Tujina

Srbija ostala brez ruske nafte, Vučić besen na Hrvaško

Zagreb/Bruselj, 06. 10. 2022 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaška je na glasovanju o osmem paketu sankcij Evropske unije proti Rusiji skupaj z nekaj drugimi državami dosegla, da članice niso sprejele predloga Evropske komisije, po katerem bi Srbija še naprej lahko uvažala rusko nafto prek Janafa. Srbski predsednik Aleksandar Vučić po pisanju srbskih medijev pripravlja oster odziv na to potezo Hrvaške.

Države članice EU so v sredo dosegle dogovor o osmem paketu sankcij proti Rusiji, ki se nanaša tudi na omejitev cen nafte, ki jo Rusija izvaža v tretje države. Paket sankcij namreč med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, veljala pa naj bi samo za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter s tem povezane storitve. 

Naftna industrija Srbije rusko nafto uvaža prek Omišlja na Krku in Jadranskega naftovoda (Janaf). Ko je EU junija sprejela embargo na uvoz ruske nafte v EU po morski poti, ki bo začel veljati decembra, je to pomenilo, da Srbija po Janafu od decembra naprej ne bo več mogla transportirati ruske nafte od Omišlja do rafinerije v Pančevu.

Evropska komisija je v osmem paketu sankcij za Srbijo predvidela izjemo in predlagala, da ji EU omogoči nadaljnji transport ruske nafte od Omišlja in Janafa do Pančeva, saj da gre za vprašanje energetske varnosti Zahodnega Balkana.

Hrvaška in nekatere druge države članice EU pa so poskrbele, da ta predlog Komisije ni bil sprejet, saj da zanj ni upravičenega razloga.

Naftni terminal Omišalj
Naftni terminal Omišalj FOTO: Shutterstock

Hrvaška je v razpravi o predlogu Evropske komisije po pisanju hrvaškega časnika Večernji list navedla argumente proti tej izjemi, potem ko je pregledala pogodbe med Naftno industrijo Srbije in Janafom. Pogodbe po mnenju Hrvaške dokazujejo, da rafinerija v Pančevu lahko nadomesti rusko nafto, ki jo uvaža prek Omišlja in Janafa, z nerusko nafto in da to tudi namerava storiti.

Nekatere druge države članice so bile proti predlogu Komisije zato, ker Srbija, ko gre za sankcije proti Rusiji, še vedno ni uskladila svoje varnostne in zunanje politike z evropsko.

Osmemu paketu sankcij pa ni nasprotovala niti Madžarska, ki bo še naprej lahko uvažala rusko nafto prek naftovoda Družba. Če bi bil naftovod Družba, ki poteka prek Ukrajine, poškodovan v vojni, bi jo lahko uvažala tudi po morski poti prek Omišlja in Janafa.

Srbskega predsednika Aleksandra Vučića je odločitev EU po pisanju srbskega časnika Novosti šokirala in pripravlja oster odziv. Vučić, ki je "besen kot ris", se bo z evropskimi voditelji, tudi s hrvaškim, soočil že na današnjem vrhu v Pragi, pa piše srbski Informer. "Konec je diplomacije in ovinkarjenja, stvari je treba imenovati s pravim imenom. In to je najhujša hinavščina! Odločitev EU, da na predlog Hrvaške kaznuje Srbijo, je resen problem. Po tej odločitvi je očitno, da Bruselj Srbije ne vidi kot enakopravnega partnerja, ampak kot nekakšnega sovražnika," je za omenjeni časnik povedal vir v srbskem predsedniškem uradu, ki je izpostavil, da so priznali izjemo za Bolgarijo, ne pa tudi za Srbijo. 

Režimski mediji v Srbiji opozarjajo, da bo Srbija zaradi Hrvaške zdaj morala kupovati drago nafto. Po drugi strani izpostavljajo, da je EU sprejela izjemo za Madžarsko, pa tudi za Bolgarijo, ker ima v državi dominantno vlogo na trgu ruski Lukoil. Bolgarijo so postavili v privilegiran položaj, Srbijo pa brutalno kaznovali, s čimer se je EU pokazala kot nezanesljiv partner, še pišejo.

Na novi paket sankcij EU se je danes odzvala tudi srbska premierka Ana Brnabić. Ocenila je, da je Srbiji in njenim državljanom na "eksplicitno zahtevo in ultimat" Hrvaške povzročil za več sto milijonov evrov škode, poroča srbski portal televizije N1. "V vsej bedi hrvaški vrh ni skril, da so to storili oni. To je odkrito sovražno dejanje Hrvaške do Srbije," je dejala. Dodala je, da Hrvaška izkorišča energetiko za politično vojno in maščevanje, EU pa je to dopustila.

Srbska nacionalna televizija RTS medtem poroča, da je EU preložila odločitev o Zahodnem Balkanu kot možni izjemi glede uvoza ruske nafte in se bo k temu vprašanju vrnila, preden paket sankcij stopi v veljavo. "Morali se bomo odločiti, ali bo Hrvaška lahko še naprej uvažala rusko nafto po morski poti in jo nato dostavljala drugim državam na Zahodnem Balkanu," je po poročanju RTS dejal neimenovani evropski uradnik iz Bruslja. Poudaril je, da je želja EU, da se države kandidatke uskladijo s sankcijami, a bo razprava pokazala, koliko bo neusklajenost Srbije vplivala na odločitev o izvzetju iz prepovedi.

Srbija je do letos skoraj dve tretjini nafte uvozila iz Iraka. Po začetku vojne v Ukrajini je zaradi nižje cene okrepila uvoz nafte iz Rusije, tako da se je njen delež z lanskih 16 povzpel na 60 odstotkov, so izpostavili pri srbskem časniku Blic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (460)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
07. 10. 2022 08.20
+3
Berem komentarje o tem, kaj je kdo po nacionalnosti in obmetavanja. Državljanstvo ti podeli država, nacionalnost pa sam izbiraš. Danes bi lahko večina izbrala med Slovencem, Hrvatom, Srbom...Lahko po poreklu staršev, priimku, rojstnem kraju...itn. mati Hrvatica, oče Srb, rojen v Sloveniji. Kot kaj se bo deklariral? Vse lahko izbira. Torej, to sklicevanje na nacionalnost ima le oseben značaj, večini brez rasnih predsodkov ne pomeni ničesar.
fljfo
06. 10. 2022 21.49
+0
Balkanci pač...eni in drugi
Jack Herer
06. 10. 2022 21.45
+3
Bravo Hrvatje.
povanpireni
06. 10. 2022 21.44
+4
Laže giga, laže selo, laže sme+dija...
Sandx
06. 10. 2022 21.40
+3
Macolca in bodobni Srbocede a vam se kr ni jasno da ste vi napadli Hrvasko nikogar niste branili vi ste hoteli SAO krajino sredi Hrvaske?!! A ste vi bolani se danes? Vi bi ziveli v miru z nami? To ti je isto ko pretepes soseda pol mu pa reces no zdaj sva pa prijatla?! Pa kaj je vam?! Kr zbrisal boste 91-95 al kaj? Ma ceh se ni placan in se dolgo nebo pisite kar hocete mi Hrvati se dolgo pozabili nebomo in to da ste se z izdajalci zaradi osebnih intersov celo uspeli priti v koalicijo ste zdaj in nikoli vec!!! Pupovac si bo zapomnil dan ko je pljuval po Hrvaskemu narodu istemu narodu ki mu je v 90 ih uzelamal sinove!!! Dnevi do vam steti in nebo vas vec scitil HDZ Banda podkupljena….prihajajo nova pravila za vse vas ki ste ubijali in podpirali kar se je dogajalo v HR in BIH!
V SHESHELJ
06. 10. 2022 21.47
+0
A tebi se zmeraj ni jasen Jasenovac? Kaj ti bluziš...od kdaj s Hrvatari sodeluješ...kakšne traparije pišeš? Pa človek božji rdeče-beli karo ne upošteva kar je bilo s Šlovenijo sprejeto.. kar se mej tiče, kradejo ti pred nosom nazive vina, štrukljev, klobas...in ti držiš z njimi...mora da si Hrvat. Hrvati so izvirniki Romov...no ja, še romi so bolj pošteni...vsaj ukradejo in so tiho, v upanju da ga nihče ne zaloti...teli zajedalci te pa gledajo v oči in lažejo...tako da še sami sebi vrjamejo...pa kaj tebi ni jasno...dej se uprašj kaj sploh počneš v življenju.
V SHESHELJ
06. 10. 2022 21.55
+0
Sicer pa sej glede na to da vidim kake komentare dajes...bolane poznaš tisto...ta pravo...naj ti prevedem...vsi ste bili nekoč Srbi... aj lp zemo
Sandx
06. 10. 2022 21.58
+1
No kot prvo sem Hrvat rojen v Skoveniji in za razliko od veliko vas kao Slovencev zagovarjam Slovenski narod in domoljubje Slovenskega naroda in nimam nic proti Skoveniji to da kao Hrvati kradejo imena vin in klobas bi bilo bolje da uprasas odgovorne za to koliko so v zep spravili z svojim nedolovanjem….Kolikor jaz vem SLO ni Srbija ane in 90 leta niso tako dalec kar se je dogajalo na Hrvaskem…Jasenovac ja ni bilo uredu a je bil Blakburg uredu? A ti sploh ves koliko Hrvatov je dalo zivljenje in ves za kaj ne za Hitlerja za samostojno Hrvasko brez Stbijanske nadvlade….mal se zamisli nad dejstvi ne mad praznim nabijanjem…Hrvati pozabili nebojo 91-95 dokler ceh ni placan! Mogoce za razliko od tebe jaz delam in placujem davke kaj pa ti?
džonborno
06. 10. 2022 21.31
+2
Ogromno hrvaških komentarjev danes! Kaj bo šele ko bo treba priznat arbitražo!
Žac
06. 10. 2022 21.38
-4
Ti tisto priznanje ne boš dočakal. Mogoče kdaj bo na vrbi začelo rasti grozdje.
Sandx
06. 10. 2022 21.45
-2
Arbitrazo cesa?!! Ne bit smesen malo Srb malo Alpski Srb
džonborno
06. 10. 2022 21.50
+0
Kako veš, da si prispel v Kroejšo? Vsi mostovi, vse šole, vsi uradi, vse ceste imajo nalepko "financirano iz fondova EU" hahaha
Žac
06. 10. 2022 21.59
+0
Kako ti to veš? Z vaških gostiln v v svojih Rovtah? Napisal si že 1001 krat da ne hodiš na Hrvaško. Njihova sposobnost da dobijo ta sredstva za razliko od vas. Ta sredstva so za to v EU da se koristijo.Če bi se peljal po Nemčiji bi videl da tudi tam to isto piše. Ampak škoda to enome Butalcu razlagat.
Septična jama vseh jam
06. 10. 2022 21.20
-4
eni črnci na tiktoku so se drli: VUĆIĆU ....ru. 😂😂😂 smešna resnica
OvcjiPastir
06. 10. 2022 20.59
-6
🇷🇺 =💩, 🇪🇺🏳️‍🌈 = 🏆👏🏅
aijtfia
06. 10. 2022 20.59
-3
ha, ha, ha, bravo Hrvatje, končno ene pametna poteza, Srbom je potrebno končno povedati, da ne morejo sedeti na dveh stolčkih, malo EU malu RuZZia.
Sandx
06. 10. 2022 21.04
+2
To jim je v krvi kamor veter piha…ves kako se taki imenujejo….
Domino76
06. 10. 2022 21.05
+3
Sandx
06. 10. 2022 21.10
-2
Vidis Macolca se pticki civkajo kaj in kaki ste zato se 177 isti komentarje
Domino76
06. 10. 2022 21.11
+2
Saj vem da govoriš iz lastnih izkušenj ;)
Sandx
06. 10. 2022 21.20
-4
Domino76
06. 10. 2022 21.32
-3
Misika1967
06. 10. 2022 20.40
+8
To je evropa,skregat vse povprek.
Holy50
06. 10. 2022 20.36
+6
Tu gre za preusmerjanje pozornosti s tablic, ki so še večji problem za Srbijo, glede EU HR ni tako močna, da bi ji ratalo tako dobro lobirati in prepričati več držav, SRB prijatelj HU in njena pravica veta? Ali pa lastni interes z MOL rafinerijami.
Petur
06. 10. 2022 20.33
+14
ne obračaj hrbta hrvatu,nikoli!
RedCell
06. 10. 2022 20.11
+2
Ne štekam, Srbija ni članica EU, niti noče biti. Oz. bi bila pod pogoji, ki bi jih ona diktirala, ne EU. Kot ponavadi, bi radi ovce in novce, kar pač ne bo šlo. Zakaj bi potem imela drugačen status kot ostale nečlanice??
myomy
06. 10. 2022 20.08
+6
Če bo Rusija zamenjala trenerja, bo ta veliko bolj radikalen in krut kot je Putin.
marre
06. 10. 2022 20.06
-7
Smesne groznje Srbije, Hrvaski.. Kot da so popolnoma pozabil, da za Hrvasko stoji EU, obrambeno Nato, za Srbijo ne stoji nobeden.. Prav tako upam, da Srbi niso pozabili, da je njihov BDP manjsi od Slovenskega, ceprav jih je 3.5 manj in da so zivljensko odvisni od EU-ja.. Niso to vec 90.l eta dragi Srbeki, ko ste v nekem trenutku bili regionalna sila. Danes so vas pac vsi prehitel od Romunov do Madzarov in ste zal sprovedeni na raven ene manjse Ruske enklave.. Pamet v roke Srbi d nou prepozno..
Domino76
06. 10. 2022 20.08
+6
Ti hrvat si tud obseden s Srbi. Vlečejo korenine?
džonborno
06. 10. 2022 20.09
+2
Zato ker imate zaledje se pa repenčite! Kar se pa BDP-ja tiče: brez fondov EU bi bila Hrvaška Slonokoščena obala!
marre
06. 10. 2022 20.12
-1
Ze dejstvo kolk Srbov je po Sloveniji in drugod po EU-ju oz. zahodu, prica da gre za neke vrste propadlo drzavo..
Sandx
06. 10. 2022 20.14
-1
Žac
06. 10. 2022 20.25
-8
Basin posloži svoje koleščke v glavi. Omenjaš vse drugo razen teme tega članka. To se strokovno veli pomankanje argumentov. Si pravi Butalec. Upam da si izredno ponosen na to.
Domino76
06. 10. 2022 20.30
+5
zanimivo a ne žac? Ko vi pišete grdobije, žalite in to 100x bolj ni problema. Ko vam pa nekdo vrne v mejah normale so pa takoj vsi nevzgojeni in nesramni. Tipično za vas
Misika1967
06. 10. 2022 20.44
+3
Sandx
06. 10. 2022 21.06
+0
Tale basin mi je vse vec podoben besimu ha ha
slovenka62
06. 10. 2022 21.37
-2
myomy
06. 10. 2022 20.06
+4
Tole vedno bolj vodi v spopad velikih razsežnosti. Lahko navijamo za enega in obsojamo drugega - na koncu tekme šteje rezultat in ne osebne napake ali zgrešeni meti med igro. Tekme pa še zdaleč ni konec.
koral45
06. 10. 2022 20.05
+2
Čombe je pozabil vzet pomirjevalo.
sass1
06. 10. 2022 20.03
+19
Se kregajo hrvati pa srbi na Slovenskem forumu...Neprecenljivo!
Domino76
06. 10. 2022 20.06
+1
Sandx
06. 10. 2022 20.10
-1
Ne vi ste vedno žrtve pa ni važno za kaj gre ane….
gebo 1
06. 10. 2022 20.02
+1
Vsemogočni srbi jokcajo
Sandx
06. 10. 2022 19.56
+0
Macolca otok Krk-Hrvaska kaj bi ti zdaj nafto in plin od države ki ste jo harali, zgali in plenili ha ha ma ze zdavnaj bi vas morali odrezat od od tega terminala! Pejte v Rusijo z traktorji in si vozite plin in nafto sej ves kako se mutili v 90 z temi dobrinami…imate Donav do Crnega morja ane…
Domino76
06. 10. 2022 19.57
-3
Na teh traktorjih otroci in starčki, pri vas na čolnih vojaki. A opaziš razliko?
Sandx
06. 10. 2022 20.02
+3
džonborno
06. 10. 2022 20.05
+4
Sandx - komentiraj na Večernjem! Sicer pa, sankcije Srbom ste uveli ker se slinite EU. Ste toliko odvisni od fondov da ste sposobni zahebati kogarkoli samo da bo Uršula navdušena nad kroejšo. Ne tako dolgo nazaj ste ob podpori nacistov in italijanskih fašistov poklali 100.000 ljudi, od tega 8000 otrok! Sramota od naroda!!!
Sandx
06. 10. 2022 20.13
+0
Si prestel koliko so jih cetniki poklali?! Sramota si ti ki piše nabuloze….zmeraj ste sedeli na dveh stolih se od WW2 ko ste hoteli Angleze prepričat o dobrosti cetnikov dej mal se se izobrazuj vi ste sramota od naroda bili ste ste zdaj in vedno boste!
Žac
06. 10. 2022 20.13
-6
Basin ti si očitno Srb kateri je pobegnil z traktorjem v civilizacijo. Nakladač neodgojen in nesramen. Za te bi riskiral par let samo da vem kateri si. Bodi prepričan v to. Rovtar neodgojeni.
Sandx
06. 10. 2022 20.16
-5
Žac
06. 10. 2022 20.18
-5
Ne,on se nikoli tega ne bo spomnil. Od leta 1991-1995 kaj se dogajalo pa se ne bo spomnil. Hrvati so sami sebe napadli,kakor je ta Basin trdil v enim svojimi komentarji.
Domino76
06. 10. 2022 20.18
+1
ti pa s čolnom preko save. Kot vojak. In ne kot otrok ali starček na teh traktorjih ki jih tak radi omenjate ;)
Žac
06. 10. 2022 20.59
-3
Macolca,vas Kijevo v bližini Knina sta čez noč zradirali. Poklali sta vse kaj je bilo tam. Če me že vlečeš za jezik.
Domino76
06. 10. 2022 21.04
+0
Sandx
06. 10. 2022 21.08
+1
Vucko naj pride v Knin ce ima kaj med nogami ane pa bo razlozil svoje teorije ane al se mu hlacke tresejo na Dedinjama je varen….kako dolgo bo je pa se ????