Tujina

'Šok' ob ustavitvi financiranja, Guterres: Morebitni vpleteni bodo odgovarjali

Gaza/Tel Aviv, 28. 01. 2024 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po hudih obtožbah Izraela, da je Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA) vpletena v smrtonosni napad islamističnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, je financiranje agencije do zdaj ustavilo že devet držav. Vodja Združenih narodov je nad potekom dogodkov šokiran. Obljublja, da bodo vsi uslužbenci, ki bi bili vpleteni v teroristična dejanja, odgovarjali. Ob tem pa svetovne vlade poziva, naj vendarle ne ustavljajo denarnih tokov agenciji. Da je odločitev o ustavitvi prispevkov šokantna, pa je dejal tudi vodja UNRWA Philippe Lazzarini.

"Vsak uslužbenec Združenih narodov, ki bi bil vpleten v teroristična dejanja, bo odgovarjal, vključno s kazenskim pregonom," je po obtožbah Izraela zagotovi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Dodal je, da je sekretariat pripravljen sodelovati tudi s pristojnim organom, piše Sky News

Izrael je namreč v četrtek dejal, da naj bi bilo več zaposlenih v Agenciji ZN za palestinske begunce (UNRWA) vpletenih v napade na izraelskem festivalu 7. oktobra lani. Vodja UNRWA Philippe Lazzarini je po obtožbah nemudoma odpustil več oseb ter sprožil temeljito preiskavo. 

guterres
guterres FOTO: AP
Guterres je razkril nekaj podrobnosti preiskave in o obtožbah Izraela. Od 12 uslužbencev, ki naj bi bili po besedah Izraela vpleteni v ta "gnusna dejanja", so jih devet že odpustili, ena oseba je umrla, še vedno pa da ugotavljajo identiteto dveh obtoženih.

Posledično pa je več držav začasno ustavile dodatno financiranje agencije. Za to so se odločile Nemčija, Italija, Nizozemska, Švica, Finska, Velika Britanija, ZDA, Avstralija in Kanada. Guterres je sicer zgrožen nad obtožbami Izraela, šokiran pa je tudi zaradi odločitve držav. Svetovne vlade tako ob obljubah o sankcijah poziva tudi, naj ne ustavljajo finančnih tokov.

"Več deset tisoč moških in žensk, ki delajo za UNRWA, mnogi celo v nekaterih najbolj nevarnih situacijah za humanitarne delavce, ne bi smelo biti kaznovanih," poziva vodja ZN. Agencija je namreč ključen vir podpore za ljudi v Gazi. "Čeprav razumem njihove pomisleke, tudi sam sem bil namreč zgrožen nad temi obtožbami, vlade, ki so ustavile svoje prispevke, odločno pozivam, naj zagotovijo vsaj kontinuiteto operacij UNRWA," je dejal.

V soboto je tudi Lazzarini dejal, da je odločitev o prekinitvi financiranja agencije "šokantna". "Te odločitve ogrožajo naše tekoče humanitarno delo po vsej regiji, vključno z in še posebej v Gazi," je poudaril. UNRWA je namreč glavna humanitarna agencija v Gazi, od katere je pri preživetju odvisnih več kot dva milijona ljudi. Vodja UNRWA je še dodal, da bo agencija, če financiranje ne bo znova vzpostavljeno, prisiljena prekiniti svoje humanitarne akcije.

Po ZDA so se v soboto za začasno zaustavitev sredstev odločile tudi Kanada, Italija in Avstralija. "Kanada jemlje ta poročila zelo resno in pri tem vprašanju tesno sodeluje z UNRWA in drugimi donatorji," je dejal minister za mednarodni razvoj Ahmed Hussen. Kasneje je podobno odločitev sporočila tudi avstralska zunanja ministrica Penny Wong.

Po napadu na festival v Izraelu 7. oktobra 2023
Po napadu na festival v Izraelu 7. oktobra 2023 FOTO: AP

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani pa je ob napovedi ustavitve financiranja agencije zagotovil, da Italija ostaja zavezana zagotavljanju humanitarne pomoči palestinskemu prebivalstvu in zaščiti varnosti Izraela.

Državam pa se je kasneje pridružilo tudi Združeno kraljestvo. Kot so sporočili s tamkajšnjega zunanjega ministrstva, Britanija "začasno ustavlja vsako prihodnje financiranje UNRWA, medtem ko preiskujemo te zaskrbljujoče obtožbe". Nad obtožbami so zgroženi, vendar pa še vedno ostajajo zavezani zagotavljanju humanitarne pomoči ljudem v Gazi, ki jo nujno potrebujejo.

UNRWA odpustila več sodelavcev, Izrael: To je le vrh ledene gore

Guterres je razkril nekaj podrobnosti preiskave in o obtožbah Izraela. Od 12 uslužbencev, ki naj bi bili po besedah Izraela vpleteni v ta "gnusna dejanja", so jih devet že odpustili, ena oseba je umrla, še vedno pa da ugotavljajo identiteto dveh obtoženih.

Medtem je višji svetovalec izraelskega premierja Mark Regev dejal, da je to "le vrh ledene gore". Dodal je, da je veliko informacij, ki so privedle do obtožb, na družbenih medijih delil Hamas sam.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac pa je sporočil, da si bo Izrael po vojni prizadeval ustaviti delovanje agencije Združenih narodov za palestinske begunce v Gazi. Pomoč za ustavitev delovanja UNRWA bo Izrael iskal pri ZDA, EU in drugih večjih donatorjih agencije, je dodal.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je medtem že obsodilo izjave Izraela ter ZN pozvalo, naj ne popuščajo izraelskim grožnjam in izsiljevanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
28. 01. 2024 21.09
Obtožbe Izraela to je kot da bi Nemci 1942 obtoževal drugo stran
Uporabnik1908615
28. 01. 2024 19.44
+3
Pravilno, islamski teroristični Hamas si je s pomočjo Irana na silo prigrabil oblast v Gazi nad Palestginci in v njihovem imenu prejemal mednarodno humanitarno pomoč s katero je gradil tunelo in kupoval orožje s pomočjo Irana s katerim je vsakodnevno raketiral Izrael in skrbel za to, da ni bil nikoli dosežen mir med Palestinci in Izraelom, kot je to želel Iran in je v nasprotju z interesi Palestincev, ki so postali talci in ž rtve Hamasa in Iranske islamske terorističćne politike
zasvobodo22
28. 01. 2024 21.03
cepjo hamas je ustvsril izrael in usa za protiutes gadafiju in fatahu
Jermen
28. 01. 2024 17.36
-2
Ti ZN so lari fari.. saj te mocnejse drzave ki tudi financirajo ZN nikoli niso upostevale kritike zdruzenih narodov. Primeri velike britanije in amerike ob napadu na Irak Libijo Sirijo in raznih drzav po Afriki. Sedaj ko se vidi iz vesolja genocid so pa krivi ZN..
smuuki
28. 01. 2024 17.06
+9
Ta dobrodelnost je hudo zlorabljena. Saj palestincem sploh ni treba delat. Imsjo vsega na pretek in preobilica prostega časa je iz njih naredila nomogoče ljudi. Same pravice in ustrahovanje drugače mislečih. Pri nas to počnejo isto romi. Popolnoma zgrešena politika do obojih. Denar se dobi po opravljenih obveznostih ali ga pač ni. Žal ne gre drugače
zavetnik
28. 01. 2024 17.29
-6
Kaj se ti je ob stavki zdravnikov zalomilo zdravstveno stanje urgenca na psh deluje
smuuki
28. 01. 2024 17.02
+7
Nič bat bodo palestinci s svojo industrijo, s svojimi prihranki oživeli ta konstrukt. Ha ha. Samo prenehat financirat in bodo krotki. Že desetletja jih zahod financira v zameno pa palestinci pobijajo. Brez podpore jih čaka prebujenje. Vse kaže, da bo treba začet tudi delat ali pa umret
lili88
28. 01. 2024 19.03
-3
Palestincev sploh ne bi bilo potrebno financirati, ker je tisto ozemlje ekstremno bogato z naravnimi dobrinami (vodni, zemeljski minerali, plin nafta,...). Dostop do teh dobrin jim onemogočajo kradljivi Izraelci. Tudi pomoč iz zahoda je zelo vprašljiva, saj gre vse kar je namenjeno okupirani PS, skozi Izraelsko vlado.
makz75
28. 01. 2024 16.03
+11
Hahaha kako zanimivo branje komentarjev...če kaj povejo palestincije vse (vsaj za nekatere) sveta resnica...po drugi srrani pa kaj povejo izraelci pa čeprev to podkrepijo z dokazi ...je to propaganda in laž....kaj pa .....če je vse res....
lili88
28. 01. 2024 19.14
-3
Smeh... o kakšnih dokazih ti govoriš?????? Ne omenjaj prosim "prirejenih" dokazov njihovi "resnici". Izraelsko "hasbaro" prepozna vsak. ki zna uporabljati vsaj 2 možganska nevrona.
mackon08
28. 01. 2024 15.32
+12
Jaz sem pa zgrožen, da se financira ta agencija za mešanje megle.
Skinwalker
28. 01. 2024 14.52
+13
To so paraziti ki so krivi za vsa dogajanja po celem SVETU..
Paulus80
28. 01. 2024 14.42
+12
ZN so trenutno večji problem kot pa rešitev!
Ost1234
28. 01. 2024 14.31
-10
Seveda bodo Izraelci obtoževali vse povprek! Za masaker v Gazi in dolgoletno trpinčenje Palestincev so seveda po njihovo krivi Združeni narodi. Po svoje imajo celo prav. Varnostni svet OZN je bil vseskozi le papairnati tiger v službi mareške administracije in sionistov ....
devote
28. 01. 2024 13.41
-9
jevrej je zreziral napad sam nase, ker je rabil izgovor za napad na Gazo. mu je lepo povedalo ics da izvaja genocid... zdaj bi rad se en false flag uprizoril... sam se je infiltriral med unrwa in sam je napadel sebe, kriv je pa civilist palestinec
Mladi? Plasto
28. 01. 2024 14.56
+6
dragi podpornik teroristov .... sodišče ni ugotovilo genocida .... sodišče ni niti predlagalo prenehanje spopadov .... sodišče je odločilo , da mora biti izrael bolj pazljiv okrog civilistov in tarč ,ki jih ciljajo , da posledice ne bi bile prehude ! ... pa lp :D
Betuul
28. 01. 2024 13.25
-3
Natanjahu zavaja cel svet! Ameri in Angli so pa prvi zram! Ti ameri so bili naši zavezniki za čas 2.sv vojne in to dva dni pred koncem!
Betuul
28. 01. 2024 13.23
-2
In Tile ubogi civili; pobiti starostniki otroci; so kopali podzemne rove pod Palestino! S čim ? Ko se komaj preživljajo! In nimajo takih strojev in opreme ??Kaj ni jasno! Šin Bet! Te načrte mooora Natanjahu natančno obrazložit!Lažnivi klopotač
Mladi? Plasto
28. 01. 2024 14.57
+10
a ni smešno ... nimajo za burek in potem tisto pomoč ,ki jo dobijo , zapravijo za orožje in izdelavo vojaških objektov :D
Betuul
28. 01. 2024 13.20
-3
Kaj morebitni vpleteni! Vsi vpleteni! Zato pa imajo yevreyi tako vesele vozit ‘formulo motokros’s tistimi tanki; buldožerji,da jih svet ni vidu; rovokopači in opremo za podzemne rove; ki so jih napravili Izraeli po Palestini!!Zdaj je pa vse 😲Začuda 😲! Natanjaha z tiralico aretirat in ga prisilit da vse operacije in plane natančno objasni! Kaj? Je mišljeno s njegovimi’tamponi’ po urbani površini Palestine! In tisti ki je natanko označena v urbarjih tam!
Tavžntroža
28. 01. 2024 12.49
+5
Palestincem zahod financira čisto vse. Imajo brezplačno zdravstvo, šolstvo, hrano, prebivališča, elektriko, vodo in še kaj... In kaj oni naredijo s tem denarjem. Investirajo v razvoj, ne, raje ga investirajo v orožje in vojsko.
ares1976
28. 01. 2024 12.59
-5
Palestinci imajo vojsko?? Kasno orozje pa to imajo?? Nuk kot zidje?
Betuul
28. 01. 2024 13.28
-1
Innn!? Kje je zmaga nad okupatorjem! Za 🤯znort kakšno🥶noro razmišljanje
Tavžntroža
28. 01. 2024 15.29
+6
Judje že 3000 let živijo na območju Izraela, tudi v Gazi so živeli pa so se umaknili. Tako da ne vem kdo je okupator. Mogoče muslimanskih arabski priseljenci, ki so se razširi z Arabskega polotoka in pomuslimanili celoten bližnji vzhod in severno Afriko.
Tavžntroža
28. 01. 2024 15.41
+3
lili88
28. 01. 2024 19.20
-2
Tavžntroža: Predniki današnjih izraelcev so naselili Kanaan v železni dobi (abrahamovi potomci so migrirali iz Mezopotamije okoli leta 1250 PNŠ), medtem ko so Arabci tam bivali že od bronaste dobe dalje. Prosim, daj se malo izobrazi, preden karkoli komentiraš.
User300173
28. 01. 2024 12.31
+0
Zahod je naredil isto kot Judje. Kolektivno kaznovanje nima namena odstraniti storilca, ampak odstraniti celo nacijo. V vasi par kriminalcev, pridejo žandarji in porušijo celo čas prebivalce odselijo. To se tam dogaja.
Rafael Kramar
28. 01. 2024 11.31
+19
Edino logično, da se financiranje teroristov preneha. Palestinci pa imajo zaradi takilih agencij ravno dovolj polne riti, da se ne postavijo proti terorističnim vodjem.
RevenKapitalist
28. 01. 2024 11.23
+14
Fajonova se vedno potuhne ko kaj takega pride v javnost. Tudi ona financira begunce ki jih ne preverjajo.... enkrat bo stopila na mino nic bat.
Dr. VodaLj
28. 01. 2024 11.01
+2
cesa so obtoženi, dajmo Novinarji, a spet čakate na navodila kako se zlagati… vsi so samo ogorčeni
AzHuds
28. 01. 2024 10.54
+15
ZN je treba razrešit. Bolj malo dobrega naredijo.