Tujina

'Sprejeti 'ruski zakon' v Gruziji je korak v napačno smer'

Tbilisi, 15. 05. 2024 13.21 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

EU in zveza Nato sta posvarili Gruzijo, da se s sprejetjem zakona o tujem vplivu oddaljuje od njiju. Nato je zakon označil za korak v napačno smer, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je Tbilisi pozval, naj ga umakne. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk pa je izrazil obžalovanje ob sprejetju zakona.

"Sprejetje tega zakona negativno vpliva na napredek Gruzije na poti v EU," je v skupni izjavi z evropskim komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem izpostavil Borrell. Ob tem je pozval gruzijske oblasti, naj umaknejo zakon, ki nevladne organizacije, financirane iz tujine, označuje kot tuje agente. Gruzijski parlament je sporni zakon sprejel v torek.

Protest v Tbilisiju zaradi sprejetja zakona
Protest v Tbilisiju zaradi sprejetja zakona FOTO: AP

Zakon po besedah Borrella ni v skladu s temeljnimi normami in vrednotami EU, saj bo spodkopal delo civilne družbe in neodvisnih medijev. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije je ob tem zagotovil, da je EU pripravljena še naprej podpirati Gruzijce, ki si prizadevajo za evropsko prihodnost.

Borrell je še poudaril, da EU podpira gruzijsko ljudstvo, njegovo odločitev za demokracijo in prihodnost Gruzije v EU. Opozoril je tudi, da so zastraševanje, grožnje in fizični napadi na civilne akterje, politike, novinarje in njihove družine nesprejemljivi in da morajo gruzijske oblasti ta dejanja preiskati.

V Bruslju so že pred sprejetjem zakona opozorili, da bo potrditev Gruzijo ovirala na njeni poti v EU.

Tudi Nato je danes opozoril Gruzijo, da je sprejetje novega zakona korak v napačno smer, stran od evropskega in evroatlantskega povezovanja. "Gruzijo pozivamo, naj spremeni smer in spoštuje pravico do mirnih protestov," je na družbenem omrežju X še zapisala tiskovna predstavnica zavezništva Farah Dakhlallah.

"Oblasti in poslanci so se odločili, da ne bodo upoštevali številnih opozoril zagovornikov človekovih pravic in organizacij civilne družbe. Posledice za pravice do svobode izražanja in združevanja v Gruziji so zdaj žal velike," pa je poudaril visoki komisar ZN za človekove pravice Türk.

ZDA so že v torek sporočile, da bodo zaradi "zakona v ruskem slogu" morale znova razmisliti o odnosih z Gruzijo.

V skladu z zakonom, ki se zgleduje po ruski zakonodaji, se bodo morale nevladne organizacije, ki prejemajo 20 ali več odstotkov prihodkov iz tujine, registrirati kot delujoče pod tujim vplivom. Zaradi zakona v zakavkaški državi od začetka aprila potekajo množični protivladni protesti. Protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU.

Vlada v Tbilisiju po drugi strani trdi, da želi z zakonom zagotoviti večjo preglednost pri financiranju nevladnih organizacij iz tujine. Zagotavlja, da zakon ne predvideva kazenske odgovornosti, temveč le globe v primeru, ko organizacija ne bi hotela razkriti izvora sredstev.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, ki je proevropsko usmerjena in v sporu z vlado, naj bi na zakon vložila veto, vendar vladajoča stranka Gruzijske sanje vztraja, da ima dovolj glasov, da jo preglasuje.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleš Hartner
15. 05. 2024 17.55
+1
Tudi za nas bi bilo dobro, če bi prepovedali iz tujine financirane nevladne organizacije. Ampak pri nas se to ne more zgoditi, pri nas nevladne organizacije vladajo.
rdeča petokraka
15. 05. 2024 17.01
+4
Čestitke Gruziji ! Le pokončno naprej !
nebel
15. 05. 2024 16.45
+6
Gruzija se ogiba usodi Ukrajine. Nekaj pa že morajo delati prav. Zase, ne za EU.
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2024 16.39
-7
Če ne bi sprejeli tega zakona, bi putler hitro sprožil novo "specijalno vojno operacijo". Tip ne prenese, da se ljudje odločajo brez, da vprašajo njega.
CRNALUKNJA
15. 05. 2024 19.33
+2
nestabilen
15. 05. 2024 15.35
+5
Kje pa pise da mora Gruzija v EU ?? Zakaj pa ne v BRICKs ??
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2024 16.38
-4
Kje pa piše, da morajo tja, kamor ti rečeš? Zakaj pa se ne bi smeli sami odločiti?
trdovrat
15. 05. 2024 14.44
+0
Vse dobro Gruziji na nadaljni poti! To je bil šele prvi korak v izogib oranžni revoluciji, vzpodbujeni s strani svetovnih psihopatov!SMRT FAŠIZMU
CRNALUKNJA
15. 05. 2024 14.14
+4
Bravo Gruzija, ne pustite se manipulirati od strani zahodnih hord zla...
Razumnež
15. 05. 2024 13.48
-2
Nimaš kaj.... sosedje Rusije. Izgleda, da bo kmalu tudi tam Putin našel neke neonaciste in izvedel "vojaško posredovanje". Upam, da vseeno narod zmaga in se znebijo prodanih politikov, kot so se npr. ukrajinci Janukovića. Vseeno pa bodo imeli težke čase.
tirolec
15. 05. 2024 14.20
-2