Tujina

Športne legende, ki so umrle v strmoglavljenjih

Ljubljana, 26. 01. 2020 21.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je svet pretresla vest, da je v helikopterski nesreči v Calabasasu umrl 41-letni košarkarski zvezdnik Kobe Bryant, smo se spomnili še na druge športne legende, ki so v podobnih tragičnih nesrečah prezgodaj izgubile življenja.

Oktobra 2018 je v Veliki Britaniji, tik ob stadionu King Power, strmoglavil helikopter karizmatičnega tajskega milijarderja in predsednika nogometnega kluba Leicester City Vichaija Srivaddhanaprabheja.

Helikopter je malo po vzletu z zelenice zaradi težav z motorjem strmoglavil na parkirišče in končal v plamenih. Umrli so 60-letni predsednik, poleg njega pa dva njegova sodelavca Nursara Suknami in Kaveporn Punpare, pilot Eric Swaffer in kopilotka Izabela Roza Lechowicz.

Leicester helikopter
Leicester helikopter FOTO: AP

Leta 2007 je v podobni nesreči na Škotskem umrl 39-letni nekdanji svetovni prvak v reliju Colin McRae. Ker je helikopter po strmoglavljenju zgorel, policija takoj po nesreči na zaraščenem in težko dostopnem terenu ni mogla uradno potrditi identitete žrtev. Nekaj ur po nesreči je McRaejev agent potrdil, da je bil dirkač v helikopterju in da je tudi sam pilotiral plovilo. Na krovu letala so bili v času strmoglavljenja še Colinov 5-letni sin Johnny in njegova dva prijatelja. Nesreče ni preživel nihče.

Colin McRae
Colin McRae FOTO: Reuters

Ravno pred nekaj dnevi pa je minilo leto dni, odkar se je zaradi letalske nesreče v črnino ovil nogometni svet. Letalo Emiliana Sale, nogometaša, ki bi moral postati najdražja okrepitev v klubski zgodovini Cardiff Cityja, je letelo iz francoskega Nantesa v Cardiff, nato pa izginilo v Rokavskem prelivu. Šele po nekaj dneh iskanja so preiskovalci našli razbitine. Nesreče ni preživel niti pilot Dave Ibbotson.

Za nesrečo naj bi bila kriva izpostavljenost ogljikovemu monoksidu. Obdukcija je tako pokazala, da naj bi bil Argentinec mrtev, še preden je letalo udarilo ob morsko gladino, v njegovem telesu so namreč našli velike količine strupenega plina. V pilotski kabini je bil plinu izpostavljen tudi pilot, kar bi lahko vplivalo na njegovo sposobnost vožnje.

Razbitine letala, na katerem je bil Sala.
Razbitine letala, na katerem je bil Sala. FOTO: Air Accidents Investigation Branch

Novembra 2016 pa je blizu Medellina v Kolumbiji strmoglavilo letalo, s katerim je upravljala letalska družba LaMia. Umrlo je 71 ljudi, med njimi so bili večinoma člani nogometne ekipe Chapecoense Real, ki so potovali na finalno tekmo južnoameriškega pokala v Medellin.

Uradna preiskava kolumbijskih aviacijskih oblasti je pokazala, da je bil za nesrečo kriv človeški faktor. Ne samo, da letalo ni imelo dovolj goriva, dovoljeno težo je presegalo za skoraj 400 kilogramov in ni imelo dovoljenja, da leti na višini, na kateri je letelo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

golmano
27. 01. 2020 15.35
+3
Mogoče za novinarja ni bil športna legenda, zame in še za nekatere pa sigurno. V nesreči s helikopterjem med oskrbovanje gorske koče je umrl tudi svetovni prvak v Reb Bull Air Race Hannes Arch.
dejannovak
27. 01. 2020 09.11
+3
Sožalje. Smrt ne izbira. Ji pa človek lahko ponudi več možnosti. Žrtve iz tega članka so bili bogataši in so si kupili drage, očitno lahko tudi nevarne igrače. Sosedov Frenčk in Janko vsak dan preživita veliko časa v bufetu. Tudi po 20 pirih ne bosta strmoglavila, vsaj usodno ne, tudi če se malo zvrneta po tleh. In če že pilotirata, dlje od vožnje kombija brez izpita ne prideta. Ni vse v denarju, itd....
flojdi
27. 01. 2020 15.30
-5
.sj . mar bi šli peš . / sam mal več časa bi blo/šlo
AM88
27. 01. 2020 08.32
+25
Res skoda vsake zrtve, ki premine na nenaraven nacin, kot so nesrece in umori. Ampak je komu mar za tiste otroke v Siriji, civile v vojnah. Vazn da se smrt znanih siri vsepovsod. A ne vidite da smo vsi enaki....
Lillija123
27. 01. 2020 08.08
-15
Ni bilo nakljucno..