Tujina

Sosedje o domnevnem morilcu 14-letnice: 'Bil je čuden'

Berlin, 03. 08. 2022 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred dnevi so v nemškem Taunusu prijeli domnevnega morilca 14-letne Ayleen. 29-letni Jan Heiko P., ki naj bi bil kriv zločina, ki je močno pretresel Nemčijo, je bil aretiran, ko se je vračal z dela. Sicer pa je živel v stanovanjski hiši v majhni vasici v Spodnjem Taunusu, kjer vladata šok in začudenje. Prebivalci namreč niso poznali njegove preteklosti. "Bil je čuden," so za nemške medije povedali sosedje. Na svojem profilu na Facebooku je objavljal predvsem sebke, ki so si vsi zelo podobni.

Ayeenino truplo so našli v jezeru Teufelsee.
Ayeenino truplo so našli v jezeru Teufelsee. FOTO: AP

Kraj, kjer je živel, se je po krutem zločinu znašel v središču pozornosti. "O Janu ne morem povedati veliko. Pogosto sva se videla, a skoraj nikoli nisva govorila drug z drugim. Je visok, mišičast fant z rjavimi lasmi in svetlimi očmi, morda zelenimi. Sicer je bil vedno prijazen, ampak zdel se mi je čuden. To sem povedala tudi policistom," je za focus.de dejala soseda. "Pa niti ne morem razložiti, zakaj se mi je zdel čuden. Enostavno sem ob njem dobila takšen občutek. Zato sem se ga izogibala. Se je pa vedno želel pogovarjati."

Se pa spominja, da ji je ves čas govoril o svoji novi službi v Frankfurtu. Zaposlen naj bi bil v podjetju za varovanje. "Nekajkrat sem ga slišala govoriti o tem in videti je bil zelo ponosen."

Si pa tako ona kot njena sostanovalka nista nikoli predstavljali, da bi lahko storil, kar mu očitajo. Navsezadnje ni bil razdražljiv, samotarski ali vase zaprt, kot bi pričakovali od spolnega prestopnika, temveč prijazen, pravita.

Jezi jo, da v soseščini niso vedeli, kaj je storil pred tem, ko naj bi domnevno umoril 14-letno dekle. "Bila sem osupla," pravi o tem, da je, ko je bil star 14 let, skušal posiliti 11-letno dekle. Zaradi tega ga je sodišče za mladoletnike v Wetzlarju obsodilo, pristal je v zaporu.

Po izpustitvi ga je preveril osrednji urad za spremljanje storilcev spolnih prestopnikov pri državnem uradu kriminalistične policije Hessen. Tam so do konca letošnjega januarja menili, da obstaja tveganje ponovitve, toda konec januarja so bile odpravljene še zadnje uradne zahteve. Soseda pravi, da ne razume, kako so ga lahko oblasti pustile povsem samega. "Kaj nas to uči? Ni pomembno, kakšnega videza je človek, nihče ne vidi v njegovo glavo."

Veliko bolj je bil domnevni morilec poznan v kraju, kjer je preživel otroštvo, v okrožju Brandoberndorf. Prihajal naj bi iz težke družine in je kot rejenec odraščal pri družini v sosednjem Griedelbachu. Ko je kot otrok prišel v trgovino, si moral vedno paziti na stvari, se spominja domačin. Domačini so ga tudi sumili požigov. 

Ayleen iz Gottenheima (Baden-Württemberg) je bila sicer pogrešana celih devet dni, preden so nato njeno truplo našli okoli 300 kilometrov od hiše, kjer je živela s starši, v jezeru Teufelsee. 

Osumljenca so identificirali hitro, v njegovem stanovanju pa naj bi tudi našli njena oblačila. 

Spoznala naj bi se na spletu. Po podatkih policije je bila Ayleen aktivna na družbenih omrežjih, predvsem v okolju spletnih iger. Ko je izginila, naj bi želela prijateljici odnesti pulover. 14-letnica naj bi pozvonila na njenem domu, a prijateljice ni bilo doma. Njen starejši brat naj bi slišal zvonjenje, a se ni takoj odzval. Ko je odprl vrata, je Ayleen že odšla. Po poročanju medijev je ob 18. uri napisala zadnje sporočilo na aplikaciji WhatsApp, potem pa so se za njo izgubile vse sledi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik19912
03. 08. 2022 13.05
+4
Ce ne bi obstajala besedna zveza 'naj bi', potem bi bili clanki veliko krajsi, avtorju clanka pa mislim, da nikoli ne bi uspelo, v srednji soli napisati dovolj dolgega eseja. Naj bi..
Nanuk
03. 08. 2022 12.31
+29
meni se zdi, da so vsi ki objavljajo lastne selfije malo čudni