Tujina

Sosedje se pripravljajo na življenje s talibani, ki jih mika 'korenček', ki ga je ponudila Kitajska

Kabul, 15. 08. 2021 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
243

Talibanska oblast v Afganistanu je realnost, in čeprav si tega ni želel nihče v regiji, sosedje te države še zdaleč niso enotni, kako se odzvati na nove razmere. Situacija sicer zanje ni presenečenje, večina pa bo skušala zase najti vsaj kakšno korist, še posebej Kitajska. Medtem je Urad ZN za begunce sosede Afganistana pozval, naj pustijo odprte meje, da bi se ljudje, ki so na begu pred talibanskim režimom, lahko zatekli na varno.

V regiji razmišljajo o novi realnosti, ki bo jo prinesla talibanska oblast v Afganistanu. Večina je osredotočena na lastne interese, medtem ko številni Afganistanci želijo pobegniti pred novo realnostjo.
V regiji razmišljajo o novi realnosti, ki bo jo prinesla talibanska oblast v Afganistanu. Večina je osredotočena na lastne interese, medtem ko številni Afganistanci želijo pobegniti pred novo realnostjo. FOTO: AP

Dve desetletji po tem, ko so zahodne sile pomagale odstraniti talibane z oblasti, in štiri mesece potem, ko je ameriški predsednik Joe Biden objavil svojo namero, da konča ameriško stalno vojaško prisotnost v Afganistanu, se talibani vračajo na oblast. Pravega odpora niti niso doživeli, ko so se vladne sile množično predale, so borci skupine zasegli orožje, v osvojenih mestih iz zapora izpustili svoje borce in se podali proti prestolnici, od koder je medtem v Tadžikistan odšel predsednik države. 

Večino zadnjih 20 let, ko je notranje konflikte dušila vojaška prisotnost Zahoda, so se afganistanski sosedje državi bodisi izogibali ali pa so se vmešavali zgolj toliko, kot je bilo potrebno za njihove interese. Nekateri so stopili na stran novega režima, drugi so menili, da je Afganistan primeren kraj za metanje peska v obraz Amerike. 

Toda zdaj, ko se uresničuje napovedana grozljivka, v kateri bo radikalna islamistična skupina popolnoma prevzela oblast, so se regionalni igralci začeli prebujati, ocenjujejo pri Economistu. "Vsi afganistanski sosedi so že sprejeli dejstvo, da bo prišlo do pohoda talibanov na afganistanski politični vrh," pravi Umer Karim s Kraljevega inštituta v Londonu. Se pa le redki v regiji tega veselijo. Toda vseeno se ne morejo dogovoriti, kaj storiti glede tega, namesto skupne akcije tako v ospredje prihaja bitka za enostranske interese. 

Pakistan je v tem smislu eden najpomembnejših igralcev. Z Afganistanom nima le najdaljših mejnih povezav, ampak ima tudi tesne vezi s talibani. Njegove varnostne sile so dolgo igrale dvojno igro. Država je tako javno pomagala Ameriki v njeni "vojni proti terorizmu", po drugi strani pa skrivala Osamo bin Ladna in tiho podpirala afganistanske islamiste. Pakistan sicer bolj kot džihadizem v Afganistanu zanima strateška bitka z Indijo. Afganistan tako vidijo bolj kot strateško točko, kjer želijo imeti svojo vlogo, četudi to pomeni udinjanje talibanom in težave na domačem terenu. In te težave niso majhne, kar potrjuje smrt več kot 20.000 pakistanskih civilistov v valu islamističnega terorja med letoma 2002 in 2016, ki so ga večinoma zagrešile skupine, povezane z Afganistanom. Kljub temu pa v Pakistanu mnogi vzpon talibanov vidijo kot odlično zaušnico ZDA in tudi Indiji, ki je vlado v Kabulu izdatno ekonomsko in vojaško podpirala.

Javno sicer pakistanski uradniki pravijo, da so bili presenečeni nad hitrostjo ameriškega odhoda in razpadom afganistanske vlade. Vztrajajo, da so si želeli miru po pogajanjih, ne pa vojaškega udara talibanov. Prav tako trdijo, da ima Pakistan majhen vpliv na islamiste. V resnici si od novega režima obetajo koristi, a neimenovani diplomat je za Economist ocenil, da se bo Pakistan na koncu opekel med igranjem z "nevarnimi talibanskimi vžigalicami". 

Iran, ki ima prav tako dolgo mejo z Afganistanom, ima bolj zapleten odnos s talibani. Njegovi voditelji so vsekakor veseli, ko vidijo, da je "veliki ameriški satan", kot je ZDA poimenoval njihov nov voditelj, zapustil soseščino. Toda kot šiitski muslimani, ki na lastno islamsko revolucijo gledajo kot na modernizacijo – ženske lahko študirajo, delajo in opravljajo funkcije – zviška gledajo na sunitski fanatizem talibanov. 

Prav tako Iran, ki je že desetletja preplavljen z revnimi begunci in poceni heroinom iz Afganistana, skrbi nov dotok ljudi, zlasti Hazarjev, šiitske etnične manjšine, ki so jo talibani v preteklosti hudo preganjali, pa tudi krepitev priljubljene talibanske "gospodarske dejavnosti" – trgovine z drogami. Iran bo tako v prihodnosti najbrž podpiral lokalne afganistanske milice v obmejni regiji, ki so pred kratkim ustavile talibanski napad na mesto Herat.

Kitajska ima z Afganistanom komaj omembe vredno mejo, koridor Vakan. So pa veliki njeni apetiti. Dominantna velesila Azije se je v veliki meri držala stran od svojega nepredvidljivega soseda in se zadovoljila z moraliziranjem o pomanjkljivostih zahodnega posredovanja. A kot tesni zaveznik Pakistana se je Peking močno približal talibanom, Kitajska je tudi pohitela z obljubo, da bo priznala talibansko oblast. Ker so kitajske lovke povezane predvsem z iskanjem koristi, si država na ta račun obeta dostop do nekaterih bogastev nemirne dežele. 

Poleg tega je velika skrb Kitajske, da Afganistan ne bi postal baza za etnične ujgurske separatiste. To skupino na Kitajskem zapirajo v taborišča, Kitajski pa je uspelo doseči, da so talibani res obljubili, da njihovo ozemlje ne bo uporabljeno "proti varnosti katere koli države", prav tako bodo Kitajci obveščeni o "džihadistih iz vrst Ujgurov". 

A ker je Kitajska v zaporniška taborišča vrgla milijon Ujgurov, poleg tega je precej zaprta pred svetom, je verjetno precej varna. Česar pa ni mogoče reči za tri manjše afganistanske sosede iz Srednje Azije, Tadžikistan, Uzbekistan in Turkmenistan. Islamistični skrajneži iz vseh treh nekdanjih sovjetskih republik so se v zadnjih letih zatekli v Afganistan. Ker bo zdaj celotna meja v rokah talibanov, se razumljivo bojijo, da se bodo nekateri islamisti vrnili in povzročili nemire. Vse tri države so sicer z Rusijo spletle tesnejše vojaške vezi. Da bi poudarile obnovljen regionalni vpliv in talibanom poslale opozorilo, so ruske sile v zadnjem tednu izvedle obsežne skupne manevre s tadžikistanskimi in uzbekistanskimi četami vzdolž njihovih afganistanskih meja.

Pokopališče imperijev – a ne Kitajske?

Afganistan je bil dolga desetletja igrišče svetovnih velesil – od Rusije do ZDA. Nobena od teh velesil ni uspela ukrotiti dogajanja na območju, kjer so razprtije dolge leta in leta. Zdaj torej na prizorišče stopa Kitajska, ki pa ima, ko gre za odnos s talibani, prednost. Nikoli se ni borila z njimi. Ko so bili talibani nazadnje na oblasti med letoma 1996 in 2001, je Kitajska že davno pred tem prekinila odnose z Afganistanom, potem ko je leta 1993 po izbruhu državljanske vojne od tam umaknila svoje diplomate.

"Mi smo pragmatični. Upravljajte s svojo državo, kakor želite, samo naj to ne vpliva na Kitajsko," je za Reuters dejal Lin Minvang, strokovnjak za Južno Azijo z univerze v Šanghaju. "Ko velika azijska sila, kot je Kitajska, pokaže, da priznava politično legitimnost talibanov, tako da se z njimi odkrito srečuje, to talibanom daje veliko diplomatsko zmago," je dejal Lin. Kitajski državni mediji so ta teden objavili najmanj dve analitični zgodbi, ki poudarjata, da je bil Afganistan "pokopališče imperijev", in opozarjajo Kitajsko, naj se ne zaplete v "veliko igro", s čimer krepijo sporočilo, da Kitajska v Afganistan ne namerava pošiljati vojakov ali zapolniti "moralnega" vakuuma, ki so ga pustile ZDA.

Po srečanju so talibani izrazili upanje, da lahko Kitajska igra večjo gospodarsko vlogo. "To kaže, da je Kitajska morda pomigala z dovolj velikim korenčkom, da bi se sprte strani lahko nehale boriti,"  je za Reuters dejal Džang Li, profesor južnoazijskih študij na univerzi Sečuan. 

Kitajska pomoč naj bi bila namreč velika, saj regionalna nestabilnost močno moti Kitajsko, ki med drugim gradi obsežne infrastrukturne projekte v Pakistanu. Za razliko od ZDA tako Kitajske ob gospodarskih interesih ne zanima tudi preurejanje afganistanske družbe, ampak mir, kakršen koli že, ki ji omogoča uresničevanje gospodarskih interesov, tako v Afganistanu kot na njegov račun, predvsem pa v širši regiji. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
17. 08. 2021 09.44
A je ta pisunka ( prepisovalka) kaj v zlahti s Klausom Svabom??
detect
16. 08. 2021 12.32
+4
krasna prihodnost jih čaka,če verjamete v pravljice.
Dusan21
16. 08. 2021 16.54
-1
SD, Koprivca pošljite za mediatorja v Kabul, za dugam tako ni
Blallka
16. 08. 2021 12.22
+9
Dejte muslimanom reči, da so puške, bombe, mopedi in avti, telefoni, računalniki vse produkt zahodne družbe.
Blallka
16. 08. 2021 12.23
+7
Dejte Talibanom že enkrat dopovedati, da so tudi puške, bombe, mopedi, avti, telefoni, računalniki produkt zahodne družbe. Celo kolo je. Torej naj se odpovedajo zahodni civilizaciji v celoti.
marzo
16. 08. 2021 12.14
-8
Tako bo, kot pri nas, ko so SĐS talibani prevzeli oblast.
buda78
16. 08. 2021 14.24
+0
Victorinox
16. 08. 2021 14.58
Torej bi morali biti na oblasti vedno talibani ala opozicija?
ich123
16. 08. 2021 10.57
Vse kar se dogaja je v interesu velesil !!!
beuta
16. 08. 2021 09.17
+1
To je vse v ozadju klintova in kompanija ki namerno delajo to da bi drzave v EU placevale vec NATO za zascito ker ocitno imajo ze kitajce za vratom in Evropo ki se vec ne strinja z njimi
muci13
16. 08. 2021 08.28
+23
Evropi so ti telebani dosti nevarnejši od Covida, dodaten problem imamo v tem, da evropski t.i. "liderji" tega še niso ali pa nočejo spoznati, domači pa v stilu Fajon in mesec jih bodo pa še kvečjemu na dopuste na Bled povabili.
jspatipaon
16. 08. 2021 08.12
+8
Augusto Pinochet
15. 08. 2021 21.39
-6
Vi mislite, da so Talibani grozni??? Na nasi vzhodni meji pa zivi diktator, ki na prvo mesto daje svoj narod in kulturo! In kar je najhujse v svojo drzavo ne spusca osebkov z isto mentaliteto, ki ravnokar lomastijo po Afganistanu. Ampak pocakajte, to ni najhujse... osnovnosolske otroke ne pusti indoktrinirat neo-liberalni sceni, ki je neposredno odgovorna za destabilizacijo teh drzav in milijonski priseljenski val v Evropo.
muci13
16. 08. 2021 08.30
+16
Eh Gusti, tebi in podobnim nima smisla kaj dosti razlagat, ampak kot stvari glede telebanov trenutno stojijo je ta naš vzhodni sosed še edini pameten v Evropi...
akmt
16. 08. 2021 08.53
-1
yanay
16. 08. 2021 16.37
Thunderstorm
15. 08. 2021 21.15
+22
Vracamo se nazaj v srednji vek, groza!
DKR
15. 08. 2021 21.43
-5
Augusto Pinochet
15. 08. 2021 21.14
+11
Ker krivec za to ni Trump vse, ki so ploskali ob njegovem porazu in se na druzbenih omrezjih kitijo z mavricnimi zastavami ne moti, da bodo na licu mesta ubili vse, ki samo malo delujejo istospolni. In to dvolicnost je lepo spremljati 😊
AntiMarksist
15. 08. 2021 21.13
+11
Ne razumem zakaj se zenske pritozujejo. Od zdej naprej bodo zascitene pred covidom.. maske so zakon.
M teorija
15. 08. 2021 21.12
+5
Po vojni s Sovjeti se je začela državljanska vojna. Po tej vojni se obeta podoben scenarij!? Torej na obzorju še ni konca in miru!?
Augusto Pinochet
15. 08. 2021 21.20
+2
Ze 50let se v Afganistanu meri tice in deli denar, ce se ne bo tam se bo pa na balkanu in v Evropi dokler ljudje ne dojamejo kaj je fora in nikoli ne bodo...
Augusto Pinochet
15. 08. 2021 21.23
-1
Po vasih predhodnih komentarjih razvidno pa itak posredno podpirate taksno politiko...
Apoteka
15. 08. 2021 21.12
+6
Da ni vsega kriv zmaj,ki se prikazuje nadškofu Zoretu in veseli druščini v kiklah..?
Thunderstorm
15. 08. 2021 21.17
+3
no murphy
15. 08. 2021 21.11
+1
se je že začelo. islam bo prevozu svet z mopedom. to bo še zanimivo:)
Diegol14
15. 08. 2021 21.07
-5
Janša je kriv...
M teorija
15. 08. 2021 21.13
-7
Antoniozmaj
15. 08. 2021 21.03
-8
janšisti, a že veste, koga morate zagovarjat? talibane ali afganistansko vlado? a ste že dobili komando, ali pa vsaj smernice od pacienta?
patogen
15. 08. 2021 21.06
+4
Levičarska komanda je učinkovitejša, saj so poslali avion po vojake v Irak, ko je počila raketa. To je za vedno zaznamovalo slovenske vojake, kot dobre borce, ki nadaljujejo svetlo tradicijo Dražgoš....
DKR
15. 08. 2021 21.15
+9
Ti, levaček ubogi si že dokazal, da ne ločiš med Afganistanom in Iranom in med talibani in mudžahedini.
Augusto Pinochet
15. 08. 2021 21.16
+9
Ta blamaza gre na racun levakov. Vi ste ploskali ob porazu Trumpa. Ampak samo pod vasimi junaki se krepijo taksne sile 😉
patogen
15. 08. 2021 21.00
+7
Izgleda je bila zadeva dogovorjena, jasno je bilo, da Afganistan ne more brez Talibanov. Stvar je bila le v nekakšnem kulturnem prevzemu oblasti v roke Talibanov. In da bodo Kitajci prevzeli skrb zanje. Kar je ok, Kitajci niso obremenjeni z civilizacijskimi pridobitvami. Napalm na vas. pa ni več talibanov....
polnjenapaprika
15. 08. 2021 20.59
+6
Naj jim kitajska pošlje nove japankice
medus
15. 08. 2021 20.53
-21
Kaj pravite na to, da so v Afganistanu pod talibani vseeno bolj svobodni kot smo bili mi pozimi in kot so zdaj v Avstraliji?
patogen
15. 08. 2021 21.01
+31
Svetujem ti preselitev v Afganistan. kjer se boš naužil svobode....
DKR
15. 08. 2021 21.18
+16
No, pa je bebavi levaček medus odkril svojo sanjsko deželo : Svobodni Afganistan pod talibani .