenje v določenem trenutku postane tudi preizkus našega kazenskopravnega sistema, našega sodnega sistema." 

Benjamin Crump, odvetnik za civilno pravo, ki zastopa družino Floyd, pa tudi družino Daunteja Wrighta, je povedal, da bi obsodba Chauvina predstavljala precedens v ZDA. "Rezultat, za katerega molimo, je, da bi bil Derek Chauvin kaznovan za umor Georgea Floyda, ker verjamemo, da bi bil to precedens," je dejal za ABC. "Amerika bi naposled le izpolnila svoje obljube o svobodi in pravičnosti za vse. To pomeni za vse – temnopolte, Latinoameričane, vse. " 

Nacionalna garda na ulicah Minneapolisa.
Nacionalna garda na ulicah Minneapolisa. FOTO: AP

Spomnimo. Chauvin je maja lani med aretacijo Floydu več kot devet minut klečal na vratu in mu po mnenju izvedencev tožilstva prekinil dovod kisika ter ga s tem ubil. Obramba je v preteklem tednu predstavila svoje izvedence, ki so menili, da je Floyd umrl tudi zaradi česa drugega, na primer šibkega srca, odvisnosti od mamil, vdihavanja izpušnih plinov policijskega avtomobila, pod katerim je ležal vklenjen, in vsega mogočega drugega, le zaradi Chauvinovega kolena na vratu ne.

Chauvin se je sicer odločil, da se na sojenju ne bo zagovarjal v skladu z njegovo pravico po 5. amandmaju k ameriški ustavi, ki ščiti pred samoobtožbo. Na podobnih sojenjih zaradi umora se obtoženci izjemno redko odločijo za pričanje v lastno korist, ker ne morejo veliko dobiti, lahko pa veliko izgubijo. 

Chauvin je obtožen umora in uboja Georgea Floyda, sodni proces proti njemu pa se je začel konec marca. Za uboj mu grozi do deset let zapora, za nenamerni umor do 40 let zapora in za nenaklepni umor do 25 let zapora. Ker doslej še ni bil obsojen, mu bo sodišče v primeru obsodbe izreklo nižjo kazen. Pri aretaciji Floyda so sicer sodelovali še trije policisti, ki jim bodo zaradi obtožb sodelovanja pri umoru in uboju sodili posebej.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alotafagina
20. 04. 2021 15.08
-1
Žov Floyd policaj ti nemore pomat ko te prime tri kratna smrtna doza fetanola. Sm gledov sojenje in je strakovnjak sam reku da se vid da koleno ni pritiskov na vrat kot je blo vidt iz kota k so snemal mimojdoči. Pluvajo polcijo a noben nenardi nč glede teh đanksov v amerik k jih je skor na miljone.
DonotquestionOBEY
20. 04. 2021 13.29
+1
Zagotovo ne bo obsojen zaradi umora, to je dejstvo. Zna se zgodit, da bi ga lahko obsodili uboja ampak tudi to stoji na labavih tleh. Glede na težave, ki jih povzroča BLM in grožnje, ki prihajajo s strani demokratov kot je recimo Maxime Waters, bi se v primeru kakršnekoli obsodbe obramba lahko zgovarjala na to, da so imeli vpliv na poroti, kar pomeni da bi se sojenje razveljavilo in vse še enkrat ponovilo v drugi zvezi državi, kjer bi ga potem oprostili. Dejstvo je, da tožilstvo zadeve ni uspelo dokazati beyond a reasonable doubt in samo oprostilna sodba, bi pomnila da so sodišča pravična, drugačen razplet bi pomenil pristranskost in hud problem za prihodnost. V vsakem primeru bo Minneapolis zgorel v teh "mirnih protestih".
WolfeWoof
20. 04. 2021 08.40
Tut policaji niso nad zakonom. Oni ga morajo uzdrževat ne pa kršit tako. Dej bog da bi povsod use slabe policaje tožli. Ne sme bit slabih policajev no. To je tko kot je on reku da slabih pilotov tut ne sme bit pa reč "ja so pa eni slabi pa se radi zaletavajo u gore" tko ko rečjo "ja ma pa slab dan pa je slab policaj" pa spustijo. Nč spustit nobenga. Če pomagaš ljudem ne smeš bit tak da boš enmu kllečal na vratu. Pa kaj tut če je bil kriminalc uni otroci ki so jih tut ubili tut niso bli ko so se igrali s pištolo za milne mehurčke pa starka u demenci ko je rožce trgala. No pa še one pometat u arest. Pa tut one butalce ki so pr nam skloftali enga ki je bil zunej po deseti uri.
pepe D bolcev
19. 04. 2021 20.18
-3
Policaj bo obsojen. In to posteno obsojen. In vsi zagovroniki rasizma in policijskega nasilja skupaj z njim.
MUNGATUMBA
20. 04. 2021 12.13
sid11
19. 04. 2021 19.46
+1
Če niste policist v Ameriki kjer letno umre okoli 150 policistov, kjer je vsak potencialno oborožen in kjer si dnevno v nevarnih intervencijah...potem so komentarji brez veze...če bo spoznan za krivega bo sedel...
CelindaAndre
19. 04. 2021 19.27
+6
Upam, da se je Floyd zadnje minute spomnil kako je grozil 80 letni upokojenki in držal pištolo na trebuhu nosečnice, ko so jo ropali in grozili. Tako je moje mnenje svet bo vsekakor lepši, ko je ena taka baraba odšla.
Farmojšter
19. 04. 2021 19.17
-2
Na YT se lahko pogleda posnetek, Thomas Lane bodycam video of Floyd death, ni za občutljive, ampak lepo se vidi, kaj se je dogajalo.
Antikrist Anarhist
19. 04. 2021 18.59
-6
Amerika je policijska država in ga ni sodnika, ki bi obsodil policaja, ne glede, kakšne zločine bi storil.
MihaGliha
19. 04. 2021 18.49
-2
Tudi če je bil kriminalec to še ne pomeni da ga lahko ubijejo
MUNGATUMBA
20. 04. 2021 12.10
Madžaroš
19. 04. 2021 18.32
+0
Flojdo je že pol ure prej stoje pred avtom jokal in prosil za pomoč pa da ne more dihat zaradi kovida...
Farmojšter
19. 04. 2021 18.28
-7
Morilca naj zaprejo, pa bo mir s temi izgredi... Vsem je jasno, da se Floyd ni upiral in vsem je jasno, da ga je model zadušil namenoma... Posneto je, vidi vse vse, ne vem kako ga bodo lahko oprostili na podlagi teh dejstev in dokazev. Najbrž ni šlo za rasizem, ampak neko osebno zamero ali maščevanje, lahko pa je šlo tudi za to, ampak to nima veze, ubil ga je tako ali drugače...
Madžaroš
19. 04. 2021 18.34
+2
Madžaroš
19. 04. 2021 18.37
+7
Če se nebi upiral bi sedel lepo v policiskem avtu na poti na postajo
MOFO
19. 04. 2021 18.28
+9
Če ne bi bil Floyd nasilen kriminalec in džanki, nabit s 4x smrtno dozo fentanila in še policajem ne bi upiral, bi bil še živ. Enostavno, ne?
Madžaroš
19. 04. 2021 18.36
+6
dannyer
19. 04. 2021 18.03
+8
Poročanje na ravni zda pristransko in zavajajoče. priče od tožilstva so večinoma dali avto gole samemu sebi. msm pa so poročali na tak način ,da bodo spodbudili nasilje. resen dvom je v preiskavi. to ,da so spustili kako so priče pokopale tožilčev primer je jasno. to da so potrdili da bi lahko uporabil paralizator pa ga ni. imel je 4 kratno dozo, našli so tablete z njegovo slino v avtu. aktivno se je upiral itd. spet rasizema tukaj ni. nekoliko bolje je tožilstvo delovali v četrtek pa petek pred začetkom obrambe. tožilstvo je skoraj namenoma zaradi slabega dela pripeljalo do razveljavitev sojenja. med tem pa demokrati in mediji promovirajo izgrede ediji pa kličejo da so protesti. ne gre za izgrede 100 krat hujše kot pa 6 januar.
mario64
19. 04. 2021 17.59
+9
Naj bi
19. 04. 2021 17.48
+3
Obtožen bo, sedel pa ne bo.
BLAĐIČ
19. 04. 2021 17.38
+1
ni komentarjev zanimivo pa taka tema
Nace Štremljasti
19. 04. 2021 17.37
+3
zakon ne velja za vse enako