Tujina

'Soočiti se bo treba z notranjimi sovražniki'

Davos, 17. 01. 2023 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
174

Vojna je močno prizadela ukrajinsko ekonomijo, ki se je skrčila za okoli 30 odstotkov, izgubili so okoli 30 odstotkov zaposlitev, večina podjetij, ki je preživela, deluje na okoli 75 odstotkih predvojne kapacitete. Toda v Ukrajini pravijo, da v svoji prihodnosti vidijo ne le vojaški, ampak tudi ekonomski uspeh. Vseeno pa pot do tja ne bo lahka. Državi že pred vojno ni manjkalo težav in prihaja čas, ko se bo treba z njimi soočiti in izvesti reforme. Tudi zato, ker država želi v EU.

Ukrajina bo po vojni potrebovala ogromno pomoči pri obnovi.
Ukrajina bo po vojni potrebovala ogromno pomoči pri obnovi. FOTO: AP

Ko bo vojne v Ukrajini konec – kako naprej? O tem so danes na WEF v Davosu govorili podpredsednica ukrajinske vlade in gospodarska ministrica Julija Sviridenko, predsednica Evropske banke za obnovo in razvoj Odile Françoise Renaud-Basso, finski minister za razvojno sodelovanje in zunanjo trgovino Ville Skinnari, nemški državni sekretar Jörg Kukies in Oleksij Černišov, glavni izvršni direktor ukrajinske družbe Naftogaz. 

90-odstotkov tistih, ki so odšli, se želi vrniti

"V prihodnosti Ukrajine vidimo uspeh, pričakujemo, da bo Rusiji spodletelo," je dejala Siviridenkova. Poudarila je, da so v to prihodnost že tudi zelo usmerjeni. "Seveda pa je težko razmišljati o prihodnosti, ko padajo izstrelki na stanovanjske stavbe. Zato moramo, ko razmišljamo o prihodnosti, najprej razmišljati, kako čim prej končati vojno. Partnerje prosimo za več orožja, da bomo lahko premagali Rusijo. In pripravljeni smo razpravljati o načrtu za mir, ki ga je sestavil naš predsednik."

Zaenkrat jim je s partnerji uspelo ohraniti relativno stabilnost države, a zdaj želijo od strategije za povojno obnovo preiti k akciji. "Humanitarna katastrofa je, da je moralo oditi sedem milijonov beguncev, in vemo, da se jih 90 odstotkov želi vrniti. Želimo, da se vrnejo, zato potrebujemo obnovo gospodarstva. Želimo privabiti tuje investitorje, ki bodo pri tem pomagali."

Dejala je, da Ukrajina za podporo njenemu mirovnemu načrtu išče podporo pri enako mislečih državah. Pripravljajo tudi konferenco na to temo, da bi bila podpora čim širša. Želimo najti partnerje, ki bi pomagali pri implementaciji nekaterih korakov.

Energetska infrastruktura bo še naprej glavna tarča

Černišov je poudaril, da je ukrajinska energetska infrastruktura nenehno na udaru Rusije. Skušajo jo hitro popravljati, a to ne gre vedno, in to vpliva tudi na gospodarstvo. "Še posebej od oktobra je to vojna, kjer se targetira kritično infrastrukturo s ciljem, da Ukrajinci ostanejo brez najnujnejšega elektrike, vode, plina, da se zlomi njihov duh. A v resnici ga vse to krepi."

Dejal je, da je kratkoročni cilj preživeti zimo. "To pomeni več generatorjev, več energije, ki ne prihaja iz centralnih virov. Dolgoročno pa je seveda cilj zmagati vojno. Infrastrukturo popravljamo vsak dan, se pa trudimo čim bolj decentralizirati vire, pri čemer nam pomagajo tudi partnerji, da dobimo plin, generatorje. Na to pomoč računamo še naprej, kajti pričakujemo, da se bodo izgube na tem področju nadaljevale." 

Ko gre za zaposlene v energetiki, je dejal, da želijo trenutno vsi Ukrajinci služiti državi in ljudem. "Bodisi na bojišču bodisi na delovnem mestu. Nekateri so seveda odšli, to se razume, ampak mnogi so že prišli nazaj in delajo kljub vseskozi preteči grožnji. Mislim, da se vsi zavedamo zgodovinskega trenutka." "Sem pa ponosen na vse, ki sistem krpajo ob zvokih orožja. Energijo skušamo zagotavljati tudi na najbolj prizadetih območjih."

Spregovoril je tudi o tem, kako poteka vsakdanje življenje v državi, kjer je energetska struktura najpogostejša tarča napadov. "Življenje v Kijevu je takšno, da na dan tudi po šest ur ni elektrike. Sistem seveda popravljamo, ampak popravljanje energetskega sistema je samo krpanje lukenj, po vojni pa bomo morali sistem povsem prenoviti."

Tudi ukrajinska energetika sicer že gleda v prihodnost. "Po  vojni bomo želeli energetski sektor narediti bolj zelen, ampak zdaj je cilj preživeti." Takrat računajo tudi na vlagatelje, ki pa so dobrodošli že zdaj."Ukrajina je velika priložnost za vlagatelje. To se morda v tem času sliši neumno, saj je treba upoštevati nevarnost, ampak naš cilj je energetska neodvisnost, zato se bo na tem področju veliko dogajalo."

'Prej kot bo vojne konec, manj bo treba obnavljati'

Renaud-Basso je poudarila, da je EBRD Ukrajini že namenila 1,7 milijarde evrov, pomoč pa se bo nadaljevala. "Ampak prej kot bo vojne konec, manj bo treba obnavljati," je poudarila in vse deležnike pozvala, naj storijo vse za hitro končanje vojne. 

Dejala je, da država glede na uničenje še vedno deluje presenetljivo dobro, da pa seveda potrebuje pomoč. Nujno je financiranje države, ki pobere manj davkov, a ima veliko izdatkov, tudi bančni sektor deluje v negotovosti, saj ni jasno, ali bodo tisti, ki si sredstva izposodijo, izposojeno lahko tudi vrnili. 

Je pa izpostavila tudi, da je potreben boj proti korupciji, saj bo le tako mogoče zagotoviti, da bo poslan denar dobro porabljen.

Kukies je medtem ocenil, da bo rusko gospodarstvo vse bolj čutilo sankcije in izpad evropskih prihodkov, kar je ocenil kot pomemben uspeh EU. Kot ogromen uspeh pa je označil približevanje Ukrajine EU, saj bo to po njegovem mnenju dalo občutek varnosti investitorjem, da bodo želeli investirati v Ukrajino.

Sogovorniki so izpostavili tudi nujnost reform na področjih, kjer je imela Ukrajina težave že pred vojno.
Sogovorniki so izpostavili tudi nujnost reform na področjih, kjer je imela Ukrajina težave že pred vojno. FOTO: Twitter

Soočenje z (notranjimi) sovražniki: 'Dan po zmagi bomo Meka za investitorje'

Siviridenkova je sicer dejala, da investitorje mrzlično iščejo že zdaj med vojno. Ponujajo tudi zavarovanje vsem, ki bi se za vlaganja odločili že med vojno. Razmišljajo tudi o davčni reformi, vendar je v tem trenutku ključna makroekonomska stabilnost. "Drugi dan po zmagi bomo Meka za investitorje," je dejala.

Černišov pa je ocenil, da bo potrebnega še kar nekaj dela, da ta cilj res dosežejo. "Se bomo pa morali soočiti z notranjimi sovražniki – ne glede na vojno potrebujemo boj s korupcijo, pravosodno reformo ... Tudi pred vojno smo imeli težave. Reformno agendo moramo postaviti takoj, saj po vojni ne bo nihče investiral v državo, ki ni izvedla reform. In trenutek je dober, ker med vojno je situacija črno-bela. Treba je preživeti, potem pa iti naprej in z reformami bo imela država veliko boljše možnosti okrevanja."

Skinnari se je strinjal, da so reforme pomembne. "Spomnim se, kako je bilo, ko smo se mi integrirali. Res so potrebne reforme." Ukrajini je obljubil finsko pomoč: "Načrt približevanja je znan in pri tem želimo podpreti Ukrajino. Z znanjem, saj je vse to dosegljivo, če so država in njeni ljudje temu zavezani."

"Ukrajina ima velik potencial, veliko je kadra, naravnih danosti ... To je država, ki bo za investitorje vsekakor zanimiva. Nemška podjetja že pravijo, da bodo investirala takoj, ko bo implementirana reforma vladavine prava, imajo namreč dobre izkušnje z ukrajinskimi delavci. Poleg tega bo evropska integracija Ukrajini prinesla ogromno razpoložljivih sredstev," je dodal Kukies. 

Renaud-Basso se je prav tako strinjala, da je vojna lahko tudi priložnost: "Po vojni morajo stvari delovati bolje, kot so prej, in pridruževanje EU bo gonilo transformacije države in reformnega procesa." 

Seveda pa po vojni ne bo treba le reševati gospodarstva in infrastrukture. Velik davek je plačala družba, stiske so in bodo velike."Imeli bomo veliko težav z brezposelnostjo, še posebej ko se bodo vračali tisti, ki so odšli. Ustvarjanje delovnih mest je zato ključnega pomena. Želimo, da ljudje delajo, saj tako ne potrebujejo pomoči in pomagajo pri okrevanju," pravi Siviridenkova.  Država zato podpira tudi vse, ki se želijo lotiti lastnega posla. Uvedli so program, ki poteka že med vojno. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajtimar
18. 01. 2023 09.52
+3
Ukrajina leta 2014 kot skrajno korumpirana in nacionalistična družbena tvorba ki danes govori in piše o poštenju in državi kjer se bosta cedila med in mleko. Obljube in računi brez krčmarja v letu 2023. Kje so omenjena jamstva za rusko večmilijonsko manjšino? nazadnje sem čul o ilegalnih prebivalcih... je to obljuba o demokraciji?!
Korintos11
17. 01. 2023 21.12
+6
Rains, zakaj si toliko minusov sam potalaš, vse nicke izkoristiš?
SREBRNIBREG.
17. 01. 2023 20.48
+3
Še onega otroka Greto so zaprli, ker je nasprotovala odpiranju rudnika katerega so najprej prepovedali izkoriščati.
Korintos11
17. 01. 2023 21.12
+2
Za Lignit je pa Berbokova, zelena, šef. Jim dol visi za Ruski plin.
17. 01. 2023 20.36
+15
Že prej je bila zelo pokvarjena država,kako bo šele po vojni ko so vsi dobri ljudje v tujini ali na pokopališču.
Rains
17. 01. 2023 20.42
-19
Zahvala za to gre pa spet zločinski Rusiji.
SREBRNIBREG.
17. 01. 2023 20.45
+10
Zločinska, ker brani svoj narod katerega je UK napadala in, ker ne naseda zahodnjakom kateri so ignorirali sporazuma z Gorbačovom in iz Minska?
17. 01. 2023 20.55
+10
Rains,si že povedal da si kriminalec ki podpira kriminalce.
Rains
18. 01. 2023 12.07
+0
Vprašajk se zakaj je bila Ukrajina "pokvarjena" država. Zato ker je bila pro-rusko usmerjena, ker je imela na čelu Yanukoviča, pro-rusko lutko. Vse države, ki so bile kdaj pod škornjem Rusije so bile bedne, in vse so od tega zbežale. Ostala je samo še Belorusija, ki rabi samooklicanega diktatorja, da ostane usmerjena proti Rusiji. Ukrajina se je leta 2014 otresla ruske bede in ko se znebi še ruskih krempljev, ki so jo od znotraj uničevali vse od takrat dalje, se bo končno lahko obrnila k Evropi in prosperirala.
Protoc
17. 01. 2023 20.24
+7
Dejansko raje napišite da je ukrajina množični proizvajalec vseh proizvodov, izdelkov, ki nam iz Bruslja sankcionirajo da lahko financiramo vojaško opremo in še kaj..
Jimi1
17. 01. 2023 20.22
+5
Na sodstvu in korupciji je že slovenija padla kljub temu da smo v Eu...
STRIKE-ONE 333 V.I.P
17. 01. 2023 20.22
+10
Poljska Tv, TYP 1 je predvajala zahodno Ukrajino kot del Poljske kar je v resnici tudi vedno bilo tradicionalno del Poljske a to ima globoke implikacije, kajti če Poljska pristane na takšen dil z Putinom, potem Ukrajina ne bo več obstajala saj si jo bosta razgrabili Rusija in Poljska.
Rains
17. 01. 2023 20.20
-17
Če ne bi skušala Rusija dejansko krasti ukrajinske zemlje in na ta račun povečevati svojih mej, bi bil jaz mogoče celo tiho pri celi stvari. Tako pa vidim kake dvolične barabe so Rusi. Bojijo se "širitve" NATA, dejansko se širijo pa prav oni!
Blokiran Drugi Človek
17. 01. 2023 20.22
+10
Blokiran Drugi Človek
17. 01. 2023 20.23
+10
Vsem normalnim je pa jasno da nato zalaga ukrajino zaradi drugih razlogov in ne zaradi moralnih načel😂
SREBRNIBREG.
17. 01. 2023 20.24
+12
Ne laži stonickni. Rusija je od leta 2015 čakala, da Amerika, EU in Ukrajina začnejo spoštovati sporazum iz Minska.
SREBRNIBREG.
17. 01. 2023 20.26
+8
Potem pa je še to drugi sporazum katerega niso omenjeni spoštovali to pa je sporazum z Gorbačovom. Kaj v teh sporazumih piše si najdite na netu.
Rains
17. 01. 2023 20.39
-7
Shizofreni, Minska se ni držal noben, ker se ga Rusija ni. Rusi niti približno niso bili pripravljeni sprejeti nič drugega kot popolno kontrolo nad Ukrajino. To so hoteli pa doseči ali z lutko na čelu Ukrajine ali pa z vojno. Lutko so 2014 izgubili. Torej ostala jim je samo vojna. Nobeni Minsk jih ne bi ustavil.
SREBRNIBREG.
17. 01. 2023 20.41
+9
Bluzač stonickni kdaj je bil sporazum podpisan in kdaj je putin začel z orožjem svoj narod braniti? Naj vas Putin čaka do leta 3000? Preberi si kaj sta glede tega sporazuma povedala Merklova in Holland in potem laži, če boš še upal.
nexus4321
17. 01. 2023 20.01
+2
Tam še 10 let ne bo nič in vprašanje kolko bo še ukrajine
Na pol ovca
17. 01. 2023 19.59
+8
Po EU statistiki izpred 15 let NAJBOLJ je koruptivna država v evropi Ukrajina, zadnja leta so pri EU mal friziral podatke, pač da se sklada z agendo........ima sedaj nenadoma težave s korupcijo ??????!! jah no ja EU ovcda bo tako pojedla vse kar ji mediji plasirajo.....tako da .....................Zna pa biti Ukrajina počasi MANJ koruptna namreč koruptna elita in mafija je sedaj pri NAS, kar pomeni za EU tudi SLO party time............ bavcar, srot, jankovic so pravi amatercki za to ekipo.
anatomija
17. 01. 2023 20.30
-4
Kaj pa pred 1 letom . Rusija je krepko prehitela Ukrajino . V Ukrajini se je korupcija manjšala v Rusiji večala . Ko so obrnili hrbet Rusom so odšli po pravi poti
vlahov
17. 01. 2023 19.42
-7
Kaj hočete , da bomo skupaj z Sudanom , rusijo , kino, Nikaragvo ????? Raje sem hlapec demokracije kot številka diktatur
JAZsemTI
17. 01. 2023 19.51
+10
Nimaš pojma v kakšni diktaturi živiš zato ker imaš okrog sebe pone izložbe, ki ti odvračajo pozornost in tópijo razum…
tali?ni tom
17. 01. 2023 20.01
+6
JAZ,vsaka čast na komentar! je pa res da ga vsaj 90 procentov ne šteka! in kdor trdi da ne živimo v diktaturi,je ,neverjetno zatrapan v polne izložbe,reklame in sladke besede prodanih politikov! kar se mene tiče,po moje,pri kar nekaj letih,skoraj pred penzijo še nikol nisem živel pod tako diktaturo,ki jer seveda demokratična,ampak imaš dovoljeno vse pa popolnoma nobene pravice! ja,zlo smo prviti!
jugalo
17. 01. 2023 20.07
+7
Glej kaj se elita dogovarja v davosu in pol Komentiraj ;)
SREBRNIBREG.
17. 01. 2023 20.07
+4
Ko še imam prepoved gledanja risnke Tom in Jery je jasno, da sem v diktaturi.
JAZsemTI
17. 01. 2023 19.42
+7
Rains, na čem si ti?
vlahov
17. 01. 2023 19.40
+4
Slava Ukrajini . Upam , da bodo vračali denar, ki jim ga dajemo. Imam 399,45 e pokojnine in stroškov v 60m2 stanovanju 440 e .
GavinM
17. 01. 2023 19.16
-6
Naši rusofili se bodo raztrgali 🤣😃 lohk jokate in sanjarite..sam Ukrainci gredo v zgodovino kot zeli sposobni in prilagodljivi narod..ta boj za ukraino bo in že je postal legendsren....stvari gredo svojo pot..in v parih letih bosta zase šla tudi belorusija in kazahstan...
Radovan Iztok
17. 01. 2023 19.26
+7
ja, res bo legendarno ko bo vsak kos ukrajinske zemlje v lasti ZDA
Blokiran Drugi Človek
17. 01. 2023 19.38
+9
Lol nekdo še ni bil v kijevu očitno... So sposobni prevar, laži in kraje. Tako kot vsi narodi vzhodne evrope...
JAZsemTI
17. 01. 2023 19.16
+7
Kaj sledi? Rusija bo dobila svoje in preostanek Ukrajine bo postal velikansko gradbišče, ki ga bo financiral ECB in WTB in na tem gradbišču bodo v zameno za odplačilo dolgov zagospodarili tujci, ki bo njihov vsak kvadrat, na keterega bodo stopili. Ukrajina pa bo postala “svobodna in demokratična” kolonija in magacin za naravne zer človeške resurse. Nemčija pa bo itak glavni akter te “obnove” v zameno za vso nesebično pomoč. Pametni zgodovine ne ponavljajo ampak se učijo na napakah in ubirajo bolj neočitne taktike…
Korintos11
17. 01. 2023 18.46
+3
Kar precej Hrvatov tu komentira.
Na pol ovca
17. 01. 2023 18.53
-2
Ja jim je DEMOS potalal papirje zdaj pač je kar je
anatomija
17. 01. 2023 19.01
-1
Še več pa četnikov in Ruskih ultranacionalistov
Jožajoža
17. 01. 2023 18.45
+14
ukrajina je mafijska država.kdo bo gradil v ukrajini?????mafija
Korintos11
17. 01. 2023 18.52
+9
Wolfman
17. 01. 2023 19.37
+2
Židjei bi lahko. Zelenski jih že nestrpno pričakuje.
Jimi1
17. 01. 2023 20.23
+2
Bolj verjetno da bodo mafija investitorji...
Ocvirke
17. 01. 2023 18.30
+17
Pandorini dokumenti...samo to je treba prebrat . ...pa je jasno, kdo je največji borec za korupcijo.
Ocvirke
17. 01. 2023 19.15
+2
Mizainstol
17. 01. 2023 18.19
+22
Ukrajina nima sans, politiko in ekonomijo tam vodijo kriminalci.
Rains
17. 01. 2023 18.19
-18
Blokiran Drugi Človek
17. 01. 2023 18.21
+19
Bravo rains, sepravi priznaš da podpiraš kriminalce😂🤡😂🤡
Rains
17. 01. 2023 18.24
-11
Jaz nisem tolk za Ukrajino kokr sem proti Rusiji. Meni bi bilo ljubše, da jih Amerika sama nalomi, ampak ok, se bom zadovoljil tudi z Ukrajinci. :-)
Blokiran Drugi Človek
17. 01. 2023 18.34
+11
Vseeno kriminalce podpiraš kljukec🤡 in podpiraš tudi miljarde in orožja ki jih podarjamo kriminalcem🤡 take stvari lahko podpira samo kriminalec🤡🤡🤡
bozohr
17. 01. 2023 18.36
+9
Najprej morajo ameri opraviti z opankarji na mopedih.Aja...zbežali so pred njimi...
Rains
17. 01. 2023 18.51
-7
Opankarji so bili 20 let poskriti v luknjah. Šele ko so Američani počasi odšli so prilezli ven.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
17. 01. 2023 19.09
+8
rains to enostavno ni res in so čiste tvoje blodnje in fantazije. Vsak Slovenski vojak, ki je bil doli na misiji ti bo znal povedati da so talibani celih 20 let nadzirali Kandahar, ki ga nato nikdar ni mogel zavzet. Potem so začeli osvobajati čedalje več Afganistana od američanov da bi jih na koncu obkolili in zaprli meje. Tako da v resnici ravno obratno je bilo ovi so harali američani pa se skrivali v luknjah!
Rains
17. 01. 2023 20.00
-5
Ne se smešit no. Amerika je talibance poslala v luknje za 20 let kjer so se skrivali dokler Američani niso odšli po svoji volji. Šele potem so talibani začeli karkoli "nadzirat" in prevzeli državo od nesposobne afganistanske vojske.
Rains
17. 01. 2023 18.10
-16
Rusija bo razpadla po vzoru njene predhodnice Sovjetske Zveze. Zdaj se morajo samo še dogovorit na koliko kosov.
Hitri Jezek
17. 01. 2023 19.09
+10