Tujina

Šolniki so tarča za jezo belih Američanov

New York, 18. 07. 2021 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
209

Ameriška desnica ima novo strašilo, s katerim ohranja občutek ogroženosti pri jedru svojih volivcev. Kritična teorija rase je – dolgo razmeroma obroben – akademski pristop k preučevanju odnosa družbe do rase, republikanci pa so ga v zadnjih mesecih spremenili v demonski napad na belo Ameriko.

Ameriška družba se po štiristo letih še ni izvila iz stisk, ki jih povzroča rojstvo kot država sužnjev.
Ameriška družba se po štiristo letih še ni izvila iz stisk, ki jih povzroča rojstvo kot država sužnjev. FOTO: AP

Šolski odbor teksaškega okrožja Forth Worth – ta je dobre pol ure vožnje zahodno od Dallasa – je imel konec prejšnjega meseca živahno sejo, na kateri so se (beli) starši razburjali zaradi vdora kritične teorije rase v učni program.

"To je reformiran marksizem, novorasističen pogled na svet, ki obstaja za hujskanje in radikaliziranje ..." je bila jezna Kathryn Pompa.

"Ta kulturna ideologija ni rešitev za enotnost, ampak orodje za hlapčevstvo ..." je bila podobno ogorčena Janna Clark.

Blanca Martinez je skoraj vpila "... to je strup. Strup za možgane. Ki kvari ..."

Rahla težava je, ker v javnih šolah Forth Wortha ne učijo kritične teorije rase. In je nikoli niso. Ne samo v Forth Worthu, ampak nikjer v Teksasu. To ni zmotilo lokalnih poslancev, da ne bi spomladi sprejeli dveh zakonov proti "indoktrinaciji otrok" v šolskih klopeh. V Teksasu so tudi drugače sredi razburljivega političnega dogajanja, saj so te dni demokratski poslanci dobesedno pobegnili iz zvezne države v Washington, da bi kolegom z desnice preprečili sprejem novega volilnega zakona, ki je po mnenju levice uperjen proti manjšinam in maje demokratične vrednote.

Eden od pobudnikov boja proti sporni teoriji je lokalni republikanski poslanec Steve Toth, ki se je v svojih nastopih opiral na sporočila zaskrbljenih staršev. "Iz šolskega okrožja Highland Park (ta je v severnem delu Dallasa, op. p.) mi je oče poslal knjigo, ki jo je moral prebrati njegov osemletni sin. Naslov je 'Ni moja zamisel: Zgodba o belosti'. Mislil sem, da je vse to stereotipno rasno profiliranje slaba stvar. Kritična teorija rase pa se loteva profiliranja belosti in belcev. Sedaj to govno učijo v šolah." Tudi njegova misel ima manjše razpoke. Denimo, da omenjene knjige ni niti v eni šolski knjižnici tega okrožja, je zagotovil njihov tiskovni predstavnik John Dahlender. "Nimamo je ne v katalogih, nismo je mogli najti niti v šolah. In ne poučujemo kritične teorije rase. Pika."
 

Razgledana vojska

Teksas ni samotna zvezda konservativnega križarskega pohoda proti teoriji. Na zasedanju šolskega odbora v virginijskem okrožju Loudoun je morala posredovati policija in aretirati enega od udeležencev, ko je razprava zavrela v prepir in pretep. Tamkajšnjo skupino zaskrbljenih staršev je organiziral in razgrel nekdanji uradnik na ministrstvu za pravosodje v času Donalda Trumpa. Po analizi televizije NBC News je v ZDA že vsaj 165 lokalnih in vseameriških skupin, ki skušajo preprečiti ali ustaviti učenje o rasi in spolni opredelitvi. Ob strani jim stojijo konservativne mnenjske organizacije, mediji in pravne pisarne. Pri čemer njihove taktike segajo od organiziranega nasprotovanja na javnih sejah šolskih odborov, volitev novih, konservativnih članov teh odborov, ki naj nadomestijo liberalne, do celo nadlegovanja staršev, ki podpirajo učenje o rasni pravičnosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razprava je segla tudi v zvezni kongres, ko je na poslanskem odboru za oborožene sile eden najbolj skrajnih desničarjev v kongresu, floridski poslanec Matt Gaetz, skušal novo poglavje kulturne vojne prenesti na oborožene sile. Poveljnik generalnega štaba Mark Milley ni bil razpoložen za sporne špekulacije Floridčana. "Zdi se mi pomembno, da smo ljudje v uniformah brez predsodkov in razgledani. Jaz bi rad razumel belo jezo, pa sem bel. Rad bi izvedel, kaj je povzročilo, da je tisoče ljudi napadlo to zgradbo in skušalo strmoglaviti ustavo ZDA ... Bral sem Maa Cetunga, bral sem Karla Marxa, bral sem Lenina. Pa zaradi tega nisem komunist. Kaj je torej narobe, če želimo razumeti položaj v državi, ki jo branimo?" je bil odločen. Nato pa še bolj ostro dodal: "Osebno se mi zdi žaljivo ameriško vojsko, njene generale, oficirje obtoževati, da so 'prebujenci' ali karkoli drugega, ker preučujejo obstoječe teorije."
 

Prostorna ropotarnica

Kritična teorija rase je zrasla na ameriških pravnih fakultetah konec sedemdesetih in v osemdesetih, za njenega očeta velja temnopolti pravnik Derrick Bell, močno jo je izbrusila pravnica in borka za državljanske pravice Kimberlé Williams Crenshaw. V njenem jedru je prepričanje, da je rasa družbeni konstrukt in da rasizem ni le posledica pristranskosti in predsodkov posameznika, ampak je sistematičen in globoko zakoreninjen v pravni sistem in družbene politike. Pri preučevanju dogajanja v družbi izhajajo iz rase in njenega vpliva na oblikovanje zakonodaje in njene sedanje uporabe. Tako se denimo ob razpravi o dvigu posebne (nižje) minimalne plače za zaposlene v poklicih, kjer prejemajo napitnino, ne ukvarjajo z ekonomskimi posledicami takšnega zvišanja, ampak opozarjajo na njeno nelegitimnost, saj ima delo za napitnino korenine na ameriškem jugu, kjer so se z njim izogibali rednemu plačilu temnopoltim. Nato so ob sprejemanju nove pogodbe predsednika Franklina Roosevelta posebno minimalno plačo za poklice z napitnino uvedli kot kompromis z južnjaškimi privrženci rasne segregacije, ki bi drugače blokirali uvedbo splošne minimalne plače v ZDA.

Lanski uboj Georgea Floyda je dolgoletno ogorčenje ob policijskih ubojih temnopoltih prelil v silovito vseameriško gibanje Življenja temnopoltih so pomembna (BLM).
Lanski uboj Georgea Floyda je dolgoletno ogorčenje ob policijskih ubojih temnopoltih prelil v silovito vseameriško gibanje Življenja temnopoltih so pomembna (BLM). FOTO:

Sean Illing iz časnika Vox pravi, da je ena od težav s kritično teorijo rase "nejasnost, kaj koncept sploh pomeni, kar se rado zgodi, ko se ideje iz akademskih razprav prelijejo v politične in kulturne." Poleg tega ni rigiden sistem idej, med strokovnjaki, ki pod njenim plaščem preučujejo delovanje rasizma v družbi, so precejšnje razlike. Po besedah Illinga jo konservativni krogi uporabljajo kot ropotarnico, v katero tlačijo vsak resen poskus učenja zgodovine rase in rasizma. Nenaden izbruh teorije iz akademskih krogov v središče ameriške politike pa je posledica nelagodja precejšnjega dela (bele) konservativne javnosti, ki je ob lanskem uboju Georgea Floyda spremljala prelitje dolgoletnega ogorčenja ob policijskih ubojih temnopoltih v silovito vseameriško gibanje Življenja temnopoltih so pomembna (BLM), pospremljeno z včasih nasilnimi protesti. Še posebej, ker se je večji del družbe, tudi mnoga podjetja, odzval s pritrjevanjem, da je čas za spremembe.

 

Nagovor zvestega gledalca

Teorijo je pod žaromete potisnil ne ravno zelo znan konservativni novinar Christopher Rufo, ko je naletel na seminarje za uslužbence mesta Seattle o tem, kako se pri svojem delu izogniti rasnim predsodkom. Ugotovil je, da tako kot podobni seminarji za javne uslužbence drugod po državi temeljijo na delih pravnih strokovnjakov, ki so trdili, da bela nadvlada sužnjelastniških ZDA še naprej živi v sodobnih zakonih in družbenih pravilih. Ali po besedah Crenshawove "tako imenovana ameriška zadrega (z rasizmom) ni le stvar predsodkov, ampak strukturnih ovir, ki so razprostrte po vsej ameriški družbi." Skupina pravnikov je svoje delo imenovala kritična teorija rase, Rufo pa jo je zaradi povezav z neomarksistično filozofsko Frankfurtsko šolo označil za radikalno ideologijo.

"Politične elite ne vsiljujejo le načina obnašanja in kulturnih meja, z novo rasno politiko skušajo na novo ustvariti temelje človeške psihologije in družbenih institucij," je prepričan. Hkrati je kritično teorijo rase videl kot obetavno politično orožje, "fraza hkrati pomeni sovražnost, akademskost, delitve, obsedenost z raso, strupenost, elitizem, protiameriškost ... pri čemer ni zunanja zmerljivka, ampak oznaka, ki so si jo sami nadeli." Ko je lani septembra svoja opozorila o indoktriniranih javnih uslužbencih, ki ogrožajo temeljne ameriške vrednote, predstavil na šovu Tuckerja Carlsona, v najbolj gledanem pasu večernega skrajno konservativnega programa na televiziji Fox News, je sprožil odziv zvestega gledalca. Naslednji dan so ga namreč poklicali iz Bele hiše, kmalu zatem je sedel v Washingtonu in pomagal sestavljati predsedniški ukaz, s katerim je Trump omejil, na kakšen način lahko na zveznih seminarjih o različnosti govorijo o rasi.


Pripravni grešni kozel

Podobno, kot se je skrajna teorija zarot Qanon priplazila iz najbolj temačnih zakotij spleta in zavzela pomembno mesto v mitologiji ameriške desnice, je Rufo lastnoročno – prek Carlsona in Trumpa – ustvaril gibanje, ki sedaj razgreva ZDA. Republikanska stranka ga je pograbila z obema rokama, ko skuša najti ravnotežje pod še vedno dolgo in temno senco Trumpa nad njo. Tega je lani junija več kot polovica Američanov označila za rasista, njegovo predsedovanje je spodbudilo najbolj skrajne bele nacionaliste, ki so z baklami korakali skozi Charlottesville. Med lansko volilno kampanjo je pripadnike skrajne desne, neofašistične skupine Ponosni fantje, ki je oblečena v havajske srajce in do zob oborožena strašila po ameriških ulicah, pozval "Stojte ob strani, a ostanite pripravljeni." Vrhunec je prišel, ko so njegovi beli volivci, spodbujeni iz Bele hiše, 6. januarja skušali uprizoriti nekakšen naivni državni udar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob vsem tem je stranki primanjkovalo udarnih in šokantnih tem, kritična teorija rase pa se je pokazala za pripravnega grešnega kozla pri razgrevanju desne Amerike. Izdatno jim je pomagala pravičniška histerija, ki rada zajame najbolj naprednjaške demokratske aktiviste. Kot je bila (sedaj že opuščena) pobuda odbora za šolstvo San Francisca, da sredi težav s pandemijo zamenja imena 44 javnih šol v mestu, poimenovanih po menda zgodovinsko spornih osebah. Pri čemer sta bila na spisku denimo tudi predsednik Abraham Lincoln, ki je dobesedno sprožil boj za konec suženjstva, ali pa ameriški revolucionar Paul Revere. Toda to ne prekrije tega, da so bile ZDA ob nastanku država sužnjev, ki so jim z ustavo določili vrednost tri petine človeka. In da so bili njeni deli še dobrega pol stoletja nazaj okoreli apartheid. Resno razpravo otežuje dejstvo, da so na desnici pod oznako kritična teorija rase stlačili že skoraj vsak poskus izboljšanja razmer, kaj šele popravljanje zgodovinskih krivic.
 

Šolski osip

Po štetju časnika EdWeek, ki se ukvarja z ameriškim osnovnim šolstvom, je sedaj že 26 (konservativnih) zveznih držav sprejelo ukrepe, ki naj bi preprečili njeno poučevanje v šolah. Olje na ogenj prilivajo tudi na zvezni ravni, sedem republikanskih senatorjev, na čelu z njihovim vodjem Mitchem McConnllom je ponovno predlagalo zakon Rešimo ameriško zgodovino, s katerim želijo v šolah prepovedati uporabo gradiva iz Projekta 1619. Gre za s Pulitzerjevo nagrado ozaljšano serijo esejev v prilogi časnika New York Times, s katero so suženjstvo postavili kot osrednji element ameriške državnosti in razvoja ZDA. Odziv zgodovinarjev na zapise je bil mešan, toda ponovno vložen predlog zakona ima samo en namen, ohraniti pozornost desnega volilnega telesa. Ne samo, ker v razdeljenem senatu nima nikakršne možnosti za sprejem, ampak še bolj, ker v ZDA zvezni zakonodajalci nimajo skoraj nikakršnega vpliva na šolstvo, saj je to v rokah zveznih držav in lokalnih oblasti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Politično podpihovanje ima resne posledice. Šolski odbor okrožja Sullivan v nazadnjaškem Tennesseeju je po dobrem desetletju dela nagnal (belega) učitelja Matthewa Hawna, ker je učencem dal v branje esej Prvi beli predsednik izjemno cenjenega publicista Ta-Nehisija Coatesa, v katerem je ta zapisal, da je Trumpova ideologija bela prevlada, "z vso svojo surovo in svetohlinsko močjo". In ker jim je zavrtel posnetek govorjene poezije pesnice Kyla Jenée Lacey z naslovom Beli privilegiji. Kar je sprožilo nekaj ostrih odzivov in spomin na sodni proces proti učitelju Johnu Scopesu, ki so mu v Tennesseeju 1925 sodili, ker si je drznil poučevati radikalno teorijo o evoluciji vrst.

Vse več šolnikov odhaja samih, kot Rydell Harrison, ki je dal odpoved z mesta upravnika javnih šol v okrožju jugozahodnega Connecticuta, potem ko so začele deževati pritožbe zaradi ustanovitve delovne skupine za izboljšanje odnosa do rasizma v šolah. Hitro se je izkazalo, da so v ozadju konservativne skupine kot Nestrankarska akcija za boljše branje in Rešimo naše šole. Harrison je konec junija odstopil z besedami, da tudi zaradi "čustvene in osebne žrtve, ko to delo opravljaš kot temnopolti moški in se soočaš s kričavimi napadi." Hkrati je opozoril, da "dejstva niso več del razprav ... to pa bo povzročilo osip med že tako razredčenimi vrstami v šolstvu." V Misuriju je edina temnopolta članica šolskega odbora v okrožju Rockwood odstopila s položaja koordinatorke za raznolikost, potem ko je moralo okrožje zaradi nasilnih groženj najeti zasebno varovanje njenega doma.
 

Grožnja razdeljenosti

Politični boj za vsebino šolskih čitank ni nov in Američane vsake toliko razburja vse od uvedbe obveznega šolanja. V devetdesetih se je Lynne Cheney, soproga pokojnega republikanskega podpredsednika Dicka Cheneyja, javno pritožila, ker naj bi bilo v zveznem predlogu za gradivo o zgodovini ZDA premalo belih moških. Povsem naj bi pozabili na južnjaškega generala Roberta E. Leeja, "kar šestkrat" pa omenili temnopolto borko proti suženjstvu Harrieto Tubman. Razburjanje Cheneyjeve je uspešno pomagalo zatreti predlog. Crenshawova, ki vedno predava na univerzah Columbia in UCLA, sedanji odpor vidi kot neke vrste protireformacijo po zasuku v ameriški družbi, ki ga je povzročil uboj Georgea Floyda. Po njem so številna podjetja in institucije, ki oblikujejo javno mnenje, izrazili skrb zaradi sistemskega rasizma v državi, kar je sprožilo novo razmišljanje o njem. "Reforma prinese odpor, ta pa obnovi prvotni problem," ugotavlja. In dodaja, da so v ozadju resda republikanski aktivisti, toda hkrati gre za dolgotrajno premikanje vrednot v ameriški družbi. "Da se bomo izvlekli iz luknje, v katero je bila rojena ta država, bo potreben (dolg) proces."

Odpor proti kritični teoriji rase (CRT) je protireformacija po zasuku k reformam družbe zaradi sistemskega rasizma v državi.
Odpor proti kritični teoriji rase (CRT) je protireformacija po zasuku k reformam družbe zaradi sistemskega rasizma v državi. FOTO: AP

Publicistka Isabel Wilkerson v svoji lanski knjigi Kaste: Izvor naših nezadovoljstev (Caste: The Origins of Our Discontents) trdi, da je rasizem le vidna manifestacija še globljega razkola – kast kot prikritega sistema družbene nadvlade, ki nevtralne človeške lastnosti, kot je barva kože, izrabi za vrednotenje ljudi. "Kaste so zahrbtne in zaradi tega tako učinkovite, ker jih ne poganja sovraštvo, ne gre za osebno raven. Gre za utrte žlebove udobnih rutin in nepremišljenih pričakovanj, vzorce družbenega reda, ki so v veljavi tako dolgo, da se zdijo naravni," meni Wilkersonova. In spomni, kako od sprejema zakona o državljanskih pravicah v času predsedovanja demokrata Lyndona B. Johnsona noben demokrat ni več dobil večine med belimi volivci. In kako so "bele bojazni" po dveh mandatih prvega temnopoltega predsednika Baracka Obame naplavile Trumpa. Po njenih besedah so beli volivci pred glasovalno skrinjico na stran potisnili naklonjenost svojemu spolu ali razredne neenakosti, kot je dostop do zdravstvene oskrbe, in podprli moškega, ki je izrazil pripravljenost, da ohrani prevlado njihove kaste.

V ozadju vseh razprav pa zveni opozorilo Grega Lukianoffa, predsednika mnenjske organizacije Ustanova za osebne pravice v izobraževanju, da mora naprednjaški del ZDA zelo resno sprejeti skrbi nazadnjaškega ali pa jih čaka soočenje s "strašljivim" izbruhom skrajno desnega nacionalizma. "Z vse večjo razdeljenostjo in zmanjševanjem zaupanja (med političnima poloma) bo vse močnejši. Če je vsak naslednji spopad o zgodovini ZDA vse silnejši, kje bomo končali čez deset, dvajset let?"

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dimitry Krol
19. 07. 2021 16.55
+3
Prvo kot prvo, to je besedo za besedo preveden ameriški članek. Drugo, če bi katerikoli novinar naredil 2% svojega dela, bi ugotovil, da so tudi črnci besni nad to teorijo, ker jih prikazuje kot drugorazredne nesposobneže, ki rabijo belčke, da jih rešijo.
tomazzek
19. 07. 2021 09.13
+0
Tile norci ne ločijo med raso in družbenim razredom.
ni_mi_vse_eno
18. 07. 2021 21.35
+3
Amerika, država svobodnih ljudi, gre po poti propada. Zagotovo. Samo poglejte v New Yorku, množice propadlih trgovin, večina ne dela, njihov dolg raste v nebo in če vključimo še rasne nemire, bo razpadla, tako, kot rimski imperij.
Grunf TNT
19. 07. 2021 13.25
-2
Komaj čakam, da ta demonska država izgine za vedno. Odgovorni so za skoraj vse vojne po 2. sv. vojni...
patogen
18. 07. 2021 20.06
+5
Danes je prvič v Zgodovini RTV in levičarskih medijskih struktur, da so v zrcalo tedna objavili prispevek, ki je bistvo težav današnjega sveta. In ki edini logično pojasnjuje te težave. Pokazali so Indijski prispevek, ter nenadzorovano naraščanje prebivalstva, ki je preseglo vse meje in ki grozi indiji, kot se je izrazil Intervjuvanec, da bodo v roku 20 let postali Indijci kanibali. In da so danes mravljišča na črno zgrajenih stavb, ki ga eksponentno širjenje prebivalstva zasede pred vsakršnimi plani ter nenadzorovano. Če boš to spustil iz meja, se bo pognalo proti Europi. Tam pa jih čakajo merklove, Fajonisti, Mirkovci, Šarčisti, Kordiševci, Biciklisti. Indijska vlada bo zato sprejela niz ukrepov kot Kitajska pred 40 leti. Ko so vsi kričali. Pa je edina uspešna metoda. Vendar koliko je takšnih Indij še po Afriki, Aziji Ameriki. Zagovor levičarjev, da se prebivalci prilagodijo okolju odpade, saj Ameriški temnopolti so obdržali enako stopnjo naraščanja prebivalstva, kot so ga imeli predniki v Afriki, po 250 letih. In enake načine, saj ima redkokateri afroameričan očeta.
ni_mi_vse_eno
18. 07. 2021 21.36
+3
točno tako. Ko dodaš še kirurge, ki na ulici kažejo svoje spretnosti z nožem, potem je mera polna.
Grunf TNT
19. 07. 2021 13.26
-2
Bolje Indijce kot Janšiste... So bistveno bolj inteligentni..
User1964037
18. 07. 2021 18.21
+11
Rasa nima prostora v akademskem svetu. Akademski svet temelji na dejstvih. Če je nekdo bele polti je belec, če je črn je črnec pa mi ni treba bit Einstein, da to dojamem. Določitev barve kože ne bi smela postati bolj pomembna tema od znanstvenih dejstev.
ni_mi_vse_eno
18. 07. 2021 21.38
+1
Točno tako. Rasa ne igra nobene vloge. Bistveni problem je izobrazba. Le zakaj imamo problem z romi? Zato, ker jim dovolimo, da ne dokončajo izobrazbe. Primerjaj rome v prekmurju in rome na dolenjskem in ugotoviš bistveno razliko. Izobrazba je pomembna, ne rasa.
Ate_ist
18. 07. 2021 18.12
+3
kar so sejali to bodo želi. ne moreš pričakovati da bodo na jablani rodile banane. človečnost, človečnosti se morajo američani naučiti.
StrikeOne III
18. 07. 2021 18.07
+7
Javna izjava Bidena ki je kognitivno očitno restriktiran in na katero se mediji ponovno delajo slepe je: Sestavili smo mislim da , najbolj ekstenzivno in inkluzivno organizacijo za volilne prevare v Zgodovini ameriške politike." Jospeh Biden. Mediji se delajo kot da se je to pač nekaj zmotil. Sedaj pa da dobite persperktivo zamislite si reakcijo in obveščanje cionističnih medijev da je isto rekel Putin ali Orban.
Jimi1
18. 07. 2021 17.06
+12
Tole vse bolj spominja na umik iz Vietnama... Dejstvo je,da zaradi korupcije vlada v Afganistanu ni nikoli zaživela neodvisnega življenja... Vojska beži v tujino,vladavina talibanov prihaja. Kri bo tekla v potokih.
patogen
18. 07. 2021 17.12
+4
Ne zaradi Korupcije. pač pa zaradi civilizacijske stopnje Afganistana, ki se ni spremenila od 7. stoletja.
Mitra
18. 07. 2021 16.59
+9
Kje je pa clanek o sttreli,ki je udarila v spomenik George Floyda in sesula celo sliko na steni?
ervirus
18. 07. 2021 19.28
+2
Onje dilal drogo bog ga kaznuje.zanima ne kolko Majo še keša od odškodnine?
LockheedMartin
18. 07. 2021 16.54
+22
Forenzična preiskava volilnih glasovnic in skenerjev v Arizoni je že pokazala, da so demokrati na volitvah goljufali. Kmalu bodo sledili še Michigan, Pennsylvania, Georgia in druge in takrat se bo pokazala "največja kraja v zgodovini Amerike". Več kot očitno je, da je Trump zmagal na volitvah, ampak mediji, tehnološki giganti in ameriški deep state prikrivajo resnico. Vse bo prišlo na dan in izdajalci Amerike bodo kaznovani.
StrikeOne III
18. 07. 2021 16.57
+16
Tako je. 104.856 glasov ukradenih samo v Maricopa County. A nam mediji kaj poročajo ali se delajo Francoze in potem ljudje pravijo to so teorije zarot?
Salting
18. 07. 2021 17.01
-14
Haha, od koga si pa to slišal? Od 5G čipa v tvojih možganih, ki so ti ga vesoljci vstavili? A si vzel dozo adrenokroma danes? A to so une kiberninđe vodile "forenzično" preiskavo? Jim je verjetno padla sramna dlaka na glasovnico od vsega praskanja po kohonesih in mislijo, da so našli kitajca not. Hahahaha :D
Salting
18. 07. 2021 17.03
-14
Breaking news: ukradenih ena milijarda glasov samo v Sloveniji! hahahhahaha
StrikeOne III
18. 07. 2021 17.13
+1
Tale zapis jonoja je treba shraniti ko pride vse ven čez kakšen dan da vsi vidijo kakšni popolni bed... so ti ki mislijo da so to vse teorije zarote.
Salting
18. 07. 2021 17.20
-5
Strike, te vaše zapise pa bolje da načne zob časa in se izgubijo v pesku zgodovine, ker so totalno mimo in ne pripomorejo k ničemer.
StrikeOne III
18. 07. 2021 17.33
+4
Jonoj tako si neu... da boli. Bolj kot pišeš bolj od sebe bu... delaš. Tu delaš bu... od sebe Namesto da vklopiš brskalnik napišeš Maricopa County audit pa se šokiraš predvsem nad tvojo legendarno zaslepljenostjo!
StrikeOne III
18. 07. 2021 17.34
+2
Aja pa ne poslušaj ((( njih))) in njihoiv takoimenovanih factchekerjev ker so lažnivci to niso facts ampak direkt laži in manipulacija facts so prešteti glasovi v maricopi in zato tako lažejo ker so izvedli državni udar skupaj z tech giganti!
Salting
18. 07. 2021 17.44
-4
Strike, mi garantiraš, da če v brskalnik napišem Maricopa County audit ne bom dobil nekega sra..., ki bo več kot očitno izguba časa? Ker do zdaj so moje izkušnje s temi qanal teorijami zelo slabe, skregane z zdravo pametjo in zato nimam veliko zaupanja v take, ki to verjamete...
StrikeOne III
18. 07. 2021 17.52
+4
Senatorica Karen Fann je tista , ki je začela audit. ne ni neumnost. Dejansko so prešteli glasove in dokazali da so samo v maricopa Countiy ukradli čez 100.000 Glasov trumpu. ker so demonkrati zmagovalci in ker so to bile po njihovih besedah najčistejše volitve zato danes čez 100 odvetnikov demonkratov na vse pretege skuša ustaviti nadaljna štetja, noče izročiti routerjev, ne dajo dominion mašin na pregled.... Sedaj so začele še druge zvezne države iskati možnost audita tudi pr njih in demonkrati hočejo to na vse načine ustaviti medijio so o tem tiho kot da ne obstaja tech giganti pa vse v roku nekaj deset minut cenzurirajo!
StrikeOne III
18. 07. 2021 17.58
+2
Na twitterju jih boš najdel pod @auditwarRoom.
Ate_ist
18. 07. 2021 18.09
+2
jonoj, kaj za veliko lužo nimaš prijateljev ali znancev, ki bi ti namignili na dejstva ne pa na laži demokratov? moj sosed je pribežal, PRIBEŽAL iz ZDA, čeprav še nekaj let nazaj niti v evropo ni hotel. to kar tam počnejo demokrati je marsikomu že spodneslo tla pod nogami.
Salting
18. 07. 2021 18.15
-2
Omg, Strike, sm ti reku, da mi ne dajaj za brat nekaj, ki nima podlage. Sem zdaj za vedno izgubu ta čas ko sem probal razumet al ima vsaj malo smisla vse to! Torej, tem kiberninđam so dali vse glasovnice. Zakaj jih v vsem tem času še niso prešteli in bi takoj videli al je napaka al ne? Po vsem njihovem repenčenju po twiterju in stopicanju okoli vroče kaše mi deluje kot da pač nimajo nič in umetno podaljšujejo to, da si delajo pozornost. Mi je tudi takoj sumljivo, da so samo demokrati problematični, republikanci pa ne... a to, da je donald dobil serum iz človeških zarodkov takrat ko je imel covid ni pa nič sumljivo? Le kdo zdaj vleče koga?
StrikeOne III
18. 07. 2021 18.17
+2
Kaj te je spet zmedlo? Audit je dokazan in podprt na zaslišanju pred par dnevi. Ne niso samo demonkrati tisti ampak vsi tisti ki podpirajo prvo Izrael tako jih je najlažje prepoznati in to niso samo judje.
StrikeOne III
18. 07. 2021 18.21
+3
Glavni tožilec v Arizoni Mark Brnovich je zahteval dokaze o prevari od sekretarke Katie Hobbs. Zakaj misliš da so stvari laž ker ti cionistični mediji to prikrivajo in niso sporočili? Od kod pa misliš da jaz vlečem te podatke iz r... da si jih zmišljujem in zakaj bi si jih jaz zmišljeval? Zakaj ti prej verjameš nekemu pokvarjenemu politiku in cionističnemu mediju kot pa meni, ki imam iste ali podobne interese kot ti?
Salting
18. 07. 2021 18.27
-2
Aha, audit je dokazan in podprt. Zdaj pa bodo sedeli tam in... nič? In zakaj bi hoteli "cionisti" zafrkniti trumpa, ko je bistveno več naredu za izrael kot ta joe? Dal si mi kot vir twiter, ki je očitno en od big tech... zakaj bi temu pol verjel? Pokvarjenim politikom ne verjamem in donald je očitno tudi en od pokvarjenih.
StrikeOne III
18. 07. 2021 18.33
-1
Donald je še kako pokvarjen in tudi veliki podpornik Izraela ker pa ni Israel first ampak America First je najhujši vseh časov.
Salting
18. 07. 2021 18.47
-1
Donald je america first samo po govoričenju, dejanski denarni tokovi in zunanja politika kažejo popolnoma drugačno realnost. Zato ta teorija ni logična. In kaj si mislu s "to niso samo ljudje"? A tiste lizarde od ickeja? Model je milijonar zaradi teh nebuloz in takim kot je icke, ki služijo na tak način in se strateško repenčijo le, ko vidijo priložnost za biznis, tudi ne verjamem. Očitno jim gre samo za njihovo tazadnjo.
Grunf TNT
19. 07. 2021 13.29
+0
In poj pa svizec zavije vse to lepo v folijo.
Khronos
18. 07. 2021 16.53
+14
Tudi crnci imajo marsikaj za povedat cez CRT. Obstaja precej videov na YT. Niso vsi zaslepljeni kot pisec clanka, ki zivi v blodnji, da je novinar in ne marksisticni aktivist. Mnogo vplivnih crncev, kot npr. Larry Elder in Candace Owens, se je jasno opredelilo proti CRT, saj je le-ta izjemno nazadnjaska in dejansko vzpodbuja rasizem in segregacijo. Najbolj zanimivo mi je, da se zagreti komunistki, kot je pisec clanka, ne zamislijo nad besedami severno korejske prebeznice in borke za mir Yeonmi Park. Ona ve kaj pomeni komunizem in se ne more nacuditi kako so studentje oprani in indoktrinirani na univerzi Columbia v New Yorku. Poglejte si kak njen video na YT in se zamislite nad smernicami, ki jih vsiljujejo razni Kopusarji in podobna skrajno levicarska svojat..
55bojan
18. 07. 2021 16.50
+12
Če ne bi prisli v zda bi se danes bosi hodili po Sahari!
LockheedMartin
18. 07. 2021 16.49
+15
Dol z BLM in CRT. Upam da bo odslej vsako klečanje na nogometnih tekmah pospremljeno z glasnimi neodobravanjem gledalcev.
LockheedMartin
18. 07. 2021 16.46
+15
Kakšno strašilo desnice 24ur? A lahko še bolj očitno prikažete kako nelegitimnemu predsedniku Bidnu in demokratom lezete v tazadnjo? Uničili bodo Ameriko in njeno zgodovino s komunističnimi metodami, na katere je pred desetletji opozarjal že Yuri Bezmenov.
Salting
18. 07. 2021 17.16
+0
Biden je predvsem kapitalist, daleč od tega, da bi bil socialni demokrat, kaj šele komunist. Tako da ne vem od kje tebi komunizem?
Nidani
18. 07. 2021 16.30
-11
Vse se vrača, vse se plača...pohodi in pogromi v imenu križa, bodo prej ali slej prejeli račun...
Mitra
18. 07. 2021 16.35
+10
Da ne omenjamo Islama,ki sevedno pocne grozote.Krscanstvo je vsaj nehalo.
slim386
18. 07. 2021 16.41
-2
Edina razlika je da krščanstvo to sedaj ne počne več s sabljo in križem temveč z kravato in aktovko
StrikeOne III
18. 07. 2021 16.44
+2
Aha Pokoli ki so jih pa drugi storili v imenu meseca ali saturnove zvezde pa ni vračanja to misliš ali upaš? Si kdaj slišal za Gengrikh Yagoda? Sigurno ne ker je Jud in ker je Poklal desetine Milijonv nedolžnih Rusov kot nekakšen Boljševik!
blackkesi
18. 07. 2021 16.29
-7
Tako bi bilo po Janševsko.
dr.Fen0men
18. 07. 2021 15.43
+2
Jao solata...🤣🤣🤣
Levicaboli1
18. 07. 2021 15.34
+0
Popolnoma prav imajo
Samo gasssss...
18. 07. 2021 15.32
+23
Največjo kriminaliteto v Zda proizvede črnska skupnost. Ko policija to poizkuša ali pač preprečuje vedno najdejo nekega belca, ki ga ta ista skupnost pribije na križ! Samo slepi ali pač omejeni ne vidijo kaj se dogaja!
ValterUdovernik
18. 07. 2021 15.40
+6
Bolj kot crnske kriminalitete, se belci bojijo crnske oziroma "nebelske" natalitete.
Samo gasssss...
18. 07. 2021 17.09
+3
Mislim da je to povezano skupaj. Nažalost.
Enadvatristiripet
18. 07. 2021 15.30
-5
Govorite o znanju ras, pa gledate zgodovino par stoletij. Ko so obstajali egipcanski in perzijski imperiji so nasi predniki na severu bili se zelo nerazviti proti njim. Uspesen in vedno najbolj pameten, je tisti ki ima zmogljivejso in vecjo silo; vojsko ali denarno moc. Malo raziscite koliko tehnologij, matematike in znanja izvira iz starih civilizacij.
patogen
18. 07. 2021 15.33
+8
Egipčanska rasa je bila takrat bela rasa. Pravzaprav še danes, saj severna Afrika spada pod belo, podsaharska Afrika pa pod črno raso.
patogen
18. 07. 2021 15.40
-2
Na egiptovskih slikarijah iz tistega časa boš našel naslikane Nubijce, kot so jim rekli in Egipčane. Nubijci so bili črni.
Enadvatristiripet
18. 07. 2021 16.38
+1
Dobr ne bomo debatirili odtenkov, drugace je res da so nubijce ze takrat izrabljali kot suznje, vecinoma po uspesnih bitkah. Razisci civilizacijo Kush. Po tvoje je verjetno tudi Jezus bel. Sicer pa imas po svoje prav, vsi smo beli, vsi smo crni, vsi ljudje, razlika je v odtenku pigmenta katerega se izrablja za angaziranje mas v izvajanje in opravicevanje tiranije.
patogen
18. 07. 2021 16.53
+2
Najnovejše genetske analize kažejo, da se je kromanjonec mešal z različnimi vrstami praljudi, na svojem pohodu okoli sveta. Drugače glede bele rase in črne. Severnoafričani so belci, prav tako ves Bližnji vzhod. Že Indijci nekoč, pa so ločevali na Arijce in Druide. Med severnim Afričanom razen v civilizacijski stopnji in Siciljancem pravzaprav ni razlik.