Tujina

Srbija izpustila trojico kosovskih policistov

Priština/Kraljevo, 26. 06. 2023 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Srbija je izpustila tri pripadnike specialne enote kosovske policije, ki so jih srbski organi prijeli sredi meseca, je sporočil kosovski premier Albin Kurti. Izpustitev je odredilo sodišče v Kraljevu, trojica se bo pred obtožbami lahko branila s prostosti.

"Potrjujemo, da so bili trije ugrabljeni policisti izpuščeni. Čeprav smo veseli, da so se vrnili k svojim družinam, je ta ugrabitev resna kršitev človekovih pravic in jo je treba kaznovati," je tvitnil Kurti in dodal, da mora Srbija za aretacijo odgovarjati.

Policiste je sodišče v Kraljevu obravnavalo zaradi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje, posedovanja, nošenja in prometa z orožjem in razstrelivom. Vsi trije so bili namreč ob prijetju v oboroženi z avtomatskimi puškami, strelivom, zemljevidi, napravami GPS in drugo opremo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Potezo Srbije je še pred izpustitvijo pozdravil madžarski premier Viktor Orban, ki je srbskega predsednika Aleksandra Vučića med pogovori v Srbiji pretekli teden pozval, naj razmisli o izpustitvi policistov. Danes je nato na družbenem omrežju zapisal, da Madžarska zelo ceni ta korak Srbije, ki je jasen dokaz strateškega sodelovanja med Madžarsko in Srbijo in vzajemne zavezanosti miru in stabilnosti na Balkanu.

Potezo Srbije je pohvalil tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, medtem ko je albanski premier Edi Rama med drugim dejal, da to odpira pot k umiritvi razmer in dialogu, poroča portal Kosovo Online.

Aretirani kosovski policisti
Aretirani kosovski policisti FOTO: AP

Razmere na severu Kosova so napete od izvolitve etničnih Albancev na aprilskih županskih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah – na severu Mitrovice, v Leposaviću, Zubinem Potoku in Zvečanu. V teh občinah Srbi pripravljajo proteste, odkar so novoizvoljeni župani želeli konec maja prevzeti položaje v občinskih stavbah.

Do najhujšega incidenta je prišlo v Zvečanu konec maja, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Zatem je kosovska policija na severu Mitrovice prijela Srba, ki naj bi organiziral napad na Kfor, čemur je sledila aretacija omenjenih treh policistov. Vučić trdi, da so jih aretirali na ozemlju Srbije, Kurti pa, da so jih ugrabili v občini Leposavić na ozemlju Kosova.

Po ločenem sestanku visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella s Kurtijem in Vučićem pretekli teden v Bruslju je kosovski premier sporočil, da je Priština pripravljena na izvedbo novih volitev v štirih občinah na severu države, kot tudi na umik kosovske policije iz tamkajšnjih občinskih poslopij.

Vučić pa je po pogovoru z Borrellom in posebnim predstavnikom EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom poudaril, da razume njuno željo po umiritvi razmer na severu Kosova, a da ni prepričan, da je bil na srečanju narejen korak v smeri umiritve razmer.

Fajon pozdravila izpustitev kosovskih policistov, a potrebnih je še več korakov

Zunanja ministrica Tanja Fajon je pozdravila izpustitev kosovskih policistov, ki so jih nedavno pridržale srbske oblasti. To je nujen korak, vendar pa je potrebnih še več korakov v smeri normalizacije odnosov med stranema. Obe strani morata narediti vse za umiritev napetosti, je dejala po zasedanju zunanjih ministrov v Luxembourgu.

"Današnja izpustitev treh kosovskih pripornikov iz Srbije je nujen korak, ampak želimo si še več takšnih korakov v smer normalizacije odnosov," je poudarila Fajon po zasedanju.

V razpravi ministrov je bilo sicer po njenih besedah izrečenih kar nekaj ostrih kritik, predvsem na račun Kosova, češ da tudi izpustitev kosovskih policistov kaže, da je Srbija bolj konstruktivna.

"Vendarle pa bi rekla, da gre za poziv obema stranema, da storita vse za normalizacijo razmer na severu Kosova in vrnitev k dialogu," je še povedala.

Glavno sporočilo današnjega zasedanja je po njenih besedah poziv Kosovu, da čim prej ponovi volitve v štirih večinsko srbskih občinah na severu države, na katerih bi sodelovali tudi kosovski Srbi. Naslednji korak po uspešno izpeljanih volitvah pa bi bila vzpostavitev skupnosti srbskih občin.

Pojasnila je, da je politični pritisk, zlasti na Kosovo velik. Pri tem ni izključila možnosti, da bi se politika EU do Kosova v primeru nekonstruktivnosti še zaostrila. Dodala je, da o dodatnih ukrepih proti Kosovu danes niso razpravljali.

Na vprašanje, ali Slovenija podpira sredi junija sprejete ukrepe EU proti Kosovu, ki vključujejo prekinitev političnih stikov na visoki ravni in finančnega sodelovanja, ministrica ni odgovorila.

Da so države članice EU pripravljene sprejeti nadaljnje ukrepe, če ne bo napredka, je po srečanju povedal tudi visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Pozval jih je sicer, naj bodo ukrepi sorazmerni in povratni. O tem, ali bodo ukrepe uvedli proti obema stranema, odločajo države članice, je še dejal.

Poudaril je, da je treba organizirati volitve na severu Kosova, na katerih morajo sodelovati tudi kosovski Srbi. Obe strani pa morata pokazati pripravljenost na izpolnjevanje njunih zavez iz dialoga o normalizaciji odnosov.

O potrebi po novih volitvah so se sicer Borrell, kosovski premier Albin Kurti in srbski predsednik Aleksandar Vučić strinjali na kriznih pogovorih minuli četrtek v Bruslju, o čemer so danes razpravljali zunanji ministri EU.

Razmere na severu Kosova so napete od izvolitve etničnih Albancev na aprilskih županskih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah - na severu Mitrovice, Leposaviću, Zubinem Potoku in Zvečanu. V teh občinah Srbi pripravljajo proteste, odkar so novoizvoljeni župani želeli konec maja prevzeti položaje v občinskih stavbah.

Do najhujšega incidenta je prišlo v Zvečanu konec maja, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Zatem je kosovska policija na severu Mitrovice prijela Srba, ki naj bi organiziral napad na Kfor, čemur je sledila aretacija omenjenih treh policistov. Vučić trdi, da so jih aretirali na ozemlju Srbije, Kurti pa, da so jih ugrabili v občini Leposavić na ozemlju Kosova.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
26. 06. 2023 15.59
+2
Ma, spet bo po malem pokalo, tukaj ne bo nikoli miru.
Špinača
26. 06. 2023 15.29
+0
5. marca cca 10 let nazaj je šlo priznala Kosovo kot sam.drzavo. Kosovo je mednarodno priznana najmanjša EU država. za to je potrebno komentarje ki govorijo da je Kosovo srbija izbrisati.
Špinača
26. 06. 2023 15.29
+0
Glavni_Baja
26. 06. 2023 16.52
-1
Špinača
26. 06. 2023 15.16
+2
pišete, da je Kosovo srbija! kaj vam je, pol so Srbi Albanci!?🤣🤣
Fronius
26. 06. 2023 14.54
-2
Ljeposavič nikdar ne more bit Albanski kraj. Je pa res, da so Srbi svoje nepremičnine prodali za zelo visoke zneske, zdaj pa jočejo.
Glavni_Baja
26. 06. 2023 14.59
+1
Da se mene pita..
26. 06. 2023 14.30
+6
Ljimunad za vse.
IskraLJ
26. 06. 2023 14.07
+8
Kosovo je Srbija.
Špinača
26. 06. 2023 15.19
-2
Kosovo je srbija praviš, če to drži so Srbi po tvoje Albanci.
Špinača
26. 06. 2023 15.21
+0
Glavni_Baja
26. 06. 2023 15.25
-1
cekinar
26. 06. 2023 13.57
-1
Па шта траже албаначи у Србији?Косово је срџско!
DSS
26. 06. 2023 13.47
+5
1:0 za Vučića
MojsterSplinter
26. 06. 2023 13.43
+10
Policisti s kalašnikovkami...
Špinača
26. 06. 2023 15.23
-1
punkracij
26. 06. 2023 19.35
+1
Tudi pri nas jih imajo imeli so jih na proslavi za 27april.
ivan z Doba
26. 06. 2023 13.07
-3
Fućiću federu! 😎