Tujina

Španci razgrabili božične loterijske srečke s covidno številko

Madrid, 21. 11. 2020 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubitelji iger na srečo so v Španiji letos hitro razgrabili listke tradicionalne predbožične loterije, imenovane El Gordo oziroma Debelinko, s številko 14320. Gre za številko, ki je v zavesti tamkajšnjih ljudi močno povezana s koronavirusno krizo, saj so 14. marca letos v Španiji prvič razglasili izredne razmere zaradi epidemije covida-19.

Kot po pisanju španskih medijev poročajo iz najbolj znane prodajalne loterijskih srečk v Španiji, madridskega kioska Dona Manolita, kjer srečke prodajajo že več kot stoletje, je bila ta številka hitro povsem razprodana. Letošnje srečke med Španci zelo priljubljenega Debelinka so sicer v prodaji od julija in ljudje jih še naprej množično kupujejo, tako kot vsako leto, a tistih s številko 14320 že dolgo ni več na voljo.

Kot je povedal eden od zaposlenih v kiosku Dona Manolita, kjer so sicer v zgodovini prodali največ listkov z glavnim dobitkom, so jih ljudje množično klicali in spraševali po srečkah z omenjeno številko. Na začetku jim ni bilo jasno, zakaj ravno ta številka, nato pa jim je ena od strank le pojasnila ozadje. V kiosku Dona Manolita so imeli sicer 60 listkov s to številko in vse so prodali v prvih dveh dneh, je povedal Bosco Castillejo.

Špance popolnoma prevzame tradicionalna predbožična loterija.
Špance popolnoma prevzame tradicionalna predbožična loterija. FOTO: Shutterstock

Zelo podobno je bilo drugod po državi, tako da loterijskih listkov s to številko, ki jih je bilo skupaj 1720, že dolgo ni več mogoče kupiti, čeprav ljudje še naprej neprestano kličejo in povprašujejo po njih. Če bi bila ta številka letos slučajno zmagovalna, bi se glavni dobitek razdelil med vse, ki so kupili listek z njo. Poleg tega je za Debelinka običajno, da večje število ljudi, na primer prijateljev, sorodnikov ali sodelavcev, kupi skupaj en listek, saj ta stane kar 200 evrov, nato tudi skupaj spremljajo veliko žrebanje in si seveda razdelijo morebitno nagrado.

Skupaj sicer ljudem, ki kupijo loterijske listke, vsako leto izplačajo okoli 2,4 milijarde evrov. Glede na skupno vsoto to loterijo uvrščajo med največje na svetu, prav tako gre za eno najstarejših loterij. Prvo žrebanje so namreč pripravili že leta 1812.

Kot je še povedal Castillejo, poleg omenjenega listka s številko 14320 ljudje letos posebej radi kupujejo loterijske listke, katerih številka se konča z 20 (zaradi letnice 2020) in pa z 19 (zaradi covida-19). Sicer pa v Španiji velja, da dobitke prinašajo "nesrečne" številke, kot je na primer 13, ki je iz leta v leto tradicionalno ena najbolj iskanih.

Letos je prodaja predbožičnih srečk zaradi pandemije manjša kot po navadi. A kar 30-odstotni upad na fizičnih prodajnih mestih vsaj za silo nadomeščajo z večjo prodajo po spletu, je na svoji spletni strani poročala španska javna radiotelevizija RTVE.

Koronavirus pasica november

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
21. 11. 2020 16.03
+1
kakafonijaprava
21. 11. 2020 15.42
+0
Je Trump že zmagu?
RamzesII
21. 11. 2020 15.12
+5
Zmotilo me je to, da prodajalci vedo kakšne številke so na listkih, večina se jih 'proda' že na začetku. Hm, nekam čudno, se vam ne zdi.
RamzesII
21. 11. 2020 15.10
+0
Noro, da o ceni srečke ne govorimo, kakšen pa je potem dobitek v primerjavi s ceno srečke. Če je toliko dobitnikov je majhen.
Anticripstoned
21. 11. 2020 14.51
-3
Ha ha ha...Madičani...so znani da verjamejo v pravljice...da je Cr7 na istem nivoju kot njegovo visičanstvo, kralj Messi
Mudanca
21. 11. 2020 16.56