Tujina

V Novem Pazarju nove štiri smrtne žrtve

Beograd, 08. 07. 2020 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, N.P., STA
Komentarji
6

Epidemiološko stanje v Srbiji se še naprej poslabšuje. V bolnišnici v Novem Pazaru so umrle še štiri osebe, okužene s koronavirusom. Namestnica direktorja Klinike za infekcijske bolezni medtem opozarja, da je priliv pacientov velik, ter poziva vse, naj nosijo zaščitne maske. V BiH so medtem potrdili 244 novih okužb v zadnjih 24 urah. Avstrija je napovedala, da bo zaostrila nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, prav tako po novem odsvetujejo vsa potovanja v Romunijo, Bolgarijo in Moldavijo.

Zaradi okužbe s koronavirusom so v bolnišnici v Novem Pazaru, ki se ga je oprijelo ime "srbski Bergamo" zaradi prenapoljenih bolnišnic in pomanjkanja zaščitne opreme, v torek umrle še štiri osebe, poročajo srbski mediji. Osem pacientov ostaja na respiratorjih, dva okužena pa so zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja premestili v Beograd in Kragujevac. V bolnišnici v Novem Pazaru se trenutno zdravi 388 oseb.

Na Infekcijski kliniki srbskega kliničnega centra pa se trenutno zdravi 92 obolelih. Zgolj v zadnjih 24 urah so v bolnišnice v Beogradu sprejeli 144 ljudi, 12 na infekcijsko kliniko, je za RTS dejala Ivana Milošević, namestnica direktorja Klinike za infekcijske bolezni. Dodaja, da so kapacitete na kliniki polne, privil pacientov pa je ogromen. "S tolikšnim prilivom pacientov, ne vem koliko časa bomo zdržali," je dejala in pozvala vse, naj nosijo zaščitne maske. 

Na intenzivni negi se zdravi  bolnikov, vsi so življenjsko ogroženi, je dodala Miloševićeva. 

Največ okuženih v Srbiji sicer še vedno beležijo v prestolnici Beograd, kjer je predsednik Aleksander Vučić včeraj napovedal ponovno uvedbo policijske ure ter prepoved zbiranja več kot petih ljudi v zaprtih prostorih in na odprtem. Temu so sledili protesti, policija pa je protestnike poskušala razgnati s solzivcem in gumijavkami. 

Beograjčane je Vučićeva napoved o strožjih ukrepih razjezila, predvsem zato, ker oblastem očitajo, da so pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami namerno prikrivale dejansko stanje v zvezi z epidemijo koronavirusa, zdaj pa za nastale razmere krivijo ljudi. Danes okoli 15. ure naj bi Vučić nagovoril javnost. 

V Bosni in Hercegovini pa so v zadnjih 24 urah zabeležili 244 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, so sporočile pristojne oblasti. Umrla je še ena oseba, okužena z virusom. Kljub temu ne napovedujejo dodatnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in pozivajo k spoštovanju obstoječih ukrepov.

Od 244 novih okužb so jih 123 potrdili v Federaciji BiH, 121 pa v Republiki srbski. Največ primerov so potrdili v Sarajevu, in sicer 45. Sledi Bijeljina s 25 primeri. 

Avstrija: Razmere na Balkanu so se poslabšale 

Zaradi hitrega naraščanja števila okužb, ki so v veliki meri posledica odhodov oziroma prihodov iz tujine, je avstrijska vlada danes izdala dodatna opozorila glede potovanj in zaostrila nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, prav tako po novem odsvetujejo vsa potovanja v Romunijo, Bolgarijo in Moldavijo.

Že pred tednom dni je Dunaj odsvetoval potovanja v šest držav Zahodnega Balkana - Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo. Ob prihodu iz držav, za katere velja opozorilo pred potovanji, je obvezna 14-dnevna karantena ali predložitev negativnega testa na covid-19.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je opozoril, da so se razmere v zvezi s covidom-19 na Balkanu na žalost poslabšale ter da v Avstriji beležijo vedno več primerov okužb, ki so v državo vnesene z vzhoda. "Priča smo vse številnejšim vnosom iz tujine. Zato nujen poziv, da se v te države ne potuje," je poudaril.

V Srbiji se epidemija ne umirja.
V Srbiji se epidemija ne umirja. FOTO: AP

Obenem je posvaril, da neupoštevanje karantene ni zgolj manjši prekršek, ampak resna kršitev, za katero je zagrožena kazen v višini do 1450 evrov. Še posebej je kancler opozoril tiste, ki so pozitivni na covid-19 in kršijo karanteno, da je to kaznivo dejanje in jih čakajo stroge kazni.

Avstrija bo poleg tega poostrila nadzor na svojih vzhodnih mejah, je še napovedal Kurz, prav posebej bodo nadzorovali tiste, ki se vračajo iz balkanskih držav. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je pojasnil, da se krepi predvsem nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, kjer bo nameščenih 1800 policistov. Med drugim bodo brez izjem pregledovali vse avtobuse.

Na splošno je situacija v Avstriji z vidika širjenja novega koronavirusa še vedno pod nadzorom, je medtem zatrdil minister za zdravje Rudolf Anschober. Število novih okužb namreč hitro narašča le v dveh od devetih zveznih dežel, v Zgornji Avstriji in na Dunaju. Trenutno je v celotni Avstriji okoli 1100 aktivno okuženih, 90 bolnikov je v bolnišnicah, od tega deset na intenzivni negi.

Čeprav razmere tam zaenkrat niso zaskrbljujoče, pa so se za nove ukrepe za zajezitev covida-19 odločili tudi na avstrijskem Koroškem. Tamkajšnja deželna vlada je danes napovedala, da bo na priljubljenih turističnih točkah na javnih mestih obvezna nošnja obraznih mask ali druge zaščite, ki prekriva usta in nos, a le med 21. uro zvečer in 2. uro zjutraj.

Ukrep bo predvidoma začel veljati v petek, zanj pa so se odločili, ker se ljudje v turističnih krajih - gre predvsem za kraje ob Vrbskem, Baškem in Klopinjskem jezeru - kljub nujnim pozivom naj ne bi ne držali epidemioloških priporočil glede ohranjanja medsebojne razdalje in higiene.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravicnez.
08. 07. 2020 13.29
-4
Očitno so medije zabičali tisti, ki so ustvarili to hiperkrizo z virusom, da morajo napisati, ko nekdo umre zaradi bolezni, ki jih ima, da je to smrtna žrtev. Se tako sliši bolj strašljivo. Programiranje uma.
jesenvoyo
08. 07. 2020 12.59
+13
Bomo plačali visoko ceno ker nismo pravočasno poskrbeli za preprečitev vnosov virusa pri mejnih prehodih. Očitno Hrvaško ne moti, da k njim prihajajo nemoteno iz Bosne in Srbije, mnogi naravnost k nam v Slovenijo, pri tem pač povedo, da so bili samo na Hrvaškem. Če danes uvedemo karanteno na meji je verjetno prepozno.
server
08. 07. 2020 12.52
+22
Hvala enako, Kurz! Tudi mi bi lahko zaostrili pogoje za potovanja Avstrijcev proti jugu ali nas k njim gor. Imajo okoli 100 novookuženih na dan, torej?
Invazija2020
08. 07. 2020 12.37
+7
Porocajo zelo malo ker se bojijo da bodo se tle. Aja sem cist pozabil slovenci so umirjen narod, mi bomo zgleda vse pozrli kar nam mediji in vlada servisirajo in naprej bomo tiho.
jesenvoyo
08. 07. 2020 13.06
+4
Če bi vse požrli bi danes ne imeli težav, ker ne bi rinili k sosedom brezglavo in za vsako ceno. Kdo pa bo meni komandiral da ne smem na Hrvaško obalo na dopust, da ne naštevam veliko tistih ki pojejo, da virusa sploh ni, pa da dodam še vse one ko morajo kuči in nazaj, zdaj bomo pa vsi dobili porcije ukrepov, pa bo spet vlada kriva za vse.
siFBI
08. 07. 2020 12.32
+6
A iz Beograda pa nič. Tam potekajo vladni protesti na višjem nivoju. So vam prepovedali poročati o tem?