Tujina

Dan po smrtonosnem napadu v Jeruzalemu streljal še 13-letnik

Neve Yaakov, 28. 01. 2023 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Vzhodnem Jeruzalemu pred sinagogo je pod streli Palestinca padlo sedem ljudi, med njimi 70-letna ženska, trije so ranjeni. Policija je 21-letnega napadalca ustrelila. Do napada je prišlo le dan po tem, ko je izraelska vojska v raciji na Zahodnem bregu ubila devet Palestincev. Iz palestinskega gibanja Hamas so sporočili, da je bil napad naraven odgovor na smrtonosno vojaško racijo, vendar odgovornosti za napad niso prevzeli. Aretiranih je bilo 42 ljudi. Medtem iz Vzhodnega Jeruzalema poročajo že o novem napadu, v katerem je 13-letnik ranil dva moška.

V Jeruzalemu je po sinočnjem smrtonosnem napadu bila danes zopet prelita kri. Moška, ki sta bila ranjena na območju Davidovega mesta, eden star 22 let in drugi 40 let, sta po navedbah policije oče in sin. Trinajstletnika, ki je po navedbah policije streljal in ranil dvojico, sta "nevtralizirala in ranila dva mimoidoča z dovoljenjem za orožje".

"To je znatno povečanje stopnje terorizma," je dejal tiskovni predstavnik izraelske policije Dean Elsdunne in dodal, da se "terorist" trenutno zdravi v bolnišnici. Kot odgovor na oba napada so oblasti na območje Jeruzalema namestile policiste iz protiteroristične enote, da bi se po potrebi takoj odzvali na izredne dogodke.

Kot smo poročali, je Palestinec začel streljati pred sinagogo, kjer so se zbrali prebivalci, da bi praznovali judovski šabat. Gre za najhujši napad na Izraelce v zadnjih nekaj letih, ki bo najverjetneje še povečal že tako prepogosto prelivanje krvi obeh narodov, poroča AP. 

Kot je sporočila izraelska reševalna služba Magen David Adom so pet oseb razglasili za mrtve na kraju dogodka – štiri moške in eno žensko. Kasneje so v bolnišnici potrdili smrt še dveh oseb, enega moškega in ene ženske. Med ranjenimi je pa tudi 15-letni fant, ki naj bi bil izven življenjske nevarnosti.

Strelec naj bi bil 21-letni prebivalec Vzhodnega Jeruzalema, po podatkih policije pa naj bi deloval sam. Po navedbah policije se je napad zgodil okoli 20.15 po lokalnem času na ulici Neve Jakov. Načelnik policije Jakov Šabtaj je dejal, da je strelec "začel streljati na vse, ki so mu bili na poti. Usedel se je v avto in streljal na mimoidoče z zelo kratke razdalje." Nato naj bi po njegovih besedah skušal zbežati s kraja dogodka, a mu to ni uspelo. 

Predsednik vlade Benjamin Netanjahu je dejal, da so uradniki opravili varnostno oceno in da se je odločil za takojšnje ukrepe. Dodal je, da bo Izrael ukrepal "odločno in mirno", ter javnost pozval, naj ne jemlje zakona v svoje roke in to raje prepusti pooblaščenim osebam. 

Aretirali naj bi 42 ljudi, je sporočila izraelska policija. Kot so pojasnili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, so med prijetimi sorodniki napadalca in prebivalci soseske, kjer je živel.

Napad se je zgodil dan po smrtonosni izraelski raciji v begunskem taborišču Jenin na okupiranem Zahodnem bregu. Devet Palestincev, med njimi starejša ženska, je bilo ubitih, potem ko je več deset izraelskih vojakov napadlo hišo, v kateri so bili po navedbah vojske domnevni borci, zaradi česar so več ur potekali hudi spopadi. V četrtek so izraelske sile v mestu al-Ram severno od Jeruzalema ustrelile tudi 22-letnega Palestinca.

Obrambni minister Joav Galant se je sestal z vodjo izraelske vojske in drugimi visokimi varnostnimi uradniki ter jim naročil, naj pomagajo policiji in okrepijo obrambo v bližini Jeruzalema in judovskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu. "Izraelska obrambna služba bo odločno ukrepala proti terorizmu ter prišla do vseh, ki so bili vpleteni v napad," je dejal Galant.

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je po napadu prizorišče obiskal in ljudem, ki so jezno skandirali, sporočil, da se "tako ne sme nadaljevati". Nekateri ljudje so skandirali v podporo Ben Gviru z besedami "ti si naš glas, mi te podpiramo".

V Gazi je tiskovni predstavnik vladajoče militantne skupine Hamas Hazem Kasem dejal, da je bil napad "maščevanje in naravni odgovor" na smrtonosno vojaško racijo v četrtek. Militantne skupine so sicer napad pohvalile, a odgovornosti za napad niso prevzele. Po napadu se je na Zahodnem bregu in v Gazi več deset Palestincev zbralo na ulicah, da bi proslavili napad v Jeruzalemu, slišati je bilo slavnostno streljanje ter hupanje avtomobilov.

Streljanje se je zgodilo ravno na dan spomina na holokavst, ko obeležujejo spomin na šest milijonov Judov in drugih žrtev, ki jih je nacistični režim v Nemčiji ubil v holokavstu.

Obsodbe napada prihajajo iz ZDA in EU

V zvezi z napadom so se oglasili tudi v Beli hiši in obsodili "ogabni teroristični napad" na sinagogo ter sporočili, da je ZDA izrazila polno podporo Izraelu, je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre. Enako se je odzvalo ameriško zunanje ministrstvo in najostreje obsodilo "teroristični napad", poroča CNN. 

"To je grozljivo," je dejal namestnik tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Vedant Patel. "Naše misli, molitve in sožalje so namenjeni vsem, ki so bili ubiti in ranjeni v tem gnusnem nasilnem dejanju." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri obsodbah napada niso odlašali niti Evropska unija, Francija in Združeno kraljestvo. "Zgrožen sem nad poročili o grozljivem napadu, ki se je zgodil nocoj v Neve Jakovu. Napad na vernike v sinagogi na dan erev šabat je še posebej grozljivo teroristično dejanje. Združeno kraljestvo stoji ob strani Izraelu," je na Twitterju zapisal Neil Wigan, britanski veleposlanik v Izraelu.

Veleposlanik EU v Izraelu Dimiter Čantov je obsodil "nesmiselno nasilje" in v svojem tvitu zapisal: "Teror ni nikoli rešitev." Francosko veleposlaništvo v Izraelu pa je na Twitterju zapisalo, da je incident "še toliko bolj sprevržen, ker je bil storjen na dan mednarodnega spomina na holokavst".

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je obsodil petkov smrtonosni napad, je povedal njegov tiskovni predstavnik.

"Še posebej grozno je, da se je napad zgodil na kraju čaščenja in prav na dan, ko obeležujemo mednarodni dan spomina na holokavst," je dejal. Guterres je izrazil tudi zaskrbljenost "zaradi trenutnega stopnjevanja nasilja v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih" ter vse pozval "k čim večji zadržanosti".

Odzval se je tudi naš predsednik vlade Robert Golob in ostro obsodil napad.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leta trajajoča nasprotja med dvema narodoma

Vzhodni Jeruzalem je pretežno palestinsko območje mesta, ki ga je Izrael zavzel leta 1967. Neve Jakov je versko judovsko naselje, ki ga Izrael šteje za sosesko svojega glavnega mesta. Izrael zahteva ves Jeruzalem za svojo prestolnico, Palestinci pa želijo Vzhodni Jeruzalem imeti za prestolnico svoje prihodnje države. 

Gaza po izraelskih napadih.
Gaza po izraelskih napadih. FOTO: Shutterstock

Pred petkovim streljanjem je bilo letos ubitih najmanj 30 Palestincev, palestinska uprava, ki ima na Zahodnem bregu omejena upravna pooblastila, pa je sporočila, da prekinja dogovor o varnostnem sodelovanju z Izraelom. Meseci nasilja na okupiranem Zahodnem bregu so povečali zaskrbljenost, da bi lahko že tako nepredvidljivi konflikt ušel izpod nadzora in sprožil širše nasilje Izraela.

Izrael in Hamas sta od leta 2007, ko je Hamas prevzel oblast v oblegani obalni enklavi, na območju Gaze vodila štiri vojne in več manjših spopadov. Napetosti so se povečale, odkar je Izrael marca lani okrepil napade na okupiranem Zahodnem bregu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NisteResni
28. 01. 2023 18.02
+0
Svoboda Palestini 🇵🇸🇵🇸🇵🇸☮️☮️☮️
anatomija
28. 01. 2023 16.17
+8
Izraelci kradejo zemljo Palestincem in jo nacionalizirajo in na njej gradijo židovske naselbine . Vsekakor gre za enako agresijo kot pri Rusiji na Ukrajino . Strinjam se da je potrebno tako Rusko kot Izraelsko agresijo ustaviti . In zanimivo , da imata 2 državi , ki sami sebe imenujeta za najbolj protinacistične države v resnici najbolj nacistična dejanja
anatomija
28. 01. 2023 16.21
+11
morda pa bi bilo dobro raziskati tudi koliko članov družine tih 2 strelcev so že ubili Izraelci v svojih napadih
Thor
28. 01. 2023 15.44
+1
izrael naj izžene vse muslimane in postavi vsaj deset metrov visoki zid pa naj živijo v kameni dobi
Brinceljveliki
28. 01. 2023 15.29
+12
Kdaj bodo pa sankcije nad Izraelom? Aja Zidovska posla . Iz razlogom so jih vrgli ven iz vsake drzave v zadnjih 700letih
vlahov
28. 01. 2023 15.25
-7
Judje ne smejo moliti na platoju kjer je stala Davidova palača 3000 let nazaj . Lahko pa Muslimani. Edinokrat , da je bil red je bilo ., ko so z prostorom upravljali Judje in so vsi normalno živeli. V Izraelu je živeli vedno največ Judov in ne arabcev kakor mislite.
Na pol ovca
28. 01. 2023 18.24
+0
Daj razlož tvojim šefom v ameriki da naj spokajo it le te in jo vrnejo indijancem
vlahov
28. 01. 2023 15.20
-8
Od leta 2000 so jim ponujali že 3x avtonomnost . Problem je v tem ,ker jim jaz in vi plačujete za odvoze smeti in oboroževanje otrok. Bog Blagoslovi Izrael in hudo tem , ki ga ne --Izaija . Fajonova je že 3x lani in letos glasovala z Nikaragvo , Kino, Rusi , Venezuelo , s. korejo proti Izraelu. Fajononova je ne razgledana posameznica , ki ji trda prede. Življenje je večno in od Boga! Na Prulah je spomenik kitajski diktaturi -nov- 60m2 x6 m 2.
Rožice so zacvetele
28. 01. 2023 15.18
+10
Pa kako se obnašajo Izraelci kot turisti, na srečo jih sedaj že nekaj let ni na vidiku, ker so jih vsi imeli poln kufr, poleg nesramnega obnašanja so kradli kot srake, vse, kar se je dalo odnesti. Nemogoč narod.
borjac
28. 01. 2023 14.40
+6
Najprej je Netanjahu sestavil Vlado samih skrajnežev, potem je vodja stranke skrajnežev Itamar Ben Gvir najprej obiskal sveti kraj Al Aksa kjer po dogovoru niso hodili uradni predstavniki Vlad, potem je ta isti skrajnež prepovedal izobešanje Palestinskih zastav, v tem obdobju so Izraelci 2x z letali F-16 bombardirali Gazo in pobili 54 ljudi od tega 20 otrok, kot vzrok letalskega napada so navedli da je v enem stanovanju živel predstavnik Hamasa, pa so tako za gvišnost sesuli kar cel stanovanjski blok in še malce naokrog, povedati je potrebno da v zadnjih 30 letih Hamas ni zrušil še nobenega letala, tako da jih nihče ne ovira ob napadih , kot da bi bili na manevrih, štiri dni nazaj so Izraelci vdrli z oklepniki v begunsko taborišče in ubili 9 palestincev, solzivec so metali tudi na otroškem oddelku bolnišnice, NIHČE NI IZRAZIL SOŽALJA TEM PALESTINCEM, TUDI STARŠEM OTROK NE, sedaj je napadel samomorilski napadalec in ubil 7 Izraelcev, včeraj še eden in je ranil dva Izraelca, IZ CELEGA SVETA SO SE USULA SOŽALJA, OBSODBE ......... več kot očitno je da so življenja Izraelcev več vredna kot življenja Palestincev, ampak nekaj se bodo morali tudi Izraelci in cel svet vendar zavedati, tudi če bodo ubili 100 sto Palestincev za 1 enega Izraelca, tega enega ne bodo mogli več obuditi od mrtvih, Lazarjev ni več v Sveti deželi, pa tudi to se je dogajalo, 100 za enega ampak Nacisti so vseeno izgubili 2 SV.
Bombardirc
28. 01. 2023 15.37
+5
Mojzesa si domov vzemi, opranec, pa trikrat na dan mu zrecitiraj sveto pismo.
cirenij
28. 01. 2023 14.32
+7
In Izraelci se imajo za od Boga poklican narod? Mogoče so bili res ampak so se povsem izrodili, izjalovili in odvrnili od Božjih zapovedi.
nur-amrabar
28. 01. 2023 14.01
+8
ni pomembno ameriški državni sekretar je Jud!
nur-amrabar
28. 01. 2023 14.00
+12
prej bi rejkel., da gre za sprevržen odnos Židov, ki že destletja ubijajo Palestince in jim kradejo zemljo!
stumfeta
28. 01. 2023 13.42
+19
Oba napada sta obsojanja vredna, ampak imam pa resno poln kufer Izraelcev pa njihove upravičenosti.
Eastman
28. 01. 2023 13.24
+18
Dragi Izraelci...kar seješ, to žanješ.
komarec
28. 01. 2023 12.37
+15
Za ta napad obstaja neka logika.
komarec
28. 01. 2023 12.39
+11
Radovan Iztok
28. 01. 2023 12.27
+17
zakaj lah na to komentiram, na ukrajino pa ne?
komarec
28. 01. 2023 12.35
+14
nur-amrabar
28. 01. 2023 14.16
+8
borjac
28. 01. 2023 14.41
+6
Zaradi logike Zahodne demokracije, ki za ene velja, za duge pa ne.
Wolfman
28. 01. 2023 11.54
+18
Palestinci so v mnogo slabšem položaju kot Ukrajinci in bolj potrebni pomoči!!!
Blokiran Drugi Človek
28. 01. 2023 11.48
+28
Par dni nazaj so oni po njih udarl, pa ni blo sprevrženo...
Blokiran Drugi Človek
28. 01. 2023 11.53
+17
Zanimivo pa je kako se hitro zbriše, če direktno napišem kako izraelci pospravljajo palestince...
Rains
28. 01. 2023 11.56
-23
Še bolj zanimivo je kako tebe skrbi za palestince, za ukrajince ti pa dol visi.
VoxP
28. 01. 2023 12.01
+19
ukrajincem jim 3/4 evrope in amerigoti polnijo račune, tanke, bombe, ... seveda z našim denarjem
zmerni pesimist
28. 01. 2023 11.44
+9
Zakaj sprevržen nasilje rodi nasilje
VoxP
28. 01. 2023 11.44
+15
A ni holokavst spomin na VSE žrtve - dan spomina dan opomina - nikoli več!!!! Madona obnašate se kot da so samo judi trpeli grozote vojne!!!! A smo mi ostali manjvredni od njih! Koliko Slovencev, koliko slovenskih otrok je končalo v taboriščih!!! Ne prenesem hinavščine ko gre za ta spomin in opomin loveštva!!! Druga svetovna vojna JE PRIZADELA VSE NARODE NE SAMO ENEGA! Potem pa se ti Izraelci tako hinavsko obnašajo in zahtevajo da se cel svet spominja samo njihovih žrtev kot da se IISV dotaknila somo njih!! In kaj počnejo ONI DANES S PALESTINCI?! Kdaj pa bo nastopil dan holokavstva za Palestince?!
1818
28. 01. 2023 11.37
+16
"Sprevržen napad na Izraelce" Vsak napad je sprevržen, na Izraelce ali Palestince ali kogarkoli
rCharles
28. 01. 2023 11.45
-1