Tujina

Spodnji dom britanskega parlament zavrnil dopolnila k zakonu o brexitu

London, 22. 01. 2020 22.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spodnji dom britanskega parlamenta je zavrnil dopolnila, ki jih je k predlogu zakona o izstopu Velike Britanije iz EU sprejela lordska zbornica. Premier Boris Johnson je nakazal, da ne bo pristal na nobene spremembe predloga zakona o brexitu, v skladu s katerim bo Velika Britanija iz unije izstopila čez devet dni.

Za nasprotnike brexita je leto izstopa iz Unije "grozljivo".
Za nasprotnike brexita je leto izstopa iz Unije "grozljivo". FOTO: AP

Predlog zakona med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji po brexitu. Poleg tega onemogoča podaljšanje prehodnega obdobja, ki se bo v skladu s trenutnimi načrti končalo konec leta 2020. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgornji dom britanskega parlamenta je v torek k predlogu sprejel pet dopolnil. Eno od njih bi vsem državljanom članic EU, ki bi bili upravičeni do tega, avtomatično omogočilo pravico do bivanja v Združenem kraljestvu po brexitu, tako da jim sploh ne bi bilo treba vlagati vloge na notranjem ministrstvu. V skladu z dopolnilom bi prejeli tudi fizični dokaz o svojih pravicah.

Drugo dopolnilo bi tudi po britanskem izstopu omogočalo združitev otrok beguncev z družino v Združenem kraljestvu. Dve spreminjata določila glede odločanja o neupoštevanju sodb sodišča EU s strani britanskih sodišč. Peto dopolnilo pa bi Walesu in Škotski omogočilo, da bi imela besedo pri pogajanjih o prihodnjih odnosih z EU.

Vlada je ob sprejetju amandmajev v lordski zbornici izrazila razočaranje in napovedala, da bo skušala vsa dopolnila v spodnjem domu odpraviti. To se je danes tudi zgodilo, saj imajo v poslanski zbornici vladajoči konservativci absolutno večino.

Britanski parlament je nato danes potrdil zakon o brexitu. Potem, ko je predlog zakona dobil podporo v spodnjem domu, so zanj glasovali tudi v zgornjem domu, kar pomeni, da so na koncu lordi popustili. Da bo zakon začel veljati, ga bo morala podpisati še britanska kraljica Elizabeta II.

Celoten postopek se bo predvidoma zaključil pred 31. januarjem, ko naj bi Velika Britanija po treh preložitvah brexita vendarle zapustila EU z dogovorom. Nato bo sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem bosta morala Bruselj in London doseči dogovor o prihodnjih odnosih. To obdobje je sicer možno enkrat podaljšati za eno ali dve leti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
23. 01. 2020 09.19
+1
Na zahodni meji Španije in Portugalske bodo tudi začeli za 9 dni žično ograjo postavljati?
Gorazd Petek
23. 01. 2020 09.00
-2
Kaka finančna poravnava? Nobenga drnarja EU. In ne nazadnj pognat večino tistih iz EU,ki so bili proti Brexitu nazaj domov.
Nimasmisla
23. 01. 2020 08.26
-4
končno grejo hvala bogu ti leon pa začni pakirati kovčke
Uporabnik740916
23. 01. 2020 08.14
-1
Začetek konca EU. Kmalu se bomo mi selili v Venezuelo.
Razumnež
23. 01. 2020 08.07
-3
Ajde britanci zdaj pa dost.... SPELTE SE ŽE ENKRAT !!!