Tujina

'Soočamo se z grožnjo, da se bo sesul svet, kot ga poznamo'

Davos, 17. 01. 2023 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
520

WEF v Davosu sta nagovorili tudi prva dama Ukrajine Olena Zelenska in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Soproga Volodimirja Zelenskega, ki se v času vojne osredotoča na humanitarne izzive in izzive na področju duševnega zdravja, je iskala podporo načrtu za mir, ki ga je sestavil soprog, in opozorila na trpljenje ljudi. Von der Leynova pa je na drugi strani ponovila zavezo, da bo Ukrajina deležna evropske podpore, "dokler bo treba". Napovedala pa je tudi, da se bo evropska pot v zeleno gospodarstvo odvijala hitro in učinkovito.

Olena Zelenska
Olena Zelenska FOTO: Twitter

Zelenska je izpostavila, da  je vsem, ki so prišli v Davos, skupno, da so vplivni. "Loči pa vas, da vsi vpliva ne izkoriščate ali pa ga kdo uporablja celo na način, ki še bolj deli." A po njenem takšni forumi obstajajo, ker človeštvo verjame, da lahko reši izzive, če združi vpliv.

"To je še posebej pomembno danes, ko je ruska invazija izzive sveta združila v eno veliko krizo. Soočamo se z grožnjo, da se zruši svet, kot ga poznamo, ki smo ga vajeni, kot si ga želimo," je opozorila. "Kakšno pa bo življenje v svetu, kjer se napada jedrske elektrarne, kaj se bo zgodilo z inflacijo, ko bodo lahko tisti, ki tako želijo, teptali suverenost držav? Kaj pa bo z življenjskimi stroški, ko bodo milijoni bežali in postali begunci? In kako bomo dosegli klimatsko nevtralnost, če Rusiji še nismo preprečili požiganja celotne Ukrajine s svojim orožjem in iranskimi droni," se je vprašala.

Opozorila je, da se Rusija v svoji agresiji nikoli ni nameravala ustaviti na ukrajinski meji in da gre lahko vojna še veliko dlje in poglobi krizo, če agresor ne izgubi.

Spomnila je na načrt Volodimirja Zelenskega za mir. Ta ima deset točk. Dejala je, da ne gre za politični načrt, ampak načrt za ljudi, in zbrane prosila, da pri iskanju rešitev mislijo na ljudi, katerih življenje se je zaradi vojne sprevrglo v kaos.

"Ko govorimo o jedrski varnosti, se moramo strinjati, da ne moremo dopustiti novega Černobila. Ne želimo učiti otrok, kako se zavarovati pred sevanjem. Ko govorimo o prehranski varnosti, se moramo strinjati, da je nezaslišano, da imamo lakoto zaradi agresije neke države. Ko govorimo o energetski varnosti, to pomeni, da noben otrok ne bi smel domače naloge pisati ob sveči – kot to počnejo otroci v Ukrajini, prav tako zdravniki ne bi smeli operirati ob svetlobi žepne svetilke," je dejala.

Ocenila je, da je eno najbolj bolečih poglavij načrta za mir tisto o izpustitvi zapornikov, ki so jih odpeljale ruske sile in otrok, ki so bili prisilno posvojeni, in so ostali brez vezi z družino. Gre za tisoče odraslih in otrok. Vse skupaj je označila za zločin proti starševstvu.

Izpostavila pa je tudi umik ruskih sil z ukrajinskega ozemlja. "Če pogledamo zgolj s človeškega vidika, tam živijo ljudje, ki osvoboditev čakajo v velikem strahu."

Si pa Ukrajinci želijo pravice. "To zahtevajo odrasli in otroci, ki so izgubili ude, vsi, ki so preživeli v kleteh bombardiranega Mariupola, vsi, ki so se v Buči skrivali pred smrtjo ... Pravica je nujna, da nihče na svetu ne bi več pomislil, da genocid ostane nekaznovan. Tega ne potrebujejo le mrtvi in preživeli Ukrajinci, ampak svet."

Načrt za mir pa po njenem ni omejen le na ljudi. "Ste videli požgano okolje?" je vprašala. Dejala je, da bodo to uničeno okolje zapustili naslednji generaciji.

"V Ukrajini trenutno ni varnega kraja, vsi, ki so tam, tvegajo svoja življenja. Ne morete si vzeti prostega dne od vojne. Izpostavila je, da na civilne cilje padajo izstrelki, namenjeni uničevanju vojaških ciljev. Ljudje umirajo v času foruma," je poudarila.

Dejala je, da si ne želijo zaostritve konflikta, ampak konca vojne, da se lahko ljudje vrnejo domov, da začnejo beležiti čas miru.

"Mir bo povrnila enotnost," je še dejala Zelenska, ki je s seboj med drugim prinesla soprogovi pismi za Ursulo von der Leyen in kitajskega voditelja Ši Džinpinga. Izrazila je upanje, da letošnje leto ne bo leto polikrize, ampak načrta za mir. 

Ursula von der Leyen je napovedala nadaljevanje evropske podpore Ukrajini.
Ursula von der Leyen je napovedala nadaljevanje evropske podpore Ukrajini. FOTO: Twitter

Von der Leynova obljubila, da bo EU Ukrajino podpirala, "dokler bo treba"

Ursula von der Leyen je medtem dejala, da je Ukrajina v enem letu osupnila svet, saj so vsi pričakovali, da bo država klonila, a se je nepričakovano zoperstavila ruskim napadom. Tudi ko je Rusija napadala civiliste in ko je grozila mrzla zima. Dejala je, da je Ukrajina navdihnila Evropo in obljubila podporo Ukrajini. 

Priznala je, da so mnogi dvomili v evropsko enotnost, a danes je Ukrajina kandidatka za članstvo, EU je sprejela begunce in uvedla močne sankcije proti Rusiji. Napovedala je tudi, da ruski zločini ne bodo ostali nekaznovani. 

Obljubila je pomoč Ukrajini pri obnovi države. Šlo naj bi za 18 milijard evrov samo v tem letu. "To bo pomagalo plačati plače, ohraniti delovanje bolnišnic ..." je med drugim dejala, in poudarila, da bo EU "Ukrajino podpirala, dokler bo treba". 

Zelena preobrazba naj bi EU prinesla velike prednosti

Von der Leynova je izpostavila evropsko enotnost pri reševanju težav. Dejala je, da smo bili pred letom dni ranljivi na področju energetike, a je povezava v enem letu nadomestila 80 odstotkov ruskega plina. Ob tem se je tudi za petino zmanjšala poraba, cene plina pa so padle hitreje, kot so ljudje pričakovali.

Priznala je, da je čas prinesel izzive ljudem, predvsem zaradi inflacije in hitre rasti cen. "Vidimo, kako se energija uporablja kot orožje," je izpostavila. 

In nadaljevala, da se mora nadaljevati tranzicija k čisti ekonomiji, saj cena klimatskih sprememb hitro narašča. 

Tako bo treba transformirati industrijo, je napovedala, a dodala, da smo na pragu nečesa velikega – v treh desetletjih naj bi s pomočjo čistih tehnologij na vseh področjih dosegli neto ničelne izpuste. "Videli bomo morda največjo industrijsko transformacijo vseh časov," je napovedala in dodala, da nam bo to prineslo velike prednosti. 

"Če želimo biti pred konkurenco, moramo investirati in Evropo narediti bolj prijazno za investitorje," je izpostavila. Še posebej želijo investicije v čisto tehnologijo. "Dobra novica za planet pa je, da nam sledijo tudi v drugih delih sveta," je dodala, pri čemer je izpostavila Japonsko, Indijo, Veliko Britanijo in Kanado. ZDA pa so pripravile zakon o zniževanju inflacije (IRA), ki predvideva okoli 370 milijard dolarjev subvencij in davčnih olajšav za domača podjetja.

"Evropejci imamo načrt. Imamo zeleni industrijski načrt. To je naš načrt za to, da bo Evropa postala dom čiste tehnologije in industrijske inovativnosti na poti k neto ničelnim izpustom," pravi predsednica EK Ursula von der Leyen. Temeljil bo na štirih stebrih - zakonodajni okvir, financiranje, veščine in trgovina.

Končni cilj je Evropo spremeniti v dom zelene tehnologije. Zeleni načrt za evropsko industrijo, ki je med drugim odgovor na ameriško zakonodajo za zniževanje inflacije (IRA), vključuje zakonodajni okvir za čisto tehnologijo, prilagoditev pravil za državne pomoči in financiranje na ravni EU.

Prvi steber tako prinaša pripravo akta za industrijo z neto ničelnimi izpusti. Z njim bo EU določila cilje za evropsko čisto tehnologijo do leta 2030, naložbe usmerile se bodo v strateške projekte v celotni dobavni verigi. Poenostaviti in pospešiti nameravajo izdajanje dovoljenj za proizvodnjo čistih tehnologij.

Drugi steber bo okrepil naložbe in financiranje proizvodnje čistih tehnologij, preprečiti želijo selitev proizvodnje v tretje države. Kot srednjeročni ukrep naj bi pripravili evropski sklad za suverenost.

Cilj se je tudi rešiti odvisnosti od Kitajske, ko gre za nekatere nujne materiale, pri tem pa sodelovati s partnerji, kot so denimo ZDA. 

Ker pa nova tehnologija potrebuje usposobljene delavce, se nameravajo osredotočiti tudi na to - v okviru tretjega stebra.  

Kot četrti steber prehoda pa je izpostavila pravično, pošteno trgovino, odporno dobavno verigo. Stabilno trgovino je ocenila za enega ključnih dejavnikov, če želimo uspešno gospodarstvo, a dodala, da mora biti stanje na "igrišču" pošteno. Pri tem je izpostavila prakse Kitajske, ki močno podpira svoja podjetja in skuša na vse načine onemogočiti konkurenco. Von der Leynova pravi, da želimo sodelovati s Kitajsko, da pa mora biti sodelovanje pošteno. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (520)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sabro4
17. 01. 2024 08.43
A po njenem takšni forumi obstajajo, ker človeštvo verjame, da lahko reši izzive, Človeštvo ne verjame temu forumu, človeštvo ima poln kufer vas ki se zbirate na tem forumu, ker človeštvo nima nič od tega foruma, razen kriz, revščine, covida,..........
sabro4
17. 01. 2024 08.41
A po njenem takšni forumi obstajajo, ker človeštvo verjame, da lahko reši izzive, Taki forumi obstajajo ker si Klaus domišlja da je svet njegov in od njemu naklonjenih satanističnih elit
sabro4
17. 01. 2024 08.38
Von der Leynova obljubila, da bo EU Ukrajino podpirala, "dokler bo treba" - BREZ MENE URSULA, lahko pa sama doniraš nakradene miljarde od cepiv Uršula !!!
sabro4
17. 01. 2024 08.34
Opozorila je, da se Rusija v svoji agresiji nikoli ni nameravala ustaviti na ukrajinski meji in da gre lahko vojna še veliko dlje in poglobi krizo, če agresor ne izgubi.- MANTRA IN DEBELA LAŽ JASTREBOV Z ZAHODA, Olene če se odrećete nazi križcem in banderovskih vrednotam , pozabite NATO bo takoj mir,v te nebuloze pa verjamejo samo še opranoglavci
sabro4
17. 01. 2024 08.31
Soproga Volodimirja Zelenskega, ki se v času vojne osredotoča na humanitarne izzive ...tako da za sirote nakupuje na 5th aveniji v NY,........mama hišo na Horgadi za 5MIO$(egiptovski novinar ki je razkril transakcijo je umrl v čudnih okoliščinah....) to so torej olenini humanitarni izzlivi, ..zlagano do perverzije
User1538643
21. 01. 2023 16.16
+2
1500 zasebnih letal se tam zbere. Vendar, letališče je od Davosa oddaljeno še eno uro in pol vožnje. No, ne vozijo se, letijo z helikopterji in potem še z luksuznimi fosilnimi avtomobili do destinacije. Enako nazaj.
User1538643
21. 01. 2023 16.14
+2
Vi se soočate z grožnjo? Vi ga uničujete, a nam grozite.
nikhrast
18. 01. 2023 17.19
-8
Folk v Sloveniji je preveč pesimističen, premalo ambiciozen, socializem jim je še v glavi, za vse more poskrbeti država, zato pa tako sovraštvo do uspešnih podjetnikov. Mlad slovenski obrtnik tu v Kanadi se more smejati ko vidi kaj se dogaja v Sloveniji, za obrtniška posla nam pa računa okoli 75 eurov na uro.
Rains
17. 01. 2023 21.57
-11
Rusko zlikovsko agresijo je treba ustaviti enkrat za vedno. Slava Ukrajini!
volos
30. 01. 2023 09.58
+3
Borite se raje za mir ,kot da podpihujete to vojno
vvvilice
17. 01. 2023 21.26
+13
Bojijo se zase. Briga jih za nas. Pokvarjenci in izmečkki civilizacije.
vvvilice
17. 01. 2023 21.25
+10
Ja, seveda. Skrajni čas. Samo ne tile brezobrazni bogatuni, oni bi še več tega sveta. Ne damo!
Petur
17. 01. 2023 21.25
+6
celo ukrajino bodo zravnali ,zelen poskuša vključiti celo evropo,bruselj z glavo v pesku,vendar se zagotovo nekateri hudo bogatijo.
Petur
17. 01. 2023 21.16
+11
morala bi pomagati v vojaški kuhinji ali bolnici,namesto tavati po svetu .
borjac
17. 01. 2023 21.08
+19
'Soočamo se z grožnjo, da se bo sesul svet, kot ga poznamo', če se bo ta svet v katerem je najbolj pomembno to, da ima peščica milijarderjev oblast nad ljudmi, svet v katerem je tem pohlepnežem bolj pomembno, da imajo jahto z diamantno kopalno kadjo in zlatimi pipami, istočasno pa umira na tisoče ljudi za lakoto, medtem ko delajo za njihove multinacionalke otroci za 1 dolar na dan, če mislijo ta svet ki ga poznamo, naj se sesuje takoj, ta trenutek, kajti za milijarde ljudi pomeni ta svet ki ga poznamo, umiranje in trpljenje, za to bedasto gospo Zelensko pa samo to, da Ukrajinci ne umirajo za domovino, temveč za zaslužke teh bogatašev iz Davosa, med katerimi lahko štejemo tudi novega milijarderja predsednika Zelenskega.
Ivar The Boneless
17. 01. 2023 21.25
+5
Oni mislijo še zdaj da je nam ta svet všeč 🤣.
Betuul
17. 01. 2023 20.39
+10
Se je že sesul svet ki ga poznamo!? V tistem trenutku ko se je svetu pokazal internet; prek različnih ekranov?! 💻🖥🖱📟!;vse to je povleklo za sabo v nenormalen 🌏svet🤥škoda?!🥸🥸
SlovenŠtima
17. 01. 2023 20.33
+10
Gremo zbrati denar za letalsko karto do Kijeva, pa jim Rainsa pošljemo v pomoč :))))
Anion6anion
17. 01. 2023 20.02
+14
kdo je ta oliva zelena da pametuje po svetu. Doma naj bo in skrbi za begunce. Dost mamo tega razmetavanja denarja za ukrainke.
Rains
17. 01. 2023 20.24
-10
SlovenŠtima
17. 01. 2023 20.36
+12
Dej nehi no, a ne vidiš da ščiješ proti vetru. Ampak gotovo imaš prav samo ti :)))
volos
30. 01. 2023 10.00
+2
Na pol ovca
17. 01. 2023 19.55
+4
Drži grožnja obstaja ne velik a obstaja da se bo svet spremenil in US/Izr elite ne bo več obladovala celotnega sveta
ShaSh
17. 01. 2023 19.46
+8
Vsi zbrani na tem kupu se boste sami preobrazili v zelene gosenice... ne pa zeleno energijo. Obupna vam ne tematika...
Kleopatra 79
17. 01. 2023 19.27
+24
Sama golaz... na kupu 🤮