Tujina

Odmerek politične moči: kdor bo imel cepivo, bo 'rešitelj'

London, 31. 07. 2020 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
54

Tekma za to, kdo bo imel prvi v rokah cepivo proti novemu koronavirusu, se zaostruje. Pa ne le med podjetji, ampak tudi med državami, kjer naj bi potekala prava vojna med Kitajsko, ZDA, Evropo, Indijo in Rusijo, v bitko pa naj bi bili poleg najboljših znanstvenikov še kako vpleteni tudi najboljši hekerji in vohuni.

Ne samo znanstveniki, v tekmi za cepivo proti covidu-19 naj bi bili nadvse zaposleni tudi hekerji in vohuni.
Ne samo znanstveniki, v tekmi za cepivo proti covidu-19 naj bi bili nadvse zaposleni tudi hekerji in vohuni. FOTO: Thinkstock

Kitajski hekerji in vohuni naj bi imeli po "izdajalcih režima" in drugih prebežnikih, novo top tarčo, trdijo pri nemškem Handelsblattu v obsežnem prispevku o vojni, ki se odvija na področju razvoja cepiva proti covidu-19, katerega škodljivi učinki se vse bolj kažejo tudi na globalnem gospodarstvu. In sicer naj bi se na vse pretege trudili z vdori v sisteme laboratorijev, ki po svetu razvijajo cepivo proti novemu koronavirusu.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu takšne očitke seveda zavračajo. Pravijo, da so absurdni. "Že tako smo vodilni na svetu pri razvoju cepiv, na razpolago imamo najboljše raziskovalce," pravijo v Pekingu. Prav tako jim gre v prid ohlapna zakonodaja, ki tam raziskovalcem omogoča tudi prijeme, ki bi jih drugod označili za neetične. 

Niso pa kitajski hekerji edini, ki se jim očita, da brskajo za podatki tujih laboratorijev. Njihovi ruski kolegi naj bi se na vse kriplje trudili dokopati do podatkov trenutno najbrž na tem področju najbolj obetavnega cepiva, ki ga v sodelovanju razvijata univerza Oxford in družba Astra Zeneca. Cepivo že testirajo na ljudeh, prvi rezultati so obetavni. 

Vseeno strokovnjaki opozarjajo, do trenutka, ko bomo zagotovo vedeli, ali imamo na razpolago varno in učinkovito cepivo, bo minilo še nekaj časa. Kar pa ne ustavi držav, da ne bi že zdaj naročale na milijone odmerkov cepiva projektov, ki so seveda šele v razvojni fazi. 

S tem si želijo zagotoviti večje količine cepiva in čimprejšnje cepljenje ljudi, ko bo cepivo potrjeno. Hitrost cepljenja bo po mnenju mnogih namreč ključno vplivala na hitrost gospodarskega okrevanja. In če je o samem cepivu še veliko neznank, je tako že zelo jasno nekaj drugega – cepivo postaja geopolitično orožje. 

Čeprav države javno poudarjajo, da je na področju razvoja cepiva veliko sodelovanja, naj bi se tako v ozadju odvijalo nekaj povsem drugega. "Težnja, skoncentrirati cepivo za svoje ljudi, je velika. Obstaja nevarnost vračanja k nacionalizmu, ko gre za cepivo, kar bi dostopnost cepiva skoncentriralo na velike države in številne države pustilo brez možnosti, da zavarujejo svoje ljudi," je za Handelsblatt dejal poznavalec zunanje politike in član CDU Norbert Röttgen.

Svetovna zdravstvena organizacija, na katero letijo številni očitki, da je s podpiranjem Kitajske odločilno prispevala k širjenju virusa po svetu, se sicer zavzema, da bi bilo prvo učinkovito cepivo "globalno skupno dobro". Analitiki dvomijo, da je kaj takšnega mogoče. 

Kdor bo imel cepivo, bo dominiral v naslednjem valu, meni Röttgen. Poleg tega si trenutno najbrž le redkokdo predstavlja sodelovanje med ZDA in Kitajsko, glede na to, da med državama vlada hladna vojna. Poleg tega po njegovem ne gre spregledati dejstva, da bo tisti, ki bo imel prvi cepivo, zavzel vlogo rešitelja sveta, kar bo imelo ogromno geopolitično moč. 

Kdo torej trenutno najbolj igra geopolitično igro, ko gre za cepivo, čigavi apetiti so največji?

1. Serum politične moči

Na prvem mestu je zagotovo Kitajska, ki se trudi iz koronakrize priti kot velika zmagovalka, čeprav jo je odločilno pomagala zakuhati. Voditelj Ši Džinpin sicer zagotavlja, da bodo cepivo, če ga bodo razvili prvi, "delili s svetom". Po drugi strani pa nič v življenju ni zastonj in tako nihče ne dvomi, da gre predvsem za iskanje geopolitičnih zavezništev, glede na korist, ki jo ima od določene države Kitajska, pa se bo v tem primeru delilo tudi cepivo. V katero smer se razvijajo dogodki, je tako mogoče videti že iz tega, kam so šle prve obljube o cepivu – v Afriko, Južno Ameriko in del Azije, kamor gre tudi največ kitajskih gospodarskih vlaganj. 

Klinična testiranja trenutno opravlja vsaj sedem kitajskih podjetij, vmes se večajo kitajske proizvodne kapacitete, prav tako menda država nikakor ne skopari, ko gre za financiranje projektov in postavljanje optimalnih pogojev za razvoj. Tako se del testiranj odvija tudi na pripadnikih kitajske vojske – da imajo raziskovalci čim manj dela z iskanjem "poskusnih zajčkov". 

Po drugi strani je sicer po svetu nekaj skepse, povezane s potencialno uporabo kitajskega cepiva, številne namreč skrbi, da se raziskovalci tam ne držijo niti minimalnih standardov. Več analitikov meni, da "svet ni pripravljen na neznano cepivo iz kitajske črne škatle". 

2. Cepivo kot pot do novega predsedniškega mandata

V ZDA si od cepiva, če bi v tej tekmi zmagala Amerika, veliko obeta predvsem aktualni predsednik Donald Trump. Če je bila njegova ponovna izvolitev pred pandemijo precej verjetna, je zdaj, ob negotovem spopadanju s krizo, milijonih brezposelnih in milijonih brez zdravstvenega zavarovanja, precej drugače. 

Cepivo bi trend najbrž obrnilo, pomenilo bi velik korak naprej za ekonomijo, Američani bi končno dobili signal, da Trump obvladuje virus, ugled države v svetu bi se ekstremno povečal, njena moč, še posebej nasproti Kitajski – pa tudi. 

Ameriške oblasti naj bi upale, da bodo lahko do januarja prihodnje leto ameriška podjetja izdelala 300 milijonov odmerkov cepiva. Na drugi strani je prvi strokovni obraz ameriške epidemije Anthony Fauci precej bolj zmeren v napovedih, po njegovem bo konec tega oziroma začetek prihodnjega leta šele pokazal, ali je katero od cepiv varno in učinkovito. 

Tudi ameriška vlada laboratorijem pomaga z denarjem, je pa veliko vprašanj o tem, kakšen bo izkupiček teh investicij, med drugim gre namreč denar tudi laboratorijem, ki v času svojega obstoja še niso izdelali učinkovitega cepiva. 

Ameriški laboratoriji sicer v omejenem obsegu sodelujejo tudi s tujimi laboratoriji, ni pa med njimi nobenega kitajskega. Ogromno si sicer v ZDA obetajo predvsem od cepiva družbe Moderna, ki ravno prehaja v naslednjo stopnjo testiranj. 

3. Nov igralec – Indija

Ko bo cepivo razvito, pa se bo začela nova tekma – tista v proizvodnji. Takrat bo glavno vprašanje postalo, kdo lahko proizvede milijone in milijone odmerkov. In tukaj naj bi si kos kolača obetala Indija. 

Njihov podjetnik Adar Poonawalla je eden tistih, ki računajo, da bi lahko pri tem izdatno zaslužili, tako je že mesece, preden bodo končana vsa klinična testiranja, začel masovno proizvodnjo cepiva Oxforda in Astre Zenece, čeprav to še nima zelene luči regulatorjev. Do konca leta naj bi bilo za izvoz pripravljenih tudi do 400 milijonov odmerkov. V projekt namerava vložiti skoraj 200 milijonov evrov: "Je pa to velika stava. Če cepivo ne bo delovalo, bom izgubil denar." 

 

4. Rusija upa na nov "velik moment"

Potem je tukaj še Rusija, kjer naj bi računali, da bi zmaga v bitki za cepivo državo spet nekoliko dvignila na seznamu tistih, ki imajo največjo geopolitično moč, in ji dala ugled, kot ga je imela v času uspehov v vesoljski tekmi. 

Medtem ko ruske oblasti trdijo, da je zmaga v tekmi za cepivo zagotovo njihova, naj bi po mnenju ameriških, britanskih in kanadskih obveščevalcev predvsem skušali s hekerskimi napadi ukrasti dosežke drugih raziskovalcev ter jih prehiteti pri patentiranju. 

5. Kako daleč je evropsko cepivo?

Še en igralec pa je Evropa, kjer je precej sodelovanja med državami, še posebej Nemčijo, Francijo, Italijo in Nizozemsko. 

Nekateri vprašanje evropskega cepiva vidijo tudi v širši luči vloge EU na svetovnem parketu. Vseeno evropske države medtem iščejo tudi druge možnosti, če evropsko cepivo ne bo prvo potrjeno, med drugim z nakupi pri Astri Zeneci. 

Številni sicer menijo, da EU na področju svojega cepiva deluje veliko prepočasi. 

Je pa že precej govora tudi o tem, kako se bo cepivo, ko bo na voljo, razdeljevalo ljudem. Za zdaj je jasno, da naj bi imeli prvi dostop ljudje v "prvi bojni liniji", torej zdravstveni delavci in pa ogrožene skupine. Manj je jasno, kakšen bo dostop držav, ki ne bodo med tistimi, ki bodo razvile učinkovito cepivo, za zdaj namreč vse kaže na to, da bo v tej krizi vsaka država najprej poskrbela zase. Po drugi strani pa bi bil – tudi z vidika testiranj in proizvodnje – najbolj učinkovit pristop sodelovanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
02. 08. 2020 18.14
+2
Jaz imam cepivo, cepim samo žensko populacijo, ker ima samo tam efekt. Žal.
RamzesII
01. 08. 2020 10.37
-1
Bitka za izdelavo cepiva, za nekaj kar naj ne bi obstajalo. Simptomi, ki so izkoriščeni za ... so povzročeni na drugačen način, ker omrežja G5 še niso aktivirana, uporabijo sistem HARRP, ki je prisoten po vsem svetu, s ciljno usmerjenim sevanjem na 60Hz, frekvenci, ki povzroči, da se kisik ne more vezati na hemoglobin, zato imajo ljudje težave z dihanje, pomanjkanjem kisika, ventilatorji so zato neučinkoviti, ipd. Kaj bo šele, ko bodo aktivirana G5 omrežja. Za kaj že tile tekmujejo, zza najboljšo mešanico cepiva, kateri bodo lahko dodali komponento, ki bo UI omogočila nadzor ljudi, s pomočjo G5 omrežij, pametnih naprav, internet stvari itd.
www.jaz
31. 07. 2020 17.30
-1
Naj Slovenci izumijo cepivo in bomo končno druga Švica ! :)
Periot222
31. 07. 2020 16.33
+1
KDOR JE USTVARIL VIRUS IMA TUDI CEPIVO SAMO VPRASANJE CASA KDAJ BO Z NJIM ZACEL SLUZIT!
mikica247
31. 07. 2020 18.05
-2
Neumnost. Virusa ni nihče ustvaril in tudi cepiva še ni. Bi bil že par mesecev nazaj pravi čas, da se prodaja cepivo, če bi bilo. Ker zdaj ga bodo odkrili vsi naenkrat.
preprostež
02. 08. 2020 11.51
+1
Virginia Meyan
01. 09. 2020 09.22
Ti si res ena prav naivna mikica! Verjameš tud vse kar ti mediji in kao neki strokovnjaki prodajo preko tv!
Kolani
31. 07. 2020 16.31
+15
Eni si ga res želijo, cepivo, za sebe vem, da ga ne želim.
ni_mi_vse_eno
02. 08. 2020 18.15
+1
če ga dajo brezplačno, ali če mi plačajo, ga ne želim, ker vem, da ne bo deloval. V najslabšem primeru lahko deluje celo negativno
Svalbard
31. 07. 2020 16.08
+30
Pišete kot, da si želimo to cepivo v bistvu ga popolnoma zavračamo.
AlenkinaBratovš?ina
31. 07. 2020 16.13
-10
tako je. zavracamo vse pridobitve civilizacije, ki nas zgokj zastruplja za profite in nam krajsa zivljenjsko dobo in zmanjsuje kvaliteto zivljenja. zelimo si zivljenja, kot so ga ziveli nasi predniki v 11. stoletju!
ni_mi_vse_eno
02. 08. 2020 18.18
+1
dr. Exley pravi, da aluminij kot adjuvant v cepivih ni najboljša izbira. Ampak, živela svoboda izbire. Lahko daš živo srebro (mercury in brain, calgary university), ki se je uporabljal kot thimerosal adjuvant. Živela svoboda izbire. Če ti pa ustreza kočija, potem pa s kočijo na šiht. Samo, da boš nafutral konja, pa bo šlo, hehe.
dreko123
31. 07. 2020 15.34
+8
Rusija ima že delujoče cepivo, in celo zdravilo, sedaj so že na izdelavi cepiva za otroke... svojo raziskave so pripravljeni deliti z zahodnimi kolegi... ker tko kot 24ur ne zastopi... v Rusiji se pri raziskavah in izdelavi cepiva ne gre za patent in lupljenje in služenje denarja na ljudeh ampak se gre samo za skupno dobro! Zato bo cepivo tudi brezplačno in neobvezno! - Nekaj kar pokvarjen zahodni farmacevtsko zdravstveni sistem ne pozna! Tam je vse samo denar denar denar in denar!
ANDRO2004
31. 07. 2020 15.38
+8
ANDRO2004
31. 07. 2020 15.39
-3
RamzesII
31. 07. 2020 21.48
+1
"sedaj so že na izdelavi cepiva za otroke" Kako to misliš, za otroke, torej ločeno od cepiva za odrasle. Čemu?
RamzesII
01. 08. 2020 10.38
ANDRO2004
31. 07. 2020 15.27
-1
Kitajci ga imajo. Ni šw dovolj ljudi umrlo. Več jih umre, večji bo zaslužek. A koga še zanima zdravje? Denar, denar.
RamzesII
31. 07. 2020 21.50
+2
Dokler bodo mnoge bolezni posel, ne bo interesa, da se jih zdravi oz. pozdravi, čeprav zdravila obstajajo. To neskončno zavajajoče iskanje zdravila za nekaj ne pelje nikamor, na to nihče več ne pada.
Mario71
31. 07. 2020 15.23
+14
dej ne nabijite
reakcionar
31. 07. 2020 15.06
+21
Sem upal, da bom imel priložnost prilepit spodnji komentar na temo obveznega/prostovoljnega cepljenja. Šparam ga že slab mesec. Ampak vseeno............... KOMENTAR: Ko je govora o cepljenju imam že dovolj govora o tem kdaj bo cepivo/od koga bo, itd. Prava tema, ki zanima nas 99% je: Ali bo cepljenje obvezno ali ne? Ali nas bodo izsiljevali ali ne? To si pa ne upate pisat člankov na to temo? Zmeraj samo varnost, varnost, varnost cepiv? Kaj pa tema integritete človekovega telesa? A to ni tema? Razumite me, jaz to ne pišem iz nekega fanatizma. Razumem tudi občutek ljudi, ki so izgubili nekoga od koronavirusa. Le opozarjam kam nas nagli in nepremišljeni precedansi (kot je obvezno cepljenje vseh na svetu) lahko pripelje. Spodaj (oziroma zgoraj) bom v treh kategorijah obrazložil zakaj sem proti prisilnemu cepljenju.
reakcionar
31. 07. 2020 15.08
+21
Prva kategorija: ZDRAVSTVENI RAZLOGI "Najmočnejši" argument, ki ga zmeraj forsirajo proponenti obveznega (prisilnega cepljenja) je argument tipa: "Moramo se vsi cepit, da zaščitimo otroke in odrasle, ki se ne smejo cepit iz raznih razlogov, kot so jemanje kemoterapije, avto-imune bolezni, slab imunski sistem." Ta argument je zrušil znani odvetnik Robert F. Kennedy Jr. (nečak od pokojnega predsednika USA Kennedyja). V intervjuju je rekel da je ta argument naravnost neumen in smešen hkrati. Ljudje, ki imajo slab imunski sistem zaradi zgoraj naštetih razlogov ne bi smeli sploh potemtakem biti nikjer kjer se lahko okužijo z navadnim prehladom, navadno sezonsko gripo, in nešteto drugih bolezni, ki bi jih potemtakem kar pokončale. Otroci z avtoimunimi boleznimi sploh ne bi smeli bit v družbi svojih CEPLJENIH sošolcev, saj se lahko okužijo ravno od njih od bolezni kot so ošpice. Kako je to možno vprašate? Evo kako. Cepivo za ošpice je "živo cepivo" kar pomeni, da je seveda varno in vse, ampak veliko otrok, ki se cepi z njim par dni do nekaj tednov zatem lahko prenaša virus ošpic na druge NECEPLJENE! otroke. Virus je od živega cepiva, ki povzroči imunski odgovor v telesu. (google: Vaccine-strain virus infection). To pomeni, da tistemu, ki se cepi ni po navadi nič saj telo samo uniči oslabljen virus v organizmu. Ampak ta oslabljen virus lahko v vmesnem času dokler ga telo ne premaga, preide na necepljenega otroka in potem je joj. To je torej direktna negacija teze, ki jo zagovarja farmacijska industrija. Necepljen (ki se ne sme cepit) se nima kaj bat necepljenega (ki se ne želi cepit). To je čisti nonsens. Gremo naprej.......
reakcionar
31. 07. 2020 15.09
+22
Druga kategorija: PRAVNI RAZLOGI Človeštvo je v 20. stoletju pretrpelo najhujše vojne in najhujša zla. Kljub razvoju tehnike, znanosti in medicine je to bilo najbolj krvavo stoletje doslej. Iz tega razloga so leta 1946 v Nürnbergu imeli znane Nürnberške procese v katetih so med drugim sodili tudi nacističnim znanstvenikom, ki so izvajali poskuse na ljudeh v koncentracijskih taboriščih. V teh procesih so sprejeli tako imenovani "Nürnberški kodeks", ki eksplicitno pravi, da je kakršenkoli medicinski poseg v/na telesu posameznika stvar svobodne volje tega posameznika. Brez njegove svobodne privolitve v ta poseg v njegovo telo gre za kaznivo dejanje. In na osnovi teh določb so nacistične znanstvenike obsodili na smrt in obesili. Saj oni tega niso spoštovali. Ta isti "Nürnberški kodeks" je pravno obvezujoči za vse bodoče zdravstvene posege na ljudeh in to je med drugim razlog zakaj je velik del sveta vse do zdaj imel le prostovoljno cepljenje. Zdaj se pa išče način kako se bi to "zaobšlo" s pravnimi manevri. Ta isti "Nürnberški kodeks je bil tudi večkrat potrjen, nenazadnje leta 1948 z ustanovno listino Organizacije Združenih Narodov (UN) v sklopu katere je slovita Univerzalna deklaracija človekovih pravic, sprejeta po drugi svetovni vojni, leta 1948 v Parizu. Tam se med drugim eksplicitno ponovi da je medicinski poseg in zadiranje v telesno integriteto človeka možno samo in izključno s prostovoljno privolitvijo človeka v takšen poseg.
reakcionar
31. 07. 2020 15.12
+20
In nenazadnje še tretja kategorija ki bo za nekatere "sporna", ampak mislim da je prav da tudi to vzamemo v obzir. Tretja kategorija: TEOLOŠKI RAZLOGI Pravijo da je Bog ustvaril človeka z SVOBODNO VOLJO. Po tem se človek razlikuje od živali. Žival ima le nagon, človek pa ima svobodno voljo. Glede na to da je Bog vsemogočen, je moral vedeti, da bo človek to svobodno voljo zlorabil. Ampak je vseeno dal človeku svobodno voljo iz ljubezni, saj bi brez svobodne volje človek bil v naprej programiran za svoje življenje. Prav tako potem nima smisla biti dober, saj imaš izgovor, evo usoda je tako hotela, jaz nisem kriv za nič, saj nisem tako odločil. Bog ki bi lahko z mezincem mignil in svet bi bil dosti boljši v enem trenutku tega noče, saj bi to bil poseg v svobodo človeka, ki ga je ustvaril po svoji podobi. In tu potem ne bi moglo biti nobene svobode.....Ergo. Se pravi Bog noče posegati v človekovo svobodno voljo. Ampak razni eksperti, znanstveniki, filantropi pa bi še kako radi sebe povzdignili celo nad Boga in si vzeli pravico odločat o nam ter ukinili svobodo ljudi nad lastnimi telesi. Potemtakem bi oni iz sebe radi naredili neke vrste sodnike in inkvizicijo, namesto da imajo vlogo, ki so jo imeli do zdaj. To je vloga svetovalcev in ljudi v katere se je svojčas vlagalo zaupanje. In kako oni potem gledajo na ljudi: kot na ljudi (z svobodno voljo), ali kot na živali, oz. kar na govedo (z nagonom, ki je dresirana da posluša šibo). Odgovorite si sami.
reakcionar
31. 07. 2020 15.12
+28
Evo, navedel sem tri kategorije v prid SVOBODNI IZBIRI pri cepljenju. Malo je dolgo, ampak bi rad da razmislite o tem vsem in si potem ustvarite svoje mnenje. To je edini pravi način. Jaz pravim zgolj in samo to, da ne smemo dovoliti precedans, oz. da se uvede obvezno cepljenje. Ker potem poti nazaj več ni. Vsak se naj odloči prostovoljno da ali ne.
Janez0606b
31. 07. 2020 15.15
+13
Ne bo obveznega cepljenja, ne upajo, k bodo dobili revolucijo.
Quatflow
31. 07. 2020 16.15
-8
Citiram: “Glede na to da je Bog vsemogočen, je moral vedeti, da bo človek to svobodno voljo zlorabil. Ampak je vseeno dal človeku svobodno voljo iz ljubezni, saj bi brez svobodne volje človek bil v naprej programiran za svoje življenje.” Bog tako ljubi ljudi, da je poslal edinega sina na Zemljo, ki se je pustil krizati, razmrcvariti in trpeti za svoje ljudi, da premaga Satana in nase nepopolnosti in grehe. Po naravi smo ljudje lahko zelo samovoljni, sebicni, manipulativni, laznjivi, skratka gresni posamezniki. In tega nas je Jezus prisel odresit.
antilevi?ar
31. 07. 2020 17.10
-1
Kar nekaj. Kje imamo jezusove knjige? Nikjer. Kdo je to prenašal naprej,.Peter. Koliko vemo je Jezus bil zelot Che gevara tistega časa, upornik proti Rimu. Ljubezen do drugega in nastavljanje drugih lic se vidi, ko sekta svoje lastne pripadnike pokonča, če se ne držijo pravil, da celotno bogatstvo da v roke vodji sekte. Pod rokami Petra je umrlo mnogo "otrok cvetja" in "peace brothers". Berite biblijo, ne samo poslušat tolmačenje, ki mislijo, da so edini merodajni da tolmačijo RKC.
sapipinofera
31. 07. 2020 18.17
Zgleda, da Jezusu ni uspelo dokončati tega zaradi česar je prišel na zemljo. Kaj pa zdaj? Ali bo prišel ponovno ali kaj drugega? Če je bog vsemogočen in ljubi ljudi zakaj potem ne uniči tega virusa?
Common_sense
31. 07. 2020 15.00
+16
Ja seveda. Najprej nam raztrosijo virus po celem svetu, ga pahnejo v nesluteno krizo, sedaj pa bi nam prodajali še cepivo. China no more.
Janez0606b
31. 07. 2020 15.17
+15
China? 🤣🤣🤣🤣 Made by kill Gates dragi.
ALI-S
31. 07. 2020 14.47
-12
kitajska hahahaha... butli levaki ste izšolali kitajce in savdijce... in evo tu vam zahvala....
Alpha23
31. 07. 2020 14.43
+10
to je politika...ljudje, ki se ukvarjajo s tem pa sodelujejo...👌
GospodT
31. 07. 2020 14.39
+26
Enkrat drugo leto bomo videli, če je cepivo varno in učinkovito, ampak vi se kar cepite, ker cepivo je varno in učinkovito. :) Za dol past.
123maradona
31. 07. 2020 15.04
-7
GospodT, cepljenje ali izolacija ( nekaj let zapora). Da vidim nasmeh na licu?
Janez0606b
31. 07. 2020 15.16
+14
Sila ja sam potem tudi vi ne boste več živeli v mirni lepi Sloveniji, prej Afganistanu, so stvari ki so večje od smrti.
antilevi?ar
31. 07. 2020 17.12
Če želijo imeti v sloveniji Beirut,.ga bodo pač imeli.
Wahl
31. 07. 2020 14.38
+6
Samo, da ne bomo doživeli tamiflu buma....
Christi Miles
31. 07. 2020 14.36
+12
"Že tako smo vodilni na svetu pri razvoju cepiv, na razpolago imamo najboljše raziskovalce", pravijo Kitajci. Seveda so, če pa vsako stvar ukradejo ali pa kopirajo
Janez0606b
31. 07. 2020 14.53
+18
V bistvu si je sam zahod kriv zato, kaj je pa selil proizvodnje dol, se en dokaz kako elitam dol visi za vas, ampak večina se kr ne dojame, poglej koliko je komentarjev k so levi pa desni v igri, bolano. Kitajci niso nikogar prisilili, da jim je cele firme pa tehnologijo selil dol😁 že bil kdaj na Kitajskem ofca k si tok brihten, vsaj delaš z njimi😁no jst sm deset let.
antilevi?ar
31. 07. 2020 17.14
+4
Ne drži,.Vsako leto izšolajo za 1.000.000 inžinirjev. Ti da to mislit? Kje so še ostali strokovnjaki. Ko si dajo cilj predse ga dosežejo, mi bi pa z 5 znanstveniki prodrli v svet,.se hecate?
majsta
31. 07. 2020 14.33
+8
rešitelj al diktator !!?? ti dve stvari se prepletata
majsta
31. 07. 2020 14.54
+4
skozi celotno zgodovino. Zdaj smo na prelomni točki človeštva
proofreader
31. 07. 2020 14.27
+12
Američani so itak že vsem vdrli in pokradli, kar se je dalo.
NPC24urrr
31. 07. 2020 14.20
+16
Farma lobiji so zlo clovestva. Ima kdo odgovor na moje vprasanje zakaj Bill Gates ni v zaporu, ker je ogromno paraliziranih otrok v Indiji zaradi njegovega dobrega "dela" ?
mjda12
31. 07. 2020 14.12
-4
Kdor bo izdal cepivo bo bilionar😉
Wahl
31. 07. 2020 14.36
+6