Tujina

Srbi blokirajo ceste na Kosovu, Vučić želi poslati vojsko

Priština, 11. 12. 2022 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Napetosti na Kosovu iz dneva v dan naraščajo. Sever Kosova je še naprej blokiran, kosovski Srbi namreč od včeraj blokirajo ceste s tovornjaki, reševalnimi vozili, avtomobili in celo traktorji, blokirana sta dva mejna prehoda Jarinje in Brnjak. Med kosovsko policijo in kosovskimi Srbi naj bi odjeknili streli. Lokalne volitve v Mitrovici bodo preložene na mesec april, dokler se ne umirijo etnične napetosti, je sporočila kosovska predsednica. Vučić pa je razburil Kurtija z izjavo, da bo od Kforja zahteval vrnitev srbske vojske na Kosovo.

Civilna misija EU na Kosovu Eulex je medtem sporočila, da so protestniki v soboto zvečer napadli njihovo patruljo oklepnih vozil. Na izvidniško patruljo Eulex pri Rudarju naj bi vrgli šok granato. Pri tem ni bil nihče poškodovan, je poročala agencija Reuters.

Na napad se je odzval visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "EU ne bo dopuščala napadov na Eulex na Kosovu ali uporabe nasilnih, kriminalnih dejanj na severu. Skupine kosovskih Srbov morajo nemudoma odstraniti barikade. Treba je vzpostaviti mir. Eulex se bo še naprej usklajeval s kosovskimi oblastmi in Kforjem," je na Twitterju zapisal Borrell in vse strani pozval k izogibanju stopnjevanja napetosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več sto etničnih Srbov je v soboto na cesti na severu Kosova postavilo barikade in blokiralo promet čez dva glavna mejna prehoda proti Srbiji, je sporočila kosovska policija. Tovornjaki, reševalna vozila in kmetijski stroji so bili uporabljeni kot cestne zapore, poroča Guardian. Barikade so postavljene v Leposaviću, Zvečanu in Zubinem Potoku, kosovska policija pa je zaradi varnostnih razlogov zaprla prehoda Jarinje in Brnjak.

O barikadah Srbov poročajo tudi v Ibarski Slatini pri Sočanici in v Leškem. Kot poroča Kosovo Online, Srbi vztrajajo pri svoji nameri, v dopoldanskih urah pa je število občanov na barikadah ponovno začelo naraščati. Na glavni cesti med Leposavićem in Severno Mitrovico stojijo tovornjaki, avtobusi in avtomobili, še navaja kosovski portal.

V kosovski policiji ob tem pravijo, da uporabljajo druge prehode in pozivajo k sodelovanju ter državljane opozarjajo, naj "ne nasedajo morebitnim provokacijam kriminalnih oseb ali skupin".

Protest so napovedali s sprožitvijo siren za izredne razmere v več mestih na večinsko srbskem severu Kosova. Protestiranje in blokiranje cest je nastopilo po aretaciji nekdanjega policista Dejana Pantića, ki je osumljen sodelovanja v napadu na prostore centralne volilne komisije. Trenutno se nahaja v bazi policije v Leposaviću. "Notranji minister in drugi uradniki so ga obtožili terorizma," je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Pantić je skladno s svojimi srbskimi kolegi 5. novembra zapustil policijske vrste zaradi odločitve Prištine, da zamenja srbske registrske tablice s kosovskimi.

"Gre za brutalno maščevanje in ustrahovanje s strani kosovskega premierja Kurtija, ki se je zdaj odločil preganjati srbske policiste brez kakršnih koli dokazov," je dejal Petar Petković, vodja srbskega oddelka za Kosovo. Pred tem so aretirali še enega Srba zaradi suma sodelovanja v oboroženem napadu na policijsko patruljo.

Kosovski notranji minister Xhelal Zvecla je dejal, da so po aretaciji nekdanjega srbskega policista, obtoženega napada na volilna središča in uradnike, nekatere ceste na severu blokirale "ekstremistične skupine", poroča ABC News. O večjih izgredih niso poročali, noč naj bi bila mirna, vendar so se v bližini jezera Gazivoda slišali streli. Šlo naj bi za posameznike iz kriminalnih združb, ki so blokirale ceste na severu države, streljali pa naj bi na policijske enote, je sporočila kosovska policija.

Barikade so trenutno postavljene pri vasi Rudare, kjer so zbrani občani Severne Mitrovice in Zvečanov. Premier Kosova Albin Kurti pa je pozval, naj nemudoma vse barikade odstranijo. 

Svojo podporo kosovskim Srbom je izrazil zunanji minister Ivica Dačić. V intervjuju za RTS je omenil, da se Srbi ne bodo pogajali in ne bodo priznali neodvisnosti Kosova ali njegovega članstva v ZN. Poudaril je, da ne sme biti fizičnih napadov ali ogrožanja varnosti Srbov. Protestnikom na barikadah je sporočil, da jim država stoji ob strani.

"Zagotovo ne bodo ostali brez podpore svoje države. Lahko so prepričani, da bomo vložili maksimalne diplomatske in politične napore za zaščito naših ljudi na Kosovu in Metohiji," je sporočil Dačić.

Tako poostrene razmere prihajajo po tem, ko je več od 200 pripadnikov kosovske policije v spremstvom oklepnih vozil vstopilo v Severno Mitrovico. Prebivalci Severne Mitrovice so se nemudoma zbrali na ulicah, bilo je napeto, a se je stvar končala brez incidentov. 

"Prioriteta kosovske policije je zagotavljanje varnosti za vse državljane, zato bo policija glede na stanje in trenutna dogajanja v severnih občinah v prihodnjih dneh povečala svojo prisotnost na severu," je v izjavi pojasnila kosovska policija.

Evropska unija je Srbijo in Kosovo opozorila, naj rešita spor in normalizirata odnose, če želita biti članici Unije.

"Kriminalci in rusofili bodo propadli, Kosovo bo zmagalo"

Kurti je na družbenih omrežjih napisal, da ne želi konfliktov, temveč le napredek in mir. A kot pravi, bo Kosovo na agresijo odgovorilo z vso silo. Če teh srbskih dejanj ne bosta obsodili EU in ZDA, bo to le spodbudilo Beograd, da dodatno destabilizira Kosovo, je prepričan Kurti.

"Srbija že nekaj dni grozi Kosovu z agresijo. Predsednik in premier Srbije pozivata k vrnitvi tisoč vojakov, sklicujoč se na resolucijo ZN 1244. Očitno si želijo iti dva koraka nazaj. Prvi je vrnitev v čas Slobodana Miloševića in vojne. Drugi je vrniti vprašanje Kosova v ZN in čim dlje od EU. V odgovor na predlog EU, ki ga podpirajo Francija, Nemčija in ZDA, se želijo vrniti v ZN, kjer jim ob strani stojita Rusija in Kitajska," je pojasnil Kurti na družbenih omrežjih.

Albin Kurti
Albin Kurti FOTO: AP

"Vsaka neobsodba tega orkestriranega nasilja bo spodbudila Beograd k nadaljnjemu spodbujanju destabilizacije. Kriminalci in rusofili bodo izginili. Kosovo bo zmagalo. Kosovo je evropska, demokratična in proameriška država, medtem ko je Srbija avtokratska, proazijska in vojno-hujskaška država," je zapisal Kurti na Facebooku po poročanju Index.hr.

Dokler se ne umirijo etnične napetosti, ne bo volitev

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je lokalne volitve v večinoma srbskih območjih na severu preložila na mesec april. Odločitev je nastopila po stopnjevanju vedno večjih etničnih napetosti.

Kosovske oblasti so izredne županske volitve v mestih Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić in Zvečan razpisale, potem ko so v začetku novembra odstopili tamkajšnji srbski župani zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi. Volitve so sicer bile napovedane za 18. december, a so Srbi napovedali bojkot.

Vjosa Osmani
Vjosa Osmani FOTO: Aljoša Kravanja

V zadnjih tednih se je na območju zvrstilo več incidentov. V torek je denimo skupina Srbov v Zvečanih streljala v zrak, da bi pregnala skupino volilnih uradnikov in policistov, ki so pripravljali volitve. V noči na petek pa so v isti občini streljali na kosovske policiste, pri čemer je bil eden od njih ranjen, policijsko vozilo pa težko poškodovano.

Osmanijeva se je pri odločitvi sklicevala na nevarnosti, na katere opozarjajo analize policije in obveščevalnih služb. Zaradi vse večjih napetosti je pred tem že več zahodnih diplomatov pozvalo k preložitvi volitev.

"Od Kforja bomo zahtevali, da zagotovi vrnitev srbske vojske in policije na Kosovo"

Beograd bo v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1244 iz leta 1999 od mirovnih sil zahteval, da zagotovijo napotitev pripadnikov vojske in policije Republike Srbije na ozemlje Kosova, je dejal Vučić. Resolucija, ki je zahtevala konec vojne na Kosovu ter umik vojske in policije takratne SR Jugoslavije s Kosova, določa, da so lahko pod posebnimi pogoji del osebja.

Vučić je na sinočnji novinarski konferenci, ko je komentiral nove napetosti na Kosovu, še dejal, da bo vlada to odločitev sprejela v ponedeljek ali torek, nato pa jo bo posredovala Kforju, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Si pa Vučić ne dela nobenih utvar, pričakuje zavrnitev te zahteve, je pojasnil.

"Zdaj, ko niti registrskih tablic niti datuma volitev ne morejo uporabiti kot izgovor, so se srbske nezakonite strukture, spremenjene v kriminalne združbe, razgalile v svoji žeji po ognju in krvi," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Kurti, ki se je odzval po nagovoru Vučića glede napotitve srbskih sil na Kosovo. Pozval je EU in ZDA, naj kaznujeta Beograd, in zahteval takojšnjo odstranitev barikad na severu Kosova.

Po Dačićevem mnenju mednarodna skupnost resolucije 1244 ne bo spoštovala ali pa v celoti izvajala, vendar je tudi ne morejo odstraniti. V VS ZN je namreč potrebna večina, da bi resolucijo odpravili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (883)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VirusX
12. 12. 2022 09.54
-4
Janez je šel še zadnjič pogledati domačijo, Kjer hiša njegovega stoji očeta.
anatomija
11. 12. 2022 21.48
+10
Srbi nas tukaj prepričujejo, da je bil zahod kriv za razpad Juge . Kolikor vem , je bil takrat zahod za obstoj Juge . Jaz sem glasoval za samostojnost in noben zahod me ni prepričeval . Prepričali so me Srbski nacionalisti pod vodstvom vojnega zločinca Miloševiča . In tudi branil sem Slovenijo , ko smo v 10 dneh potolkli Srbe . In rad bi videl komentar Slovenca , ki bo trdil , da ga je zahod prepričal , da glasuje za samostojnost
Domino76
11. 12. 2022 21.55
-10
Potolkli ja. Ce bi hotli bi povozli Slovenijo. Niso meli koristi ker se niso mejili z njo. Je bilo reseno na diplomatski nacin. Drugace pa je ukaz prišel iz hrvaške za napad na slo od Ante Markovića. Zahod pac ni mel želje za obstoj juge. So hoteli sistem deli pa vladaj.
anatomija
11. 12. 2022 21.57
+8
ne laži sam sebi . Meni ne moreš . In tudi Hrvaška je napadla sama sebe
Domino76
11. 12. 2022 21.59
-10
Johan Smith
12. 12. 2022 08.36
+8
Srbjancki so takoj po smrti diktatorja hoteli prevzeti vajeti in kot prvo napadli nas Slovence v znak mascevanja ker smo iztopili iz toksicne juge in to je edina resnica, vse ostalo je srbsko nabijanje in delanje zrtve, kot je to za njih znacilno. Kot nasi lewaci, tako tudi oni krivije vse druge za vse tegobe in probleme.
real....
12. 12. 2022 08.50
-6
GMajky
12. 12. 2022 10.25
-8
johan smith, ti se pa raje zavali nazaj pod kamen izpod katerega si slucajno uzrl sonce in ne komentiraj lazi in svojih misli, ki niso tocne!!!
Pejnovrt
11. 12. 2022 20.57
+4
Zaostal narod tako kot Rusija in Severna Koreja ni čudno da skupaj držijo..
buuu Zmaga
11. 12. 2022 21.39
-6
anatomija
11. 12. 2022 21.58
+11
buuu Zmaga Kot Srbija ? DA . Že vaši , Srbski komentarji me prepričajo v to
Pejnovrt
11. 12. 2022 20.52
+3
Srbi delajo sranje kot rusi in severna koreja
Voyager3000
11. 12. 2022 20.29
+7
Če je aresija Rusije nad Ukrajince barbarsko vojno dejanje, potem je enako enostranska odcepitev Kosova z vsemi rudniki bogastev iz Srbije. ZDA spet pumpa Šiptare proti vsem.
OvcjiPastir
11. 12. 2022 20.28
+2
Treba pa priznat pogum Zelenskemu, da se je nesebično zoperstavil največji velesili na svetu, z blaznežem na vrhu. In to v eni majhni sosednji državi Ukrajini.
Voyager3000
11. 12. 2022 20.30
-7
User300173
11. 12. 2022 20.56
-4
Zelenski je v marcu hotel pristati na nevtralnost, a mu Johnson in Biden nikakor nista pustila.
koral45
11. 12. 2022 21.07
+5
Yosemite, kakšni največji velesili, če izvzememo nuklearno orožje jih vojaško porazi ena sama Japonska. Mislim da jih je 130 mil. rusov 140 mil.
radar
11. 12. 2022 20.27
-7
Ne vem, kdo se je spomnil izraz Kosovarji?
User300173
11. 12. 2022 20.58
-5
SaleSale
11. 12. 2022 20.59
-3
Domino76
11. 12. 2022 21.16
-5
Ko oni sebe tak kličejo je vredu, ko ti njih je žaljivka. Pa ti razumi :)
Krakower
11. 12. 2022 20.24
+16
Ena zgodba: južnjaki v mojem rojstnem mestu so en dan skapirali, da so "bratje" in da morjo skupaj držat. Potem se jih je ene 50 slikalo, vsak s svojimi zastavami, eni so metali v zrak tri prste, drugi z dlanmi oklepali orle, skratka smešno. Ni bilo en teden, so se že tolkli po kafanah med sabo. Jaz česa bolj smešnega v življenju nisem videl.
Domino76
11. 12. 2022 20.32
-15
Krakower
11. 12. 2022 20.36
+14
ZAHODNISMRAD
11. 12. 2022 20.22
-3
Spet lepo prikazana jagnjad Albanci, Srbi krivci, trend satanizacije Srbov se od '90ih lepo stopnjuje, ko bodo nekateri, če kdaj, uvideli, bo zelo zelo pozno. Teren se pripravlja za vse ampak ovce "berejo medije", verodostojne medije🤣🤣🤣
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.25
+8
Dej nam ti razloži. Vi niste ubijali otrok, sežigali ljudi v pečeh, posiljevali od Hrvaške do Kosova, premalo prostora je tu.... To so bili neki JNA zlobneži a ne?????
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.36
+8
Ja res je to so bili ZLOBNEŽI JNA hahahaha
Domino76
11. 12. 2022 20.38
-9
"sežigali v pečeh" vsak dan nekaj novega. Malo še govori o Srbskih otrocih ki so jim rezali organe ven. Jih mučili do smrti. Rezali oke ven. Okraševali smreke za božič z njihovimi deli teles
Žac
11. 12. 2022 20.42
+3
Krentu,btezveze ti je tukaj diskutirati z njimi. Nekaj casa nazaj sem prenehal. Ce oni zanikaju da se dogajal Vukovar,Srebernica....oziroma Hrvati so si sami unicili Vukovar,Srebrenica je informativna laz po tem ti je vse jasno. Vsi so proti njimi,a oni ne bi mravlja zgazili. In tako naprej...
Domino76
11. 12. 2022 20.45
-9
evo ta najbolj pametnega se je čakalo.. prilezo z luknje
Domino76
11. 12. 2022 20.45
-10
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.47
+11
@ Macola za vse obstajajo slike, ostanki v pečeh PRIJEDOR ..itn celo pričevanje teh, ki so to delali "JNA ZLOBNEŽI" Pa podkrepi ti svoje navedbe. Če boš dal slike na net bom pogledal in če bo ti bom verjel... ne nabijaj z nekimi dokumentarci, ki so posneti v Srbiji
Domino76
11. 12. 2022 20.49
-5
Nikjer nisem omeni dokumentarca. Imaš pa dokumentarec weight of chain ki NI nastal ne v Srbiji ne od Srbov. Prav tako maš dokumentarec od norveške televizije z naslovom srebrenica a town betrayed. Znate samo govorit kak je nekaj v srbiji nastalo. In pol kao Srbi širijo propagando. Seveda
Žac
11. 12. 2022 20.50
+2
Sevede,bogi. Vsi vas napadajo,skoz sta v preteklosti napadani. Vi pa sta goloroki. Ta scenarij z Kosova je bil ze viden. Konec tega pa bo scenarij 1995 leta. Laku noc
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.50
+3
Zopet se izmotavaš ....dokaze ne dokumentarce
Domino76
11. 12. 2022 20.53
-9
jas se izmotavam? Še zdaj nisi odgovoril spodaj na vprašanja. Sploh pa si napisal dokumentarce. Komot jih lahko pogledaš
Domino76
11. 12. 2022 20.54
-12
ja žac čakam še to da bote sami prišli ne da vam spet nekdo - veš kdo - čuva hrbet ;)
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.56
+11
Nč grem počasi se spakirat in jutri je faks ... Ps. ne odobravam pobojev bilo koga pa naj si bo srb, musliman, hrvat, albanec ... vi pa v 95% pa vsi to odobravate in ste na to PONOSNI ...lep večer naprej nacionalistić
Žac
11. 12. 2022 20.58
+6
Kam bi mi prisli? Vi sta prisli,recimo v Vukovar pa se kam. Hrvati so bili na svojem.
Domino76
11. 12. 2022 21.02
-7
Tak kot so bili Srbi na svojem na Kosovu dokler jih niso začeli izganjat. Ampak tu ni problem kaj ne? ;)
Žac
11. 12. 2022 21.08
+5
Spodaj ti je komentator marre okrog 19.00 ure napisal kaksna je dejanska situacija tam. Ampak vi imata svoje videnje in svojo resnico okrog tega. Kakor skozi. Nikoli nic krivi,vsi samo vas preganjajo vse po vsot. Brezveze tebi vse razlagat.
Domino76
11. 12. 2022 21.11
-6
daj daj žacek nehaj mlatit prazne slame... vse kar tvoji rečejo je vedno resnica, drugi pa laž a ne da? Kdor vas ne pozna bi vas drago plačal. Eno isto pribijaš. In pol srbi izigravajo žrtve. Kaj pa ti delaš s tem ponavljanjem in pribijanjem proti srbom?? On bo vedel kaj se tam dogaja kakopak. Ker se reče proti Srbom je pa avtomatsko resnica. Ne bluzi
koral45
11. 12. 2022 21.14
+5
Macola, muslimani so okraševali smreke za božič, pa kje te laži pobiraš, kot da razpravljaš z otroci.
Domino76
11. 12. 2022 21.15
-7
Vprašaj muslimane ko si lepo pojejo kad naser u kravicu na bozic dodje
Domino76
11. 12. 2022 21.17
-9
sem ti napiso pa so me brisali očitno... vprašaj jih zakaj si potem pojejo tisto pesem o božiču ti bo potem malo bol jasno
Žac
11. 12. 2022 21.19
+8
Za razliku od njega ti sigurno ves kaj se tam dogaja. Tebi sp osebno sporocili.
Domino76
11. 12. 2022 21.27
-10
samo potrdil si moje besede zdaj..Da niso njemu morda sporočili a ne? ;) si pa hinavc
buuu Zmaga
11. 12. 2022 21.46
+13
Žac, res je vse, ti grdi Srbi so tudi to počeli v Jasenovcu, vojašnici "Ahmet Fetahagić" u Visokom, potem pa v Čelebiću....
Domino76
11. 12. 2022 21.50
-10
Krentu a kar 95%? Ti to rekel tvoj prijatelj albo? Nacionalist se oglasa
buuu Zmaga
11. 12. 2022 21.50
+11
Macolca, Naser Orić celo njegovi se zgrazajo kaj so v vzhodni Bosni počeli njegovi "vojaki"...
Domino76
11. 12. 2022 21.57
-10
Močno dvomim. Potem ga ne bi tolko opevali kot "junaka"
Domino76
11. 12. 2022 21.57
-10
Sveisvasta
12. 12. 2022 12.40
-7
Zanimivo res, smešno da Jasenovca in celotne druge svetovne vojne pa ne omenjate, ko so Hrvati klali Srbe kot živali, da je nakoncu še sam Hitler izjavil da so preveč barbarski. A to pa nebi noben povedal? Od 200.000-400.000 ubitih Srbov s strani Hrvatov in pa seveda posebej namenjeno pokopališče samo za Srbske otroke, ker seveda se otrok tudi niso usmilili niti mal, o temu pa noben nic ane? Ko ze omenjas Srebrenico in žrtve v njej, kar je defenitivno bilo grozno in nikakor ne negiram, zakaj ne omenjas tega KAJ je bil povod za Srebrenico? Zakaj se ne omeni to da je 3 tedne pred tem tragicnim dogodkom Naser Orić pobil skoraj toliko Srbov v sosednjih vaseh blizu Srebrenice kot je umrlo ljudi v Srebrenici? To pa noben ne ve a ne? Ali pa je razlog to da preprosto narativ že določen, da se lahko omenjajo le bosanske in hrvaške žrtve v Bosni, medtem ko če SLUČAJNO kdo hoce argumentirati da so tudi Srbi stradali, so pa oni šovinisti in nacionalisti. Smešno da nikoli ne omenite kdo je zares začel vojno v Bosni, in kdo so bili prve žrtve? Muslimani ki so uleteli na Srbsko poroko in ubili ženina. S tem se je začela vojna v Bosni, ampak seveda ta resnica ne ustreza vam in vaši zgodbi a je tako? Dej, nimate pojma.
User2369190
11. 12. 2022 20.21
+3
seveda bodo slovencelji srbe ostro obsodili, ker si sploh upajo zahtevati vrnitev vojske na Kosovo. Ker vedo, da sami nimajo prašnikov da bi kaj zahtevali nazaj, če bi bili v podobnih okoliščinah. Zato pa so nam rvati ukradli ozemlje do reke Mirne.
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.14
+9
Ker je človek be-da -sto bitje bi naredil tako: če hočeš živeti v drugo državo se prijaviš, oni ti dajo navodila: naučiti se njihovega jezika, sprememba vere ali ateist, STROGO upoštevanje njihovih zakonov, nekaznovanost... pa še kaj se bi našlo.... in ko to vse narediš "welcome, willkommen, Benvenuto" ...itn drugače pa avijonček fijuuuuuu
real....
11. 12. 2022 20.52
-9
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 21.00
+9
Moj oče in mama so KATOLIŠKE, sam pa ne verjamem v te bedarije
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 21.03
+9
Če bi obstajal bilo kateri BOG tega sigurno nebi dovolil, VSE vas bi že zdavnaj zakuril ....
real....
11. 12. 2022 21.03
-12
Kot prvo katoliska je cerkev in ne vera in to niso nikakersne bedarijeFantek!!!
real....
11. 12. 2022 21.07
-12
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 21.09
+8
Uhhh kako se nekdo dela pameten ... sem oz nisem ker ne verjamem katoliške religije drugače KRŠČANSKA pametnjakovićĆĆĆĆĆĆ vem kam pes taco moli
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 21.10
+9
@real če obstaja potem vas bi že KAZNOVAL ker DOVOLITE VSE TO
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 21.11
+8
Oprosti imam dva doma, ki sta tudi uhhhhhhhhh
real....
11. 12. 2022 21.15
-10
Slovensko se napise...ziveti v drugI drzavI..ti nisi Slovenec kajne?!
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 21.17
+9
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 21.18
+8
real....
11. 12. 2022 21.46
-11
Mene lahko kar tikas..Slovenec..Hrvat..Bosanec..Srb..Balkanec..Slovan!!!
real....
11. 12. 2022 21.58
-11
M_teoretik
11. 12. 2022 20.04
+9
Sej bo čez 4vleta spet svetovno prvenstvo. Sej niste ne prvi ne zadnji k ste končal s prvenstvom. Pa zarad tega ni noben na robu vojne!?
mentorhercul
11. 12. 2022 19.47
+1
Kosovarji naj ostanejo na kosovu in bo vredu. Jih je pa vedno več v Sloveniji, ni dobro.
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.01
+15
Srbi v SRBIJI, Bosanci v BiH ...itn PODPIŠEM
patogen
11. 12. 2022 19.42
+22
Z Kosovom se ukvarjajo v Srbiji, ter v Sloveniji. Drugje na svetu jih ne briga, saj je očitno, da gre za petelinjenje. Če sprožijo Srbi invazijo na Kosovo, verjetnost za to je 5%, se lahko zgodi, da Kosovarji priključijo polovico ožje Srbije Kosovu. Beograjske mame so že davno razglasile, da svojih sinov za Kosovo ne dajo. Ostalo je petelinjenje. Bili so v središčiu pozornosti prejšnji teden, ker so jih ogoljufali za naslov svetovnega prvaka v nogometu v katarju, zato so pa sedaj začeli tole igrico. Povsem enaka praksa kot Kim v Koreji.
anatomija
11. 12. 2022 19.32
+25
Če pogledate srbske spletne novice še v tem času boste videli , da Srbi o dogajanju v nekdanji Jugi poznajo samo nekaj malega bombandiranja z strani Nato 99 leta . Pravijo kakšna krivica in genocid j to nad srbi . Kaj se je dogajalo na Kosovu , Sloveniji , Hrvaški , BiH je za njih tabu tema . Za njih niso obstajali Sarajevo , Vukovar , Srebernica , ....... sestradani ljudje v Srbskih taboriščih množični poboji , uničevanje ključne infrastrukture po BiH , kjer je bilo enako stanje kot je sedaj v Ukrajini . Uničena mesta in vasi brez elektrike in ogrevanja . Enake zločine so počeli , kot jih sedaj Rusi v Ukrajini. Vendar o tem nočejo niti slišati
koral45
11. 12. 2022 19.58
+10
anatomija, točno napisano ampak oni imajo svojo resnico in ta resnica jih tepe.
Domino76
11. 12. 2022 20.13
-8
ZAHODNISMRAD
11. 12. 2022 20.18
-8
To je CNN resnica in predpogoj, da se danes vse to dogaja, Srbe so okrivili, ker je moral gnojni Zahod pokazati svoj prav, vsiliti "demokracijo", ki ni drugega kot v folijo zavit fašizem enopartijskega sistema.
Johan Smith
11. 12. 2022 19.27
+19
Tudi pri nas balkanci pacajo iz svojimi nacionalisticnimi grafiti ala Bih, cccc +, razna njihova imena, tudi zastave obesajo da provocirajo itd. Zelo malo se se o tem govori in pise. Dobesedno smo okupirani iz vsem smeri in se nic ne naredi glede tega. Zakaj? Zakaj se to dopusca?
mladjo866
11. 12. 2022 19.41
-21
E moj kolega.. Ce si tako ponosem na svoj narod pol uporabi kak domaci nick ne pa to ang. Sran....
Stolček
11. 12. 2022 19.43
-16
Johan, vprašaj vse L in D politike, ki so jim omogočili prihod.
V3SO86
11. 12. 2022 19.14
+24
Zalostno je da srbi hocejo vsiljevat svoje v BIH vsiljujejo svoje delajo si vojsko policijo zastavo dvigujejo v bosni zaj kosovo nevem kako bi slovenci reagirali ce bi si v SLO naredili balkanci svojo zastavo pa svojo vojsko in policijo in vsiljevali. Mislkm da se nebi kkncalo dobro
mladjo866
11. 12. 2022 19.16
-23
Se vidi da si cisto nerazgledan. Govoris nekaj na pamet!
V3SO86
11. 12. 2022 19.17
+22
mladjo866
11. 12. 2022 19.19
-21
A si prebral svoje komentar? Prebeti se enrkat delajo si vojsko, policijo.... Nekomu ki to zadevo pozna si smesen oz nerazgledan.
anatomija
11. 12. 2022 19.21
+23
saj so že poskusili in po 10 dnevih stisnili rep med noge in bežali , kot njihovi podporniki v Ukrajini
V3SO86
11. 12. 2022 19.22
+20
Resno sem nerazgledan kaj se pa dogaja v bosni pa po kosovu kake zastave majo vojaki pa policisti na uniformah vidim kdo je nerazgledan ce mialis na DEITON pol se motis krepko sem si prebral pa bi ti priporoco da si tudi ti preberes nepa da si napacno interpretirate po svoje
Stolček
11. 12. 2022 19.47
-18
V3S..., Kaj ti veš, da je Bih razdeljena na krajine. Srbska krajina, Hrvaška krajina ( kjer imajo izobešene svoje zastave) in Sarajevo kot glavno mesto BIH, kjer prevladujejo Bošnjaki?! In vsaka krajina ima svojo zastavo Daj pelji se malo na izlet in raziskuj...
V3SO86
11. 12. 2022 19.55
+11
Entiteti so ne krajine pise srpski entitet hrvatski entitet ne pise pa REPUBLIKA to je velika velika razlika pa mimo grede BOSNJAKI so vsi muslimani, pravoslavci in katoliki. BIH ni muslimanska
Stolček
11. 12. 2022 20.06
-7
V3...🤦😂vredu je, bodi v svojem prepričanju. Pojdi malo na Google in Wikipedijo pa poglej Srbsko krajino...Zdaj vidim, da ste res nerazgledani. 🤦
V3SO86
11. 12. 2022 20.09
+5
ZAHODNISMRAD
11. 12. 2022 20.19
-9
OMG "entiteti so krajine"?????? Se vidi kdo te "obvešča"... OMG.
V3SO86
11. 12. 2022 20.30
+10
Zahodni v Deitonu pise entiteti in ne krajine
MetkinPorivačFantOdFare
11. 12. 2022 19.06
+25
To kar so kosovski albanci dozivljali v rezimu milosevica v Srbiji s preteznim srpskim prebivalstvom se zdaj dogaja kosovski srbom v naseljenem Kosovu z vecinskim albanskim prebivalstvom. Nauk te zgodbe vse se vraca, vse se placa. Srbija do tokia ( v realnosti srbija ko nokia) vedno manjsa in manjsa
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 19.16
+25
Ma kaj pa vem še iz SLOVENIJE so policisti bili napoteni dol, da so tepli Albance kakor sem prebral a so videli napako in so šli nazaj takrat je Beograd zameril Sloveniji .... to je na netu mladja866
mladjo866
11. 12. 2022 19.18
-18
Krentu vem razumem tvoje albansko razmisljanje!
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 19.52
+14
Turćine tiho ... Teh ni več da te branijo
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.16
+10
Brez njih vi nebi preživeli 600 dobrih let ...poleg tega večina ni pravih srbov a ne macola ... nekje sem prebral popravi me nekaj ko vlahi ali kaj iz Romunije ste menda prišli??? ALBO pa ti je fotr vpraš mamo
Domino76
11. 12. 2022 20.19
-11
"ni pravih srbov" ja tistih iz bosne ki so menjali vero. 600 let zaradi turkov ki so vojskovali z njimi 350 let. Razloži albo
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.20
+9
Ko boš zvedel ime svojega fotra ti bom razložil Turčine
Domino76
11. 12. 2022 20.21
-11
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.22
+11
Bom pa prebral ampak vsaj vem IMENA svojih prednikov ... in niso Turki niti ROMUNSKI ro--mi
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.22
+11
Domino76
11. 12. 2022 20.25
-12
Hvala enako. Ampak še vedno ne vem kako ne bi brez turkov preživeli 600let
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.29
+10
Tako kot oni ste tudi vi poskrbeli za potomstvo med vojno .... GENI kot vi pravite KRV ni VODA. Poleg tega so vam potem pustili živeti na miru ker ste njihovi potomci s to razliko, da vas niso pobili ker ste obdržali drugo vero.
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.30
+10
Domino76
11. 12. 2022 20.40
-10
vse turke?? Pa kaj ti pišeš sploh?? Še vedno to ni odgovor. Vprašam pa te še eno vprašanje ki mi ga še vedno nisi odgovoril. Torej ker si z turki v vojni si potem potomec turkov? Torej so polovica sveta potomci amerikancov oz angležov?? In kolko vem so bili premagani ne da so nekoga pustili živet. Čeprav ne vem še vedno od kod ti tistih 600 let
Desade
11. 12. 2022 19.01
-11
Vism da sami burekaši komenirate tuki
V3SO86
11. 12. 2022 19.15
+15
Grunf1
11. 12. 2022 19.00
+17
i V osnovi si vsi in Srbi in Albanci in Slovenci in vsi narodi tega sveta želijo samo boljšega življenja za svojo družino in sebe.Problem pa je določen odstotek ekstremnih nacionalistov in provokatorjev ki so v vsakem narodu in krivijo tisti drugi narod za svoje težave in dokler se jim lasten narod ne upre ne more biti mira ne na Kosovem,ne v Ukrajini ,ne v Afriških vojnah in ne bilo kje drugje po svetu.
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 19.11
+19
Nacionalisti svojo nesposobnost skrivajo s tem, ko napadajo druge, brez tega so NIČLA. Politiki pa jih podžigajo , ker pa so oprani ne vidijo, da jih politiki imajo za TALCE in BEDAKE. Dober dokaz je to v VOJNI obljubljajo vojakom MED in MELKO, ko se vojna konča se jih pa na lep način rešijo ...porinejo ob strani in imajo 1000 izgovorov. Žalostno pa je to, da velika večina teh be-b-cev jih pa še naprej podpira in časti čeprav njihove družine zaradi tega trpijo.
Stolček
11. 12. 2022 19.50
+6
KrEnTU vidiš,.tu pa se strinjam, si lepo napisal vse. Isto Grumpf1.
MladInPerspektiven
11. 12. 2022 20.06
+13
@Stolček- problem je ker nas je premalo, ki to vemo....in še manj, ki tem bed-ri -jam nasedamo. Vojna NIKOLI NI rešitev ... Zakaj se ne gredo takšni, ki hočejo vojno na polje ( dati jim orožje ) pomeriti in dokler ni rešeno ne moreš VEN od tam...
MetkinPorivačFantOdFare
11. 12. 2022 20.47
+13