Tujina

Spremembe v nekaterih hrvaških šolah? 'Vstanejo in hodijo spat s telefoni'

Split, 31. 08. 2023 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S ponovnim odprtjem šol se na Hrvaškem sprašujejo, kako bi lahko izboljšali učno izkušnjo za osnovnošolce. Ob tem se je v Splitsko-dalmatinski županiji porodila ideja o prepovedi uporabe telefonov med poukom. Učitelji namreč opažajo, da mobilni telefoni pri otrocih povzročajo zelo hudo zasvojenost, opozorila pa ne zaležejo več.

Otroci danes odraščajo z mobilnimi telefoni. Na njih se shranjujejo družinske fotografije, nato prek malih zaslonov gledajo risanke, igrajo prve igrice. Mnogi starši pa se ob tem ne zavedajo, da so zaradi še razvijajočih se možganov posebej občutljivi in hitro padejo v hudo zasvojenost. To opažajo tudi učiteljice in učitelji v (hrvaških) osnovnih šolah. V Splitsko-dalmatinski županiji se bodo prav zaradi tega v naslednji polovici meseca odločali, ali bi bilo pametno njihovo uporabo v šolskih prostorih popolnoma prepovedati.

Zaradi zasvojenosti otrok bi v hrvaških šolah prepovedali mobilne telefone.
Zaradi zasvojenosti otrok bi v hrvaških šolah prepovedali mobilne telefone. FOTO: Shutterstock

Strokovnjaki so se že sestali na strokovnem srečanju v Splitu, kjer so izpostavili tudi več zgodb otrok in boja z zasvojenostjo. "10-letni otrok je podrl celo stanovanje, ker so mu vzeli mobilni telefon," je opisala Marija Tešija iz Centra za pomoč skupnosti. Dodala je, da se otroci na uporabo mobilnih telefonov najhitreje navadijo ob igranju videoiger. "Po urah iger so možgani tako nasičeni, da nimajo več volje početi ničesar drugega. Otrok postane anksiozen, celo depresiven," opisuje.

Psihiater Željko Ključević je izpostavil tudi vpliv iger na kratkoročni spomin, urnik spanja in prehranjevanja. "Tudi najstniki vstanejo in hodijo spat s telefoni. Potem je tu še norčevanje in zbadanje, ki prav tako vplivata na počutje," je dodal. Psihične bolečine pa vodijo tudi v samopoškodovanje. 

Vse to so razlogi, ki so pri združenju ravnateljev in strokovnjakih sprožili pomisleke, če je uporaba osebnih pametnih naprav v šolah sploh smiselna. Dekleta na primer med odmori, pa tudi poukom, primerjajo svoje fotografije, se norčujejo iz podob drugih in komentirajo njihov videz. Med poukom tudi snemajo vse mogoče stvari.

Ob tem pa ravnatelji in strokovnjaki pozivajo tudi starše, naj spremljajo uporabo pametnih naprav pri svojih otrocih. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rato
31. 08. 2023 16.53
+2
Prej ni bilo telefonov v šolah in so se učenci v šoli učili, pogovarjali z vrstniki in tako vzdrževali zdrav odnos v družbi. Za nujne primere pa obstaja telefon v zbornici in nobeden vam ne bo prepovedal uporabe samo lepo je treba vprašati.🤔
Ramzess
31. 08. 2023 16.20
Omejevanje že, prepoved ne, kaj če potrebovali telefone, česa se v šoli bojijo.
Svobo-ne
31. 08. 2023 12.35
+5
Saj to je samoumevno da mularija ne sme imeti telefona med poukom ,starse ki se ne strinjajo pa poslati na obvezno preuzgojo in čiščenje možganov.
_Heisenberg_
31. 08. 2023 12.30
Telefoni so postal odvisnost otrok. Noro, kam smo prisli. Pred zacetkom pouka bi jih moral ucenci oddat v kaksno kosarico pred uciteljico, da se vidi. Samo kljub temu bi se nasli primeri, ko bi v te kosarice vrgli telefone, ki so "neuporabni", medtem, ko bi imel pri sebi svojega pravega.
je še kdo pošten
31. 08. 2023 12.25
naj ga pri nas prepovejo še učiteljem .... posebej športne vzgoje... ti potem najbolj stokajo, da so otroci leni....
Pajo_36
31. 08. 2023 10.54
+3
Pametno, mulcem se da itak telefone da dajo mir, ane sončki sindikat? bog ne daj de ne pokliče po vsaki uri mat, kaj je blo pr slovenščini. Hrvaška naj pa raje skensla verouk v šolah, predlog je bil več ur informatike, ampak ker so bolj papšeki od vatikana ni šlo. Bog ne daj da mulca dol ne vpišeš k verouku, je ista zgodba ko v Kraljevini YU, katoliška cerkev vlada tam. bruh res
Svobo-ne
31. 08. 2023 12.31
+0
Priporoči jim predmet samoupravljanje s temelji marxizma kot smo ga imeli mi pod smrdljivim komunizmom !
Pajo_36
31. 08. 2023 13.21
+2
nobenega marksizma trapastega nisem omenjal, ampak da grejo korak s časom, ne pa da so v učilnicah obešeni križi in ljudje izgubljajo čas z učenjem budalaštim za katere nimamo dokaza da sploh obstajajo. ali informatika ali druga znanost, ne pa da se uči kaj se je zgodilo za veliko noč.
shift
31. 08. 2023 10.26
+12
hvalabogu se je problem prepoznal in se odločajo ukrepi. ja, problem je pri vseh od najstnikov do 50letnikov. edino stare mame in očetje ki tako ali tako ne vejo s tem ravnati nimajo telefonov v rokah. ampak hej, nekje je treba začet. starejše je težko prevzogojiti (ker se vsak sklicuje na neke pravice in potrebe in nujnosti ipd, pa čeprav je samo gledanje kakšne akcije ponujajo za nove čevlje). starejši smo tudi problem se strinjam. tudi jaz - ko ne vem kaj bi sam s sabo pa vzamem telefon v roke...če pa razširimo probmelatiko vzgoje in življenja v današnjih časih lahko rečemo da je ogromno izzivov kako se spoprijeti z raznoraznimi bombandiranji - ni tukaj samo telefon. ampak to je že preobširna debata za tukaj.
shift
31. 08. 2023 10.29
+9
pa še to: mislim da ne potrebujemo strokovnjakov, da vidimo, da se velika večina staršev takoj strinja za prepoved. Seveda bo tistih nekaj staršev, ki otrokom silijo telefon v roke gotovo začelo z raznoraznimi peticijami in podpisi...to je za pričakovat, ampak večina staršev bo kar zadovoljnih,.
jaz77
31. 08. 2023 10.09
+12
Resitev je namestitev motilcev signala v vseh solah, samo je vprasanje ali bi to prenesli tudi ucitelji.
Ramzess
31. 08. 2023 16.21
+0
Ne vem če je pametno, potem klici v sili ne bi mogoči.
Krneki 00
31. 08. 2023 09.54
-24
pametno.....sam kaj k bodo starši začeli komplicirat prej k otroc....kdo jim je pa dal telefon v roke.....
Krneki 00
31. 08. 2023 10.24
-12
veliko teh strašev je tukej ker so se prepoznali sem seveda dobil minuse hahha
Darko32
31. 08. 2023 09.51
+13
Tukaj vidimo en drugi problem in to je, da so starejši zabluzili in ne vedo več kaj je rpav in kaj narobe. Razne feministke pa povzročile še dodatno štalo z svojimi oslovskimi početji. Posledično smo dobili na balkanu to, kar opisuje članek. Potem je drugi problem, da ponudniki telekom storitev izsiljujejo mladino z sklepanjem pogodb. Kopa je potrebno plačevati pa so za vse krivi starši. Tukaj bi jaz naredil red tako, da bi določil pogoje poslovanja teh podjetij na področju zaščine mladih in mladoletnih oseb. Operater kateri ne ponuja nadzora in zaščite preko staršev ne sme prodajati takšnih paketov mladoletnim osebam in se mu omeji poslovanje. Tako ima recimo v Sloveniji rešen določeni operater. Otrok ima predplačniško kartico. Starši mu nalagajo denarna sredstva. Ima pa lahko neomejeno klicanje samo na eno številko. To določita starša in tudi starši lahko kličejo neomejeno na to številko. Potem pa lahko starši nakažejo na koncu meseca določeno količino prenosa podatkov. To določijo starši. Če porabi vse to starši vidijo in lahko nadzirajo delo. Tako delovanje je omejitev za igrice in drugo ampak samo za najnujneše sporazumevanje. To je edino pravilno pa ne zato, ker jaz tako pravim ampak ko prekoračiš porabo se ti zaklene vse in še vedno lahko kličeš tisto številko, ki jo imaš kot nastavljeno za klicanje. Če porabiš preveč podatkov pa se ti vse skupaj zaklene in basta. Zato pravim, da je ta verzija iz tehničnega vidika trenutno najbolj primerna. To, kar se sedaj doaja, da vsi buljijo v telefone in ko pa ga vprašaš ali lahko to ali ono naredi pa je že ogenj v strehi.
JApajaDAja
31. 08. 2023 10.04
+5
lahko omejiš uporabo telefona otroku, lahko imaš nadzor -pregled...nad vsebinami po katerih otrok brska...vse to omogoča "pametni telefon" !
Darko32
31. 08. 2023 10.10
+4
JApajaDAja Ni res, kar praviš. Smo preverili to in je pri določenih operaterjih nastal kar cel proces in se je kasneje zgodilo, da ni delovalo vse tako kot treba. Če misliš, da lahko zaklepaš določene vsebine je to res, vednar je že potrebno malo zanja in drugega. Sočasno pa je problem, da moraš paziti na zaščito. Zato pravim, da se omeji prenos podatkov tako, da s edoloči neka količina, kjer je to zelo dobra rešitev, sa se bo hudičevo razmišljalo da se skupna količina ne prekorači in zaklene.
JApajaDAja
31. 08. 2023 10.21
+1
ne trdim nekaj česar ne vem! vse se da-če se hoče in zna :-)
zlo?o
31. 08. 2023 10.28
+9
prvo morajo biti starši pametni ne telefon
bimmbolina
31. 08. 2023 10.33
+3
darko, jaz sem v osnovi kupila otrokom predplačniško kartico, brez mobilnih podatkov. Ko jim zmanjka sredstev (5€ za več kot 2 meseca), lahko naložim sredstva kar preko mojega telefona. Imajo pa naloženo tudi starševsko zaščito, kjer načeloma lahko jaz pogojujem katere vsebine (PEGI3, PEGI8, ...) lahko gledajo. Za vsako novo naloženo aplikacijo, jo moram sama prej odobrit. Lahko jim časovno omejim uporabo določenih aplikacij (recimo tik tok zgolj 15 minut dnevno). Prav tako se omeji časovno uporaba in pa kdaj se telefon odklene in zaklene. Čeprav, priznam sedaj med počitnicami je bilo vse skupaj bolj sproščeno, po dogovoru, ko je narejeno to in to, ko so zunaj določen čas, potem je čas za elektronske zadeve.
anjerd
31. 08. 2023 09.47
+10
starsi niso nič boljši
PomisliNaSonce
31. 08. 2023 09.45
+6
Prepozno. Bodo posledice
Krneki 00
31. 08. 2023 09.54
+5
vseeno....koleteralna škoda da se reši večino
JApajaDAja
31. 08. 2023 09.28
+22
sem za absolutno prepoved vnosa telefonov v učilnice-to je postala odvisnost, ki uničuje že 6,7 letnike....
mitja123123
31. 08. 2023 09.33
+15
JApajaDAja
31. 08. 2023 09.37
+8
dobro, naj jih deponirajo nekje v stavbi-po pouku sedaj otroci ne gredo domov na kosilo,,,,sedaj so treningi, tečaji, 100 in ena dejavnost...starši pa taxisti....
Darko32
31. 08. 2023 09.52
+5
To je edino pravilna poteza in bi jo marali dosledno izvajati.
sarmat22
31. 08. 2023 10.03
-2
Na zalost ali sreco sola nima pravice oziroma pravne podlage za kaj takega!
jaz77
31. 08. 2023 10.11
+4
Ima pa moznost namestitve signala. S tem pa dosezes da pametni telefon postane navaden kos ropotije.
zlo?o
31. 08. 2023 10.30
bimmbolina
31. 08. 2023 10.38
+3
V Oš, kamor hodijo moji otroci je že nekaj let prepoved uporabe mobitela v celotni šoli. Če učenca vidijo z njim, ga lahko učitelj tudi odvzame. Lahko ga imajo v torbi, če je karkoli nujnega lahko pokličejo domov (s tem, da se prej dogovorijo z učiteljico, da bodo klicali). Podpiram to in moji otroci se sploh ne upajo potegnit telefon iz torbe, medtem ko so v šoli. Ker vedo, da bi minilo nekaj časa, predno bi ga šla jaz iskat tja. In tudi ko gredo na raznorazne tabore, telefoni ostanejo doma. Vem, da zakonsko verjetno ne drži vode, a deluje pa.
Ramzess
31. 08. 2023 16.24
Mora biti moteče, ko nimaš stika z otrokom, in obratno. Če se kaj zgodi, žal ne boš vedela, dokler se kdo od spremljevalcev ne spomni da te obvesti.
2fast4
31. 08. 2023 09.24
+15
Prav bi bilo tako...
Fluxx
31. 08. 2023 09.23
-3
Kako bodo pa tiktokal?
Biker 333
31. 08. 2023 09.23
+19
Odlično. Otrok s telefonom je potuha staršem. Nikjer se več ne igrajo z njimi, samo še tipkajo na klopcah ali plažah.
BedicaEna
31. 08. 2023 09.11
+14
novodobna instazombijada
JApajaDAja
31. 08. 2023 09.45
+8
če bi se slo šol.minister malo pogovoril s stroko-pediatri,pedopsihologi...bi v slo tak ukrep že imeli-pod nujno!