Tujina

Sorodnikom žrtev padle nihalke 'znatna' odškodnina Leitnerja

Verbania , 17. 01. 2024 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.H., STA
Komentarji
4

V Italiji se je začelo preliminarno zaslišanje v sodni obravnavi zaradi tragične nesreče kabinske žičnice na jezeru Maggiore leta 2021. Umrlo je 14 ljudi, nesrečo je preživel le en deček. Šest oseb je obtoženih uboja iz malomarnosti, podjetje za izdelavo in vzdrževanje žičnic Leitner pa je sporočilo, da bo 50 družinskim članom žrtev nesreče izplačalo odškodnino ne glede na izid sojenja. Višine odškodnine ne razkrivajo, je pa odvetnik podjetja zatrdil, da gre za "zelo pomembno vsoto".

Šesterica je obtožena uboja iz malomarnosti, povzročitve hude telesne poškodbe iz malomarnosti, ogrožanja varnosti v prometu ter neupoštevanja varnostnih predpisov za preprečevanje nesreč. Med obtoženimi so predstavniki podjetja Ferrovie del Mottarone, ki upravlja z žičnico na jezeru Maggiore, ter predstavniki podjetja Leitner, ki je skrbelo za vzdrževanje naprave. Odgovornost za nesrečo očitajo tudi obema podjetjema.

Tragičen padec nihalne žičnice v globino.
Tragičen padec nihalne žičnice v globino. FOTO: AP

Pri Leitnerju trdijo, da za nesrečo niso odgovorni in da bo ukrepali proti dejansko odgovornim za tragedijo, da bi preprečili škodo svojemu ugledu in si povrnili stroške, ki so nastali z nesrečo. 

Spodnja postaja nihalne žičnice ob jezeru Maggiore.
Spodnja postaja nihalne žičnice ob jezeru Maggiore. FOTO: AP

Odvetnik podjetja Paolo Corti je medtem napovedal, da bo Leitner prostovoljno in še pred koncem sojenja izplačal odškodnino 50 družinskim članom žrtev nesreče. Kot poroča italijanski časnik Corriere Della Sera, odvetnik višine odškodnine ni želel razkriti, češ da gre za zaupen podatek, je pa zatrdil, da gre za "znaten znesek, za zelo pomembno vsoto".

Odškodnina za izraelskega dečka Eitana, ki je edini preživel nesrečo, še ni določena, vendar pa je podjetje prepričano, da bo tudi njemu lahko kmalu izplačalo odškodnino. V nesreči so umrli njegov brat, starši, njegovi prastari starši po očetovi strani in še devet drugih ljudi.

Zasilne zavore niso preprečile padca

Nesreča ob obali jezera Maggiore se je zgodila maja 2021. Strgala se je jeklenica kabinske žičnice, zasilne varnostne zavore bi morale preprečiti padec kabine, a se to ni zgodilo, ker so bile zavore blokirane. Kabina s 15 ljudmi je nato padla v globino. V nesreči je umrlo 14 ljudi, šestletni deček pa je bil huje poškodovan. Po nesreči je med sorodniki izbruhnil spor glede skrbništva nad otrokom.

Padec kabine nihalne žičnice je vzel 14 življenj.
Padec kabine nihalne žičnice je vzel 14 življenj. FOTO: AP

Eitan se je rodil v Izraelu, a se je s starši kmalu po rojstvu preselil v Italijo, tam je tako živel že nekaj let pred nesrečo. Ko so ga junija 2021 odpustili iz bolnišnice, je italijanski sodnik skrbništvo dodelil njegovi teti, zdravnici izraelskega rodu, ki živi v italijanskem mestu Pavia, a se drugi del družine, ki živi v Izraelu, s sodnikovo odločitvijo ni strinjal. Tako se je med družinskimi člani vnel oster boj glede skrbništva preživelega dečka.

Eitan na letališču v Bergamu po vrniti v Italijo.
Eitan na letališču v Bergamu po vrniti v Italijo. FOTO: AP

Septembra ga je dedek po materini strani ugrabil ter brez vednosti njegove skrbnice z zasebnim letalom odpeljal v Izrael. Vztrajal je, da so bila njegova dejanja zakonita in v dečkovem najboljšem interesu, vendar pa se je naposled tudi izraelsko vrhovno sodišče strinjalo z odločitvijo Italije, da mora dedek Eitana vrniti v varstvo njegovi teti v Italiji. Po 84 dneh se je "končno vrnil v svojo rutino, v svojo sosesko in k šolskim prijateljem, k skupnosti, v kateri je zrasel, in k svojemu ljubljenemu mačku Oliverju," je decembra 2021 sporočil zastopnik dečkove družine pri naših zahodnih sosedih. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejo007
17. 01. 2024 19.19
+3
Žid jeŽid pa naj bo kar hoče... Boj za dečka ,malo morgen ...
štrekeljc
17. 01. 2024 19.11
+5
"oster boj" se ni vnel za dečka, ampak zaradi pričakovanja "znatnega zneska, za zelo pomembno vsoto".
Delavec_Slo
17. 01. 2024 19.06
+4
Sojenje iz leta 2021, pri nas bi bilo to na mizi 2033, plače imajo pa iste!
Rožice so zacvetele
17. 01. 2024 18.55
+7
Kakorkoli, ubogi deček, izgubil je vse bližnje. Oni v Izraelu so se pa grebli zanj zato, ker so vedeli, da bo 1x "padla" težka odškodnina.