Tujina

Španija uvaja skoraj popolno karanteno, v Franciji zapirajo lokale in trgovine

Pariz/Madrid, 14. 03. 2020 22.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
11

V boju proti širjenju novega koronavirusa se je španska vlada odločila, da od ponedeljka za celotno državo uvede karanteno. Ljudje bodo lahko domove zapustili le za odhod na delo, k zdravniku in za nabavo nujnih stvari. Ukrepe zaostrujejo tudi v Franciji, kjer opolnoči zapirajo restavracije in trgovine. A prepovedi množičnih dogodkov ne upoštevajo "rumeni jopiči", ki so se znova zbrali na množičnem protivladnem protestu.

Od ponedeljka bodo Španci v skoraj popolni karanteni.
Od ponedeljka bodo Španci v skoraj popolni karanteni. FOTO: AP

V Španiji so se odločili, da še zaostrijo ukrepe v boju proti širjenju okužb z novim koronavirusom. Španski premier Pedro Sanchez je namreč zvečer sporočil, da bo v veljavo stopila skoraj popolna karantena za celotno državo, kjer živi okoli 46 milijonov prebivalcev. Ljudje bodo lahko domove zapustili le za odhod na delo, k zdravniku oziroma za nabavo nujnih življenjskih potrebščin. Ukrep bo v veljavo stopil v ponedeljek ob 8. uri zjutraj.

Zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom v Španiji ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje Slovencem vsa potovanja v to državo. Vsem, ki so v Španiji, na MZZ svetujejo, da se čim prej vrnejo domov. Pri tem pa naj spremljajo razmere in se pred potovanjem pozanimajo pri letalskih prevoznikih, saj so nekatere letalske družbe že prekinile povezave s posameznimi evropskimi državami. Na MZZ sicer Slovencem, ki se odločajo o kakšnem koli potovanju v tujino, svetujejo ponoven razmislek in preložitev potovanj, ki niso nujna. Še posebej odsvetujejo potovanja v Italijo, Iran, Južno Korejo in Kitajsko.

Veliko komentarjev pa je sprožila vladna odločitev, da bodo med osnovnimi storitvami, ki bodo lahko nemoteno delovale, tudi frizerske storitve. Upoštevanje karantene bo zagotavljala policija, vendar premier ni omenjal morebitnih kazni za kršitelje. V pripravljenosti je tudi vojska.

V državi, ki je v Evropi za Italijo zaradi koronavirusa najbolj prizadeta, so sicer za dva tedna razglasili izredne razmere. Zabeležili so že več kot 6000 okužb, umrlo je več kot 190 ljudi.

V Franciji prepoved obratovanja vseh nenujnih javnih prostorov

Ukrepe zaostrujejo tudi v Franciji. Francoski premier Edouard Philippe je zvečer napovedal, da bo opolnoči v celotni Franciji stopila v veljavo prepoved obratovanja vseh nenujnih javnih prostorov.

Poleg restavracij in kavarn bodo zaprli trgovine, razen tistih z življenjskimi potrebščinami ter lekarn. Prav tako bodo zaprli diskoteke in kinematografe. Cerkve bodo ostale odprte, a maš ne bo.

Kljub omejitvam množični protesti "rumenih jopičev"

Kljub omejitvam bodo v Franciji v nedeljo izvedli prvi krog lokalnih volitev, pri čemer bodo morali volivci upoštevati stroga pravila o ohranjanju razdalje drug od drugega.

Priprave na lokalne volitve so bile zaradi koronavirusa toliko bolj osredotočene na higieno in dezinfekcijo volišč.
Priprave na lokalne volitve so bile zaradi koronavirusa toliko bolj osredotočene na higieno in dezinfekcijo volišč. FOTO: AP

Kljub temu, da je francoski notranji minister Christophe Castaner v petek prepovedal množične dogodke, na katerih se zbere več kot 100 ljudi, se je danes na tisoče francoskih protivladnih protestnikov, tako imenovanih "rumenih jopičev", podalo na ulice Pariza. "Sobota je, protestni dan. Nekateri ljudje mislijo, da se jih koronavirus ne bo dotaknil in ne želijo upoštevati navodil," je za France24 dejal eden od policistov, ki so varovali demonstracije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To je bila sicer že 70. zaporedna sobota, ko potekajo protesti "rumenih jopičev". Demonstracije so se začele konec 2018, po tem ko je vlada napovedala povišanje davkov na pogonska goriva, sčasoma pa so prerasli v proteste proti vladi Emmanuela Macrona.

Sicer pa je francoska vlada doslej sprejela več ukrepov za obvladovanje širjenja novega koronavirusa, med drugim so zaprli šole in univerze, prestavili velike športne dogodke, omejili javni promet in zaprli turistične atrakcije. Med drugim je svoja vrata danes zaprl priljubljeni zabaviščni park Disneyland. 

Francija je med evropskimi državami na četrtem mestu po številu potrjenih okužb in tretja po številu smrti zaradi bolezni, ki jo povzroča koronavirus. Samo danes je v Franciji za boleznijo, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo 12 ljudi, tako da je zdaj žrtev 91, okuženih je 4500 ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MASTERSS
15. 03. 2020 13.32
mrhnovinarji pa nič ne pokrivajo prosteste proti francoski vladi....
rdeč alarm
15. 03. 2020 11.40
+2
Vse nujno sem nabavil 250kg moke 20kg kvasa makaronov 8kil pa spageterijo lahko odprem sam sedaj ne smem veliko jesti zadnih 10 rolic wc papirja se imam.
DuhSaSjekirom
15. 03. 2020 12.11
+1
Js odpiram pralnice ri.ti. s emi zdi dobra poslovna priloznost za tiste ki niste uspeli kupiti dovolj wc papirja. Pri nas bomo vaso ta zadnjo lepo oprali z vapom, potem bomo s kompresorjem zraka vaso zadnjo posusili in ob odhodu boste lahko dobili za en mezinec bekutan kreme s katero si lahko zadnjico namazete in za dober obcutek proti razdrazenosti koze.
medusa
15. 03. 2020 09.18
+14
Španija uvedla popolno karanteno in ne skoraj popolno.Vsaj prepišite iz tujih medijov ,kot je objavljeno . In če gledamo njihovo lestvico se neki ni premaknila ,ker tudi oni ne štejejo več . Vlade se bojijo paničnih ljudi ,ker iz panike pride agresija in agresija obrodi kaos! Zato ovce raje poneumljajo z lažnimi oz. omejenimi novicami.
medusa
15. 03. 2020 09.22
+17
Francija je že v kaosu! Slovenija pa ,če ni na drogah , antidepresivih al travi ...je pa na alkotu … kaos v drugo smer...
inside1
15. 03. 2020 08.43
+26
Pri nas treba dati omejitev, da otroc ne smejo ven iz bajte v skupinah. Če se bodo prosto gibali povsod so ravno oni največji raznašalci. Mladina kot taka, tako nobene stvari ne jemlje resno več......
RamzesII
15. 03. 2020 11.51
-4
RamzesII
15. 03. 2020 11.52
-2
Ja, hiše so eno, bloki in večstanovanjske pa drugo, no, se pa naredi urnik po družinah.
hotchilipoper
15. 03. 2020 08.31
+12
Pri nas še ni tako hudo,zato je skrajni čas zapreti vse kjer se lahko okužiš,vključno z letalskim prometom
medusa
15. 03. 2020 09.19
-14
Sortegilio
15. 03. 2020 08.13
+27
No in takega ukrepa se bojijo ljudje pri nas, zato tako množični nakupi.