Tujina

Srbija in Avstralija zaradi Đokovića na pragu diplomatskega spora, v Beogradu protest

Beograd / Canberra, 06. 01. 2022 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana, Mirko Vorkapić
Komentarji
1472

Preklic vize Novaku Đokoviću zaradi neveljavne zdravstvene izjeme je sprožil diplomatske napetosti med Avstralijo in Srbijo. Srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki je bil tokrat brez dlake na jeziku, skrbi, da se bo "politično izživljanje" nad Novakom nadaljevalo. Na športnikovo željo je posredovala tudi srbska premierka, ki je avstralske oblasti prosila, da Đokovića premestijo v drug hotel. Stališče avstralskega premierja Scotta Morrisona medtem ostaja neomajno. V Beogradu so priredili protest v podporo srbskemu teniškemu asu. Đokovića je podprl tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER:  Avstralske oblasti vztrajajo
    04:02
    Iz 24UR ZVEČER: Avstralske oblasti vztrajajo
  • Iz 24UR: Poziv k osvoboditvi Đokovića
    02:26
    Iz 24UR: Poziv k osvoboditvi Đokovića
  • Iz 24UR: Pripravili shod v podporo Đokoviću
    03:13
    Iz 24UR: Pripravili shod v podporo Đokoviću
  • Iz SVETA: Teniški as v hotelskem priporu
    03:18
    Iz SVETA: Teniški as v hotelskem priporu
Aleksander Vučić je povedal, da je že dvakrat govoril z Đokovićem. Ta ga je prosil, naj mu omogočijo premestitev v drug hotel.
Aleksander Vučić je povedal, da je že dvakrat govoril z Đokovićem. Ta ga je prosil, naj mu omogočijo premestitev v drug hotel. FOTO: AP

Predsednik Srbije Aleksander Vučić se je v četrtek zjutraj znova slišal s srbskim teniškim zvezdnikom Novakom Đokovićem, ki se trenutno nahaja v hotelski karanteni v Melbournu, čakajoč na odločitev sodišča. 

Vučić je danes izrazil skrb, "da se bo politično izživljanje nad Novakom nadaljevalo, da bi dokazali še kaj drugega, saj se s takšnimi stvarmi ukvarjaš, ko nekoga ne moreš premagati". 

"Ni pošteno, da se vodi vsesplošni politični pregon, v katerem sodelujejo vsi, tudi avstralski premier, in se pretvarjajo, da pravila veljajo za vse. Več tenisačev so pod enakimi pogoji spustili v državo, Novaka pa ne. Vsem je jasno, kaj se tukaj dogaja. Sem brez dlake na jeziku," je komentiral Vučić, ki je bil včeraj z besedami še zadržan, danes pa že precej bolj oster. 

Poudaril je, da je srbsko ministrstvo za zunanje zadeve aktivno vključeno v prizadevanja za pomoč Đokoviću. Srbska premierka Ana Brnabić je po telefonu govorila s predstavniki avstralskih oblasti in jih prosila, da Đokovića izpustijo iz hotela, v katerem ga trenutno zadržujejo. "Ana Brnabić je prosila, da Đokoviću dovolijo bivanje v hiši, ki jo je najel, in da ga izpustijo iz tega zloglasnega hotela v pravem pomenu besede," je dodal Vučić.

Predstavnica organizacije za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) Sophie McNeill je kritizirala postopanje avstralskih oblasti. Kot je zapisala, se počuti zelo nelagodno nad načinom, kako je obravnavan Đoković. "Nihče si ne zasluži biti ponižan na tak način. To bi se lahko razrešilo pred njegovim prihodom. To ni dobra podoba, ki jo Avstralija pošilja v svet." 

Brnabićeva je za britanski Sky News dejala, da za najboljši tenisačem na svetu stoji cela Srbija ter da si država prizadeva za to, da bi bi bil Đoković obravnavan podobno kot drugi športniki. 

Medtem so se Novakovi podporniki zbrali tudi pred srbsko skupščino, kjer je spregovoril tudi njegov oče. Povedal je, da sina poskušajo "praktično zadržati v zaporu do ponedeljka. Cel Balkan in cel svet je z Noletom. Vsak dan nas bo tukaj vse več," je povedal. Nov protest so napovedali za petek. Kot je povedala bodo s protesti vztrajali ter sodelovanju pozval vse državljane.

Na protestu, ker se je zbralo nekaj sto ljudi so ponovili, da ni pravično, da Novaka obravnavajo kot kriminalica, s tem ko "hodijo po njemu pa teptajo tudi Srbijo". Đokovićevo napotitev v karanteno je njegov oče Srđan primerjal s križanjem Jezusa. 

Najboljši teniški igralec na svetu je trenutno nastanjen v hotelu Park v predmestju Melbourna, ki se od začetka pandemije uporablja za namestitev oseb, ki prispejo v Avstralijo in so dolžne prestati obvezno karanteno. Hkrati je hotel tudi sprejemni center za migrante, ki čakajo na razrešitev svojega statusa. 

Avstralski premier Scott Morrison je v včerajšnji izjavi za medije zavrnil prošnjo srbske vlade, naj Avstralija ponovno razmisli o svoji odločitvi. Morrison je potrdil, da so diplomati srbskega veleposlaništva v Canberri avstralski vladi formalno posredovali stališče Srbije. 

A avstralski premier vztraja, da pravila veljajo za vse. Necepljene osebe lahko tako v Avstralijo vstopijo le, če spadajo med zdravstvene izjeme. Đoković se je po poročanju tujih medijev zanašal na dejstvo, da je covid-19 prebolel, a avstralska vlada te izjeme ne priznava. 

"Razumem stališča srbskega veleposlaništva, a dejstvo je, da imajo vse države svoja pravila o mejah in ta pravila niso vsiljena nobeni državi ali posamezniku," je komentiral. Dodal je, da so bili s Srbijo do zdaj vedno v dobrih odnosih. 

Morrison je sicer priznal, da je Đoković pritegnil pozornost avstralskih mejnih organov zaradi svojih izjav o cepljenju. "Oni delujejo na podlagi obveščevalnih podatkov. Ko ljudje dajejo izjave v javnosti, o tem, kaj imajo in kaj bodo naredili, privlečejo nase posebno pozornost. Vsak, ki to dela, pa naj bo politik, tenisač, novinar, lahko pričakuje, da mu bo postavljeno več vprašanj kot ostalim."

Premier je še pojasnil, da je zdravstveni minister avstralsko teniško zvezo v pismu opozoril, da prebolelost ni ustrezna podlaga za izdajo zdravstvene izjeme. Če se torej osebe, ki so prebolele okužbo v zadnjih šestih mesecih, kasneje ne cepijo, morajo ob prihodu v Avstralijo v karanteno. 

Đoković medtem čaka na ponedeljkovo odločitev sodišča, ki bo obravnavalo njegovo pritožbo. Avstralske oblasti ob tem niso zahtevale njegovega takojšnega izgona, srbski teniški igralec pa bo ostal v državi do zaslišanja na sodišču. Đoković je sicer predal dokumente dveh neodvisnih komisij o zdravstveni izjemi za cepljenje, vendar avstralski mejni organi trdijo, da ni predložil vseh potrebnih dokazov. 

Đokovića podprl tudi Aleksander Čeferin

"Moja ocena je, da če so Novaku Đokoviću podelili izjemo, potem je sedaj popolnoma nesmiselno, da ga oblasti poskušajo izgnati na populističen način. To se mi zdi nekorektno. Izjeme očitno obstajajo. Ne vem, zakaj mu prej tega niso povedali, da njegov primer ne spada med izjeme," je v oddaji 24UR ZVEČER afero komentiral prvi mož Uefe. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korintos11
16. 01. 2022 14.54
Laži mu niso oprostili.
graf
10. 01. 2022 16.40
Nole je sicer tole farso z Avstralci dobil , a prepričan sem da zaradi pišmevuhovskega odnosa do pravil izgubil veliko privržencev ! Če bi šlo za nižje rangiranega igralca kot recimo Isner , Dimitrov, Shapovalov , Čilić ... ali bognedaj kakšen Bedene , ugibajte koliko možnosti bi imel da necepljen pride na turnir ?
Simon Megli?
09. 01. 2022 11.09
+1
Da bi zmagal je najlazje nasprotnika kar izkljuciti 🤣🤣🤣, Reve strahopetne!
Moncsa
07. 01. 2022 09.48
+2
Teli avstralci so dejansko bolani. Razen če so ga izključili zanalašč, ker se ga bojijo kot konkurence. Butalistan.
24urbutalci
07. 01. 2022 11.42
+2
Ministrica zvezne države za šport je po izdani vizi in dan pred postopkom na meji izjavila, da upa, da bo zmagal Nadal... očitno so jo poučili in sledilo je...
malib2
07. 01. 2022 09.31
+1
Pravila so neumna, ampak jasna in naj veljajo za vse! Zakaj stvar politizirati in zopet poveličevati srbsko nacionalno zavest??
Simon Megli?
09. 01. 2022 11.09
Kukulkan
07. 01. 2022 08.45
+0
Hrvati niso Hojsa spustili čez mejo zarad pogojev za vstop. En dobr razlog zakaj bi Avstralija Đokovića?
KrTakoNeki
07. 01. 2022 08.31
+1
…ni mi prav jasno, zakaj gre… Če so mu podelili izjemo (verjetno je to povezano z njegovo celiakijo), ne vidim razloga, da se sedaj zgovarjajo na nepravi vizum… Vse skupaj je preraslo tenis in gre sedaj za politične mišice...
Kukulkan
07. 01. 2022 08.38
+2
Če hočeš v določeno državo so določeni pogoji. Pa bodi Đoković, Trump, Bilden, Putin, Merkel, papež, KrTakoNeki....pogoji so pogoji. Zakaj ne greš sam čez mejo brez PTCa? Boš tud surlo dignil
speedfightpg@hotmail.com
18. 01. 2022 08.33
ocitno je mel pogoje ce ga je sodnik spustil.....
dule100
07. 01. 2022 08.27
-2
Zakaj pa Nadal nima težav! verjetno zato, ker ni z Balkana!
Kukulkan
07. 01. 2022 08.32
+2
Verjetno zato ker ni pametn Balkanec ki misli da greš lahko ne cepljen po svetu.
Slo Kekec
07. 01. 2022 09.45
-2
Simon Megli?
09. 01. 2022 11.10
Nadal sedaj nima tezav, ko so tistega, ki bi ga porazil kar izključili. Strahopetna posla.
Ici
07. 01. 2022 08.25
+0
A ni tako, da je povsod, kjer je kdajkoli stopila srbska noga, Srbija?
dule100
07. 01. 2022 08.24
-1
Kaj čakajo, naj v avstralske vode pošljejo letalonosilko in vsaj dve podmornice! 😉🤔😜😏
number46
07. 01. 2022 08.24
+1
Nedolgo nazaj je bila Australija v palmeih, ediji teniser, ki je podirali 1.000.000 za ta požar je bil Novak, pod istim pogoji so spustil 20 igralcev, če ga nisi hoteli bi mu ti lahko rekli 5.12, ali ga zavrnili pred vstopom v državo, ne pa da človeka spustiš v državo in potem delaš dramo iz tega. Faak res bogi Avstralci, ki imajo take politike.
mužik
07. 01. 2022 08.16
a, je na balkonu zakuril hrastove vejice ?? pa lep božić vam želim pravoslavci .
Alenka B
07. 01. 2022 08.15
+6
Bedaki. Ven naj ga deportirajo. Če so take zahteve, naj bodo za vse enake.
denden
07. 01. 2022 08.09
+5
Če bi bil načelen, sploh ne bi šel tja, ne pa da poskuša izigravat z raznimi potrdili.
rcarlos
07. 01. 2022 08.08
-3
Men res ni jasno tak gnev večinoma cepljenih do Noleta... Kaj je zdaj on kriv, če so ga sami vabli in mu sami dali zdravstveno izjemo 😂... Če so pr vizi zahebali, pač naj zaprosi za drugo in je stvar rešena al kje je zej problem 😂.. Ni pa on kriv če se v lastni državi dol ne znajo zmenit al mu izjema velja al ne haha 😀
Kukulkan
07. 01. 2022 08.08
+3
Ko to tamo peva?
Ajjdemipopushi
06. 01. 2022 21.59
-6
Upam da ga spustijo noter in upam da zmaga samo za to da se današnji nasprotniki požrete.
obi1377
06. 01. 2022 21.58
+16
Ma kakšen diplomatski spor. Če zadostuje pogojem za vstop naj ga spustijo not, če ne pa naj ga izženejo.
toni71
07. 01. 2022 08.08
+3
Točno tako. Ampak imajo polne ta zadnje denarja in mislijo da za njih zakon ne velja.
Suna darms
06. 01. 2022 21.57
+7
kak pa meni to dol visi za tega posameznika iz Srbije ... zakaj nas v glavo posiljujete s tem?
Millady
06. 01. 2022 21.56
-3
Australia Open je Australia Closed. Avstralski Klozet.