Tujina

Sojenje razkrilo 'deželo mrtvih duš', kjer vlada mafija, lačna denarja EU

Rim, 02. 11. 2022 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več deset sicilijanskih mafijcev in njihovih sostorilcev so v prelomnem sojenju spoznali za krive, saj naj bi EU ogoljufali za več milijonov evrov. Preiskava in sojenje naj bi tudi tožilce v drugih regijah in državah spodbudila k izvedbi lastnih preiskav, je povedal tožilec Maurizio De Lucia.

Leto in pol trajajoče sojenje 101 obtoženemu na sodišču v Messini na Siciliji se je končalo v torek, pri čemer so 91 obtoženih obsodili na skupno 660 let zapora za različne zločine, med drugim goljufijo, lažne izjave, izsiljevanje, ustvarjanje lažnih podjetij za nezakonito pridobitev in trgovanje z mamili. Dva izmed vodij tolpe bosta v zaporu preživela 30 let in 23 let. Po poročanju medijev je branje sodb in kazni trajalo več kot eno uro.

Italija se sicer že dolgo spopada s korupcijo in sojenje bi lahko vzbudilo pomisleke glede 191,5 milijarde evrov, ki naj bi jih Italija prejela iz sklada EU za gospodarsko okrevanje po pandemiji. Toda uspešen pregon in obsodbe bi lahko poudarili tudi sposobnost države pri zatiranju kriminala.

Sojenje je prvič razkrilo sistem goljufij, v katerih se je najmanj pet milijonov evrov iz kmetijskih skladov EU steklo v blagajne dveh mafijskih klanov s sedežem v gorovju Nebrodi in njihovih sodelavcev, med katerimi so bili računovodje, politiki in vladni uslužbenci. "Sojenje je pokazalo, da obstaja sodobna mafija, ki se je od izsiljevanja in mamil preusmerila k bolj sofisticiranim oblikam pridobivanja denarja, tako da z goljufijami pridobiva javna sredstva, namenjena razvoju Sicilije," je povedal tožilec Maurizio De Lucia

Leta 2020 je po štiriletni preiskavi približno 1000 policistov vdrlo v domove več deset domnevnih članov mafije, znanih pod vzdevki Blondie, Banger in Vito Corleone (po liku Marlona Branda v filmu Boter). Oba klana sta se v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja spopadla za zemljo, v spopadih pa je umrlo več kot 40 ljudi. Pozneje pa sta klana strnila vrste in si skupaj prizadevala za goljufanje EU. S podkupovanjem lokalnih uradnikov so izvedeli za zemljišča, kjer lastniki še niso zahtevali sredstev EU, in si ta zemljišča prilastili, in sicer tako, da so grozili lastnikom ali pa so napisali ponarejene najemne pogodbe, je pojasnil tožilec De Lucia. Pogosto se sploh niso trudili obdelovati zemlje in so za financiranje zaprosili tudi za zemljišča, ki niso bila kmetijska, ali zemljišča, ki niso bila njihova, med drugim tudi za parcelo v lasti katoliške cerkve in parcelo, ki jo je ameriška mornarica uporabljala za satelitske komunikacije. 

Mafija naj bi EU ogoljufala za več milijonov evrov.
Mafija naj bi EU ogoljufala za več milijonov evrov. FOTO: Shutterstock

Da mafijski klani črpajo subvencije EU, so oblasti spoznale okoli leta 2012, ko je Giuseppe Antoci, nekdanji predsednik regije Nebrodi, poostril preverjanje za tiste, ki so zaprosili za javna sredstva. Ti pregledi so zdaj postali del nacionalne zakonodaje. Zaradi omenjenega preverjanja je Antoci leta 2016 postal tarča atentata, najbolj odmevnega napada na institucionalno osebnost po devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Zdaj ga 24 ur varuje oborožena straža, vendar je vseeno prišel na sodišče, da bi slišal branje sodbe. "To ozemlje so imenovali 'dežela mrtvih duš', ker si ga je tako podredila mafija," je povedal za Politico. "Klani so bili v preteklosti v vojni, v zadnjem času pa so prejemali denar iz EU in se jim zato ni bilo treba več pobijati med seboj. Razdelili so si zemljo, ponižali ljudi. Ceno so plačali mali kmetje. Nihče se jim ni mogel upreti, sicer bi mu, kot pravijo, pokazali s tradicionalnimi mafijskimi metodami izsiljevanja in ustrahovanja. Več kot 600 let zapora je zelo močan signal. To ozemlje je zdaj osvobojeno in lahko državo nekaj nauči," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picijulka1
02. 11. 2022 17.10
+2
So pa res pocarji tile mafijci. Mar bi se k nam prišli učit kako se to dela. Glavna pipica se imenuje GERK. Kjer se lepo vidi kaj je že vključeno v subvencije in kaj še ne. Res je neizkoriščenega še malo, pa vendar se izplača in glavna težava je v tem da dobitniki subvencij nekateri NE VSI dobivajo subvencije za nič. S ostareli sosedom je podpisal pogodbo o dolgoročnem najemu za par deset evrov in se prijavi v GERK kjer dobiva subvencije od 100 do 300 E po hektarju brez, da bi s prstom mignil.
MetkinPorivačFantOdFare
02. 11. 2022 17.02
so jim dali ponudbe katere niso mogli odvrniti
roten
02. 11. 2022 11.53
+5
Naši jih bodo kmalu prehiteli
Groucho Marx
02. 11. 2022 12.50
+2
Po dejanjih, ne pa tudi obsodbah. 🤮🤮
kapetan
02. 11. 2022 13.11
+3