Tujina

Der Spiegel: Politične razmere v Sloveniji so bolj zapletene, kot želi priznati levoliberalni mainstream v zahodni Evropi

Berlin, 18. 06. 2021 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija prevzema krmilo EU, premier Janez Janša pa se prepira s sodstvom, mediji, oblastmi v svoji državi, zastrupil je politično klimo. Kako naj se skupnost spopade z agresivnim populistom, se pri nemškem Spieglu sprašuje novinar Michael Sauga, ki Janšo v naslovu označi za nekoga, ki želi biti Viktor Orban. A prav veliko komplimentov ni namenil niti opoziciji.

Premier Janez Janša.
Premier Janez Janša. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenija se je zaradi svojega notranjepolitičnega dogajanja, ki tokrat – predvsem zaradi predsedovanja EU – presega njene meje, spet znašla v tujih medijih, tokrat so se dogajanju posvetili v nemškem Spieglu. 

"Tomaž Vesel je vajen kritik in osebnih napadov. Toda predsednik Računskega sodišča je bil v zadnjih mesecih tarča toliko sovražnih tvitov, da se je počutil prisiljenega v odziv," piše časnik. Pripravil je izjavo, ki po oceni časnika v Evropi ni običajna. "Z izjemno zaskrbljenostjo gledamo, kako so državne institucije izpostavljene stalnim in usklajenim napadom medijev in družbenih omrežij. Politika dela neodvisnih nadzornih organov ne bi smela obravnavati kot nujno zlo, temveč bi ga morala prepoznati kot civilizacijski dosežek," povzemajo skupno izjavo štirih najpomembnejših nadzornih organov. 

Koga avtorji izjave mislijo s "politiko", je, tako časnik, jasno – premierja Janez Janša, ki že vrsto mesecev zastruplja politično klimo svoje države z vrsto tvitov po zgledu Donalda Trumpa.

Izjavo je Vesel te dni predstavil tudi trem zelenim poslancem, ki so obiskali Slovenijo, da bi se seznanili s tukajšnjo situacijo. Poslanka Bundestaga Franziska Brantner in dva kolega iz Evropskega parlamenta – Daniel Freund in Sergej Lagodinsky – so želeli oceniti razpoloženje v državi, ki bo 1. julija šest mesecev prevzela predsedovanje EU in ki jo vodi premier, ki naj bi bil zagovornik "neliberalne demokracije".

Pogovarjali so se z novinarji in žvižgači, vladnimi uradniki in aktivisti. "Kar so odkrili, jih ni pomirilo. Politične razmere v Sloveniji so bolj zapletene, kot želi priznati levoliberalni mainstream v zahodni Evropi," piše časnik. Hkrati pa je očitno, da želi premier Janša svojo državo preoblikovati v avtoritarni sistem po madžarskem vzoru. Zaradi tega je položaj še bolj nevaren.

Tako kot Viktor Orban nekoč na Madžarskem se je tudi Janša najprej lotil medijev, piše Spiegel: "Nemškemu televizijskemu novinarju, katerega poročanje mu ni bilo všeč, je očital, da je poročal v slogu nacističnega propagandnega lista "Stürmer". Prav tako izvaja menjave vodilnih, ko gre za javne medije, državni tiskovni agenciji je skrčil financiranje, hkrati pa skuša s pomočjo madžarskih vlagateljev ustvariti vladno prijazno medijsko okolje."

Šef slovenske vlade tudi ne ceni neodvisnosti sodstva, nadaljuje časnik. Janša je nedavno zavrnil kandidate za tožilce, ki naj bi v imenu Evropskega javnega tožilstva razkrivali korupcijo v Sloveniji. Menda zato, ker ga je eden od kandidatov nekoč preiskoval.

Zdaj se tako v Bruslju mnogi sprašujejo, kako naj EU zastopa država, ki je zadala "udarec" načelom pravne države, kot se je pred kratkim izrazila vodja Eppa Laura Kövesi. Očitno je stvari tako videla tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ki je zaradi incidenta odstopila.

Slovenska vlada je medtem precej sproščena, nadaljujejo pri Spieglu. Pristojni državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan je dejal, da se bo njegova država v času predsedovanja EU predstavila kot "graditelj mostov" med desnimi in levimi vladami celine. "Smo na strani liberalne demokracije in pravne države," pravi. V sporu zaradi tožilcev pa da bo novi minister za pravosodje kmalu podal predloge. "Vlada ima velik interes za reševanje problema in spoštovanje vseh zakonskih zahtev."

Janševi kritiki v Bruslju pa se bojijo, da bi lahko premier s predsedovanjem EU mobiliziral svoje pristaše z radikalnimi toni proti EU. Opozarjajo, da bi lahko izstopil iz konservativne Evropske ljudske stranke, da bi se pridružil organiziranim evroskeptikom iz Italije ali Madžarske. Torej v Sloveniji zori nov Orban, se sprašujejo pri Spieglu?

 V resnici ne, kot kaže pogled na politične razmere v parlamentu – oceni avtor. Janša vlada z manjšinsko vlado, na položaju je le zato, ker se opozicija ne more poenotiti. V državi obstajajo številni mediji, ki kritizirajo Janšo, številni njegovi načrti se niso uresničili.

Sprememba vlade bi ga sicer prisilila, da zapusti položaj, nadaljuje avtor članka, a to samo po sebi še ne pomeni, da bi bilo upravljanje z državo boljše: "Opozicijske stranke, ki so vladale tri desetletja po padcu berlinskega zidu, so povzročile družbeno stagnacijo. Denar, ki ga je zagotovila EU, je bil poneverjen v velikem obsegu, državo bremenita korupcija in nepotizem."

Kako to upočasnjuje razvoj, ve Matej Avbelj, pišejo. "Rektor Nove univerze sedi v stilsko prenovljenem podstrešju v ljubljanski vladni četrti. Leta si je prizadeval, da bi Slovenija njegovo univerzo priznala v skladu z zakonodajo EU. Takrat vladajoče proti-Janševe stranke so se temu leta trmasto upirale, da bi ščitile državne univerze. V državi že dolgo vlada levi orbanizem, se pritožuje Avbelj." 

Ko so nemški poslanci na koncu potovanja prek video klepeta o tem obvestili svoje sledilce, o optimizmu ni bilo govora. Član Bundestaga Brantner je govoril o "zaskrbljujoči smeri", "osebnih napadih" in slogu vladanja po vzoru "Trumpa in podobnih". Evropski poslanec Lagodinsky je izpostavil "zapleteno in polarizirano politično klimo", ki Sloveniji že 30 let preprečuje "gradnjo civilne družbe". Freund pa je ocenil, da se mora EU postaviti po robu, kjer je ogrožena pravna varnost. In dodal, kot povzema Spiegel, da se EU ne sme vplesti šele, ko je demokracija v zadnjem stadiju. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (696)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
19. 06. 2021 12.08
-3
Michael Sauga ni ravno nekdo, čigar osebno mnenje bi imelo kakšno zares hudo "težo". Ja človek, ki se ukvarja z najrazličnejšimi posli in redno menjava služba. Beri njegov življenjepis.
Uporabnik1929613
22. 06. 2021 08.23
+2
nikogaršnje mnenje ne šteje, če ne poveličuje albančka. je tako kevdraš? si kaj tankal zadnje čase? si plačal sam ali krije sds petrol kartica??? najboljša vlada 🤛🇸🇮🇸🇮
PIKO6
19. 06. 2021 11.57
-8
Samo PV g. Janezu Janši se moramo zahvaliti, da je Slovenija vrnjena na zemljevid EU v pozitivnem smislu!! Levaki pa se vozijo po trepalnicah in iščejo odvržene puške v koruzi se meče v prazne bazene nevedoč, da je pred skokom dobro preveriti, ali je voda v bazenu dovolj globoka!! Živel g. Janez Janša, živela Slovenija!!
HauSSer
19. 06. 2021 13.23
+9
@pikec; a to si zmogel sam spisati ali si prepisal iz listka? Ni kej, SDS volivec.....🤣🤣
Uporabnik1929613
22. 06. 2021 08.16
+1
zahvaljujem se albančku za cene goriv, ste kaj tankali zadnje čase kevdraši? ste bili zadovoljni, ko ste plačevali??? najboljša vlada 🤛🇸🇮🇸🇮
scipio
22. 06. 2021 13.12
Piko, dobro si zahohnjal tole svojo hahlehluhjo!! Gorje vsaki sloveniji, ki se ne zna ali se ne bo znala emancipirati od svojih namalanih idolov. Od tega tvojega ali od kateregakoli drugega.
martinov
19. 06. 2021 10.46
+17
Samo poglejte nasmešek klovna, kateri bi naj vodil Evropsko skupnost ! Vsem bo jasno !
User416781
19. 06. 2021 10.40
+19
Zapomnite si, Janša ni vzrok naših trenutnih problemov, ampak simptom. Da pa smo do tega prišli, so pa bila potrebna leta zavožene politike.
Kekec 007
19. 06. 2021 10.24
+18
Dobski kriminalec predsedoval EU. Sramota za Slovenijo in še večja sramota za EU
krneki_123
19. 06. 2021 10.17
-7
Ja, super. Lahko vam pošljemo enotedenski presek pisanja novinarjev in oddaj v večinskih medijih, da boste lahko še naprej nakladali o diktaturi. Kako peče globoko državo, ker bo jj na čelu eu. Neprecenljivo. Škoda, da Vesela niso povprašali o denarčkih od uefe, ko ga že predstavljajo kot verodostojnega. Jj je sicer antipatičen, ampak je edini sposoben dokončno zrušiti sistem privilegijev, ki so ga levičarji vzpostavili skozi desetletja.
dron
19. 06. 2021 10.33
+11
smak
19. 06. 2021 10.36
-5
krneki_123
19. 06. 2021 12.41
-3
Uporabnik1929613
22. 06. 2021 08.18
+2
hahahaha kako ugotoviš kaj je trenutno plačilno sredstvo v kevdru? solatko jim dajejo hahahaha. a ni več sendvičev, kumaric in pinga?
rogla
19. 06. 2021 10.10
+23
Malo čudno zgleda na tej fotografiji. Vidi se, da ni "zdrav".
martinov
19. 06. 2021 10.49
+3
Spada v Norišnico Ljubljana Polje ! Zafustriran politik, kateri se ima za "velikega vodjo" in ga njegova stranka podpira !
Dbist
21. 06. 2021 20.02
blazter
19. 06. 2021 09.59
+22
Janez zna. Poveličevanje sodelovanja z okupatorjem, povezanost z madžarskimi sodelavci in okupatorji, komunistične poteze pod krinko desničarstva,
Uporabnik1929613
22. 06. 2021 08.20
+2
moram priznati albanček fascinira: največji komunajzar vodi domobrančke. to mu je potrebno priznati, da obvlada.
marcpazz
19. 06. 2021 09.52
-15
JJ je res antipaticen, dela veliko napak in v normalnih razmerah ne bi imel kaj dosti početi v vladi, a ima vendarle najtežje in najpomembnejše delo v zgodovini Slovenije. Počistiti sile kontinuitete, ki so se zavlekle v večino vodstvenih funkcij javne uprave, nevladnih organizacij, neo-komunističnih medijev, sodišč, univerze, sindikatov.... . . . . . . . .. . in sedaj, ko eno leto niso na oblasti je vesoljni pogrom, Slo. razklana,. . . toliko grdega in napadov s strani opozicije in podporo zgoraj naštetih še nismo bili soočeni v Slo.
HauSSer
19. 06. 2021 09.56
+18
@marc; eh, ne bluzi....on in Pahor sta edina že 30 let v slovenski politiki, je več na sodiščih kot v državnem zboru in v njegovi stranki so še EDINI ostanki komunizma....torej kaj je njegovo najpomembnejše delo v zgodovini Slovenije?
marcpazz
19. 06. 2021 19.34
-6
Kamni letijo samo v jablano, ki producira veliko jabolk. . . . . . (beri "Tožbe letijo proti JJ, .... . ." . . . . . . . . . . . . . Ogromno kamenja v jablano, pa nobenega uspeha, niti eno jabolko ni padlo dol. (beri: "Ogromno tožb proti JJ, pa nobene obsodbe.") . . . . . . . . . . . . . . To marsikaj pove, o tistih, ki mečete kamenje.
User416781
19. 06. 2021 09.37
+10
Neki starejši gospod se je zaljubil v mlajšo gospodično. Ko je dobil priložnost, da se z njo malo pocrklja, ga orodje ni ubogalo. In je razmišljal, zagotovo je kriv Janša, saj je lahko pod vladavino Tita punce obdeloval tudi več ur skupaj...😉😄
zek
19. 06. 2021 10.25
+3
Ta vaš komentar ODLIČNO opiše mentalno stanje dela populacije v Sloveniji. Zame osebno komentar leta.
dron
19. 06. 2021 10.34
+4
Ekomentator
19. 06. 2021 09.31
+7
Napišem resnico pa me admin zbriše komentar. Res je se že vidi da Ivan šari po pop tv in mora biti bolj pozitivno o njem.
sinhron
19. 06. 2021 09.31
+18
EU bi moral temeljito razmisliti ali sploh lahko zaupajo vodenje sveta EU Sloveniji pod vladavino Janše ! Oziraje se na vse njegove tvite v katerih se prepira z EU voditelji , čestita Trumpu za zmago na volitvah , aktualnega zmagovalca volitev in predsednika ZDA daje v nič , glede na to , da redno ustavo in zakone Slovenije in ne upošteva niti zakonov EU IN DELUJE PROTI VLADAVINI PRAVA , PROTI SVOBODI GOVORA IN TISKA IN DA ŽELI USTVARITI DIKTATURO , ENOUMJE , MU NI ZAUPATI ! Janša in ta vladna falanga , ki jo sestavljajo politiki zavoženih strank ( SDS, SMC , NSI , DESUS in SNS ) IN SO OBSOJENI NA PRIKIMAVANJE VELIKEM VODJI in s tem propadu , želijo uničiti vse , kar je bilo do sedaj dobrega narejenega ! Zato so v vse pore javnega življenja vrinili zveste pripadnike ne glede na njihove sposobnosti in reference , po principu , samo da je naš in poslušen ! Pričeli so z uničevanjem nevladnih organizacij , zavzeli vsa ključna mesta v gospodarstvu , pričeli uničevati javna občila , da ljudje ne bi prišli do relevantnih informacij , da bi lahko uveljavili enoumje za lastnimi informacijskimi sistemi , STA SE JIM JE UPRL , ZATO SO JIM , ČEPRAV NEZAKONITO ODVZELI SREDSTVA IN TAKO ŽELIJO PRISILITI STA , DA KLONE IN RAZPADE . Na vrsti je pravosodje , kjer Janša zaradi osebnih zamer , zaradi preiskav korupcije in pranja denarja ne dovoli tožilcema v EU , na ministrski stolček po odstopu je Janša zagotovil pristop njemu bližnjem , čeprav iz kvote SMC , ki pa je že tako zlita z SDS , DA LAHKO REČEMO , DA JE TO ENA STRANKA in tako si želijo podrediti tudi sodno vejo oblasti , v posmeh pravni državi in pravnemu redu EU ! UVESTI DIKTATURO IN ENOUMJE JE CILJ JANŠE , DA BI LAHKO OBRAČUNAL S POLITIČNIMI NASPROTNIKI IN PREVZEL ABSOLUTNO OBLAST !
Cene Urban?i?
19. 06. 2021 09.14
+19
Nikdar nismo bili tako oddaljeni od osamosvojitvenih idealov, kot pod vlado JJ. Nikdar nismo živeli v večjem totalitarizmu, kot sedaj. Niti v Jugoslaviji me ni bilo sram svoje države, danes me je.
User416781
19. 06. 2021 09.19
+1
Se strinjam, da je trenutna politika strupena, ampak to velja za obe strani. Vendar vsaj v tem trenutku govoriti o totalitaritmu v Sloveniji je pa neumnost.
User300173
19. 06. 2021 09.06
+19
Domobranček Ivanček, beda in tuga klerofašizma.
BauBau1
19. 06. 2021 09.00
+19
Kako lahko Slovenija s takim političnim vodstvom predseduje EU ?!?
User300173
19. 06. 2021 09.00
+16
Firer je navaden populist in oportunist. Od 1990 dalje nič kaj dobrega od njega, prej same katastrofe. Osamosvojitev je bila iz strokovne plati firerjeva osebna katastrofa. V kolikor ne bi bilo starega kadra TO bi Slovenijo zapeljal v hudo katastrofo. To dela tudi danes, le da ni orožja ampak so krediti. Beda in tuga.
User300173
19. 06. 2021 08.48
+9
Populizem je najboljši recept za katastrofo, kaj hitro se sprevrže v diktaturo avtokrata. V kolikor je poleg še zastrupljen s sovraštvom, rezen razdora med državljani in propadanje države, si ničesar drugega si ni obetati. V letih 2004-2008 se je kupovalo delnice podjetij, kot garancija pa postavljene te iste delnice. Tako se dogaja danes. Deli se denar na predvidevanju, da bo od nekod prišel(EU). EU niso slovenske banke in denarja ne bodo delili "na lepe oči" brez kontrole. Pacient je zakuhal godljo, na žalost pa bodo to plačali državljani in ne krivec. Demokracija je lepa stvar, ampak kaj hitro se sviži in nastane "štala". Dober primer je Slovenija.
ho?emVšolo
19. 06. 2021 08.32
+14
Orban meče denar v slo medije, ker pričakuje neke rezultate. Če bodo mediji trdni, prestali nevihto in nepopustili pritiskom, bo Orban račun izstavil Janši osebno.
toti mišek
19. 06. 2021 08.22
-11
Janez drma levnuhe!
damjan30.
19. 06. 2021 08.22
+15
Ma to je treba pospravit brez milosti celotno vlado....
User416781
19. 06. 2021 09.25
+4
Vsi so isti. In to je tudi lepo zapisano v članku, če ga boš natančno prebral. Imamo težave, ki so bistveno večje od Janše in trenutne vlade in se vlečejo že zelo dolgo časa.