Tujina

Preobrat: Prigožin plačancem, ki so bili na poti v Moskvo, ukazal umik

Moskva, 24. 06. 2023 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.B., STA, M.S.
Komentarji
0

Napetosti med Kremljem in poveljnikom Wagnerjevih sil so dosegle vrh. Jevgenij Prigožin je s svojimi plačanci zavzel več vojaških objektov v ruskem mestu Rostov na Donu, nato pa so se odpravili na pot proti Moskvi. V prestolnici so razglasili protiteroristično operacijo, tamkajšnji župan pa je prebivalce pozval, naj ostanejo doma. Vodja plačancev je po napetem dnevu sporočil, da se njegovi borci vračajo v svoje baze, da bi se "izognili prelivanju krvi". Pred tem je Belorusija sporočila, da je Prigožin po pogajanjih z Lukašenkom pristal na umik Wagnerjevih sil. Te so prav tako zapustile poveljstvo ruske vojske v Rostovu, ki so ga zasedle.

Po celem dnevu napetosti je vodja skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin na Telegramu sporočil, da bo ustavil pohod Wagnerjevih sil proti Moskvi. Potrdil je, da se borci vračajo v baze, da bi se izognili prelivanju krvi. 

"Skupino Wagner so želeli razpustiti. 23. junija smo se odpravili na Marš Pravice. V enem dnevu smo slabih 200 kilometrov od Moskve. V tem času nismo prelili niti kapljice naše krvi. Zdaj je trenutek, ko se lahko prelije kri. Zavedajoč se odgovornosti, da bo prelita ruska kri, obračamo naše konvoje in odhajamo v nasprotno smer, v naše tabore, po načrtu," je v izjavi dejal Prigožin. 

Iz urada beloruskega predsednika so pred tem sporočili, da je Aleksander Lukašenko govoril s Prigožinom in da se je slednji strinjal s potrebo po deeskalaciji razmer v Rusiji. "Prigožin je sprejel Lukašenkov predlog o ustavitvi gibanja Wagnerja na ruskem ozemlju in o nadaljnjih korakih za deeskalacijo napetosti," poroča Rossiya 24.

Kot poroča BBC, so pogajanja s Prigožinom, ki jih je odobril Putin, trajala cel dan. Kot del sporazuma bodo Wagnerjevi plačanci prejeli varnostno jamstvo. Iz Kremlja so kasneje sporočili, da skupine Wagner ne bodo kazensko preganjali, Prigožin pa bo odšel v Belorusijo. 

Prigožinovi vojaki so se začeli umikati tudi iz Rostova na Donu. Reporter AFP v mestu je videl, kako so tank, več tovornjakov in več manjših kombijev z Wagnerjevimi plačanci zapustili tamkajšnje objekte ruske vojske, ki so jih pred tem danes zasedli. Oblasti v ruski regiji Lipeck pa so medtem začele odpravljati omejitve, ki so jih uvedle, potem ko so sile Wagnerja na poti proti Moskvi tja vkorakale. "Začenjamo odpravljati omejitve, ki smo jih uvedli danes," je na Telegramu sporočil guverner regije Igor Artamonov.

John Herbst, nekdanji ameriški veleposlanik v Ukrajini, je za BBC dejal, da si težko predstavlja, da se bo kriza v Rusiji zdaj ustavila. Ni jasno, kako se bodo stvari odvijale, sam pa meni, da se Prigožin ne namerava podrediti ministrstvu za obrambo. Ta trenutek bi lahko pomenil tudi premor pred morebitno novo eskalacijo v prihodnje, je še ocenil.

Zelenski: Danes je svet videl, da šefi Rusije ne nadzorujejo ničesar

Na umik Wagnerja se je že odzval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Danes je dan, ko zagotovo ne bi smelo biti tišine. In vsekakor potrebujemo vodstvo. Danes je svet videl, da šefi Rusije ne nadzorujejo ničesar. Prav ničesar. Popoln kaos. Popolna odsotnost kakršne koli predvidljivosti. In dogaja se na ruskem ozemlju, ki je nabito z orožjem."

Zelenski je dodal, da so danes "vsi ruski banditi, plačanci in oligarhi" videli, kako enostavno je zavzeti ruska mesta. Zahodne države je znova pozval, naj podprejo Ukrajino in ji z letali in orožjem pomagajo "zaščititi Evropo".

Nato je prešel iz ukrajinščine v ruščino in dejal: "Človek iz Kremlja se očitno zelo boji in se verjetno nekje skriva. Prepričan sem, da ni več v Moskvi."

Wagner zavzel vojaške objekte v Rostovu

Wagnerjeve sile so dopoldan iz mesta Rostov na Donu, kjer so zavzele vojaške objekte, začele pot proti Moskvi. Okoli 11. ure dopoldan so se na družbenih omrežjih pojavile informacije, da se poveljnik plačancev Jevgenij Prigožin s svojimi enotami nahaja v mestu Voronež. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekoliko kasneje so se pojavile prav tako nepreverjene informacije, da se po mestu vozi vojaški konvoj, a je regionalni guverner Aleksander Guzev to zavrnil. Dodal pa je, da ruske oborožene sile v Voronežu "v okviru protiteroristične operacije izvajajo potrebne bojne akcije".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato naj bi se v Voronežu začeli ruski napadi iz zraka, poročata Reuters in Guardian. Ob tem naj bi ruska vojska zadela skladišče nafte, ki je zagorelo. Prigožin je napade na svojem profilu na Telegramu označil za "začetek državljanske vojne".  Rusko letalo naj bi ciljalo na Wagnerjev konvoj, ti pa naj bi v odgovor sestrelili rusko vojaško letalo AN-76.

Vojaški konvoj skupine Wagner so ruski vojaški helikopterji napadli na avtocesti M-4 pri Voronežu, piše Reuters.

Prigožin je kasneje potrdil, da ruska vojska strelja na njegove enote. Lokacije sicer ni navedel. "Streljali so na nas: najprej s topništvom, nato pa iz helikopterjev," je Prigožin zapisal v sporočilu na Telegramu.

Wagner v Rostovu
Wagner v Rostovu FOTO: Profimedia

Wagner v Lipecku

Po navedbah tamkajšnjih oblasti so sile skupine Wagner nato vstopile v rusko regijo Lipeck, ki se nahaja približno 400 kilometrov južno od Moskve. "Elementi Wagnerja se "pomikajo na ozemlje regije Lipeck," je na Telegramu dejal regionalni guverner Igor Artamonov in dodal, da oblasti izvajajo vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalstva.

Guverner regije Kaluga, ki meji na zvezno območje mesta Moskva, je dejal, da bo promet po cestah v regiji omejen. "Prosimo, da se vzdržite potovanj z osebnimi vozili po teh cestah, razen če je res potrebno," je zapisal Vladislav Shapsha na Telegramu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Moskvi v ponedeljek dela prost dan

Po poročanju ruskega časopisa Vedomosti naj bi ruski vojaki na obrobju Moskve prešli v obrambne položaje, okoli prestolnice pa začeli kopati jarke. 

Župan Moskve Sergej Sobjanin je na Telegramu sporočil, da so v prestolnici razglasili protiteroristično operacijo in da bo v ponedeljek dela prost dan, da bi "minimizirali tveganja". Moskovčane je pozval, naj se v največji možni meri vzdržijo potovanj po mestu. "Mestne službe so v visoki pripravljenosti," je dejal.

Sobjanin je še priznal, da so razmere težke in da obstaja verjetnost zaprtja nekaterih cest in sosesk za promet. Razglasitev protiteroristične operacije daje organom številna posebna pooblastila, kot so omejitev gibanja ljudi in prometa, spremljanje ali omejevanje komunikacije, pravica do preiskave oseb ali vozil in po potrebi evakuacija prebivalstva. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako se je začelo: zgodaj zjutraj iz Ukrajine do Rostova na Donu

Zaradi večmesečnih kritik ruske vojske, vlade in njenega načina upravljanja z vojno v Ukrajini se je Kremelj odločil, da bo proti šefu plačancev Wagner Jevgeniju Prigožinu sprožil preiskavo. A to je bila kaplja čez rob za šefa Wagnerjevih plačancev, ki je zato začel oboroženi upor. Ob tem je zatrjeval, da so ruske sile v preteklosti namerno obstreljevale njegove plačance, ukazi naj bi prišli z vrha ruskega poveljstva. 

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin FOTO: AP

Prigožin je tako včeraj zvečer na komunikacijskem omrežju Telegram objavil videoposnetek, v njem pa dejal, da je treba "zlobne ruske sile ustaviti". Iz Ukrajine se je takoj odpravil proti mestu Rostov na Donu, ki se nahaja približno 100 kilometrov od Ukrajine. Tam je tudi sedež ruskega poveljstva za jug države in od koder nadzirajo vojno v Ukrajini. Prigožin naj bi Kremlju tudi dejal, da bo "uničil vsakogar, ki mu bo prečkal pot", poroča BBC.  

"To ni vojaški udar, ampak pohod pravice. Naša dejanja na noben način ne motijo vojakov," naj bi še zatrjeval vodja Wagnerjevih plačancev. 

Pod njegovim poveljstvom naj bi delovalo 25.000 vojakov, ki da so pripravljeni tudi umreti.

Prigožin je s svojo skupino plačancev okoli 3. ure zjutraj dosegel center ruskega vojaškega poveljstva v Rostovu in zavzel več vladnih stavb. Med drugim tudi vojaški štab. Pojavil se je namreč videoposnetek, na katerem sedi med dvema generaloma. Posnetki na lokalnih kanalih Telegram prikazujejo oborožene Wagnerjeve sile, ki obkrožajo tudi policijsko stavbo v Rostovu, poroča Reuters. Verodostojnosti posnetkov ni mogoče preveriti.

Rusija je zato Prigožina obtožila oboroženega upora, za kar je zagrožena zaporna kazen 20 let. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že v petek je vodja Wagnerja, ki že dlje časa kritizira rusko vojsko, izjavil, da bodo njegove sile kaznovale Šojguja, in pozval rusko vojsko, naj se ne upira.

Novi zračni napadi nad Ukrajino

Rusija je ponoči sprožila nov val zračnih napadov na Ukrajino, ti pa so glede na navedbe tamkajšnjih oblasti povzročili škodo, vsaj dva človeka sta bila ranjena. Na napade so po mestih v državi pred tem opozarjale sirene.

V mestu Dnipro v osrednjem delu Ukrajine je bilo po besedah župana Borisa Filatova več hiš popolnoma uničenih, zaradi ene od eksplozij naj bi nastal ogromen krater.

Ruski zračni napadi na Kijev (iz arhiva)
Ruski zračni napadi na Kijev (iz arhiva) FOTO: AP

Zračna obramba je zaznala in uničila več kot 20 raket tudi v zračnem prostoru nad Kijevom, je sporočil Sergij Popko, vodja kijevske vojaške uprave. Ostanki raket so med drugim padli na 24-nadstropno poslopje, kjer je zagorelo. Najmanj dva človeka sta bila poškodovana, je dodal.

V drugem največjem mestu v Ukrajini, Harkovu, je bil v napadu uničen plinovod. Izbruhnil je tudi požar, a ranjenih ni bilo, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinjegubov.

Ukrajinske zračne sile so pred tem poročale tudi o ruskih raketah, usmerjenim proti severnima regijama Sumi in Poltava.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja